What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

miron555

Member
indukcja flo

indukcja flo

proste i krotkie pytanie. ile najwiecej czekaliscie na pierwsze preflowery po przelaczeniu swiatla na 12/12 (nie afy oczywiscie)
:thank you:

Amnnesia

Member
Z tego co posprawdzalam w notatkach wynika ze czas ten jest w duzym stopniu zalezny od kilku czynnikow takie podstawowe to odmiana,czas wegetacji,zastosowane nawozy i czas naswietlania itd. U mnie trwalo to max okolo 14-17 dni ale dla wiekszej precyzji powinno sie wypowiedziec jeszcze kilka osob

Pozdrowionka

Dystans

Member
Witam wesołą załogę :)

Jako iż nie mam doświadczenia w uprawie IN odmian nieautomatycznych chciałbym abyście mi troszkę pomogli i odpowiedzieli na pytanko:
Czy jestem w stanie zmieścić się z plantem w 30 cm wysokości? Dodam że zrobiłbym b. krótkiego wega (ok 1-max 2 tyg), no i docelową doniczką było by 5l wiaderko.

Jak mówicie?

pozdrówki

Nie zastanawiaj sie tylko dzialaj. Grzes w swoim temacie ma uparwe w kartonie po butach. Wiec sie na pewno wyrobisz jak bedzie planta dobrze prowadzil. Najlatwiej zamontowac siatke znacznie to uprosci trening. pozdro

BlinD

Active member
Witam.
mam pytanie odnośnie hydro: co ile wymienia się wodę/pożywkę w DWC (lub innych metodach) ?

Inkwizytorka

New member
Cześć. Prosiłabym o poradę . Ostatnio zastosowałam w swojej uprawie ziemie Plagron Batmix przy , której stosowaniu producent nie zaleca podawania nawozów przez pierwsze 6 tyg. mam roslinki w dwóch stadiach pierwsze 38 dzień 8 dzień 12/12 i drógie automaty 17 dzień 18/6 czy mozna podawac BioRhizotonic w obu tych przypadkach i w jakich dawkach ? do tej pory była oczywiscie sama woda (stosuje żródlaną butelkowaną z dopasowanym ph). Tu pojawi sie drógie pytanie :) Czy stosowanie EM1-aktywnego do rególowania Ph wody do kazdorazowego podlewania (do tej pory cytryna ) to dobre rozwiązanie ? zauważyłam że działa jak cytryna :) tylko czy przy tej ziemi to nie zaszkodzi?

Brodaty

Member
Witaj! Rhizotonic to nie nawóz lecz enzymy stymulujące rozwój korzeni wiec śmiało w dawkach zalecanych przez producenta.
Co do tego EM1. Z tego co mi się wydaje przydatność do użycia pobudzonych do życia drobnoustrojów wynosi tydzień. Ile fermentujesz za jednym razem? Kiedyś zrobiłem 2,5l tego i w sumie niepotrzebnie bo do indora aż tak sie nie przydał bo był mega kwaśny i zanim bym się nim nacieszył to już byłby do wyrzucenia wiec wylałem wszystko na spocie. Ale co do obniżania ph to standardowo kwas azotowy na wegu i na flo kwas fosforowy. Pozdrawiam

Inkwizytorka

New member
pierwszy raz tego em1 zrobiłam 05 l teraz 2l . Masz racje że jest strasznie kwaśny, ale stosuje w mniejszej dawce tak żeby ph nie spadło ponizej 6,5 max może stać 15 dni więc tez domowym kwiatom się dostaje :)

Panowie stoje przed pewnym zadaniem ktore bede wykonywal po raz pierwszy. Chodzi o montaz siatki scrog, w dodatku w growroomie. W teori wiem jak to sie wykonuje ale u mnie powierzchnia bedzie troche wieksza wiec mam pare dylematów. W zwiazku z tym mam kilka pytan ale nie chce zasmiecac tematu. Osoby ktore maja doswiadczenie w scrog'u prosilbym o kontakt na pm.

