What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

S

sweet-dreams

muczaczo moze sprobuj w perlicie ja tam wtym robie gora 1-2 zwilzam go podczas klonowania i tyle nawet do nich nie zagladam i powiem ze nigdy wiekszego problemu niemialem no cynamon mi sie okolo 2 tygodni ukorzenial a tak to wczesniej

Muczaczo

Member
...dzięki za pomoc. Następne może spróbuje w perlicie. Chce wyrobić sobie pewny sposób nie musi być koniecznie szybki. W ogóle to chcę zrobić taką podróbkę Ez cloner'a i mam już pompę 1500l/h i wszystko co potrzebne, ale coś nie mogę się za to zabrać. Słuchajcie ostatnie pytanie. Czy mam ucinać z klonów boczne zaczątki rozgałęzień jeśli są i np. preflowery? Wydaje mi się że te pre i odrosty pomału rosną. Może to przeszkadza w ukorzenianiu?

Pozdro

bolk

Member
dEv-9 jeśli masz odpowiednio dobrane do układu nie ma prawa się cokolwiek spalić...

alijah kondensator w układzie spełnia takie zadanie, zmniejsza użycie prądu w układzie ponieważ na okładzinach gromadzi się prąd o bardzo dużych dla człowieka wartościach...
Prąd który wytwarzał by się w kondensatorze o wartości 1C zabił by człowieka, dla porównania podam że wylicza się że chmury burzowe noszą ładunek o wartości od 4-10C...

Jeśli chodzi o problem uziemienia najważniejsze jest żeby nie montować układu na kablach o małym przekroju ponieważ duży prąd płynący przez takie kable będzie je nagrzewał. Dla układu o napięciu 3000V producenci na układach podają kable o przekroju 1,5mm (takie dane wyczytałem ze schematu dla mojego 400W statecznika) więc jeśli zachowa się ten rozmiar bądź czyta uważnie schematy na układach nie powinno pojawiać się zagrożenie spalenia układu...
Bezpieczniki to inna historia której nie będę poruszał....

D

dEv-9

bolk spalic powodem wysokiej temperatury bo ten statecznik ma 70 C?(pewnie wiecej) Nie sprawdzalem bo nie mam czym.

Last edited:

Zathir

Member
Ja wsadziłem wentylator w pocięta butelke od coli, potem z kartonu skleiłem pudełko do którego to razem wsadziłem. Do srodka napchałem papieru pozgniatanego w kulki tyle ile sie tylko dało. Skala hałasu z poziomu suszarka do włosów zmieniała sie w hałas komputera. Spokojnie daje rade spac w nocy. Potem pokaze zdjecie jak to u mnie wygląda.
pozdrawiam

B

Biohazard

Spróbuje zrobić tak jak mówisz tylko zamiast butelki użyje mniejszego kartonu :D

D

dEv-9

Nowy wentyltor zmontowany, chodzi jak prawdziwa lodowka haha :)
Ale za jakis czas go wycisze.

W boxie temp 29 C utrzymuje sie, bez szyby i innego typu rzeczy :p Mysle ze jest dobrze, mysle zeby wrzucic jutro do wody nasionka Low Rydera, i trzymac pod lampa, w miedzy czasie pewnie przyjda pestki od jednego forumowicza to dosieje pare sztuk i dorzuce do LR'kow ktore juz beda w lepszym stanie. Pozdrawiam.

dokt0r

Member
Czy moglby ktos powiedziec czy ta ziemia nada sie do calej uprawy http://www.hydroleaf.com/hydroponic...-mix/p-680.html lub mogl by mi ktos pomoc wybrac cos lepszego z tego: http://www.hydroleaf.com/hydroponic...iums/c-132.html
a moze cos takiego: http://www.progrow.co.uk/acatalog/info_2646.html
Nie znam sie na ziemi, uprawiam tylko aeroponike.. ;/ z gory dzieki za info

Czy w takiej ziemi od poczatku bede mogl uzywac tej tabeli i nawozow flora series ? http://hemp.pl/downloads/Dawkowanie...ela GLEBA.pdf

D

dEv-9

LUDZIE!
MAM DZIALAJACEGO BOXA SPELNIAJACEGO NORMY HOLENDERSKIE!
TO DZIEKI WASZEJ ZASLUDZE!

