What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

jtm

Some kind of shaman
Veteran
In plus, aia neadeziva termoconductoare are de obicei conductivitate mai buna, termic vorbind. Ar trebui sa aiba um datasheet fiecare...

Mago

Member
Am gasit solutie pana la urma...pun pasta termo in centru chipu-lui si pe margini pun adeziv termo..

Mago

Member
Varianta cu suruburile este exclusa ..ledurile le montez pe un waterblock si are doar 4mm grosime.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Corect e sa pui blockul pe radiator, pentru ca daca iti moare pompa (si pompele mor repede daca le folosesyi non stop), .. pa-pa leduri.

Mago

Member
Ce e drept la varianta asta nu m.am gandit..
Dar m-am gandit la o varianta mai buna (zic eu), sa pun un intrerupator termostatic (sau cum se numesc alea care cand se incinge la anumite grade inchide circuitu),cu toate ca am vazut un videoclip in care a conectat ledu la curent fara radiator si dupa ce a ajuns la 80 sau 90grade(nu mai stiu sigur) ledu a inceput sa scada din intensitate pana aproape sa se stinga...dupa ce la racit ledu mergea perfect..si a facut asta de cateva ori..asa ca am dat mesaj de unde am cumparat ledurile sa ii intreb, si mi-au zis ca au astfel de protectie dar nu recomanda ca ledu sa depaseasca 60grade
Ca pompa o sa folosesc una de recirculare ,de centrala termica (am una pe acasa) stiu ca alea se strica mai greu.
Oricum astept sa imi vina placa de aluminiu de la frezat,pentru ca mai am o gramada de intrebari de pus :biggrin: dar toate la timpul lor.

Nu am mai gasit videoclipul ala dar uite altul care explica mai mult despre ele https://www.youtube.com/watch?v=KKd2L9Exw0M

Last edited:

jtm

Some kind of shaman
Veteran
E buna aia cu termosiguranta. Pana la urma, e termosiguranta, adica in caz ca se petrece vreun necaz, si numai atunci ajunge la 80C (sa zicem). Cand totul merge bine, va fi (iarasi, sa zicem) la 50C.

Atentie la sectiunea circuitului de apa si modul in care circula. Eu incepusem niste waterblockuri (sunt undeva prin pod de acum), si apa era directionata de niste aripioare sudate in argon pe baza waterblockului. Cine e profi, face frezat :)

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@vasy: Sunt scumpe si proaste (pentru iluminat adevarat). Au 3 leduri, R, G, B, fara luminofor, putere mica.

Doar daca vrei sa faci poze exotice pentru vreun magazin, in rest, stick to white.

@mago: ca sa faci un ambient natural plantelor, as spune ca e simplu: le cresti outdoor :) Ideea exista de cativa ani, dar... as spune ca pierzi vremea. La rasarit-apus sunt mai multi factori: intensitate, unghi, spectru. Sigur ca se pot simula, macar intr-o masura, dar... merita? Mai ales cand vorbim de toti parametrii. In plus, iti pot preciza ca si daca ai putea controla cei trei parametri identic cu lumina soarelui, tot nu ar fi perfect, din motive... esoterice. Soarele, pamantul si luna sunt mai mult decat niste pietre, respectiv bule de gaz, pe cer.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu am facut sistem de sunset sunrise, atat pentru hps + led (mh pe o parte pentru morning, hps pe o parte pentru sunset, si led variabil in centru) cat si pentru led (led variabil, fara mutare a sursei de lumina) si dupa ce le-am folosit pe fiecare 1-2 growuri le-am bagat la cutie si acolo au ramas. Nu am observat beneficii. Poate o exista o mica schimbare in eficienta, la modul ca planta nu poate folosi toata lumina in prima ora, dar nu e ceva care sa o observi cu ochiul liber, ori la cantar. As zice ca vorbim de maxim cateva procente de eficienta, maxim. Asadar, mai ales daca ai inceput cu intrebarea daca se merita o astfel de investitie, banuiesc ca vrei sa cumperi ceva facut de-a gata, care probabil ii foarte scump, si atunci eu iti zic sigur ca nu merita. Cel putin nu pentru 1-2 kW. Daca vorbim de zeci de kW ori sute de kW, atunci fiecare procent ar putea insemna un kW pe zi si ar trebui investigat daca ajuta sau nu, judecand din punct de vedere comercial.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Dupa cum vezi, explo a si experimentat chiar un sistem complex, desi ma mir ce l-o fi apucat. Da' cei drept, acu 20 de ani, le faceam si cu sistem de deplasare, ca sa imite soarele ca lumea, asa ca ii inteleg pasiunile lu' explo (era si el mai tanar :)) ). Acu'... mi-a mai trecut. Vorba aia, keep it simple! :D

Mago

Member
Ieri mi-a venit placa de la frezat si as vrea sa ma apuc de montat pe ea...
in total am 10chip-uri ful spectrum,8-6400k si 24-2400k..
Placa de aluminiu are 600x400mm

Care din cele 2 variante credeti ca ar fi mai buna...(daca e buna vreuna)..
Leduri sunt de 50w fiecare..au aceiasi forma si marine.
Sub panou o sa creasca 2 plante,intr-un spatiu de 80x50x180cm(spatiu actual care il am)

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
In prima e mai uniform rosul. Sau asa pare la prima privire. Daca stii unghiul de dispersie poti face un virtual sampling sa vezi sigur.
Dar zi-mi si mie ce era de frezat la o placa de aluminiu? Am mai facut si eu panouri si nu am simtit nevoia de frezat. Vreau sa stiu de ce am avut aceasta scapare. Si ce puteam imbunatati..?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Pai arata-ne si noua. Ca e greu de inteles fara explicatii sau desene. Le-ai facut pe drept prin gaurire ori e blocul din 2 felii si frezate simetric cu cate jumatate de canal?
Ai avut grija sa eviti ledurile cu aceste canale de racire? Astfel incat temperatura sa fie uniforma pe toata suprafata de contact? Si bineinteles ca sa nu gauresti canalele de racire cu prinderile ledurilor..

Mago

Member
Am facut gen calorifer...blocul o sa fie din 2 feli..da.
Am mai facut ceva asemanator in trecut si raceste uniform..

Latest posts

Latest posts