What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

G

Guest

nie wiem dokładnie w który temacie moge zadać te pytanie wiec spróbuje w tym:

Zainteresowała mnie ostatnio maszyna do obierania topów.

http://www.toppensneller.com/demo11.mpg
A to filmik z tego jak to funkcjonuje

Pytanie brzmi: Ile czasu dłużej obieralibyście tego topa bez używania maszyny (tego z filmiku prezentującego funkcjonowanie maszyny) ??

Cinnamon

Member
Na moje oko obranie tego topa zajęłoby coś koło 5 min - chociaż nie wyglądał by tak dostojnie jak ten :p.

Fajna sprawa ale przy uprawach wielkopowierzchniowych lub nastawionych na zysk.

Peace iG... :kissass:

skifopogromca

New member
hps nie zapala sie

hps nie zapala sie

ema
mam dziwny problem z hpsem, uzywam balastu i zarowki na 150W.
hps po podlaczeniu do pradu ani nie drgnie. Przy podlaczaniu widac i slychac iskry w gniazdku. Zapali sie dopiero, jak kilka razy te iskry przeskocza i w odpowiednim(?) momencie wloze wtyczke do gniazdka. Jak sie juz rozgrzeje moge wyciagnac wtyczke z kontaktu, podpiac pod programator i wtedy zapala sie normalnie, nie widac zadnych iskier.

Czym to moze byc spowodowane?
Mysle ze wiem o co chodzi, tylko chce sie upewnic a i nie chce sugerowac odpowiedzi.

//edit
problem rozwiazany, bieguny byly pozamieniane ;D
nie usuwam posta bo sie moze komus przydac kiedys, chociaz malo takich jak ja

Last edited:

Feel Fine

Member
Azzzzzz said:
przy tak grubej szybie sa zauwazalne straty swiatla,

Pozdr

Przydałoby się jakieś info. jakie to są straty .. rzędu 2-6% czy znacznie większe , bo mam zamiar załozyc do boxa 5 mm. Fajnie by było jak by sie ktoś wypowiedział kto stosowął szybe w boxie jak to jest z tym pękaniem , ja stwierdziłem ze nie bede wkładał dużej powierzchni i szybe podzieliłem na 3 kawałki o grubość 5 mm ( wymiary 0,25 na 0,85 ) przy 2 x 250W hps wyliczyłem ze zawiesze hps jakoś 8 cm nad szybą

Apage

Member
Feel Fine said:
Przydałoby się jakieś info. jakie to są straty .. rzędu 2-6% czy znacznie większe , bo mam zamiar załozyc do boxa 5 mm.

Dowiedziałem się jedynie w firmie sprzedającej okna że dwie szyby w oknie o grubości 4 mm każda przepuszczają około 75% światła więc szyba 8 mm może powodować straty rzędu 25% .

Feel Fine

Member
Czyli przy 8 mm tracimy do 25% światła to przy hps 150 jak kolega Apage chce założyć to kupujac taka żarówke która daje ok 17000 tyś. lm to przy samej stracie na szybie wychodzi 12 750 tyś. lm nie mówiac o stracie materiału pokrywajacego boxa i szczelin itd.
Przy grubości mojej szyby 5mm strata to 15 %

3,1 % na 1mm

Jeśli informacja skifopogromca jest wiarygodna trzeba zastanawić się czy warto zakładać szybe. Jeszcze przydała by się informacja jak z tym pękaniem tych szyb ... :) , chyba że ciensze szyby daja sobie rade z temperaturą choć watpie ?...

Last edited:

szok

Member
Smoku said:
nie wiem dokładnie w który temacie moge zadać te pytanie wiec spróbuje w tym:

Zainteresowała mnie ostatnio maszyna do obierania topów.

Pytanie brzmi: Ile czasu dłużej obieralibyście tego topa bez używania maszyny (tego z filmiku prezentującego funkcjonowanie maszyny) ??

kiedys dawno tez sie interesowalem taka maszynka ale uwierz mi ze teraz obral bym ba! obieram szybciej tego topa nozyczkami niz ten koles ta maszynka hehe

G

Guest

racja szok,
nożyczki , kilka browarków i 7-10 min na krzaka. Do tego co jakiś czas troszkę zajebistego haszu z nożyczek.

capta

Member
zastanawiam sie czy w boxie o wym, 90x60x120 HPS 250W nie zrobi piekarnika? wentylacja dwoma wiatrakami 12x12cm plus pare w środku,
mysle o wsadzeniu tam 6-8 roslin stosujac lst i scrog

G

Guest

na luzie ;) problem ze poza boxem mamy 38C trzeba klime zamontowac ;) nie wiem czy nei za malo miejsca na tyle ale tem powinien byc OK

jak soga robisz to mozesz wrzucic wiecej, nie bedziesz musial czekac z wegiem, przybciej siatke zarosna.. choc ja sog nigdy nie probowalem to lepiej niech ktos inny sie wypowie