DZIEKUJE ZA CENNE WSKAZÓWKI:)

(nasionka sie mocza) Pozdro hehe

D

dEv-9

bolk zadnych ciekawych czy jakis pro rozwiazan nie ma, podstawowe hehe o ktorych nie wiedzialem nawet;) pozdro. wrzuce fotki jak aparat znajde

D

dEv-9

Witam.
Mam ziemie uniwersalna kwiatowa 5,5-6,5ph, worek dolomitu50 i worek keramzytu. Czy da sie zmontowac z tego jakas dobra mieszanke?

Mysle zeby wsypac na litr ziemi duza lyzke dolomitu, ale niewiem co z tym keramzytem zrobic, czy na spod czy na wierzch czy moze wymieszac z ziemia humm :)
? Pozdrawiam.
ups, wyzej post mozna usunac

Last edited:
V

vod

Łyżka stołowa dolomitu na litr ziemi to za dużo.

Ziemia uniwersalna kwiatowa jest zajebista. Nic z nią nie musisz robić.

Możesz dać trochę keramzytu na dół doniczki, jeśli się boisz że ci się dziury zapchają i nie będzie dostatecznego odpływu.

B

Biohazard

Witam,
odległość plantów od świetlówek to 15cm, mogę ją zmniejszyć?

Temperatura w moim boxie wynosi 29 stopni czy nie jest ona za wysoka dla młodych roślinek?

tomato

Member
Veteran
biohazard, powinienes trzymac w odleglosci okolo 5cm od swietlowki, a moze i nawet blizej, tu wszystko zalezy od temperatury. staraj sie utrzymac ponizej 30 stopni, 29 to masz tak prawie na granicy, 2-3 stopnie mniej bylo by optymalnie ale powinny sobie poradzic.

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
Ja trzymam switlowki teraz na 3 cm od roslinek . Wczesniej mialem na 10 cm !
Jaka roznica? roslinki teraz juz sie tak nie pna do gory- a roslinki zdrowo rosna :wave:
pozdro

Last edited:
G

Guest

Ziel-zielona, swietlówki spokojnie mozna trzymac wlasnie okolo 5cm od lamp.
Chyba ze masz jakies mocne swietlówki, lecz niewydaje mi sie. Jednak bedziesz musial czesciej regulowac lampe. Bedzie jednak lepiej rosla niz z daleszej odleglosci i nie bedzie ciagnac do lamp.

Cancanabis zalezy, czasem rosliny staja w miejscu na jakis czas, wlasnie po to aby rozbudowac system korzenny a potem ruszaja ostro dalej. Czasem jednak jest inna przyczyna, zalezy czy cos zmienia sie z roslina. Jaki jest jest stan fizyczny. Przy stresie roslina tez zatrzymuje wzrost.

Zathir

Member
przesadzanie kwitnącej panieny?

przesadzanie kwitnącej panieny?

Witajcie. Mialem 6 roslin w boxie, 4 w duzych donicach, 2 rezerwowe w kubeczkach. Po przestawieniu na 12/12 okazało sie ze 4 główne rosliny o faceci. Z roslin w kubeczkach jedna pokazała płec zenska i poszła do 11l donicy a druga która sie nie okresliła została przesadzona do 3 moze 4 lirowej doniczki. Po kilku dniach okazała sie równiez dziewczynka i tu moje pytanie. Przesadzic ja do duzej donicy teraz, poczekac az korzenie rozrosną sie i dopiero przesadzic czy moze wogle juz nie przesadzac? :bashhead:
pozdrawiam :wave:

Latest posts

Latest posts