What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

ss_argus

Member
Mam pytanie do kogoś, korzystającego z cooltube i 1 HPSa 400W.
Czy do efektywnego chłodzenia lampy tej mocy wystarczy kupić wentylator o przerobie 160m3/h , czy potrzebny jest jeszcze wydajniejszy ?

Pozdr.
ss_argus

szok

Member
ss_argus said:
Czy do efektywnego chłodzenia lampy tej mocy wystarczy kupić wentylator o przerobie 160m3/h , czy potrzebny jest jeszcze wydajniejszy ?

Pozdr.
ss_argus

nie amm cooltuby ale moim zdaniem najwazniejsze zeby kupic drozszy wentyl by sie nie zjebal, drozszy to znaczy na łozyskach. wiem bo ja np. takiego 160m3 mam i on po pol roku dzialania zaczyna sie po prostu zacierac. tam jest tylko przestrzen nasmarowana miedzy tym co sie obraca a tym co stoi. nasmarowalem po roku i bylo ok ale tylko 2-3mies i znowu kapa. u mnie to nie jest taki znowu problem bo moze sie nawet zjebac i sie nie stanie nic ale w takiej CT to moze byc gorąąąąąąąącccccoooo

ale tak jak mowie to nie mam CT

G

Guest

ss_argus said:

Pozdr.
ss_argus

400W nie stanowi problemu , jeden wentylator 100m3/h wystarczy do chłodzenia
tego oświetlenia. Problem mógłby się pojawić przy 600W lub więcej. Pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej odległości wentylatora od lampy. Jak dobrze pomyślisz i
odpowiednio rozmieścisz rury to w zimie możesz ogrzewać boxa tym oświetleniem. Temp. powietrza wypływającego z CT możesz regulować obrotami wentylatora ( im wolniej będzie się obracał tym cieplejsze powietrze będzie płynąć i odwrotnie. Wystarczy układ elektroniczny za 50 zł aby tym sterować. Dodam jeszcze że przy połączeniu kilku CT ze sobą można podłączyć zestaw tak aby powietrze zaciągał z zewnątrz pomieszczenia (dwór) i ogrzewał w zimie pomieszczenie do uprawy nawet do 20m2. Powietrze zawsze będzie świeże !!! pozdrawaim.

dywersyfikacja

dywersyfikacja

massiwo said:
Nol: to mi teraz przypomniales jazde z przed kilku dobrych lat jak jeszce ze starymi mieszkalem jakies 8 chyba dokaldnie i sobie posadzilem kwiatuszki na parapecie a stary sie nabijal ze mnie ze mi nic nie wyrosnie. Jak poszla w gore i miala jakies metr stary zaczol mi woda z sola podlewac i potem byl tez taki bialy proch na glebie, roslina sie w 3 dni rozjebala skrecila i umarla, no i staremu tez tak wyciolem kilka kwiatow na balkonie heheh
moja mamusia robiła mi podobne jazdy tyle ze ona używała jakiejś chemii która maxymalnie hamowała wzrost tak że w ogóle nie rosły. a ja sie dziwiłem co jest grane, dlaczego nie rośnie. dowiedziałem się o tym od mojej żony bo matula moja radziła jej jak sie chwastów pozbyć. z matulą już nie mieszkam kwiatki rosną jak na drożdżach :rasta:

szok

Member
Ikser said:
To sie nazywa wirnik i stojan;)... :headbange :wave:

ty a wiesz ze sobie teraz przypomniałem :jump: miało sie kiedys Podstawy Elektrotechniki w średniej no i wstyd sie przyznac ale zdobyło się tytuł technika elektryka a sie nie pamieta. teraz prację nad doktorem nauk rolniczych,oczywiscie mam indywidualny tok nauczania, bardzo indywidualny tok nauczania ! :headbange :

ss_argus

Member
szok said:
ty a wiesz ze sobie teraz przypomniałem :jump: miało sie kiedys Podstawy Elektrotechniki w średniej no i wstyd sie przyznac ale zdobyło się tytuł technika elektryka a sie nie pamieta. teraz prację nad doktorem nauk rolniczych,oczywiscie mam indywidualny tok nauczania, bardzo indywidualny tok nauczania ! :headbange :

