What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
EXCELENTA IDEEA, EXPLO! :tiphat:
Iar motorul pas cu pas e bonusu' :D
@hempfield: n-am cum sa te provoc, ca la tine is native abilitatile tehnice, se vede asta ;)
Si vreau sa invart panoul nu pt a mari suprafata acoperita, ci pt a maximiza eficienta iluminarii. Asa cum am mai explicat, efectul urmarit de mine e un turbion - vortex dak vrei - de fotoni. Asta presupune si un anume tip de incinta (spatiul de grow propriu zis), nu doar panoul modificat.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pai atunci ar fi mai interesant ca lumina sa vina si din laterale, si de ce nu, sa fie luna pulsata.

Mi-am pus de mai multe ori care o fi timpul de remanenta optica la plante. Ochiul uman are un timp de apoc 1/15 spre 1/20 Secunde. Daca si la plante ar fi la fel teoretic am putea sa comandam ledurile sa clipeasca la o frecventa un pic mai mare decat respectiva remanenta , economisind in felul asta multa energie.mi
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Cred ca aberatiile pe care le-am scris merita o explicatie : de curand am achizitionat o husa pentru tableta pe care o folosesc cand calatoresc, iar husa asta a venit si cu o tastatura bluetooth, iar aceasta tastatura tasteaza cam ce vrea ea, asa ca apar tot felul de ciudatenii.

Ca sa completez traducerea , in prima situatie a se citi "sa fie lumina pulsata", iar in a doua "ochiul uman are un timp de remanenta de aproximativ 1/15 spre 1/20 secunde" .
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Nu-s deloc aberatii, ba chiar is ontopic ;) voiam doar sa fiu sigur ca n-am inteles gresit.
Totusi, lumina pulsata ar fi pt mine o complicatie inutila, doar daca nu-mi aduce vreun beneficiu (grow-ului) in mod special. O sa ma uit dupa timpul de remanenta pe ici pe colo..
M-am apucat de proiectul asta ca sa reduc drastic cheltuielile si alte neplaceri, cum ar fi caldura excesiva.
Miscarea de rotatie, in mintea mea cea fumata, era menita sa uniformizeze si sa... hm... amplifice spectrul luminos. Nu ma intreba cum, ca inca nu m-am gandit la asta. :laughing:
Insa merg cu tupeu pe capacitatea mea de a observa (si exploata) tiparele.
Am ales rotatia pt ca singurele led-uri de care ma pot apropia (financiar) sunt SMD-urile, adica banala banda led. Iar cum astea-s slabute de felul lor, trebuia cumva sa compensez asta. Si singura idee care mi-a venit a fost turbionul de fotoni. :D
Am vazut candva, undeva (nu mai stiu unde), un pc grow cu banda led. De atunci m-a tot batut gandul ca astea au fost cumva trecute cu vederea, si cum nu-mi permit sa cumpar un panou bengos, iar led-urile fiind cea mai scumpa lumina la ora actuala... voila ideea.
Sau poate ca pur si simplu, intr-o buna zi voi renunta complet la ideea asta. Sau nu :D
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca te hotarasti sa pui in aplicare ideea asta iti recomand sa folosesti doar benzi de leduri cu chipuri de tip 5050. Sunt cele mai puternice SMD uri disponibile, totodata accesibile.
Poti cumpara de pe Ebay o rola de 5m de banda de leduri, dar musai sa alegi una cu densitate mare de leduri pe metru. Avantajul folosiri unei benzi gata facute este faptul ca fiecare grupare de 3 leduri are propriul micro-driver, de fapt un stabilizator de curent, ceea ce iti va prroteja cu siguranta ledurile.

Exista insa si un mare dezavantaj, si anume ca ledurile smd au un unghi de dispersie de aprox 140 de grade, foarte ineficient pentu ce iti trebuie tie. Asadar cauta leduri cu unghi de vizibilitate cat mai mic, preferabil 30 sau 45 de grade (tinand cont ca se vor roti). Daca renunti la ideea de vartelnita de discoteca :) poti folosi leduri cu unghi de 60-90 grade.

