What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

oldboat

Member
Nici mie nu-mi plac lentilele, sau orice alt element care fura lumina. Suprafata acoperita o modifici din inaltime, iar led-urile sunt destul de miloase cand vine vorba de temperatura.

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pentru cei interesati :

Well I gotta tell y'all the CXA3070 will be $21.50 in November Happy Halloween and the CXB3590 will be $45.50 game changer Kingbrite rocks

Kingbrite e un seler de pe Alibaba (au si site, dar e vai de mama lui). Daca preturile sunt pe bune, e un chilipir.

eska

Member
apropo de 3070 si 3590.

ce te-a facut pe tine sa alegi prima optiune?

si ce vrea sa zica nenea asta aici? pe romaneste. de ce e suparat pe 3590 si care e treaba cu binningu asta? :wallbash:

Based on the driver, RS is running a 72v 3590 @350ma which is using only 25% of the chips potential, he could probably run fanless if he wanted. With a 5k DB binned chip (the second brightest in the line), RS is getting maybe 5k lumens from that current so his unit is ~36-40k lumens in this config. And probably cold as ice with that one fan.

3590's are probably the baddest assed led cobs ever commercially made. But without an engineering degree, to build custom drivers, they are difficult to utilize.
Why?
Because you have virtually no drivers commercially available to run them at their optimum levels at a remotely affordable price. Dammit said the same thing twice ...

Driver designs have limitations, compromises that are made between voltage and current. You need a Constant Current Driver to give you 280 volts to run four 3590's ? Fine , but you will need to sacrifice the maximum current available, meaning you only get max 700ma in a driver design you can build commercially and make a profit on.

Same goes for the current side of it; say you are using the 32v 3590 and you want to run 4 on a driver. thats 144v but wait , the current these chips accept goes up over 3 amps! does meanwell make a driver for this ? Not that I can find (could be wrong , Ive been searching for only about 4 months), so Im making an assuption yes, but if driver manufacturers could make drivers for the 3590s affordably, they would have done so already, these chips have been out for nearly 2 years, right?

So yeah , maybe Im wrong and a few of you enlightened individuals can school me and tell me what an idot I am , but this is just where im at right now.

Which leads me to ask this question; Is it possible to stack drivers on a rail? Could you wire 2 HLG-185H-C1400 (1400ma@71-143v) in parallel for a string of 3590 led's? Would that give you double your voltage and current ?
Its been 30 years since my high school electronics classes, so Im a little fuzzy on this.

Could that be the reason major grow light companies arent using these chips? I mean , yes these manu's have EE's on staff to design the drivers for their lights , but is it possible noone would drop 5 grand for it ? Ive seen stadium lighting up to 800w going for ~$3-4k, aircooled and hitting 96k lumens, but those arent using the 3590's.... I mean , I wouldnt pay 3 grand for a light when an hps is going for 1/10th of that...

Oh and THANKS Realstyles, for the ICMag 3590 Tutorial.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
daca citeai tu in sectiunea de led macar asa putin aflai raspunsul la intrebarea ta. si nu e suparat pe leduri, ci pe ala care le foloseste la 25% din putere. chiar ieri am gasit un post care descria in mare detaliu ce e cu binningul.

eska

Member
daca citeai tu in sectiunea de led macar asa putin aflai raspunsul la intrebarea ta. si nu e suparat pe leduri, ci pe ala care le foloseste la 25% din putere. chiar ieri am gasit un post care descria in mare detaliu ce e cu binningul.

scuza-ma ca te intrerup, daca citeai bine postul macar asa putin aflai ca nu era (numai) pentru tine intrebarea. si eu am gasit ieri somon afumat la un pret decent.

pe langa subiect putem fi pana maine dimineata cand tre sa ma scol sa merg la munca. pana atunci mai asteptam si pe altii mai draguti ca tine. :tiphat:
si nu ma astept la referate in fizica, linkuri, donari etc.
doo vorbe trei miscari cine stie pac tzac.
complicat.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
ai dreptate. scuze ca m-am bagat in seama. lenea asta.. :D

na mure-n gura: (din unul dintre cele mai active threaduri din sectiunea led..)

da fuq is binning?