Panowie dzięki za udzielenie odpowiedzi.
szoku - jestem przekonany, że niejeden zawodnik z tego forum byłby w stanie wpierdolić w poważne kompleksy, (z zakresu posiadanej wiedzy o uprawie konopii) - niejednego wykładowcę z tytułem profesora :pointlaug: z akademii rolniczej. hehehe

Pozdr.
ss_argus

G

Guest

siemka rolnikom ;)
sluchajcie wiec bloombox jest ready, tylko lampy i wentylacje musze jeszcze wkrecic.. ale ze postanowilem na klony wskoczyc to i growbox sie przyda.. co prawda przestrzeni zyciowej ubywa w zastraszajacym tempie ale jak trzeba to trzeba... i tera pytanie:

jesli box bedzie o wymiarach 150x60 (myslalem o 2 max 3 matkach i inkubatorze na 10-20klonow tak co by korzystal z tego samego swiatla i stal w srodku) ile W z MH bedzie optymalnie 250? 400? na sciankach bocznych bedzie dodatkowo okolo 100W ze swietlowek,zostaly mi po terrariach z wezami wiec je upchne... (myslalem nad fuoroscencja do wega dla roslin ale sa masakrycznie drogie )..
czy ktos stosuje generator ozonu?? to sie inaczej chyba jonizator nazywa??? czy jest sens??

Last edited:

szok

Member
divinorum said:
siemka rolnikom ;)

jesli box bedzie o wymiarach 150x60 (myslalem o 2 max 3 matkach i inkubatorze na 10-20klonow tak co by korzystal z tego samego swiatla i stal w srodku) ile W z MH bedzie optymalnie 250? 400? na sciankach bocznych bedzie dodatkowo okolo 100W ze swietlowek,zostaly mi po terrariach z wezami wiec je upchne... (myslalem nad fuoroscencja do wega dla roslin ale sa masakrycznie drogie )..
czy ktos stosuje generator ozonu?? to sie inaczej chyba jonizator nazywa??? czy jest sens??

divi: nie za bardzo kombinujesz? wiem jak to jest, jak sie caly czas rozmysla to sie chce perpetum mobile stworzyc ale:

skoro zamierzasz dac swietlowki to zrezygnuj z MH. daj hps AGRO+swietlowki i bedzie git. chodzi o to ze sam kiedys intensywnie myslalem nad MH ale jak porównałem ilość luxów z MH i HPS to MH wypada blado(pogrzeb w tabelkach/opisach). poza tym ja np. wkaldam 20klonow w doniczkach 15x15 (4x5szt) wlsanie pod hps400w i to jest optymalnie wiecej sie nie da. jesli mniej zamierzasz to akurat by bylo 10szt + ze 2matki by weszly.
i jeszcze zalezy jak zamierzasz dlugo wegowac te klony bo o ile na poczatku to one duzo swiatla nie potrzebuja to tak po 2tyg to juz te 400w zaczyna byc optymalnie.
no chyba ze masz juz MH kupione to zmienia postac rzeczy...ale 250w na 150x60 to za mało na bank. wg mnie to MH400w to tez mało ale w sumie nie wiem.

a jonizator służy do niwelowania zapachu... w zasadzie nie slyszalem zeby ktos kiedys na forum sie na ten temat wypowiadal ale teraz kiedy ceny filtrów tak spadły to jonizatory do lamusa odeszly. poza tym na vega jest zbyteczny.no chyba ze przy jakis odmianach ktorych nie mialem,,,

tyle mojego gledzenia...