In functie de buget, poti merge pe o combinatie 7:3:1 (rosu:albasru:alb) sau cum vrei tu sa le amesteci. Cand le montezi sa fie cat mai amestecate pentru uniformitate.

Later Edit: Fara scopul de a le face reclama, uite niste benzi de leduri care cred ca se califica pentru proiectul asta :

Puterea consumata de 5M de banda este de max 36W. Pot fi taiate din 3 in 3 leduri, ceea ce ofera o flexibilitate sporita. Pe spate au banda dublu adeziva, ceea ce permite montarea lor foarte usoara pe multe tipuri de suprafete.

Unghiul de dispersie este de 120 de grade. Cantitatea de lumina e de 700Lm/5m (intotdeauna trebuie citit numarul cel mai mic)

Probabil veti fi tentati sa credeti ca cele waterproof se potrivesc mai bine in cazul de fata, insa nu e asa din cauza ca acel tip de benzi e incastrat in silicon, ceea ce accentueaza dispersia luminii si face foarte greoaie operatiunea de montare , atunci cand e nevoie ca banda sa fie taiata/lipita.

Fiecare rola costa aproximativ 30$ (free shipping).
Pentru o configuratie minima 3:1:1 (R:B:W), pretul s-ar ridica la 150$ pentru o putere aproximativa de 160W, deci mai putin de 1$/W.

Pe mine ma bate gandul sa fac o micro camera de vegetatie (pentru mame) dintr-un roll-box vechi in configuratie 0:1:1 (R:B:W), dintr-o rola albastra si una alba si o sursa de alimentare de PC mai veche.

RED : http://www.ebay.com/itm/5M-500CM-SM...Parts_Accessories&vxp=mtr&hash=item256acd88c3

BLUE:http://www.ebay.com/itm/5M-SMD-5050...Parts_Accessories&vxp=mtr&hash=item256acd8fb8

WARM WHITE: http://www.ebay.com/itm/5M-SMD5050-...ies&vxp=mtr&hash=item256acd8a4e#ht_5795wt_964
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Dupa cum ai vazut si tu, asta am observat: unghi luminos 120°
Am vazut nu doar panouri de vanzare, ci chiar grow-uri facute cu panouri de 120°, unele chiar aici, pe sectiunea RO a IcMag. Intre timp, userul respectiv si-a sters contul (andrishka, parca..?).
Ma rog, esentialul este ca a fost un grow reusit cu leduri de 120°.
Am remarcat si eficienta (declarata) a lentilelor de 60° ale panourilor Hydrogrow, insa cum ma apropii de alea ca cocosatul de gard, am preferat sa caut solutii alternative, incercand sa imit pe cat posibil conditii similare de luminozitate. Dupa o vreme, am ajuns la concluzia ca, atata vreme cat se afla in spectrul luminos favorabil (420nm, etc), imi convine si mie si plantelor.
Majoritatea producatorilor (daca nu toti) de panouri led si nu numai, subliniaza caracteristicile produsului si nu beneficiile. Desi HydrogrowLed a subliniat beneficiul lentilelor de 60°, nu avem garantia ca este singurul unghi sau unica metoda de a obtine rezultate bune in grow folosind led-uri.
Aici vorbind de un panou de 100-150W max...
Pe langa caracteristicile si beneficiile uzuale, eu am cautat urmatoarele avantaje:
1 - pretul.
Folosind banda SMD si sursele adecvate, n-am nevoie de 500+ Euro.
Pretul in piata per metru de banda este de 50 lei, acesta scazand exponential in functie de cantitate. La prima strigare, am un pret de 600 lei pt 12 m smd + 2 surse de 10A (la 40lei buc).
2 - accesul.
Nu am nevoie sa comand de pe ebay, lasand o groaza de urme si asteptand saptamani la rand pana se scarpina aia in cur sa-mi trimita ce am platit deja, le cumpar cu banii jos din piata, avand chiar posibilitatea de a ma tocmi cand cheltui sume mai mari (cateva sute lei). Platesc putin mai mult per metru de banda, dar nu-mi declin identitatea.
Daca mi se ard o parte din leduri sau o sursa, nu mai astept iar o luna-doua pana imi vin alea din State sau China, dau o fuga pana-n colt si am corectat greseala. Eu pot astepta, dar plantele nu..