"All XLamp LEDs are tested and sorted by color and brightness into a unique bin. each bin contains LEDs from only one color and brightness group and is uniquely identified by a bin code." Bassically the binning tells us the awesomeness of the chip, more awesome=more light=more bud

View Image

Choosing the correct binning can make or break this project so I advise to never buy chips from an unreputable seller and always know what binning you are getting- as we are chasing efficiency this is key so listen up

as described above binning will be shown in the model number

e.g. CXA3070-0000-000N00Z230F this is a z2 binning

better binning is... well better lol you should down load the spec sheet of the chip you are considering to see the dif binnings available and choose the best one the seller has(highest luminous flux)

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
apropo de 3070 si 3590.

ce te-a facut pe tine sa alegi prima optiune?

si ce vrea sa zica nenea asta aici? pe romaneste. de ce e suparat pe 3590 si care e treaba cu binningu asta? :wallbash:

Pe scurt : pretul :biggrin:

Cand am cumparat eu CXB3070 (atentie, nu CXA3070 - cu 33% mai putin eficiente) nu ma puteam atinge de CXB3590 (erau ~75$/buc).

Timpurile insa se schimba, tehnologia se dezvolta, preturile scad ...

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Driveru' de 280Vdc este o banalitate. Singura problema este ca trebuie sa ai 220-230Vac pe bune, adica sa utilizezi un stabilizator de tensiune inainte, insa astea sunt ieftine. Sa alimentezi 8 led-uri de 32-36V sau 4 de 72 este simplu si nu ai limitari de curent majore, pierzi doar puterea echivalenta cu cea a unuia dintre led-urile din sir (ca mai tre sa bagi o rezistenta sau o sursa de curent constant).

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
dar driver cu intrare de 12-24V dc si iesire de 80-100W pentru cxb3590, gasesc, sau voi gasi curand? (nu vreau sa le tin la puterea aia, decat daca le pot raci.. asa ca nu va ingrijorati)

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Driveru' de 280Vdc este o banalitate. Singura problema este ca trebuie sa ai 220-230Vac pe bune, adica sa utilizezi un stabilizator de tensiune inainte, insa astea sunt ieftine. Sa alimentezi 8 led-uri de 32-36V sau 4 de 72 este simplu si nu ai limitari de curent majore, pierzi doar puterea echivalenta cu cea a unuia dintre led-urile din sir (ca mai tre sa bagi o rezistenta sau o sursa de curent constant).

dar driver cu intrare de 12-24V dc si iesire de 80-100W pentru cxb3590, gasesc, sau voi gasi curand? (nu vreau sa le tin la puterea aia, decat daca le pot raci.. asa ca nu va ingrijorati)

Poate sunt eu mai irascibil azi, dar tare mi se pare ca amandoi bateti campii rau de tot.

In primul rand, sa lucrezi cu o astfel de tensiune nu e deloc safe si introduce si riscul de 'single point of failure', ceea ce nu e de dorit.

@explo : tu vrei sa bagi volti si sa scoti watti ? :biggrin:
Se gasesc drivere ajustabile de tip step-up pentru acest scop, insa nu stiu cat de eficiente sunt : http://www.ebay.com/itm/100W-DC-DC-...-5V-12V-Power-Supply-LED-Driver-/201250193937

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@hemp: esti tu mai irascibil. Si eu o patesc daca bag raw...

E safe daca se face safe. La o adica sunt atatea lustre la 220V si sunt safe, corect? Terminalele se pot proteja, etc. Acuma, chestia cu single point of failure e evidenta dar daca o luam asa, chipurile sunt produse din N LEDuri, dispuse pe randuri in paralel, si daca se duce un LED de pe un rand atunci se duce tot randul, adica N% din chip. Poti sa privesti chestia asta ca un ... macrochip. Eu mi-am cumparat chipuri de schimb :D

Insa discutia era numai asa ca si idee oricum, legat de ce zicea omul cu driverul, deci ... chill bro'.

In ceea ce priveste chestia cu bagatul voltilor si scoaterea watilor, hai ca e clara, a prescurtat-o si explo, in loc sa spuna iesire pe 72 V a zis "pentru cxb3590". Adica step up.

