What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

uho667

Active member
jedna podstawowa sprawa , jaki box do ogrzania , kabel grzewczy i maaty nie nadaja sie bo wytwarzaja zbyt malo ciepla, wiec zanim nagrzeje wentylacja wyrzuci cieplo po za boxa, chyba ze mamy jakis kontroler predkosci wentyla z termostatem to juz inna sprawa poniewaz , jesli tempa jest za niska a jest podlaczona grzalka wtedy kontroler sam wylacza wentylacje na chwile lub przykreca minimalnie, i wtedy cieplo roznosci sie po boxie , ja uzywam grzejniczka olejowego , 450 watt , farelka za bardzo wysusza powietrze wiec jak dla mnei sie nie daje, widzialem ostatnio takie grzejniczki po 70 zl na allegro i na ebayu po 14 funtow,

uho667

Active member
witam, mam pytanko ma ktoś może wentylator TD-160/100 N SILENT od Soler & Palau , interesuje mnie jak działa w praktyce, tzn czy jest wart swojej ceny.

pzdr
witka a do jakiego boxa i jaka lampa, ogolnie te wentylatory sa ciche ,nawet bardzo, ale w porownanu z m3 maja bardzo niskie pa, sam mialem dwa wieksze modele 125 fi 280/380 m3 i 150 fi480m3-580 m3 to szczerze mowiac polecilbym jak brac np to ten 150mm, bo 125 fi majac filtr weglowy w boxie 90cm x90cm x180cm pod hps 400 ledwo co dawal rade, i sie meczyl bo nie potrafil przepchac filtra, , ja uzywam teraz dwoch wentyli rvk jedne 450m3 drugi 666m3 i powiem ci ze wygluszylem je tak samo dobrze jak sa wygluszone te td silent , za 15 euro kazdy , i nic nie slychac absolutnie nic, a mocy to one maja na tyle ze potrafia same zaciagnac powietrze przez rure z domu pod cieniemiem , , bo mam tak zrobione filtr> odblysnik> rura>wentyl> rura wchodzi do domu , i do boxa mam podlaczona rure na dole boxsa ktora tez jest wpuszczona do domu i sam jak ciagnie powietzre po za boxa to zaciaga sobie swieze powietrze z domu , i tak samo mam zrobiony weg box ,

Ghonox

Member
witam

mam zamiar wrócić po 2 letniej przerwie.
dużo się pozmieniało widzę w ten czas :d nowy FP 12/1, ile nawozów i odmian, szczególnie tych automatycznych...
Chcę wystartować z boxem 30x40x100 na początek. Jest możliwość zrobić 110cm jeśli będzie duża różnica, a będzie? dotychczas używałem małych boxów do sadzonek na outdoor. Myślę, że nie ma sensu brać do boxa odmiany auto, bo mogę posadzić jakieś dobre femi i dać po paru dniach 12/12 i wyjdzie na to samo?
i pytanie najważniejsze. Jaki seedbank polecacie teraz? kiedyś było seed.pl ;p a teraz pełno różnych... i jaka odmiana da zbite topy, duży plon? ile czasu w takim boxie veg, a ile flow?

chciałbym dla sportu do wiosny wychodować sobie krzaka, oczywiście w miarę możliwości jak najpiękniejszego :)

mistic

Member
Tak się zastanawiam, w jakiej odległości tak naprawdę najlepiej trzymać lampę od roślin. Wg tabeli jak najniżej, wtedy jest największa efektywność. Przy ostatniej uprawie lampa była bardzo nisko nad roślinami i urosły super, dając przy tym ładny plon. Teraz zauważyłem, że jeżeli jest za nisko, rośliny zawijają końcówki liści mimo że wcale nie jest im gorąco ... W sumie wg tabeli, jeżeli dobrze to rozumiem, tylko ciepło było by przeszkodą przy zbyt małej odległości. Mój box to 0,6 m i 140 wysoki lampa [250 na veg] jest jakieś 40 cm od krzaków. Jedyne co zmieniłem z rzeczy, które mogłyby wpłynąć na ilość światła, która dociera do roślin to odbłyśnik [folia refleksyjna srebrno-biała] i żarówka [osram vialox nav-t 4y 250]. Czy jednak zbyt dużo światła, lub inaczej; zbyt blisko przy roślinach [nie podwyższając jednak przy tym za bardzo temperatury] może wpłynąć negatywnie ???

fire!
pozdro
mistic

LDV

Active member
Według mnie jest to wywołane promieniowaniem cieplnym od lampy. W związku z tą dostarczoną energią następuje szybsze parowanie z liści i wykręcanie się ich na brzegach.