Nu mai stiu de ce, ma orientasem spre 3528 (sau cat or fi alea) spre deosebire de 5050, poate ca din pricina consumului, sau amperajului, ori a densitatii per metru, cert este ca am un motiv intemeiat strict legat de specificatii si beneficii, trebuie sa fie notat in agenda pe care n-o am la indemana acuma.. :D

... Daca renunti la ideea de vartelnita de discoteca
smile.gif
poti folosi leduri cu unghi de 60-90 grade...
:laughing:
N-o sa renunt la ideea asta, rotatia este unul din cele mai vechi fenomene din univers, cu ajutorul ei s-a format planeta, tot pe baza ei avem noapte si zi, etc... :tiphat:
Deasemenea este strict legata de concentrarea fluxului luminos pe care o urmaresc cu atata asiduitate, aplicand tiparele naturale ale universului. Intentionez sa folosesc doua elemente: rotatia si inclinatia. La cate grade, ramane de vazut, trebuie sa mai cercetez... ;)
Astfel incerc sa compensez complicatia lentilelor de concentrare a luminii privind cheltuiala si manopera de instalare a acestora, plus alte manevre inutile de genul comand si astept n-shpe saptamani.
Nu mai cumpar led-uri de 1W sau mai puternice la cativa $+/buc, plus radiatoare, plus lentile, plus surse costisitoare, plus manopera chinuitor de complicata a instalarii astora.
Merg in piata, ma tiganesc cu comerciantu', bat palma si plec cu produsele intr-o punga, asta durand 20min si costand max 600 lei.
Ajuns acasa, imi ia cam 2-3 ore sa instalez TOT ansamblul - presupunand ca am pregatit deja panoul (suportul).
Daca am fost destul de destept incat sa fi pregatit si spatiul de grow in prealabil, is gata de crescut. :D

Asta-i viziunea mea, sunt sigur ca fiecare are parerile proprii, poate ca unii considera pc meu d vedere cam simplist, rudimentar chiar, insa pe mine ma aranjeaza. Daca am sau nu dreptate, ramane de vazut, ca doar pe mine ma costa. :laughing::laughing::laughing:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
In ceea ce priveste unghiul de dispersie, acest lucru nu poate fi compensat decat printr-un singur mod : reducerea distantei dintre sursa de lumina si planta. Orice grower ar trebui sa tina cont de regula de baza a iluminarii care dovedeste (matematic) ca intensitatea fluxului luminos scade cu patratul distantei (http://en.wikipedia.org/wiki/Inverse-square_law).

Nu conteaza asa de mult unghiul in care lumina cade pe frunze (dupa cum ati vazut planta de cannabis este o planta heliotropa - adica se orienteaza dupa lumina, chiar foarte rapid - lucru observat atat indoor cat si outdoor) si cantitatea de lumina incidenta pe unitatea de suprafata.

Daca ai o sursa de lumina suficient de puternica poate avea si unghi de dispersie de 360 de grade atata timp cat pe plante ajunge destula lumina.

Folosind lentile convergente care reduc unghiul de dispersie se screste de fapt eficienta sursei de lumina, prin concentrarea luminii produse pe o suprafata mai mica.

Avantajul folosirii surselor dispersate de lumina (led panel sa CFL versus HPS) este faptul ca desi fluxurile luminoase produse de sursele respective sunt mult mai slabe, venind din unghiuri diferite pot patrunde mult mai bine intre frunze - un frunza luminata nu genereaza o umbra, ci foarte multe umbre difuze, lumina care reuseste sa treaca fiind mult mai multa decat in cazul surselor punctiforme.