Pisać PM'a przy twoich 27 postach... Hmmm. No to może jednak pozwolisz, że pomogę tutaj. Porzuć pomysł jednej wielkiej siaty i zastosuj rozwiązanie modularne. Na każdą doniczkę stosujesz osobny kawałek siatki. Przy takim podejściu zawsze możesz swobodnie manewrować roślinami co jest nieocenionym plusem w całej zabawie. Wizualizuję z tematu kolegi VerdantGreen

View Image

Dzięki za zainteresowanie. Co do pm, pulap odblokowania wiadomosci zostal zniżony z 50 postów do 25 więc smialo mozna posylac pm osoba z 25 postami i wzwyz.
Co do tych "balkonów nad doniczkami" ktore przedstawiles. Widzialem cos podobnego u Leptosoma. Jest to swietne rozwiązanie ale na kilka, gora kilkanaście doniczek. Ja mam obecnie 128 doniczek, a bedzie jeszcze dokladka wiec robienie setek takich balkonów odpada. Mam juz kupiona siec rybacka z oczkami 6cmx6cm ktora bedzie montowana na calym namiocie od naroznika do naroznika, tylko nie wiem w ktorym momencie najlepiej ja zalozyc i na jakiej wysokosci. Bo jak juz ja zamontuje to nie bede mial dostepu do centrum namiotu. Wiekszosc namiotu bedzie poza moim zasiegiem. Nie wiem jak sie zachowuje roslina na scrogu bo nigdy nie stosowalem tej techniki wiec boje sie ze mi pozniej cos wyskoczy jak siatka bedzie juz rozlozona. Ze scrog'iem w namiocie 1mx1m nie miałbym problemu ale tu jest troche wieksza powierzchnia i to mnie martwi.

Rosliny sa mniej wiecej w takim stadium rozwoju:

picture.php

picture.php

Wiec ja mam plan taki, przelaczyc na flo, poczekac kilka dni i pozniej zalozyc siatke na aktualnej wysokosci roslin. Tak zeby podczas rozkladania siatki mógł recznie pustawiac odrosty, do ktorego oczka maja wejsc. Czemu chce to zrobic tak a nie inaczej? Bo kazda roslina ma od 10 do 16 glownych odgalezien powiedzmy. Niektore odgalezienia rosna bardzo blisko siebie i pewnie przebija sie przez oczka zaraz obok siebie a wolałbym poustawiac te odrosty rownomiernie tak zeby załatać te dziury ktore powstaja pomiedzy donicami jak tutaj na zdjeciu

picture.php

Tylko tak jak pisze, to jest moje widzimisie. Nie wiem jak to sie sprawdzi w praktyce, wszystkiego nie da sie przewidziec.

No tak ponad 100 kilka balkoników to odpada. Leptosoma ma takie siatki ogrodnicze z drutu. W sumie to nie wiem co Ci doradzić na teraz. Przytłacza mnie z deka ilość roślin u Ciebie. W pozytywnym sensie oczywiście. To tak czy siak jest masa roboty. Ważna jest tylko jedna kwestia aby był dość swobodny dostęp do roślin. Siatka pojedyncza tym bardziej na takiej powierzchni to blokuje niestety. No chyba że opanujesz zdolność lewitacji i zmniejszania ciała tak żeby wszędzie się dostać. Może w takim razie po prostu podzielić tę przestrzeń na sekcje tak żeby pomiędzy nimi była jakaś możliwość ruchu. To na pewno ułatwi poruszanie się i dostęp do nich. Nie widzę jakoś tego w jednolitym układzie czyli tak żeby rozciągnąć jedną siatkę nad całą powierzchnią. Skutecznie zablokuje ci to dostęp w szczególności do środkowych roślin. Tak czy siak powodzenia no i mam nadzieję, że wszystko się uda i potoczy jako powinno.

Probuje mieć caly czas to na względzie aby był dostep do centrum namiotu ale czy dam balkony czy rozciągnę jednolitą siatke tak jak planuje, będzie to trudne do osiągnięcia. Dlatego chce podczas rozkladania siatki ustawic odrosty do odpowiednich oczek. Nie uda mi się to w 100% bo najmniejsze odrosty będą za niskie żeby nimi dodatkowo manipulowac. Troche zawaliłem sprawe bo moglem zrobic 1-2 korytarze aby można było przejść przez groowroom, teraz już jest system wodny zamontowany, nie ma sensu przebudowywać. I zastanawiam się czy scrog pokryl by straty które wynikly by z tego ze było by mniej doniczek które musialy by ustapic miejsca korytarzowi.
Będę musial improwizowac. Siatke prawdopodobnie i tak założę. A dostep do centrum jedynie jak mogę sobie pozniej w razie konieczności zapewnic, to rozłożyć przez caly namiot szeroka, mocna deske i podeprzec ja czyms na obu koncach. Tak żeby położyć się na niej i zawisnac w namiocie w powietrzu. To już będzie cyrkowanie, chciałem tego uniknąć ale chyba nie ma wyjscia. Zapowiada się mission impossible ;)