Teoretycznie powietrze się nie wysusza (zawartość bezwzględną wilgoci (g/m3) ma taką samą), a ze względu na wzrost temperatury zmniejsza się wilgotność względna (%). Im mniejsza wilgotność względna powietrza tym, w skrócie, szybsze parowanie w jego obrębie, ale przecież mistic dmucha zimniejszym powietrzem na szczyty jak sam napisał i w obrębie szczytów pozostaje one powiedzmy "o normalnej temperaturze i normalnej wilgotności względnej". Nie sądzę, żeby tak szybko ogrzewało się od lampy skoro jest cały czas "podawane świeże". to by było na tyle filozofowania : ) , a szkoda czasu to liczyć teoretycznie.

Najważniejsze, żeby nie wysuszało stożka wzrostu, a raczej przesuszało.

Interesujące wydała mi się ta informacja z fotoperiodem 12/1
- przejrzałem ynternet i nic nowego, ale ja pierwsze słyszę (jakoś nie obserwuje na bieżąco co się dzieje).
Z ciekawości spytam: Są gdzieś jakieś fotorelacje gdzie ktoś porównywał klony rosnące 12/1 do tych co rosły oświetlane 18, 20 lub 24?
Dla mnie bardzo dziwne, że ludzie piszą, że nie zauważają różnic między tempem wzrostu mimo takich różnic w czasie naświetlania.

BlinD

Active member
ja mam pytanie odnosnie zmiany fotoperiodu na flo? jak polecacie z dnia na dzien zmienic z 18/6 na 12/12 czy stopniowo (jak tak to o ile godzin i ile dni)

smierdziel

Member
ja mam pytanie odnosnie zmiany fotoperiodu na flo? jak polecacie z dnia na dzien zmienic z 18/6 na 12/12 czy stopniowo (jak tak to o ile godzin i ile dni)

Ja podczas jednego z grow pobawiłem się fotoperiodem i zastosowałem stopniowe zmiany z 18/6, 2 tyg. 16/8 następnie 2 tyg. 14/10, 4 tyg. 12/12 i na sam koniec 2 czy 3 tyg. 10/14.
Z tego co zauważyłem na 16/8 rośliny dalej sobie ładnie wegetowały, z kolejnym fotoperiodem jedna z roślin pokazała pełną gotowość do kwitnienia (była to odmianka od warr'a SSSDHxOGer99), a reszta dalej wegetowała z tym, że raczej bardziej się krzewiły (wydaje mi się, że jest to już kwestia genów jak roślina zareaguje na dany fotoperiod). Sposób 12/12 przyniósł typowe efekty zmiany na kwitnienie (szczerze nie zauważyłem, oprócz tej jednej roślinki, żeby rośliny zareagowały szybciej niż te, które zostały potraktowane zdecydowaną zmianą reżimu naświetlania) natomiast fotoperiod 10/14 znacznie przyspiesza dojrzewanie kwiatów.
Bynajmniej taka jest moja teoria oparta własnymi doświadczeniami. Nie mniej jednak z chęcią spróbowałbym metody stopniowego zmieniania fotoperiodu na roślinach zawierających geny ruderalis. :tiphat:

LDV

Active member
Skoro w fazie ciemnej wytwarzają się hormony odpowiedzialne za kwitnienie to na logikę - im dłuższy okres fazy ciemnej (oczywiście aż do wartości krytycznej) tym więcej hormonów i tym szybsza indukcja kwitnienia.
Niektórzy robią 24h ciemnie między weg a flo.

Hormony wytwarzane podczas fazy ciemnej powodują większe krzewienie się roślin - jest o tym przynajmniej jeden poważny artykuł (albo dotyczący stricte konopii, albo ogólnie roślin fotoperiodycznych) gdzieś w internecie.

C

calyx.

