What's new

Discutii legate de LED-uri

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
daca asa scrie in schema, asa vin, nu stiu de ce mai intrebi. dar le poti pune cum vrei sau cum consideri necesar pentru spatiul tau.

later edit: ok. asa sunt. dar pe la mijloc se mai intampla sa fie si 2-3 de 3 w alaturate. in zona celor albe. ;)
 
Last edited:

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Le-am distribuit cat mai uniform (pe hartie). Ele sunt conectate in siruri de cate 20 (cele rosii) sau 14 (cele albastre) sau 18 (10 rosii + 8 albastre) .

Ledurile de 1W sunt conectate in serii individuale, cele de 3W in alte serii individuale (ca sa nu se prajeasca, evident).

Aseara l-am terminat in proportie de 90%. Mai trebuie sa-i lipesc lentilele, in rest e gata. Cand l-am testat acum doua zile fara ventilatoare montate, m-a cam ingrijorat faptul ca se incalzise readiatorul destul de tare (in jur de 50 de grade). Acum insa, dupa o ora de functionare cu toate ledurile aprinse, temperatura era in jur de 38 de grade in centru (unde sunt ingramadite mai multe fire si aerul circula mai greu) si 34-35 de grade pe margini.

Montajul mi-a luat foarte mult timp si nu a fost o activitate prea placuta, asa ca nu cred ca il voi demonta prea curand sa mai organizez firele din el pentru a usura circulatia aerului.



Iata si niste poze :
 

Attachments

  • LED Panel - Front View.jpg
    LED Panel - Front View.jpg
    78.4 KB · Views: 52
  • LED Panel - Power Source.jpg
    LED Panel - Power Source.jpg
    58.6 KB · Views: 45
  • LED Panel - Full Power.jpg
    LED Panel - Full Power.jpg
    30.7 KB · Views: 47
  • LED Panel - All LEDs On.jpg
    LED Panel - All LEDs On.jpg
    46.9 KB · Views: 44
  • LED Panel - Red LEDs Power.jpg
    LED Panel - Red LEDs Power.jpg
    31.1 KB · Views: 45
  • LED Panel - Red LEDs On.jpg
    LED Panel - Red LEDs On.jpg
    42.5 KB · Views: 40
  • LED Panel - Blue LEDs Power.jpg
    LED Panel - Blue LEDs Power.jpg
    43.5 KB · Views: 45
  • LED Panel - Blue LEDs On.jpg
    LED Panel - Blue LEDs On.jpg
    46.2 KB · Views: 42
  • LED Panel - Switches View.jpg
    LED Panel - Switches View.jpg
    25.2 KB · Views: 49
  • LED Panel - Back View.jpg
    LED Panel - Back View.jpg
    33.8 KB · Views: 47
cu ce ai lipit ledurile ? m-am jucat ieri cu un led de 2w si dupa circa 2 min puteam sa imi prajesc cartofi cu el, presupun ca nu cu superglue...
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Cum adica cu ce le-am lipit ? Te referi cu ce am lipit firele de el sau cu ce le-am lipit de radiator ?

Raspunsul la intrebarea a doua este : vaselina siliconica pentru procesoare. O jumatate de seringa de 10ml mi-a ajuns la toate (la fiecare led am pus cam jumatate de boaba de orez). Pasta asta care am pus-o nu are proprietati de adeziv, dar e suficient de vascoasa pentru a tine ledurile lipite de radiator.

In seara asta, pe marginea fiecarui led am picurat putin adeziv Bizon (tip prenadez). Nu am nevoie de o fixare mecanica prea puternica, pentru ca nu trage nimeni de ele, iar in timp uleiul din pasta termoconductoare se evapora, aceasta solidificandu-se suficient de mult sa tina ledul lipit de radiator.

In plus, daca se strica vreunul, trebuie sa il pot schimba fara prea mare greutate. Adezivul asta nu se face beton, ci mai degraba ca un fel de cauciuc pe care il pot inlatura usor cu un cutter. In plus, daca e uscat si trag de el se dezlipeste total de pe aluminiu, fiind usor de curatat.