Randamentul step-upurilor trebuie sa fie apropiat de cel al step-downurilor, in functie de configuratie. E tot un MOSFET acolo si o dioda (daca e fara transformator), si difera doar puterea disipata pe el, in functie de parametrii lui. Insa eu cred ca de viitor sunt tot stepdownurile de la 230V la 72V pentru astfel de configuratii. Da' mai stii...

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pai cand explo a zis de drivere care sa accepte 12 sau 24v pe intrare, banuiesc ca se gandea la tensiunile astea ca fiind safe. Cand e vorba de curent continuu, se considera safe pentru corpul uman tensiuni pana in 48V. Din cate stiu CXB3590 vine atat in versiunea de 72V cat si de 36V. Eu as recomanda (pentru siguranta) varianta de 36V pentru montaje DIY. Daca vorbim de sisteme incapsulate sau care dispun de o carcasa de protectie, masurile astea de siguranta nu mai sunt chiar asa de drastice, insa tot trebuie luate in calcul.

P.S. Irascibilitatea mi-a fost provocata de niste taximetristi imbecili care au considerat ca e ok parcheze si sa stationeze pe trotuar, obligand in felul asta pietonii sa se inghesuie prin putinul loc lasat liber de ei.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Tre sa traiasca si ei, exceptand cazul ca aveau loc de parcare in alta parte. Sa ii vezi pe aia care parcheaza in mijlocul strazii...

Si da, vorbim despre profi diy, nu despre amateur diy, asta este evident. Ar trebui precizat ce e drept :D:D:D

eska

Member
ati dat o cautare inainte sa intrebati? cititi si voi threadul despre leduri.... toti vreti mura-n gura
:D

:laughing: :dance013:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Scuze domnu hemp. Sa reformul altfel. Matale ai niste drivere de led cu intrare 12-24v dc care scot 50w la 36v pentru ledurile tale cxb 3070. Aceeasi treaba o vreau si eu, pt cxb 3590, dar sa scoata 80-100w. Mi-e indiferent daca pe 36 sau 72 v scoate puterea aia, de aceea am si zis pentru cxb 3590, banuiam ca stii ca sunt disponibile pe ambelw voltaje. Stiu ca o sa zici ca e mult 80-100w, insa promit sa le folosesc dimate, numai la temperaturi acceptabile. Vreau insa sa am posibilitatea sa merg spre 100w daca racirea permite. Intreb pentru ca nu am vazut nimic peste 50w, iar sa iau stepup inseamna mai multi bani si mai multa bataie de cap. Stiu ca la aceeasi bani gasesc si driver de la priza, dar nu vreau sa mai am inca o sursa care sa imi produca 12v pentru cooler si controller. Am de asemenea gramezi de surse stabilizate pe 12 si 24v, de 250-500w.
Sper ca e mai clar acum.

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ai aruncat o privire pe stepup-ul indicat de mine cu trei posturi in urma ?

Nu prea am vazut montaje sa fie capabile de tensiuni mai mari de 40-42V , acestea fiind destinate uzului larg. Ar fi interesant daca s-ar putea conecta doua din astea in serie, dar trebuie testat.

Din cate am vazut au cel putin 2 reglaje independente, unul pentru voltaj, altul pentru limita de curent.
Imi place la montajele astea ca radiatorul MOSFETurilor nu e lipit de cablaj ci se detaseaza usor, ceea ce ofera posibilitatea detasarii acestor tranzistori si montarea lor chiar pe cooler, pentru o racire mai buna.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Am si pe acasa astfel de stepupuri. Nu ar fi o problema, as putea merge si pe varianta de 36V, singurul avantaj la 72V ar fi eficienta mai mare a driverului. Dar daca vorbim deja de chinezarii, eficienta e out the window.
later.edit: si nu ma bucur prea tare ca as putea sa pun tranzistorii aia pe radiatorul ledului, pentru ca planuiesc sa le tin in jur de 30 grade radiatoarele, si atunci numai driverul ar aduce o crestere de cateva grade, care mi-ar ingreuna munca.

Last edited: