What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

BlinD

Active member
szybkie pytanko:

czy majac lampe 600w i balast lumatek do niej moge sobie ustawic na 400w na veg (albo pierwszych kilka dni) ? czy to nie popsuje zarowki w zaden sposob

S

sweet-dreams

do balastu 600 watt jesli masz mozliwosc w nim przestawienia na 400 watt zeby dzilala to tak jednak jesli nie to nie podlanaczaj 400 bo zarowka napewno szybko ci padnie jak nie odrazu

S

sweet-dreams

jesli masz mozliwosc przelaczenia an 400 watt tp tak jesli nie to nie bo zjarasz zarowe

mistic

Member
Witam.

Wykręca liście młodych roślin i szukam przyczyny... Wygląda to trochę jak kędzierzawość... Genetyka różna więc to coś innego niż geny... [Chemdog x 2 od Green House, Skunk#1 od White Label, Northern Light od Royal Queen Seeds]
Rośliny mają 10 dni od pestki, Żar na weg to 250HPS, temp. +/- 25 w dzień, +/- 18 noc.
wilgotność +/- 70, tuba, odległość lampy od roślin jakieś 33 cm.... Wentyl mocny z regulacją...Ziemia lightmix z biobizza z odrobiną guanokalong.... Donice 14l
Czy możliwe żeby żarnik już coś nie halo i to bedzie przyczyną ? Przeszedł już 2 uprawy, może się kończy i daje dziwne światło ?
Nie wiem... proszę o sugestie..

picture.php

pozdro
Fire!
mistic

EDIT: Może tu trochę lepiej widać co jest pięć....

picture.php

picture.php

pozdro
Fire!
mistic

Messy

New member
Witam! Mam kilka pytań co do Pcboxa, bo niestety to jest moja jedyna opcja na chwile obecną, mianowicie sytuacja wygląda tak:

mapaxa.jpg

będą tam zamontowane 2 żarówki energooszczedne około 35W każda.
Jaką temperature emitują każdy orientacyjnie wie.
Plan jest taki żeby ciepłe powietrze odprowadzać z boxa calową rurką o długości około 4m do pokoju, albo raczej stryszku okok.
Chodzi o to żeby pozbyć się ciepłego powietrza, zapachu i dźwięku wentylatora w pokoju gdzie box stoi
I tutaj moje pytanie. Jaki wentylator zamontować na końcu (wyciągający) jakiej mocy...jak wiadome będe musiał robić tam redukcje z calówki na wentylator. I czy ten wentylator nie bedzie robił na rurce ( taka jak wąż ogrodowy), denerwujących świstów i szumów.
Zimne powietrze bedzie doprowadzane bokami kompboxa
Tyle ode mnie, prosze o rady.
Pozdrawiam:thank you:

cheapwine

Well-known member
Veteran
w pcboxie i takich lampach to 2 wiatraczki 8x8cm zalatwia sprawe. nie musisz sie bawic w jakies rury... 1 daj na wylot 1 na wlot i obadaj temperature, zawsze mozesz dodac tez 1 mieszajacy.

edit: dokladnie to samo mialem na mysli ze zeby przepchac powietrze przez taki dystans i taka rurke to musi byc w chuj cisnienie.

Messy

New member
w pcboxie i takich lampach to 2 wiatraczki 8x8cm zalatwia sprawe. nie musisz sie bawic w jakies rury... 1 daj na wylot 1 na wlot i obadaj temperature, zawsze mozesz dodac tez 1 mieszajacy.
temperatura to najmniejszy problem , widzisz mi chodzi o dzwięc i zapach :)

uho667

Active member
strasznie mocny musialby byc wentyl zeby przepchac powietrze przez tak mala rurke tak daleko , watpie ze to da rade ,podaj info o jakim wentylatorze myslisz , taniej bedzie pewnie zrobi maly filtr , i pod ten filtr dobrac maly ale za to mocny wentylator , najlepiej firmy sunon, podlaczane sa pod 220 v-240 zaden komputerowy nie da rady sprostac temu zadaniu, sprobuj ustami dmuchnac przez ta rurke, a zobaczysz ile tzreba uzyc sily zeby powietzre wylecialo na koncu tego weza, ttzreba pamietac ze nie licza sie m3 tylko pa cisnienie statyczne

C

czaczo

czym wielkszy opor dla extraktora tym wiekszy chalas,dlatego najlepiej zwiekszyc przekroj aniezel zmniejszyc,nawet nie dzielic, na mniejsze,kazda przeszkoda to chalas.pojemnosc to jedno a ruch to drugie:biggrin:
:)

Czyli odpowiedz nasuwa sie sama. Lepiej zadbac o filtracje wypuszacznego powietrza niz ciagnac rure przez caly pokój tym bardziej ze to pcbox. A co do wypowiedzi cheapwine - to bym dal tylko wyciag i lepiej dac wiatrak na mieszanie. Powstanie podcisnienie i swieze powietrze samo sie bedzie zasysalo. Pozdro.

orangefreak

Member
Hej Witam !!

Mam Pytanie odnośnie pierwszej fazy wzrostu , konkretnie wega.
Mam zamiar się zaopatrzyć w taki namiocik.

Potrzebny mi będzie on na sadzonki. Chciałbym jak najmniejszym kosztem energetycznym uzyskac dobrze ukształtowane sadzonki gotowe do wysadzenia na wiosnę. Warto juz teraz o tym pomysleć, dlatego zdecydowałem się zapytać :)

i czy ten zestaw bedzie ok, czy zainwestować w HPS150 ( znowu problem z ciepłem, itd. )

Oczekuję , że ktoś w miarę jasno się wypowie , ostatni "sezon" to dwa doniczkowe automaty mojego autorstwa :) i znowu mnie to wciągnęło. Zostało mi ok 100szt pestek - moge poslać w świat jak znajdę czas, komuś się napewno przydają.

orangefreak

Member
@mistc

nie za blisko masz lampę od sadzonek ??? Temp. ok. Może problem leży w ziemi, za dużo nawozów ? Nie wiem jak przygotowywałeś ziemię, ale najlepiej wg mnie na początku nie przesadzać z nawozami. Sprawdź PH ziemi, ew. zostaw i podlewaj czystą wodą, problem zniknie, a po przesadzeniu do wiekszych donic, nie kombinuj za dużo z dodatkami ;)

Pozdro

orangefreak

Member
ok ok.. Trochem w gorącej wodzie kąpany, nic nie poradze ;)

0.54m2 - ile trzeba lumenów ?? Powyższy zestaw się sprawdzi ?? Z 1W świetlówki energo oszczędnej jest ich 50lm tak ??

Pozdrawiam

:tiphat:

picture.php

BBxWW

cheers

Wydaje mi sie ze taki zestaw spokojnie da rade. A przy CFL latwiej ogarnac temp. a co za tym idzie cichszy box (slabsze wentyle). Co do lumenow to nie patrzyl bym za bardzo na to co pisze sprzedawca. Na pewno beda mialy duzo lepszy start niz na parapeci czy od razu pod chmurka. Pozdrawienia Galu :)

orangefreak

Member
Clint - dzięki :tiphat:

Pewnie tak, nie pamiętam po prostu ile powinno byc lumenów na m2.
A Roślinki chcialbym miec gotowe i dobrze wykształcone - żeby bezstresowo przeżyły przesadzenie na spota. Jakiś wentylator do środka, łodyżki muszą byc przyzwyczajone na wiaterek.

Z Ciekawości, ile to tych lumenów optymalnie :D nie odpuszczę tego :D hehehe

Pozdrawiam kolego,
OF Gal

wdr

Active member
Veteran
witam, mam pytanko ma ktoś może wentylator TD-160/100 N SILENT od Soler & Palau , interesuje mnie jak działa w praktyce, tzn czy jest wart swojej ceny.

pzdr

mistic

Member
Witam.

Szukam pomysłu na dogrzanie boxa w mega zimne dni. Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/exo-terra-heat-wave-ceramiczny-emiter-ciepla-60w-i2791284437.html ale obawiam się, że emisja promieni podczerwonych może zaburzyć fotoperiod...Co o tym myślicie ? Docieplenie boxa też raczej odpapa.... Farelkom za bardzo nie ufam, ponieważ głównie chodzi o to, że trzeba by ją było zostawić na kilka dni samopas, a to już risk... Używa ktoś może przewodów grzewczych lub mat ?

pozdrawiam
Fire!
mistic

Latest posts

Latest posts