What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

Mago

Member
Folosesc variatorul ca sa le pot folosi la 70-80% din putere..ceva de genu cum ai facut si tu ledurile care le-ai alimentat la 50w in loc de puterea maxima..intrerupator am pe toate ca sa le pot aprinde pe rand in functie de varsta plantei..
azi am mai reusit sa lucrez la panou..si sa fac cateva teste..
la 218v cat am avut pe timpul zilei cu 4 leduri cate am montate pe panou,am ajuns la 182w..

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@hempie: Fluxul luminos este proportional cu puterea consumata (eficienta luminoasa), iar iluminarea este proportionala cu fluxul luminos, intr-un unghi solid dat, deci ce treaba o avea cu r^^2 eu nu pricep, cum n-am pricepit ever chestia asta cu puterea de penetrare. Iluminanta (ce masuram noi cu luxmetrul) depinde intr-adevar de r^^2, considerand unghiul solid dat mai devreme, dar tot nu ma prind ce treaba are cu puterea. Parca mi-a explicat odata explo ceva, dar mi-a iesit pe cealalta ureche (bine, nu inseamna ca l-am crezut...).

Altminteri, confirm: cel mai bun variator este dessurubatul din dulie :D

@mago: nu stiu daca este util, dar este profi :)

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Si dupa ce desurubezi din dulie bagi degetu sa vezi daca e praf pe acolo.. muahaha. Eu n-as lasa o dulie goala in growroom. Risc prea mare. Dar mago are momentan conexiunile alea cositorite expuse (cred eu), si uite ca n-a patit nimic. :muahaha:

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Esti extremist! Un bec are mai multe grade de desfiletare, nu numai inauntru si in afara. Dar corectez: dessurubatul in dulie :)

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
O avea.. dar genul asta de conexiuni imperfecte cauzeaza incendiile electrice. Nu zic ca e un risc imens, e doar un risc ceva mai mare decat ar fi daca ar fi folosite corect. Mai repede as merge pe relee de control, daca chiar as avea nevoie sa sting/ aprind cate un bec. Dar n-am fetishuri de-astea.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
De aia pe tin eu pe toate aprinse :D
Conexiunile pe rezolva Mago cu oleaca de silicon. Izoleaza si ud.

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
@hempie: Fluxul luminos este proportional cu puterea consumata (eficienta luminoasa), iar iluminarea este proportionala cu fluxul luminos, intr-un unghi solid dat, deci ce treaba o avea cu r^^2 eu nu pricep, cum n-am pricepit ever chestia asta cu puterea de penetrare. Iluminanta (ce masuram noi cu luxmetrul) depinde intr-adevar de r^^2, considerand unghiul solid dat mai devreme, dar tot nu ma prind ce treaba are cu puterea. Parca mi-a explicat odata explo ceva, dar mi-a iesit pe cealalta ureche (bine, nu inseamna ca l-am crezut...).

Altminteri, confirm: cel mai bun variator este dessurubatul din dulie :D

@mago: nu stiu daca este util, dar este profi :)

@jtm: Ma refeream la asta : https://en.wikipedia.org/wiki/Inverse-square_law si la asta http://www.portraitlighting.net/inversesquare_law.htm (acelasi lucru dar mai in detaliu)

Vazuta din centrul sursei de iluminat (considerand ideal sursa de lumina ca fiind punctiforma) fiecare frunza individuala a unei plante apare ca un plan.
Fluxul luminos este cantitatea totala instantanee de energie care pleaca din acel punct . Considerand distanta dintre sursa de iluminat si frunze constanta, prin varierea liniara a puterii (deci a fluxului luminos) se obtine o variatie non lineara (de asta am spus parabolica - poate nu e cel mai potrivit termen) a iluminarii pe unitatea de suprafata.

In traducere in limba romana : lasati ledurile sa functioneze la o putere care confera eficienta energetica maxima si ajustati inaltimea ghivecelor astfel incat sa obtineti iluminarea dorita.

In afara de primele doua saptamani de viata are plantelor tinere, nu exista un real pericol de supra expunere la lumina. Nici o sursa de lumina nu se poate compara cu soarele in lunile de vara.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Da mai, dar modul de punere a problemei este eronat. Sursa de lumina punctiforma nu o sa vezi in vreun grow, in plus ea se poate considera punctiforma numai daca raportul dintre diametrul sursei si distanta la obiect este mare. In cazul respectiv insa, raportarea planului la sfera devine neglijabila.

As spune ca respectiva considerare a scaderii patratice (sau whatever) nici nu merita luata in calcul. Eu de exemplu am practic un panou. Unghiurile solide se suprapun. Bine, de la LEDurile de pe margine o i lumina si in afara tufei, dar ... mea culpa daca nu ii pun un reflector.

Cand se lucreaza cu alte surse de lumina, numai pacalicii nu pun reflectoare (CFL, HPS). In cazul asta, iarasi nu se verifica, lumina fiind dirijata (cat mai optim, nu-i asa? :D) ca sa acopere toata suprafata growului. Plus peretii reflectorizanti.

Eu am masurat cu luxmetrul, si am 30000lm uniform pe suprafata, datorita modulu iin care am aranjat becurile. A se citi "destul de uniform". Este drept, sunt LEDuri nedimabile, asa ca nu pot sa testez mai mult, adica sa variez puterea.

Cat despre "reglajul" respectiv, daca se poate face, este firesc sa se faca chiar asa cum ai spus tu. Eu omit etapa cu "eficienta maxima" din motive evidente (dulia stie de ce).

In ceea ce priveste aia cu intensitatea sursei, as spune ca esti contrazis de COBurile tale. Si chiar si de LEDurile mele parlite. Bine, nici nu pot masura peste 50000lm, dar varfurile frunzelor spun ca e cam multa lumina daca las becurile mai aproape de 5cm. Aici insa poate ma insel... Totusi, un COB de 100W are, la 75%, cam 7500lm, cred. Dimensiunea este de 25cm^2, circa, deci am avea 0,0025m^2. 7500lm/0,0025=3000000 lm/mp, daca planta ar sta cu nasu in LED. Chiar si mie mi se pare enorm, poate am gresit vreo virgula, corecteaza-ma te rog.
Acuma, la 10cm de planta, am avea acoperita o suprafata de "vreo" 0,04mp, deci portiunea de planta expusa ar primi "doar" 300000lm/mp, adica de 3 ori maximul solar de vara pe portiunea respectiva. Hmmm, cred ca totusi exagerez cu ceva.

Foarte L.E. Asa, sa nu uit. Chestia aia cu variatia parabolica a iluminarii cu puteream este reala, dar nu are legatura cu distanta, ci cu curba de eficienta a LEDului (aici s-ar putea sa ma insel, ca nu imi mai amintesc bine curba de eficienta). Cu alte cuvinte iar ai dreptate: cei minutiosi (nu-s io ala) mai intai trebe sa isi regleze curentul dupa maximul de catalog al eficientei (acolo unde este cunoscut). Insa repet, n-are treaba patraticul puterii cu invers patraticul distantei.

Ma rog, au o treaba: Cand esti spart, te uiti patrat la ambele si exclami "ce patrate dom'le!" :p

anonimus

Member
De doua zile citesc thread-ul asta de la pagina 1... si tot n-am reusit sa ma lamuresc. am niste proiectoare led flood-light de 50w (3 pt 3 plante)... dar parca nu-s ce m-am asteptat... momentan am dat sticla jos si ma mai ajut cu niste cfl-uri... care le schimb saptamana ce vine cu led pe dulie.
as fi curios daca la urmatorul grow se poate sa inlocuiesc led-ul proiectoarelor lor cu un cxb de 50w sau mai mare daca este posibil fara sa le ard sau ceva mai performant. as vrea sa mai iau 2 sau 3 proiectoare si nu le-as lua daca nu merge.
daca merge... imi poate recomanda cineva ce si mai ales de unde sa iau ceva de calitate ? :tiphat:

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Asteptarile sunt asteptari, insa intensitea luminii se masoara, totusi, cu luxmetrul. In ceea ce priveste puterea lor, ar trebui sa masori daca au LEDuri de 50W, alimentate la 25-30, sau chiar au LEDuri de 50W, alimentate la 50W. Pentru asta, masoara curentul pe 220V, cu un ampermetru de curent alternativ (ca sa nu desfaci proiectorul, sa masori pe LED, in DC, desi e si asta o varianta).
Acuma, 50W de planta, nu este mult, in functie de dimensiunea la care a ajuns planta (pentru un seedling e overkill, ale mele au vreo 190W de planta, in saptamana a 4a de flower (putin cam mult pentru dimensiunile lor, nu sunt folositi corect)..

De inlocuit LEDul... poate poti, poate nu poti, doar dupa ce il desfaci vezi. Putere mai mare nu o sa scoti din el, ca driverul lui poate cat poate, degeaba ii pui LED mai mare. E posibil ca LEDurile actuale au tot 30 de V alimentare daca sunt COBuri de 50W, deci electric s-ar putea sa fie compatibile.

Asadar intai afla ce putere reala au proiectoarele tale. Daca te preocupa mult, ia si un luxmetru, e vreo 200 de lei.

anonimus

Member
Asteptarile sunt asteptari, insa intensitea luminii se masoara, totusi, cu luxmetrul. In ceea ce priveste puterea lor, ar trebui sa masori daca au LEDuri de 50W, alimentate la 25-30, sau chiar au LEDuri de 50W, alimentate la 50W. Pentru asta, masoara curentul pe 220V, cu un ampermetru de curent alternativ (ca sa nu desfaci proiectorul, sa masori pe LED, in DC, desi e si asta o varianta).
Acuma, 50W de planta, nu este mult, in functie de dimensiunea la care a ajuns planta (pentru un seedling e overkill, ale mele au vreo 190W de planta, in saptamana a 4a de flower (putin cam mult pentru dimensiunile lor, nu sunt folositi corect)..