Mai am de lipit lentilele, operatiune pe care o voi face in urmatoarea ora. Sper sa reusesc sa le lipesc cu un glue-gun (cate doua picaturi mici de plastic topit pe marginea ledului si apoi apas carcasa lentilei pe el).
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
plus rep pt initiativa si versatilitate :good:
separarea culorilor (blue/red) prin intrerupatoare mi se pare o idee f buna, dar tu stii asta mai bine, nu? ;)
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Multzam de apreciere !

Intradevar separarea culorilor este buna din mai multe motive :
- pentru veg plantele au nevoie mai mult de spectrul albastru ;
- in veg nu am nevoie de asa de multa lumina asa ca le folosesc doar pe cele albastre pentru a reduce consumul ;
- in late flowering nu mai e nevoie de albastru asa de mult, asa ca le pot folosi doar pe cele rosii (in ultima saptamana), reducand astfel cresterea vegetativa si accentuand cresterea generativa.
 

Splif

Member
Tare asta,m-as baga si eu sa fac unul dar cred ca imi dau foc la valiza la ce cunostiinte am legate de electrica si lipire.Insa mi-ar place sa ma implic .
 

MJgrow

Active member
Poti inlocui ledurile ALB sau pune separat pe montaj cateva de culoare VERDE. Nu se stie vreodata ce Probleme pot aparea.

Un intrerupator separat la cateva leduri verzi nu strica niciodata. Momente de cacat pot aparea uneori si trebuie sa fim pregatiti pentru ele.

O poti lua ca o idee sau variabila in solutionarea unei probleme imediate. :)

Super montaj super treaba. Imi place cum a iesit. Felicitari. Rep +
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Sugestia ta nu e deloc rea, chiar dimpotriva, insa nu mai am cum sa adaug alte leduri pe panou, plus ca nici nu am leduri verzi (ca nu le-am vazut utilitatea pana acum).

Insa cred ca sa imi cumpar un led verde de 10W pe care o sa-l montez pe un radiator separat, ca sa il al in situatii de care ai zis.

Pana acum nu am avut niciodata nevoie sa umblu la fete in perioada de intuneric si sper sa nu fie nevoie nici de acum inainte. De obicei imi fixez in minte ce am de facut intro anumita zi si rezolv totul cand e 'zi' .

Chiar daca plantele nu folosesc lumina verde pentru fotosinteza, asta nu inseamna ca sunt oarbe la lungimea asta de unda. Orice foton incident pe frunze aduce cu el energie, iar energia asta stimuleaza intrun fel sau altul planta si cred ca o poate stresa. Asa ca mai bine intuneric total decat sa risc vreo domnisoara cu cohones.

Ce imi pare rau ca nu am apucat sa fac si sa integrez in panoul ala, dar poate o sa reusesc in perioada urmatoare, ar fi un circut de dimming, un variator de putere in comutatie, cu panta lenta, cu care sa simulez rasaritul si apusul (cu timp de variatia de la 0 la 100% de aproximativ o ora).
 

Gantz

Smoke weed and prosper
Veteran
Lumina are un spectru bogat. In ciuda acestui fapt este acromatica, iar plantele folosesc din ea tot ce pot, mai putin o particia mica pe care o reflecta. Acum daca este sa trecem putin prin fizica, descoperim ca vedem culoarea unui obiect pt ca acesta reflecta acea parte din spectru (nu doar pt ca e vopsit :p) si absoarbe restu.
Planta foloseste albastru si rosu pt ca are nevoie de ele, dar de verde nu. Motivele sunt multiple dar in mare parte tin de evolutie si de faptul ca albastru si rosu au mai muta energie.
Ideea e ca toti pigmentii reflecta culoarea pe care NU o absorb.

La fel si clorofila. E verde pt ca absoarbe tot spectrul, mai putin partea verde. Nu e de mirare ca multi groweri folosesc becuri de culoare verde pt a-si verifica plantele fara a avea probleme cu outzele ;)
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
din ce am inteles, dupa verde s-ar regula niste hormoni, si teoretic planta e mai sensibila la lumina verde atunci cand simte venirea diminetii (in ciclul zi-noapte). desi in conditii normale de grow nu prea se vad diferente..

ideea e ca, d.p.d.v. stiintific, si cu lumina asta verde e ceva.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Quick Update

Quick Update

Salutare,

Se pare ca plantele se acomodeaza destul de repede cu noua sursa de lumina, desi pare naucitoare (cel putin pentru ochiul uman).

