What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pentru leduri care disipa pana in 80-90W poti folosi cu succes coolerul de tip DeepCool DP-CK-AM209

attachment.php


E suficient de compact, are baza destul de groasa si raceste foarte bine. Nu este nici zgomotos, iar pretul este mai mult decat accesibil ( mai mic de 20 lei).

Ca si driver, cele chinezesti low cost sunt numai bune pentru tipul asta de COB-uri. Ai grija sa se potriveasca atat curentul cat si voltajul cu cel al ledului.

Apropo, ai primit si ceva specificatii pentru leduri cand le-ai cumparat sau doar bon fiscal ? (adica tensiune de lucru, curent, temperatura de culoare, unghi de dispersie, etc)
 

Attachments

  • deepcool.jpg
    deepcool.jpg
    9 KB · Views: 22

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Cel "mare", fiind cu heatpipe-uri, iti va tine led-ul mai rece, ca are radiatoarele separate, pe langa faptul ca e mai mare in sine (deci de putere mai mare). N-ar fi exclus sa duca si doua led-uri, nu ca te-ar interesa... Asta daca tot le ai, caci un cooler ca ala prezentat de hempfield e super in regula, mai ales ca pret. Eu tot din alea imi iau (ma rog, ca alea...).

Ai grija la driver sa nu iei teapa, ca nu conteaza ca e de 50W, ci si tensiunea de iesire sa fie suficienta pentru LEDul tau.

De exemplu:
http://www.ebay.co.uk/itm/DC12V-LED...t=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item19f5756555

duce 50W, dar tensiunea de iesire este 12V, deci merge pentru mai multe led-uri de 10W (poate!!!) sau stripuri de leduri, care au tensiunea respectiva de iesire. Eu nu am auzit de cipuri de 50W sub 32V, desi ar putea sa fie. Aici tu trebuie sa stii ce ai cumparat.

Deci daca ai chip de 50V/32V/1500mA, iti trebuie ceva de genul:

http://www.ebay.co.uk/itm/Waterproo...t=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item461e6180ed

Si nici nu e scump.
 

sukableat

Member
BEC
Tip dulie : led
Dimmabil : nu
Luminozitate(lumeni) : 3500-4000MA
Putere totala : 50w
Tip bed : led
Beam angle : 120 °
Dc Forward voltage(VF) : 32-36Vdc
DC Forward current(IF) : 1750 Ma
Temperatura culoare : 2900-3000K


DRIVER
Specificatii putere : 1pcsx50w
Tensiune intrare : 85-277VAC
Tensiune iesire : 32-36VDC
Curent iesire : 1500 ± 3% mA
Impermeabil : IP67
Eficienta : 89%

cate led-uri poate duce acest driver?
as merge pe sfatu lui explo sa ruleze la 50 % din putere
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
1led de 50w full power, sau doua half power, dar trebuie montate in paralel cu un rezistor de egalizare (nu cred ca led-urile au rezistoare de egalizare incorporate in chip, asta trebuie vazut in schema interna a chipului daca este data. Rezistorul de egalizare se calculeaza dupa tensiunile chipurilor, mai precis dupa diferentele dintre ele. Cam 1ohm/3W in serie cu fiecare LED ar compensa o diferenta de 1V intre tensiunile ledurilor.

Insa mai trebuie sa tii cont de inca un lucru.

Asa cum a zis si explo, e bine sa utilizezi LED-urile la jumatate din putere pentru a le prelungi durata de viata, si asta e ok. Insa driverul va functiona fullpower totusi, si aici... e la norok, cat de bine a fost proiectat.

Eu as fi luat un driver dimabil, si as fi pus curentul la 50-75% prin led, fiecare led cu driverul lui. Se gasesc.

Daca baietii au experiente bune cu driverele, cum ca rezista, atunci e ok, poti merge driver full power pe doua leduri half power.
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
12-15 lire pe ebay, nu stiu de unde vrei sa le iei tu. Cum ziceam, led-urile sunt misto, dar din experienta mea nu sunt cel mai important lucru la crescut iarba.

Insa apoti incerca cu un singur driver, asa cum ti-am explicat deja. Sper ca ai inteles. Daca nu, cand ajungi acolo, iti fac o schita. Teoretic merge :D Singura problema e ca si cu LEDul, cu cat il soliciti mai putin, cu atat tine mai mult. Teoretic, iarasi, caci s-ar putea sa mearga mult si solicitate full power.