De inlocuit LEDul... poate poti, poate nu poti, doar dupa ce il desfaci vezi. Putere mai mare nu o sa scoti din el, ca driverul lui poate cat poate, degeaba ii pui LED mai mare. E posibil ca LEDurile actuale au tot 30 de V alimentare daca sunt COBuri de 50W, deci electric s-ar putea sa fie compatibile.

Asadar intai afla ce putere reala au proiectoarele tale. Daca te preocupa mult, ia si un luxmetru, e vreo 200 de lei.

merci mult de info !!!
deci am inteles cateceva... mai mare nu are rost sa ma gandesc... cel mult 50w si deocamdata nici aia nu se stie pana nu am ampermetru. eu credeam ca fiind acelasi wattaj sunt compatibile. era prea frumos... ca proiectoarele sunt ieftine, comode si usor de lucru cu ele, chiar vroiam sa-mi mai iau, doar sa pot pune un led mai serios in ele. acum o sa le las asa sa duc cultura asta la sfarsit... azi am mai pus niste led-uri 9w alb cald de prin casa in loc de 3 cfl 32w alb rece, si saptamana viitoare o sa-mi iau ceva led-uri mai mari pentru dulii. luxmetrul ar fi chiar un lux la veniturile mele, poate cadou de celelalte sarbatori :laughing: .
apropo am vazut pe un site aliexpress niste led-uri 50w full spectrum pt grow, oare e ceva de capul lor sau trebuie sa ma gandesc la cxb ?

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Mai, merg si alea chinezesti, si is ieftine, eu am din alea prin pod si le-am testat. Insa totdeauna, ce e marfa, e marfa....

Du cultura asa. Si pe viitor, intrebi vanzatorul daca au XXX wati pe bune. Daca iei de la firme serioase asa se si petrece.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Eu zic ca proiectoarele alea, chiar de au doar 20-30 w is cel putin la fel de bune ca niste leduri ""full spectrum"" ieftine de pe alibaba. Desigur, bune.. la acelas wattaj, pe care nu il cunoati, si nici la cele de pe alibaba nu poti baga mana in foc ca au cat scrie, oricum. Daca tot le ai, foloseste-le. Daca trebuie mai multa lumina iti vei da seama. Sau ne vom da noi seama, daca pui poze cu plantele dupa ce se obisnuiesc cu proiectoarele.

anonimus

Member
Eu zic ca proiectoarele alea, chiar de au doar 20-30 w is cel putin la fel de bune ca niste leduri ""full spectrum"" ieftine de pe alibaba. Desigur, bune.. la acelas wattaj, pe care nu il cunoati, si nici la cele de pe alibaba nu poti baga mana in foc ca au cat scrie, oricum. Daca tot le ai, foloseste-le. Daca trebuie mai multa lumina iti vei da seama. Sau ne vom da noi seama, daca pui poze cu plantele dupa ce se obisnuiesc cu proiectoarele.

am aici un thread deschis cu grow-ul https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=337849
... am mai avut sfaturi bune de la voi si merci din nou :tiphat:... o sa mai pun poze peste 7-8 zile dupa ce mai iau niste becuri. poza doar cu led-urile (merg din ziua 10-15) fara cfl e asta doar ca au mai crescut de atunci.

Mago

Member
Specification:
1. Light source: COB
2. Color: Full Spectrum
3. Color temperature: 380-840nm
4. Power/50w
5. Input Voltage: 220-277V
6. Size:/63mm*43mm
7. Housing Material: Ceramics
8. Dimmable: Yes
9. Source Life: >50,000 hours
10. Lighting angle: 120

a incercat cineva leduri ful spectrum? se merita sa adaug cateva chip-uri?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Povestea suna bine. Mai util ar fi sa aiba si comparatia cantitativa distribuita pe tot intervalul acela. Daca te decizi totusi sa cumperi asa ceva poate le faci si tu o poza cu Fstop cat mai mare si deschidere mica, sa vedem si noi care ii distributia spectrului, macar vizual. Daca ai si UV meter, baga-l si pe ala sub ele sa vedem ce zice. Pe mine m-ar interesa doar daca exista si in variante pe DC voltaj mai mic, nu as vrea sa mor electrocutat in growroom.

Mago

Member
Stie cineva daca este diferenta intre: pasta termoconductoare sau pasta adeziva termoconductoare, ma intereseaza daca a testat cineva..ca daca ma uit la specificati nu sunt diferente mari...

Latest posts

Latest posts