What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

hodowca

Active member
Veteran
Mam pytanie. Muszę zamówić pestki na paczkomat (zamówienie na akademik to słaba opcja ;) ). Na dworze panują teraz ujemne temperatury, paczkomaty nie są przecież ogrzewane i tu mój niepokój... Nasiona prawdopodobnie przeleżą parę godzin na mrozie zanim je odbiorę, może nawet dzień/noc. Nie zginą? :/ w torbie listonosza też by im za ciepło nie było, u nas widziałem listonosze chodzą pieszo albo rowerem. Ogólnie jakie macie doświadczenie z zamawiania pestek zimą?

chłopaki niewiem czy wiecie ,ale nasiona i inne różne organiczno-biologiczne substancjie typu białka itp. mają znacznie dłuższą wytrzymałość w niskich temperaturach niż w wyższych.
Nie bez powodu ludzie trzymają swoje komórki maciezyste w ciekłym azocie...tzn grubo ponizej zera...
Ja dla informacji dodam tylko ,ze wszystkie swoje skolekcjonowane nasiona trzymam w zamrażalniku poniżej -18C.
kiełkowalność jest na poziomie 80-90% po 4 latach

:)

gracz

New member
Witam potrzebuję pilnie pomocy mam problem z dwoma roślinami u których w zastraszającym tempie liście robią się żółte. Jestem na etapie paniki i nie wiem do końca co się dzieje. Rośliny przepłukałem wodą mineralną z wyregulowaną wartością ph 6.4 ~ następne podlewanie zrobiłem miksa z topmaxa ,big-bud i guanokalong bloom jako nawóz bazowy na flo w celu uzupełnienia mikroelementów. Rośliny są na 2 tygodniu kwitnienia i nie możliwe że tak szybko liście żółkły na tym etapie. Wilgotność utrzymuję mniej więcej 40% , podlewam jak ziemia jest sucha czyli co 4 dni. Czy rośliny się w jakiś sposób zablokowały i nie pobierają substancji odżywczych ? Myślałem żeby zrobić jeszcze raz płukanie.

Przepraszam za zdjęcia jestem nowy i nie mam jeszcze pojęcia jak prawidłowo wkleić-obrócić zdjęcie

picture.php

tak postępuje zółknięcie

picture.php

picture.php

picture.php

Z góry dziękuje i pozdrawiam Wesołych Świąt.

TheCreator

Member
Veteran
gracz - u mnie tez w ten sposob zolkly liscie, od dolu zwlaszcza.., sprawca prawdopodobnie okazalo sie zbyt wysokie EC odstanej kranowki, ktorej uzywalem do podlewania. Wszystkie rosliny poblokowalo przez wysokie PH i wiekszosc lisci flaczala jak ten z ostatniego zdjecia.. Przeplukanie mineralna o PH 6,4 zbytnio nic nie da - przede wszystkim zobacz jaka woda wylatuje po przelaniu, a plukanie rob lepiej demineralizowana. Powodzenia ;)

krótkie i głupie pytanie do Was, kupiłem nawilżacz powietrza do namiotu co znacznie poprawiło wilgotnosc w boxie (nawet do 90%), staram sie utrzymac srednia miedzy 60 a 70% jednak niepokoi mnie skraplanie się na ściankach i krzakach. podzielcie sie ze mna swoimi spostrzezeniami na ten temat.

ps. nawilzacz odpala co 2.5h na 30min przy włączonej lampie i co 3h przy wyłączonej

zapewne za duza roznica temperatur miedzy wnetrzem a zewnetrzna czescia boxa i dlatego sie skrapla, najlepiej jak bys jakos docieplil sciany albo zwiekszyl temperature pomieszczenia w ktorym stoi box do wartosci ktora masz w boksie

pozdro:tiphat:

LDV

Active member
zapewne za duza roznica temperatur miedzy wnetrzem a zewnetrzna czescia boxa i dlatego sie skrapla, najlepiej jak bys jakos docieplil sciany albo zwiekszyl temperature pomieszczenia w ktorym stoi box do wartosci ktora masz w boksie

pozdro:tiphat:

Raczej się nie skrapla tylko kolega ma nawilżacz ultradźwiękowy, który nie zamienia wody na parę tylko na mgiełkę (drobne kropelki).