Witam mam mały problem z nawozami na faze kwitnienia, obecnie rośliny są w 7 dniu flo i używam biocanna flores 4ml/1l.
Dodatkowo chce zakupic topmax, bigbud, i b52 wystarczy ? i jak to mieszać ? teraz podlewam raz z nawozem a next podlanie sama woda mineralna o wartości ph 6,2. :woohoo:

Pozdrawiam

calyx, kup albo top max albo big bud

ja uzywam podstawowego nawozu na kokos w Twoim przypadku flores plus stymulator kwitnienia big bud i bubu nietoperka w plynie zeby dodac innych skladnikow, i zero niedoborow

o top maxie tez slyszalem dobre rzeczy

pozdro

ps. mieszanke zaczynasz od nawozu podstawowego tyle ile na etykiecie, pozniej stymulator kwitnienia i na koncu bubu

nawozy dajesz do kazdego podlewania

Ghonox

Member
Mam pytanie. Muszę zamówić pestki na paczkomat (zamówienie na akademik to słaba opcja ;) ). Na dworze panują teraz ujemne temperatury, paczkomaty nie są przecież ogrzewane i tu mój niepokój... Nasiona prawdopodobnie przeleżą parę godzin na mrozie zanim je odbiorę, może nawet dzień/noc. Nie zginą? :/ w torbie listonosza też by im za ciepło nie było, u nas widziałem listonosze chodzą pieszo albo rowerem. Ogólnie jakie macie doświadczenie z zamawiania pestek zimą?

smierdziel

Member
Mam pytanie. Muszę zamówić pestki na paczkomat (zamówienie na akademik to słaba opcja ;) ). Na dworze panują teraz ujemne temperatury, paczkomaty nie są przecież ogrzewane i tu mój niepokój... Nasiona prawdopodobnie przeleżą parę godzin na mrozie zanim je odbiorę, może nawet dzień/noc. Nie zginą? :/ w torbie listonosza też by im za ciepło nie było, u nas widziałem listonosze chodzą pieszo albo rowerem. Ogólnie jakie macie doświadczenie z zamawiania pestek zimą?

A dlaczego by miały zginąć zimą? Przeżyją na spokojnie chyba, że ten paczkomat gniecie coś niecoś :tiphat:

cheapwine

Well-known member
Veteran
to zamow poste restante, beda lezec w cieplym na poczcie. Dodatkowo te ujemne temp nie zabija pestek bo nie raz zdarzalo sie tak ze growerom pare pestek wypadlo z topa a na 2gi rok na tym spocie nagle niewiadomo skad pojawily sie siewki ;) nasionko przelezalo w zimie a na wiosne puscilo kielka i roslo... :) Keep Calm!

camertasis

New member
krótkie i głupie pytanie do Was, kupiłem nawilżacz powietrza do namiotu co znacznie poprawiło wilgotnosc w boxie (nawet do 90%), staram sie utrzymac srednia miedzy 60 a 70% jednak niepokoi mnie skraplanie się na ściankach i krzakach. podzielcie sie ze mna swoimi spostrzezeniami na ten temat.

ps. nawilzacz odpala co 2.5h na 30min przy włączonej lampie i co 3h przy wyłączonej

mistic

Member
@camertasis
może wyciąg za słaby ? A nie masz regulacji mocy pary ? Może dorzuć jakiś wiatrak mieszający z regulacją obrotów, co by ci ładnie rozdmuchiwał parę.... hm... Na etapie młodych roślin to spoko nic im od skraplania nie będzie - oczywiście bez przesady....

pozdro
Fire!
mistic

F

farmerogrodnik

Mam do was pytanie. Planuje zrobić boxa na poddaszu. Niestety tylko tam bo wszyscy w domu są nastawieni anty :/ a więc będzie to dyskretna uprawa. I teraz pytanie do was jakie wymiary zrobić tego boxa. Poniżej załącze obrazek ile mogę wykorzystać max miejsca. Pozdro bracia i siostry

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    6.7 KB · Views: 24

mistic

Member
@farmerogrodnik a jaką lampę planujesz załączyć, bo przy takiej wysokości raczej nie poszalejesz... Te 108 cm to jest do szczytu czy jak ? Wg mnie gdzieś na środku nie za szeroka szafa i raczej króciutki weg albo odrazu AF i to nie za duzo roslin...

pozdro

F

farmerogrodnik

Tak te 108cm jest to wysokość od podstawy do samego szczytu. Właśnie głęboko się zastanawiam nad tym oświetleniem i sam niewiem co zrobić. Chciałbym zastosować takie oświetlenie żeby w przyszłości gdybym miał możliwość powiekszenia boxa wykorzystać je np. do samego weg albo żeby dołożyć mocy. Poprostu niechciałbym żeby to kiedyś leżało bezużyteczne. Może jakieś sugestie? :)

Latest posts

Latest posts