In ceea ce priveste ledurile 5050 fata de 3528, asa cum ai spus si tu e vorba de puterea consumata, deci implicit de cantitatea de lumina produsa. Din cate stiu un chip 5050 are o suprafata cam de 4 ori mai mare decat un 3528, deci teoretic un flux luminos mai mare.

Sunt foarte curios (in prima faza) care va fi solutie tehnica si constructiva pe care o vei alege si (in a doua faza) de ce rezultate va da respectivul sistem.

Nu am inteles inca pana acum ce viteza de rotatie ar avea sistemul ? Vrei sa simulezi "deplasarea" soarelui pe cer sau sa faci un fel de girofar care se invarte ametitor in jurul plantelor ?

Daca e vorba de prima situatie, cea cu deplasarea soarelui, sa nu uitam de ce a fost ars Galileo pe rug (ca si-a dat seama ca nu soarele se invarte in jurul nostru, ci noi ne invartim in jurul lui) . Asa ca mi s-ar parea mult mai simplu, din punct de vedere constructiv , sa pus o sursa de lumina la acelasi unghi cu latitudinea la care ne aflam noi - adica 45 de grade- iar planta sa o asez pe un platan rotitor, antrenat de un motoras de putere mica.


Sa nu uitam ca cel mai bine e sa ne inspiram de natura, sa-i respectam regulile si sa incercam sa facem totul pe cat de simplu cu putinta.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
...Nu am inteles inca pana acum ce viteza de rotatie ar avea sistemul ? Vrei sa simulezi "deplasarea" soarelui pe cer sau sa faci un fel de girofar care se invarte ametitor in jurul plantelor ?......
Nu am specificat viteza de rotatie, pt simplul motiv ca inca nu am stabilit-o. Dar ma gandesc deja la ceva gen girofar, iar panoul se va invarti deasupra plantelor si nu in jurul lor.
Si asta (viteza d rotatie) e si ea legata de tipul de motor pe care, deasemenea, inca nu l-am ales/stabilit/gasit/etc. :laughing:
Exclus sa rotesc plantele (deocamdata) pt ca vor fi udate prin aquavalve, iar tava/platforma pe care vor sta plantele va fi reglabila in inaltime. Prefer sa ridic/cobor plantele decat panoul. Doar daca nu vine altcineva cu o solutie care simplifica si mai mult designul.
Dar degeaba vb eu aici, ar trebui sa discutam pe o schitza macar, daca nu pe un desen. Sapt viit vin c-o schitza. Poate chiar diseara, dar azi ma simt cam lenes... :D
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Abia astept sa vad o schita, fie ea si in creion, pe un servetel folosit. Se anunta o provocare "inginereasca" foarte interesanta.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pacat ca nu au documentat mai mult proiectul lor si ca nu au ceva masuratori si date legate de experiment.

Din cate vad eu pentru plantute mici e ok, dar ce te faci cand ai o planta care creste 1m in inaltime si 1m in diametru ? Principiul de functionare ramane acelasi, insa efortul necesar pentru a invarti girofarul e considerabil mai mare, la fel ca fi fortele care actioneaza asupra "ventilatorului".

Trebuie centrat foarte bine amsamblul mobil pentru a nu avea oscilatii (ca totusi trebuie sa functioneze fara defect cel putin 4-5luni).
 

MJgrow

Active member
Foarte interesant mi s-a parut si acel sistem de pulse light cu 4 neoane.... Ca la un motor...

Probabil ca e foarte util pentru culturi mari de rasaduri si plante de sera. (economie de energie si caldura scazuta)
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Foarte interesant mi s-a parut si acel sistem de pulse light cu 4 neoane.... Ca la un motor...