Taka mgłełka zawsze będzie osiadać na częściach stałych. W przeciwieństwie do pary wodnej nie potrzebuje odpowiedniej temperatury (przy odpowiedniej wilgotności) do tego, aby kondensować (skraplać się) - mgiełka (kropelki) po prostu osiada i łączy się w w większe krople.

Nie wiem czy można skutecznie temu zaradzić. Należałoby odparować tą mgiełkę zanim zdąży osiąść, a więc nawilżacz ultradzwiękowy musiałby być umieszczony poza boxem, albo odpowiednio wysoko.

LDV

Active member
Poszukaj wentylatorów w normalnych sklepach. Zapłacisz za wentylator mniej i będziesz miał podaną jego dokładniejszą specyfikację (ciebie głównie interesuje sprężenie [Pa] i poziom hałasum [dB]).
Poza tym z growerów wszyscy chcą ściągnąć jak najwięcej kasy, dlatego ze względu na specyfikę branży, często można się spodziewać zawyżonych cen i przekłamanych parametrów sprzętu.

Dzieki za dobre rady ludzie:tiphat:
Wenta planuje z lekkim zapasem kupic, na przyszlosc:biggrin:
Ale i tak zmieniam zdanie i wsadze tam okolo 500 m3/h, za Waszymi poradami.
Z tym sprezeniem nie wiem za bardzo o co chodzi ale poziom halasu oczywiscie jest dla mnie bardzo wazny.

Jak wypada taki wentylator SILENT

http://wentylatory.istore.pl/pl/silent-td-500-150-160-wentylator-kanalowy.html
w porownaniu z takim etaline:

http://www.hydroonline.pl/inny/wentylatory-osiowe/1416.html

Duzo cichszy i lepszy bylby ten etaline?

Jeszcze jedno pytanko, ktora zarowka najlepiej nadawala by sie do mojego boxa 150x150:

[SIZE=-1] 600W GIB Flower Spectre XTREME [/SIZE]
[SIZE=-1][SIZE=-1]
[/SIZE][/SIZE]
[SIZE=-1] 600W LUMATEK
[/SIZE]

[SIZE=-1] 600W OSRAM PLANTASTAR[/SIZE][SIZE=-1]
[/SIZE]

[SIZE=-1][SIZE=-1]600W OSRAM NAV-T S.4Y
[/SIZE]
[/SIZE]

[SIZE=-1][SIZE=-1][SIZE=-1]600W PHILIPS MASTER GREEN POWER
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]

[SIZE=-1][SIZE=-1][SIZE=-1][SIZE=-1]600W PHILIPS SON-T PIA
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]

[SIZE=-1][SIZE=-1][SIZE=-1][SIZE=-1][SIZE=-1]600W, PHYTOLITE

[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[SIZE=-1]600W SYLVANIA GROLUX[/SIZE]

Jak widac wybor jest duzy, stad nie moge sie zdecydowac. Dodam ze huczalo by to na odblysniku WING + spreader.

drLSP

Member
polecam te najwięcej lm/W i zajebiste spectrum swiatla.

polecam!@

ps. uważałbym z tym hydroonline bo doszły mnie słychy że ludzie mieli wizyty po zamówieniach.. :/ nie rozsiewam plotek, opieram się na rozmowach w 2 kolegami.

mistic

Member
Takiegoż oto doznała kurestwa haniebnego jedna z mych roślin...

picture.php

Dodam, że to główna łodyga ...jest miękka zupełnie w miejscu tymże. Na prawej focie jest rzut na fotę z lewej [od góry]
Generalnie roślina zdrowa choć oznaki opętania również widoczne na listowiu w najwyższych partiach-ale raczej tylko blado żółkną. Reszta krzaka jest very well. Pozostałe 2 rośliny też ok.
Rozważam czy by nie chlasnąć poniżej zgniłości, co by się plugastwo nie rozprzestrzeniało dalej wypijająć swymi plugawymi kłami soki mych, zdrowo howanych roślin....
A może jednak da się jakoś pokojowo wyplewić dziadostwo ?
Help...

Dzięki
Fire!
mistic