What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
vod dziekuje za pomoc i wsparcie .....!!!!!.....(nie mam wiele wspolnego z netem ---zona mnie namawia ,mowi ze jak juz chce sadzic dobre skuny to porac sie ludzi na necie----nadrabiam zaleglosci ale ......duzo jeszcze mi brakuje) .....i tutaj dziekuje ludzia ktorzy potrafia pomoc...!!!!!zastanawia mnie sprawa tej ziemi?????hmmm czy oplaca sie kupowac terra profesional ????czy wystarczy skomponowac dobry mix i do tego dobre nawozy....Tak jak vod radzi......(rosnac to wiem MUSI ,ale plon i smak ,VEG , FLO ,PH ,moze sie zmienic?????jesli tak to moze ktos zna dobry zestaw nawozow do takiego MIX-u????????)powiedz vod czym ty podlewasz na veg i flo przy mieszanej ziemi????????
mam pytanie co do obecnej plantacji?????lampe mam na 33cm wysok a temp nie siega 30^C a liscie te juz najmniejsze i najmlodsze na samym szczycie szcytu robia sie zolto biale....wczesniej dzwiglem lampe o 5 cm w gore to krzki mi oszalaly i wypiely sie w gore(tylko boczne te przy scianach boxa)czego moze to byc przyczyna podkresle ze do zbioru zostalo nam jakies 2-4tyg ..... kiedy mam przestac podlewac nawozami ?????....czym sie sugerowac?????chce jeszcze wkrecic 400w na 2 ostatnie tygodnie ......WARTO?????a i wtym tygodniu to szczyty napecznaialy jak ciasto drozdzowe...trichomy sa wszedzie ,szczyty sie kleja jak lapki kubusia Puchatka....zapach jest slodko kawowo-owocowy ....wyczowalny ...ale chyba tylko dla nas .....bo znajomi (tez czsami popalaja) nic nie czuja ,pachnie ladnie ....
Planowany nastepny wsad to GF~HAZE jezeli grejfrut ma taka moc jak tu ludziska pisza to juz sobie poczekam przy haze kilka dni wiecej.....!!!!
POZDRAWIAM

V

vod

siema ziel.
myślę, że kto inny będzie ci w stanie lepiej poradzić niż ja.

ja uprawiam tak jak mi wygodnie (czyli na biedaka/leniucha), a na dodatek nie mam zbyt dużego doświadczenia.
nigdy nie stosowałem żadnych specjalnych produktów do uprawy gandzi, więc nie wiem jaką one robią różnicę. i prawdę mówiąc nie interesuje mnie to (w tym momencie), bo outdoor guerilla style szykuję, a w domu tylko pestki robię i się trochę bawię (malutki boksik, roślinki pod oknami).
WW w ziemi za 5euro/40l stojąca pod oknem dała mi 30g suchych kwiatków.
Grejfrut spod okna miał ponad metr średnicy (ale za mało światła kiedy kwitł - październik - za późno).

jakie nawozy stosuję?
na veg 10-4-6 a na flo 4-9-9. poza tym mam jeszcze nawóz organiczny na bazie melasy (3-1-5 z siarką) którym karmię mikrofaunę ziemi.
nie posiadam miernika ph.
nawożę na oko. jak mi się wydaje, że tego potrzebują. parę razy tylko w całym cyklu, bo w ziemi którą mam jest już sporo nawozu.

wygląda na to że musisz trochę podnieść lampę. twoja lampa przekazuje roślinie ciepło przez promieniowanie (a nie tylko przez konwekcję) więc możliwe jest że twój termometr pokazuje niezbyt wysoką temperaturę, ale roślinom jest za gorąco. to że krzaki na obrzeżach boksa się wyciągają wynika z tego, że mniej światła pada na obrzeża boksa. nie ma się co martwić o ile mieszczą się jeszcze w boksie. skoro już jesteś blisko końca to nie powinny już rosnąć.

jeśli zostało ci 2-4tyg flo to hmm mógłbyś już przestać nawozić. (uprawiasz w ziemi prawda?)
ja przestaję nawozić jak kwitnienie jest w pełni. wiem, że w ziemi jest dość materiału, żeby do końca roślinie starczyło. a jak nie to weźmie sobie z liści to czego jej potrzeba. generalnie staram się przestać je karmić jak najwcześniej, żeby uniknąć duszącego dymu potem. (coś koło 2 do 4 tygodni przed spodziewanym terminem zbioru właśnie)

co do dodatkowych 400W na ostantnie tygodnie flo, to zależy trochę od konstrukcji twojego boksa (czy nie będzie za gorąco, czy już masz np. 600W na 0.5m2 etc.) ale generalnie im więcej światła tym lepiej.

może ktoś ci coś więcej będzie w stanie pomóc.

ja jestem początkujący i mam taki styl pracy z plantami.

poza tym od miesiąca palę codziennie i moja pamięć nie sięga zbyt daleko :D
w związku z tym jestem skazany na bierzącą obserwację roślin (już właściwie wszystko ściąłem, jeden klonik grejfa mi tylko został na flo i jeden na veg).

pozdro all.