Last edited:

capta

Member
o temp zew. sie nie martwie, box bedzie w piwnicy,
mysle, że na ta pow. 6 roslin wejdize spokojnie, czy nie dac donic 7-10 L i wrzucic 8 roslin?

ogrodnik

New member
pytanie ind00r

pytanie ind00r

witam wszystkich farmerow, mam takie pytanie do bardziej doswiadczonych:
moje planty obecnie maja 6tyg i zaczynaja 1wsze dni floo 1,2 m2 HPS 600W cool tube, ale za nie cale 2 miesiace(dokladnie 6,5tyg) musze wrocic do PL, zastanawiam sie czy dolozyc kolejne 250W Cool Tube, czy przyspieszy to kwitnienie roslin?? czy beda gotowe do harvestu po 6tyg?? Odmiana to Jack white i Ice cream by Paradise Seeds.pzdro

G

Guest

czlowieku slepy jestes na cholere zaczynasz bzdurny topik widziesz topik inoor pytania ?? to tam zadawaj ! a tak do twojej wiadmosci nie w 6,5 tygodnia nie dojdzie jak na krotko wyjezdzasz neich ci ktos je podleje i wystaw je na sloneczko same dojda

Tonny

Member
WITAJ nieznajomy jak :jump: ze do nas przybywasz...
pamietaj czytaj zanim cos napiszesz, pozdro Tonny

:rasta: :rasta: :rasta: SPOKÓJ!!! he he :wave:

Last edited:

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Hej ogrodnik, witaj na Polskim Forum!

thread podwieszam do tematu "indoor pytania"

pozdr,kov

Edit: hehe Tonny

Last edited:
G

Guest

heh. oczekiwalem troche bardziej konkretnej odpowiedzi niz "allegro.pl" albo "google.pl
". Niech ywpowie sie ktos zaznajomiony z tematem o filtrach, o tym jak zrobic, co potrzebne i gdzie dostane wegiel, tzn. w jakim sklepie, bo nie mam zamiaru zamawiac nic z internetu myslac, ze wyjdzie taniej a tak naprawde moze byc wiecej, bo trzeba oplacic koszt przesylki i w dodatku dlugo czekac. pozdrawiam.

G

Guest

mirek123 said:
heh. oczekiwalem troche bardziej konkretnej odpowiedzi niz "allegro.pl" albo "google.pl
". Niech ywpowie sie ktos zaznajomiony z tematem o filtrach, o tym jak zrobic, co potrzebne i gdzie dostane wegiel, tzn. w jakim sklepie, bo nie mam zamiaru zamawiac nic z internetu myslac, ze wyjdzie taniej a tak naprawde moze byc wiecej, bo trzeba oplacic koszt przesylki i w dodatku dlugo czekac. pozdrawiam.

Na DIY na forum jest przykład jak zrobić filtr węglowy. Najważniejsze są tam wyliczenia proporcji długości do wydajności przepływu.
1. Kupujesz parę rajstop o w miarę jednolitej strukturze (żeby oczka nie były za duże), filtr samochodowy, węgiel aktywowany (może być ten akwarystyczny, wydajniejszy jednak będzie specjalny do filtrów powietrza (tu musisz poszukać), taśmę do uszczelniania, nieco fizeliny.
Po rozebraniu filtra (usunięciu tej wewnętrznej papierowej części) zakładasz rajstopy, które zabezpieczą węgiel przed wysypaniem się, dno zabezpieczasz np. nakrętką od słoika i oklejasz taśmą, zasypujesz węglem i uszczelniasz.
U mnie działa, ale wydałem na to w sumie:
~50zł za filtr powietrza
~10zł taśma
~15-20zł węgiel.
~5-7 zł rajstopy (te tańsze łatwo łapały oczka)
do 100zł powinieneś mieć całkiem zacny filtr więc chyba opłaca się pokombinować. Nie porównam z kupnym bo nie miałem takiej możliwości.

G

Guest

czy ktos moze mi napisac albo dac linka do info (doladnym) o bialych odmianach??
chodzi o to ze nie do konca wiem o co chodzi w okresleniu "biala odmiana". wiem ze maja duza ilosc krysztalow thc na lisciach ale jakie sa roznice w prowadzeniu tych odmian, prawde mowiac mam WW i shaman w podobnym wieku (30-40flo) i poza niewielka roznica w gestosci topow i naprawde niewielka roznica w budowie lisci wygladaja tak samo?? wiec o co chodzi?pozdr

@ogrodnik zakup RIPEN np. albo cos innego przyspieszajacego kwitnienie, znacznie skraca koncowy proces dochodzenia topow

Last edited:

Latest posts

Latest posts