Ghonox

Member
Leci pytanie:
Czy panny łatwo hermią się od światła? A dokładniej: mam ustawione lampy 12/12, roślinki mają jakieś 8-9 dni dopiero. Światło jest od godz 21:00 do 9:00 (ze względu na temp pomieszczenia w którym jest box, w dzień jest ok 17-19 stopni, w nocy spada do 15, a tak, to rośnie do 25 przy lampach i nie ma duużej amplitudy). Czy zaglądanie do nich w dzień (wtedy mam chwilę czasu, a tak to rano uczelnia, wieczorem praca i sił już nie ma) jak rośliny mają noc może je łatwo zhermić? W pomieszczeniu jest całkowicie ciemno, to też muszę włączać lampę w box'ie na chwilę i boje się, że mogą zbzikować i się hermić. Dodam, że to feminizowane.

BlinD

Active member
Ghonox
Wszystko zależy głownie od genów. Niestety fakt, że są to feminizowane nasiona działa dodatkowo na twoja niekorzyść. W jakim stopniu to wpływa ciężko powiedzieć, zależy też od tego jak zaglądasz w "nocy" ,to jak intensywne jest światło w pokoju i czy to jest środek czy początek cyklu nocnego. Mysię, że nikt Ci nie odp na twoje pyt dokładnie bo jest to swojego rodzaju rosyjska ruletka ;] a goły fakt jest taki, że lepiej nie zaglądać w "nocy". Ja znam przypadek, że gościu miał szklarnie z chryzantemami przy rogu ulicy i auta w nocy skręcające w nocy świeciły mu na tą szklarnie i to był wystarczający impuls, by zablokować kwitnienie u chryzantem (które są również roślinami dnia krótkiego). Mimo to ja pamiętam, że w pierwszym indoorze jako zupełny żółtodziób zaglądałem do roślin często i nic im się nie działo, natomiast kilka tyg temu kumpel miał Euphorie fem. od DP i mimo, że nie zaglądał praktycznie w ogóle w nocy na 9 roślin 7 się pohermiło ;/

Brodaty

Member
Złamana łodyga

Złamana łodyga

Jeśli złamałem główną zdrewniałą łodygę ale nie wszystko było przerwane i szybko poskładałem i związałem taśmą, a roślina nie usycha tylko doznała szoku to trzymać ją w dalszym ciągu na 12/12 (jest po 4 nocach 12h) czy na fotoperiod wegowy? Zdjęcie przed połamaniem.

picture.php

BlinD

Active member
Brodaty -jak nie usycha po dłuższym czasie i równo złożyłeś to powinno być ok, ewentualnie możesz podwyższyć wilgotność powietrza, by zmniejszyć transpirację - roślina teraz ma przerwane wiązki przewodzące i może tak sprawnie nie transportować wody, ale ze zmiana fotoperiodu bym się nie bawił. zacznie teraz intensywnie rosnąć na flo więc i regeneracja powinna być dość szybka.

mam pytanie:
Znajomy odkopał z dna lodówki takie coś jak Early Dog od Hota i po 3 latach - może i więcej prawie wszystko wykiełkowało (w szoku jestem ;]) czy ktoś posiada zdjęcia tych okazów?

F

farmerogrodnik

Witam szanowna zaloge :)
Mam do was kilka pytan. Przymierzam sie do zakupu takiego oto zestawu:
W skład zestawu Bud Box 100 Premium wchodzi:
- kompletny Bad Box "100" ( wym 100x100x200) z srebrnymi ściankami wewnątrz, które zapewniają 95% odbijalności światła
- zestaw oświetleniowy System Elt 400W + odbłyśnik medium + Philips Son-T Pia 400W, bądź odpowiedni zestaw innej firmy
- podstawowy zestaw nawozów firmy Canna: Terra Vega 1L, Teraa Flores 1L, Rhizotonic 0,5L, Cannbooster 0,25L, Cannazyme 1L
- wentylator promieniowy WK 125/365 m3 bądź inny odpowiedni
- filtr weglowy Prima Klima 125/420 m3
- 10 doniczek 11 litrowych
- ziemia 2x Terra Profesional 50L
- zawiesia do zestawu oświetleniowego
- Termo-Higrometr
- wyłacznik czasowy PCM
- rura Aluflex - dopasowana do wentylatora i filtra
- przedłużacz 5x5m
- Ph Metr 3w1

I teraz moje pytanie do was czy bedzie potrzeba do tej lampy zastosowac Cool Tube?
I co byscie zmienili w tym zestawie?
PEACE

Latest posts

Latest posts