Azzzzzz

Member
Veteran
Ziel: Moim zdaniem nie jest potrzebna zadna fachowa ziemia, testowalem juz wiele rodzajow ziemi, firm itd i z tego co zauwazylem, oplaca sie szukac idealnej ziemi z tych ktore np maja jakies nagrody, certyfikaty itd ( zawsze z tylu ziemi pisza o takich rzeczach ) nie przejmowac sie tym ze jest to ziemia np do pelargonii, wazne by miala tylko odpowiednie PH, ja juz gdzies od kilku lat sie przekonalem do ziemi firmy Krone ( przez "o" z kropkami u gory ), jest to chyba niemiecka ziemie, dobre tez sa holenderskie Pollas.

Nie polecam kupowania tanich ziem ani tych z jakimis dodatkami typu 3in1, z jakimis juz niby odzywkami ktore sie uwalniaja itd ( mialem nieprzyjemne przejscia z tymi ziemiami i juz nigdy wiecej, poprostu dobra czysta ziemie ).

Dobrym sposobem tez jest pojscie w plener na jakies torfowiska i samemu nakopac sobie ziemi, tylko Ph trzeba sprawdzic.

Mam nadzieje ze cos ci pomoglem. Pozdr :joint:

Czesc.

Poszukuje mylaru na boxa 60x70x105 ma ktos zalatwic wiem ze wielu z was jest za granicami naszego kraju i tam wlasnie o mylar nie jest tak trudno jak w polsce.
Ile by mnie kosztowal mylar na takiego boxa jak podalem ? Jesli ktos ma niech da znam bo bardzo mi na nim zalezy.

kazuya20

Active member
koc ochronny jest do dupy na hydroonline jest biała folia 120x140 chyba za 6 i jest lepsza od tego koca

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
Wykrecilem 250w a wkrecilem 400w......jest na 45cm od szczytow ,a temp 28^C......
cos sie zmienilo szczyty ktore sa najblizej lampy na samej goze zrobily sie biale kwitki(male) i nie ta kazdym krzaku ???????????????czy to dobry omen?????????????
pozdrawiam

p.s. jak na moj chlopski rozum to dobrze....ale......

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
Escobar lampe dzwiglem o 4cm w gore......powiedz mi czy to ze gzala lampa pannom za mocno nie zepsuje czegos(smaku ....itp...)?????.... i jak jeszcze moge im pomoc?????nie mam mikroskopu by podjzec trichomy(mleczne)po czym jeszcze moge rozpoznac czas zbiorow???????
dzieki

orangin

Member
No,
ja tez mam problem. Juz sie ostro niecierpliwie. Dzis mija 10 tydzien kwitniecia COB i roslinki wygladaja jakby im brakowalo jescze kilku tygodni :(. Co radzicie? Scinac? Kupowac ripena? Dodam, ze gdy juz myslalem ze roslina wiecej nie urosnie pozrywalem zaslaniajace topy listki i od tamtej pory powyrastaly nowe galazki i totalnie pozaslanialy to co bylo pod spodem. W moim boksie jest w tej chwili kilkuwarstwowy gaszcz, ktory nie chce przekwitnac :/ Temperatura w czasie oswietlania 16 stopni (!?), wilgotnosc podnosi sie z tygodnia na tydzien (teraz ok. 73% - juz nawet wyrwalem jedno ognisko plesni!). Oswietlane od poczatku kwitnienia na dobrym programatorze, wczesniejszy potrafil sie nie wylaczac (albo wlaczac). Help i pomocy w ogole. Scinac? Zostawiac? Zwiekszyc temperature?

Apage

Member
Czy grapefruit x nevilles haze i SCROG to dobry pomysł ? I jeszcze jedno pytanie : box ma 110 cm - 20 cm doniczki , 20 cm lampa , 15 cm odstęp od lampy pozostaje niewiele miejsca na roślinke więc kiedy najlepiej przełączyć na flo ?