Te stii norocos? Baietii par sa nu aiba probleme mari cu ele, anyway...
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Nu uita de rezistentele serie, de valoarea si puterea specificate. Sunt importante. In caz ca pui ledurile in paralel fara ele, exista riscul sa te trezesti ca lumineaza numai unul dintre ele, ce e drept, la maxim. Dupa aia, se mai ajusteaza... Daca mai ai vreo nelamurire, acum e timpul, pana le bagi in priza. Si nu uita de pasta siliconica (eventual cu argint, din aia de procesoare) intre leduri si radiator. Nu trebuie excesiv, ci doar un strat subtire. Evita padurile siliconice care se mai folosesc pentru asta, ca sa ai transfer termic mai bun.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Nu uita de rezistentele serie, de valoarea si puterea specificate. Sunt importante. In caz ca pui ledurile in paralel fara ele, exista riscul sa te trezesti ca lumineaza numai unul dintre ele, ce e drept, la maxim. Dupa aia, se mai ajusteaza... Daca mai ai vreo nelamurire, acum e timpul, pana le bagi in priza. Si nu uita de pasta siliconica (eventual cu argint, din aia de procesoare) intre leduri si radiator. Nu trebuie excesiv, ci doar un strat subtire. Evita padurile siliconice care se mai folosesc pentru asta, ca sa ai transfer termic mai bun.

Nu-l mai invata prostii pe om ca se alege si cu ledurile arse si fara lumina.

Niciodata ledurile nu se leaga in paralel. NICIODATA !!!

Motivul este foarte simplu : daca dintr-o intamplare nefericita unul din leduri se defecteaza, atunci surplusul de curent va fi preluat de restul ledurilor conectate in paralel, ceea ce poate duce la deterioarea lor foarte rapida. (in momentul cand unul din cele doua leduri - daca presunem ca e vorba de doua - se arde, in interiorul driverului pe bucla de control apare o cadere de tensiune care are ca efect cresterea curentului pe iesire, deci un salt brusc. Daca varful de curent nu este prea mare ca intensitate si durata - led peak current, ledul poate supravietui , insa exista sanse ca unul din lanturile din matricea interna sa se deterioreze, facand sa creasca curentul prin restul de chipuri ramase intacte, iar efectul final fiind deteriorarea progresiva a ledului )

Ledurile pot fi conectate insa in serie, pentru a avea acelasi curent prin toate.

Insa un driver care are pe iesire 1500mA si tensiune de 32-36V nu poate alimenta decat un singur driver.

Prin introducerea oricarei rezistente in circuitul ledurilor se pierde putere prin disipatie de caldura, scazand astfel eficienta intregului ansamblu.

@sukableat : nu a spus nimeni ca ledurile ar fi ieftine. insa in comparatie cu un HPS, te tin ani de zile fara sa mai trebuiasca sa umbli la ele. Teoretic un led (chiar si COB chinezesc ieftin) poate functiona continuu aproape 10 ani fara a pierde semnificativ din luminozitate, poate fi aprins si stins de cate ori vrei fara a i se deteriora parametrii. Cand pui la punct un sistem de iluminat cu led trebuie sa iei in calcul costurile suplimentare, dar considera-le ca pe o investitie pe termen lung.
 

sukableat

Member
multumesc de raspunsuri, se pare ca nu am de ales voi incerca sa economisesc ceva bani si sa-mi duc camerele la bun sfarsit
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Nu-l mai invata prostii pe om ca se alege si cu ledurile arse si fara lumina.

Niciodata ledurile nu se leaga in paralel. NICIODATA !!!

Nu e chiar asa. De fapt nu e deloc asa. Fii mai atent, i-am spus sa nu lege led-urile in paralel direct, desi din alt motiv. Nici nu s-ar aprinde amandoua legate DIRECT in paralel, sau s-ar aprinde aiurea, ce-ti veni? Citeste mai atent. Ca pe un chip LEDurile sunt serie paralel, asta e altceva, alea sunt cel mai probabil imperecheate automat, sau din acelasi wafer.