E pentru prima data cand vad frunze lucioase (la cele crescute in pamant) precum frunzele de ficus.

Dupa ce am montat colimatoarele pe leduri am observat ca de fapt nu sunt de 60 de grade (asa cum le comandasem) ci de 45 de grade. Asta are ca efect o concentrare sporita a lumini pe unitatea de suprafata si mi-a permis sa montez panoul foarte sus, avand un spatiu de aproximativ 60 de cm intre plasa si sursa de lumina, spatiul suficient pentru dezvoltarea SCROG-ului. Fascicului de lumina depaseste cu aproximativ 5-6cm marginile plasei, deci pot considera ca nu se pierde nimic. Sper sa nu fie prea puternica lumina pt ele si sa le opreasca din crestere, dar primele observatii denota o accelerare a metabolismului.

Iata si cateva imagini :



 
G

green_land

sunt in a 12-a zi de flower sau a 12-a zi de 12/12? arata mai mult a 12-a zi de 12/12... :)
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Care e diferenta ? Eu credeam ca e o conventie mutual si unanim acceptata de crescatori ca prima zi de flower sa fie considerata prima zi de 12/12.

Cand producatorii specifica pe descrierea unei seminte/strain 60,70 sau 80 de zile de flower se refera la perioada necesara plantei sa termine de cand se trece la programul de 12 ore de lumina cu 12 de intuneric (de asta se si numeste photoperiod).

Mea culpa daca gresesc, dar la inceputuri mi-am pus si eu intrebarea asta si mai peste tot am vazut ca prima zi de flower nu are nimic de a face cu florile efectiv (chiar daca este posibil ca la plantele mature sa existe deja preflowers).

Dar ca sa iti raspund la intrebare, sunt (erau - ca timpul se scurge ireversibil cu o viteza uluitoare) in a 12 zi de 12/12. Fiind predominant sativa, florile vor aparea (cred) dupa a doua saptamana de 12/12 sau poate chiar mai tarziu.
 
G

green_land

Eu stiam invers... prima zi de flower e prima zi in care apar florile...de atunci incepi sa numeri zilele. Sa vedem ce mai zic si altii :)
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Yea we need to answer this. Everyone uses this measure in their journals or when they ask questions, so we need consistency. I'd say its when you start 12/12 because in terms of controlling your plants environment, you are making it believe it is in the flowering stage, even if it doesn't yet show. Most people like to change to hps or warm/soft white cfls at this point, so plants usually aren't getting veg light anymore.

Am gasit o gramada de discutii pe tema asta, dar raspunsul depinde foarte mult de cum e pusa intrebarea. Daca ne referim la PERIOADA de flowering, atunci raspunsul este ca aceasta incepe o data cu trecerea la 12/12, pentru ca de fapt diminuarea perioadei de lumina la 12 ore induce inflorirea.

Daca e sa ne referim strict la inflorire, atunci intradevar consideram ca "prima zi" momentul cand observam primele flori aparute. Insa nu toate apar in aceeasi zi la aceeasi planta si nu toate plantele vor arata flori in acelasi moment (functie de metabolismul fiecareia).

Personal am decis sa merg pe numararea din momentul schimbarii programului de lumina din mai multe considerente :
- specificatiile breederilor;
- specificatiile producatorilor de nutrienti;
- afirmatiile unor crescatori cu vechime de aici si de pe alte forumuri, care folosesc aceeasi numaratoare, fiind mai putin confuza.

De curiozitare o sa tin socoteala zilelor de cand apar primele flori, sa vad care interval e mai apropiat de cel specificat de breeder.

Insa ce am constat eu la sative e faptul ca primele flori sunt foarte greu de observat intrucat se confunda cu varfurile frunzulitelor din muguri, pistilii desprinzandu-se de aceastea abia dupa 2-3 zile. In cazul indicelor, separatia mi s-a parut mult mai clara, putand sa deslusesc florile de frunze inainte de aparitia pistililor.
 
Top