Probabil ca e foarte util pentru culturi mari de rasaduri si plante de sera. (economie de energie si caldura scazuta)

Baga linkul, sa mai clatim si noi ochiul.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Pacat ca nu au documentat mai mult proiectul lor si ca nu au ceva masuratori si date legate de experiment..
Au date, hf, nu vezi ca au facut marca inregistrata? :laughing:
Eu m-am tripat intens (pozitiv) vazand ca cineva a luat ideea asta in serios.
Am presuspus ca-s la inceput cu cercetarile pt ca n-am vazut sa fie de vanzare (inca) produsul, n-au decat 2 pagini pe site, si alea in constructie.
Cele doua modele sunt exact la ce ma gandisem si eu, o varianta cu pale si una cu panou rotund... :D Doar ca in viziunea mea, panoul e literalmente intesat cu led-uri.
Din cate vad eu pentru plantute mici e ok, dar ce te faci cand ai o planta care creste 1m in inaltime si 1m in diametru ? Principiul de functionare ramane acelasi, insa efortul necesar pentru a invarti girofarul e considerabil mai mare, la fel ca fi fortele care actioneaza asupra "ventilatorului".
Pai io-s microgrower si nu cresc nimic mai mare de 45cm cu exceptia out-ului.
Iar efortul de a-nvarti panou' consta doar in solutia tehnica si costurile aferente, restul vine de la sine.
Mi-am dorit o sursa de iluminare fara caldura excesiva si consum redus, panourile led din comert fiind scumpe, m-am orientat spre DIY si cea mai fiabila configuratie - inclusiv financiar - este banda smd. Am aplicat regula KISS - keep it simple silly
Sau cum spunea unu' vestit (traducere): Orice idiot poate face ceva complicat, este nevoie de un geniu ca sa-l faca simplu.
Nu ca m-as crede geniu, dar nu este rentabil sa-l fac complicat.

p.s.
Invat sa folosesc "paint" :D
mersi pt pont :tiphat:

l.e.
Ca sa-ti formezi o idee despre proiect, aici am schita spatiului de grow, pe a carui conformatie pun un f mare accent:

Prima este forma spatiului, care va fi un poligon cu mai multe laturi, in cazul de fata un hexadecagon (16 laturi), iar a doua este o sectiune desfasurata a peretelui care va fi format din lamele inclinate. In principiu, 5 gr, dar nu e batut in cuie.
Toate astea pt o mai buna reflexie a luminii, care, in box-urile obisnuite se pierde f mult in colturi.
Eu am avut rezultate mult mai bune, cand am adaugat cate o lamela de rigips colturilor box-ului, facandu-l poligon cu 8 laturi.
va urma... :wave:
 
Last edited:

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Auzi, dar decat sa te chinui sa invarti ledurile, nu mai bine faci un panou rotund cu oglinzi (gen disco-globe, dar plat) care se invarte ? Ledurile le lasi pe margine, orientate spre panou.

Laser frate !

Lasand gluma la o parte, nu cred ca e foarte complicat de construit asa ceva, mai ales daca folosesti banda cu leduri SMD, pentru ca oricum aia se alimenteaza la 12V si nu trebuie sa iti faci probleme pentru drivere si alte complicatii.

Insa colectorul cu perii trebuie facut foarte bine (eventual multi-contact) pentru a rezista la utilizare intensa, mai ales ca prin el o sa treaca un curent destul de mare, si fiind curent continuu e posibil sa pape contactele de cupru mult mai repede.

Gandindu-ma la chestia asta ma intreb oare daca nu se poate rezolva problema alimentarii ledurilor prin inductie, in sensul ca pe rotor sa fie secundarul unui transformator de 12V, iar pe stator sa fie primarul, conectat la 220.

Legat de ce zicea Explo, cu sistemul de alimentare de la aspiratoare, ala e facut doar sa permita scoaterea si retragerea cablului, nu pentru o rotatie continua, de lunga durata. Nu cred ca rezista mai mult de jumatate de ora daca te apuci sa tragi de cablu si sa-l bagi la loc in timp ce aspiratorul functioneaza. Dar mai stii ?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Another quick update

Another quick update

Cu riscul de a monopoliza acest thread, revin cu noutati de sub panoul de leduri, dar voi incepe cu un sfat practic :

Fratilor, nu va apucati sa cresteti hidro sub leduri decat daca aveti mult timp pentru ele si stiti cu adevarat ce faceti. Mare atentie daca strainul este predominant sativa (imaginile de mai jos vorbesc de la sine).

Fetele o duc bine (poate prea bine as zice) in ciuda unei noi invazii de thripsi. Cea in hidro papa cam 3L de apa pe zi, transformandu-se pe zi ce trece intr-un monstru, asa ca a fost botezata Hydra. Sora ei infipta in sol creste modest in comparatie cu ea. Pentru comparatie studiati cu atentie primele doua imagini de mai jos. Sunt facute de la acceasi distanta (prima e Hydra, a doua e sora ei mai plapanda ).

In ceea ce priveste spatiul ocupat, cred ca Hydra a acaparat vreo 75-80% din volum, punand-o in umbra pe cea mica.

Strechingul a fost imens, cu toate ca am redus programul de lumina treptat. Unele ramuri au crescut peste 80 de cm in ultimile 3 saptamani asa ca a trebuit sa fac niste sesiuni repetate de bondage cu ele ca sa le aduc inapoi sub lumini.

Enjoy the view :







 
ce parere aveti de astea 2 produse, pentru un spatiu de 0,36mp, max 2 plante, scrog

ledgrow.eu, un panou diy , acum de vanzare, zice el spatiu maxim 0,5x0.6

e.shine generatia 4, nu stiu care s-ar portivi mai bine in spatiul asta, ma gandesc la cel de 3x36w , are 45cm x14cm
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
ce parere aveti de astea 2 produse, pentru un spatiu de 0,36mp, max 2 plante, scrog

ledgrow.eu, un panou diy , acum de vanzare, zice el spatiu maxim 0,5x0.6

e.shine generatia 4, nu stiu care s=ar portivi mai bine in spariul asta, ma gandesc la cel de 3x36w , are 45cm x14cm


Daca e panou DIY mai bine ti-l faci tu (ca sa fie intradevar DIY). Omul ala chiar a experimentat in domeniul micro-grow si a perfectat panoul respectiv.


In ceea ce priveste "e.shine", fara intentia de a le face reclama sau anti-reclama, nu cred ca sunt prea stralucite (fiind o alta firma producatoare de panouri cu leduri chinezesti), deci nu stiu daca isi justifica banii.

Oricum intre cele doua variante, as merge pe prima, dar nu sa-l cumpar gata facut si sa il fac eu. Avantajul primei optiuni este masca acea de plastic care inglobeaza reflectoarele parabolice (e o idee foarte buna - concentreaza fluxul luminos si in acelasi timp protejeaza ledurile de evenatuale lovituri ce pot aparea in timplul transportului/exploatarii).

Din cauza ca nu au ventilator (deci merg doar pe racire pasiva) nu pot avea consum prea mare, deci si cantitatea de lumina e considerabil mai mica.

Prin dupradimensionarea panoului de racire sau prin adaugarea unor ventilatoare se poate ajunge la puteri mult mai mari.
 
am primit si ceva oferte de pret de la e.shine, astea 4G is ceva mai scumpe dar cele de 3g de ex: (ultima casuta e putere consumata reala)




ES-100W-3GB 50x3W 460x120x70 104$ 72W-82W

ES-200W-3GP 100x3W 480x210x70 191$ 154W-162W

ES-300W-3GP 150x3W 500x300x70 280$ 236W-248W

+ shipping 70-100 $ in fct de greutate

specificatii:

3W leds with 60/90 degree optics and customized spectrum configuration
All power LED Epistar 660red (type: ES-SMBRPN42B) & Bridgelux 455blue (type: BXCA4545Datasheet82709)
Optics Angle: 30/60/90 degree for 3W leds
 

Latest posts

Latest posts

Top