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
to co teraz napisze nie bedzie pytaniem ....(nie ma na to rozwiazania).....a innego miejsca nie znalazlem,awiec opisze moje ostatnie 2 dni tutaj......
Droga wstepu wyjasnic musze kilka aspektow....wynajmoje dom od agencji(znamy sie z wlascicielem-albo znalismy)sa 3 pokoje na goze,kuchnia ,2 lazienki, salon na dole ,do tego dochodzi pokoj wlasciciela ktory ma byc zamkniety ,bo przechowoje tam swoje dokumenty(nauczyciel)....chata jest umeblowana i z tego powodu dogadalismy sie z wlascicielem aby otwarl dzwi .bo wstawie tam swoje graty....zgodzil sie ,do tego zonka dozucila tekstem ze ona tam musi wysprzatac bo jest alergiczka;)))))kochana kobita.Tak oto wygospodarowalem sobie pokoik na BOX-a ...wcislem tam moja lodowke,pralke,lozka,materace......i ROWER....wszystko elegancko chula temp. 28^C 2 tygodnie do konca!!!!!!! czwartek 15-11-2007 po wielkich przekonywaniach zona poszla wplacic kase na GRAPEFRUITA-HAZE(zona nie miala zadnych przeciwskazan na 1 wsad,ale teraz ziolkiem czoc w calej chacie .....czasami az za bardzo...!!!!zaczelo jej to przeszkadzac i to mial byc koniec INDOOR-ow....ale doszlismy do porozumienia-3 krzaczki Grapka ,mniejszy zapach i slodszy .....)chcialem zrobic 1 m-c VEG na 400w MH...opracowlem udoskonalenia do mojej szafeczki,wszystko mialo dzialac ciszej(2 wentylatory lazienkowe -kanalowe+wiatrak na planty...to jednak slychac....)szafeczka stoi przy oknie zawsze sobie otwieram okno i temp. jest stala(zalezy od temper w box i na zewnatrz),pokoj jest nie uzywany awiec nieogrzewany!!!!!No to rece zacieram i ciesze sie jak dziecko JJUUUUCHHHUUUCCCKI nasz kolejny wsad na tapecie....zona pieniadze wplacila ja po robocie zamowienie sobie zloze ,pestki w srode dochodza do domu....i malo tego czwartek moim ostatnim dniem w pracy(wakacje)....no nic tylko zalac sofit z takich dobrych nowin....taki byl plan.......do czasu jak zona nie wrocila z miasta i nie otwarla listu od agencji ....gdzie pisza ze wlasciciel zamyka pokoj w nastepnym tygodniu a ROWER ma stac w szopce razem z naszymi zeczami......BOX......!!!!!!!!!----omalooooo zawalu nie dostalem welbie misie zakrecilo jak zona do mnie zadzwonila i przeczytala list.....i wszystko ronelo......w nastepnym tygodniu pokoj znowu zostanie zamkniety a roslinka zostalo 2-3 tygodnie----KIOSK JAK CHOJ----jakos dociagne ta plantacje do konca ale nastepnej JUZ nie bedzie....
pozdrawiam was wszystkich

P.S.zapalmy blanta .....i czarna swiece.......nikt nie wie tego,jak sie czlowiek czuje gdy odbieraja muuuuu taka radosc jaka jest sadzenie naszej wspanialej MJ i patrzenie na nia z gory...pielegnowac i podlewac,wachac i dotykac,mierzyc i ustawiac,......prawdziwa frajda dla prawdziwych ludzi......

jeszcze raz pozdrawiam , robaka itak zalalismy ale juz z innego powodu,zostane z wami jako Ziel-Zielona ktora dostala palami w kolana i z tego powodu zostala mi tylko POLANA......wiosna TUZ TUZ :headbange :headbange :headbange :headbange :headbange :headbange :headbange :headbange :headbange :headbange :headbange

hodowca85

Member
ziel-zielona szkoda ,ze wam sie wszystko tak skończyło...tak bywa....widocznie musici jeszcze troche popracować nad lepszym planem hehe. i napewno kiedyś wszystko wypali i bedzie ajk byc powinno.

a tym roslinom brakuje jeszcze spookojnie ponad miesięc-połtora...
zrób placek najlepiej.

ziel-zielona lipa trochę że tak wyszło no ale plan miałeś fajny dobrze że chociaż wiesz co to uprawa indoor, trochę brakuje jeszcze twoim krzaczką. No ale dasz radę ogólnie fajnie to wygląda.

Pozdrawiam.

kazuya20

Active member
ma ktoś może pomysł jak zlikwidować muszki owocowe w boxie
jest ich kilka ale mnie wkurzają . dzięki

Apage

Member
kazuya20 - to nie są muszki owocówki a jebane sk....ny ZIEMIÓRKI !!! W ziemi masz pełno takich małych białych glist które jeżeli przesuszysz ziemie będą wgryzać się w korzenie . Trzeba podlać wszystkie rośliny w domu preparatem Nomolt , lub cascade i jednocześnie rozstawić wszędzie zółte tablice lepne .

kazuya20

Active member
ja pierdziele ziemiórki dzięki za odpowiedz apage
gdzie moge kupić ten srodek obojętnie jaki żeby tylko działał moze na hemp.pl cos jest lub na hydroonline
nie wiem jak do tego doszło ale kokos był kupowany w dobrej firmie
te ziemiórki sa u mnie przez 2 dni już
dzieki za odpowiedzi

kazuya20

Active member
poczytałem i jeden koles napisał że jak ma ziemiurki w kwiatach to sypie piachu na wierzch ziemi i te latające gówna nie mają gdzie składac jaj już ale co z larwami które śa w ziemi
apage napisz gdzie dokładnei kupiłeś ten preparat nomolt sc150 wiem że można kupić go na necie ale nie chce czekacv do piątku zanim pocztą dojdzie
acha i gdzie te lepy zółte kupić na te latające ziemiurki już
dzieki chłopacy ale jestem wkurzony pozdro

Latest posts

Latest posts