Last edited:

Ganja Man

Member
siema
Mam takiego plana i niewiedziałem gdzie umiescic tego posta to umieszczam go tu:)
a wiec tak mysle nad zrobieniem crosa lowryder #1 x sensi star zeby miał auto flo i zeby wiekszosc genów uzyskał po sensi star i mysle zeby najpierw zrobic crossa f1 puzniej crosa f2 i z crossa f2 teoretycznie powinno mi wyjsc z 25% nasion auto flo i jak bym znalazł meszczaka z auto flo i kobitke z auto flo to zrobił bym nasiona i bym miał rosliny 100% auto flo ale to niejest wszystko co bym musiał zrobic zeby wiecej genów w tej krzyzuwce było sensi star sensi starem zapylic lowrydera na początku czy moze llowryderem zapylic sensi star ?? czy moze zrobic cos takiego [sensi star x lr]x sensi star i dopiero z tego robic f2 doradzcie cos mądrzejsze głowy w tych sprawach odemnie :)
pzdr

Mr.T

Member
kiedy krzaki przestają iść w góre po przestawieniu na flo? przełączyłem 2 tygle temu i w tym czasie zrobiły się 2x wyzsze,

szok

Member
Mr.T said:
kiedy krzaki przestają iść w góre po przestawieniu na flo? przełączyłem 2 tygle temu i w tym czasie zrobiły się 2x wyzsze,

róznie zalezy od odmiany, ale najszybciej ida na poczatku po przestawieniu. mi rosna przez miesiac. ostatnii iesiac to jest juz tylko tworzenie topów.

Mr.T

Member
mam white russiana i original skunka, lepiej zrobie jak dam wyzej lampe czy jak podwiąże gałęzie żeby bardziej płasko szły ?

G

Guest

Podwiąż , chyba że nie masz miejsca ma położenie, wtedy podnieś lampę .

G

Guest

@szok
THX, bogu dzieki nie kupilem jeszcze.. To prawda ze planuje 24/dobe i sam juz mam wrazenie ze przesadzam z kombinowaniem... Ja mam male zapotrzebowanie wiec klony kolo 2tyg moze 3 i na flo.. dla mnie i zony starczy hehehe...
dzieki raz jeszcze.
Co2 tez mnie korcilo ale puki co odpuszczam w zasadzie po tym co teraz zebralem to chyba nie ma sensu ladowac kasy..
ide przebudowywac :D

Mr.T

Member
powerseed said:
Podwiąż , chyba że nie masz miejsca ma położenie, wtedy podnieś lampę .

miejsca mam sporo także podwiązałem

własciwie box jest też dość wysoki tak że nie miałbym kłopotów z przeprowadzeniem growu tradycyjnie

btw.
więcj się zbiera metodą tradycyjną, czy jak wszystko jest położone w poziomie ?

G

Guest

@MR.T-wiecej zbierzesz jak potrenujesz, ponaginasz roślinke linkami, albo haczykami, bo jak normalnie rosnie, to te topy rosnace, nizej maja duzo mniej swiatla, i mniejsze topy i odrosty ci wtedy porosną...
pozdro

massiwo

Member
wkoncu przyleciala do mnie zonka z zajebistym aparatem i moge dobre fotki wrzucac ;) wiem juz jedno nastepnym razem nie bede hodowal wiecej niz 2-4 sztuczki i bede kupowal zfeminizowane ziorka.. albo klony ale to moze jak uda mi sie dobra roslinke uchowac :)

dzisiaj przestawilem na flo 400W. Mam 3 Super Skunk2 maja ok 5-6 tygodni, musialem czekac bo w miedzyczasie poszly mi sie jebac inne i dorzucielm 5 sztuk California Orange Bud maja po 4 tygodnie.

Super Skunk2 po przycieciu

nie wiem co sie dzieje jaki opadniety nie podlewam ok kilku dni..

plamy na lisciach, te pozolkle oberwalem

Super Skun2 po przycieciu i podwiazaniu
ten to ladnie idzie oby tylko nie okazal sie facecikiem ;)

Super Skunk2 po przycieciu i podwiazaniu
ten na poczatku byl ladny ale tez cos opadl moze po podwiazaniu cos sie ruszy ?

California Orange Bud

California Orange Bud
cos sie z lisciem dzieje ??

California Orange Bud dwa karly maja 4 tygodnie... no comment ;)

A tutaj cala gromadka razem wzieta ;)

Super Skunki maja ok 5-6 tygodni i nawet rosna, COB maja rowno 4 tygodnie.
Dzisiaj poszlo na FLO ciekawe co z tego wyrosnie ;)
Cos mi sie wydaje ze sa one male jak na ten wiek ?

pozdro
massiwo

Last edited:

Latest posts

Latest posts