Un driver de 50W nu va arde niciodata un LED de 50W datorita saltului care il va avea curentul de la 750mA/LED la 1500mA /LED.
Supracrestere nu va avea fie si pur si simplu pentru ca nu va putea sa duca driverul.

Este adevarat ce spui despre circuitul de control ca poate sa produca o mica oscilatie, dar este nesemnificativa situatia din N motive, dintre care un altul dintre ele este ca driverul este deja ... pe unde trebuie. A, daca ii crestea rezistenta de sarcina de 10 ori...

In plus, HAI SA ZICEM ca driverul ar fi de 100W, nu de 50, si ar fi reglat sa aiba limita de curent pentru 50W. In cazul asta abia ar putea sa apara riplul pana la stabilizare. Daca riplul ar fi de 100% (admitand ca e un driver de 2 lei), si ar dura (cat?) 10ms (ceea ce deja e exagerat chiar si pentru un driver facut de mine), LEDul nu ar fi nici in cel mai mic pericol, el putand sa mearga in pulsuri poate si de 10 ori curentul nominal, daca au factorul de umplere de 10%. Am vazut si testat LEDuri de putere la 1% umplere (ghici ce curent de varf? :D) care nu aveau nici pe naiba, insa nu as miza pe durata lor de viata pe termen lung. Sunt totusi niste arii de siguranta in foaia de catalog, care trebuie urmarite.

Crede-ma, am lucrat cu comutare de surse de curent constant si la MHz, si nu am intampinat nici o problema ca cea spusa de tine!

Bineinteles ca lucrurile nu se fac in mod necesar asa, dar cand omul se plange de bani de driver, ii dai solutiile invatate pe la scolile pe care le-ai invatat.

Acum, daca socoti ca imi scapa ceva, poti sa imi zici, iar eu sunt dispus cand imi vin LEDurile, sa pun doua in "paralel" (adica cu rezistente de egalizare) pe un driver corespunzator si sa facem o proba. :comfort:

@suka: Pe de alta parte hempfield are dreptate. Cel mai bine e sa nu faci jonglerii cand nu esti suta in suta sigur pe ce faci. Daca eu imi permit sa iti dau o sugestie e pentru ca stiu ce iti zic, insa nu e sigur ca tu vei aplica asa cum iti zic, deci...
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Asa cum spuneam, sfatu' specialistului e una, si aplicarea lui e alta. In plus, trebuie sa ai driver ca lumea pentru 5 LEDuri. In plus, stii ce e acela un rezistor si de unde sa il iei si cum se leaga in serie si dupa aia cum in paralel? Nu ca ar fi mare lucru, dar poate esti poet.

Daca vrei sa faci asa, folosesti mai degraba stripuri de LEDuri, la care poti lega in paralel cate stripuri vrei fara probleme (pe cate stiu, dar nu am lucrat). De altfel, pentru ele driverele de LEDuri sunt specializate, si sunt in general cu stabilizare in tensiune, pe 12V. Sunt diferite de driverele pentru chipuri, care au stabilizarea in curent.

Din datele prezentate de tine, ai un chip, si un driver de chip. Cel mai bine legi un driver la un cip si ai terminat balciul, si nici nu ma paruiesc eu cu hempfield pe forum.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
banda led nu are penetrare suficienta pentru growing. ledurile acelea smd sunt de putere mica, nu au penetrare. Rezulta o lumina slaba, buna pentru clonare, dar nu pentru plante in vegetatie, cel putin nu mai mari de 2-3 sapt.

cat despre problema cu dimmingul, eu as folosi un driver per led, cu un microcontroller cu iesiri PWM, si un tranzistor. Se poate obtine dimming de la 0 la 100%. un microcontroller poate controla mai multe perechi de leduri cu drivere, in functie de cate iesiri are.
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
1. De altfel, ai mai precizat asta cu stripurile.

2. Desigur, dar daca eu pun o schema aici, cine o face, suka? Plus ca mai e o problema. Nu merge pwm pur si simplu, fiecare canal trebuie translatat in curent. Adica scuze, merge, daca folosesti o limitare rezistiva. Daca vrei sa mergi la 330dc, mai trebuie o bobina pe canal si o dioda pe langa tranzistor (bine, aia merge si la tensiune mica), dar e fezabil, desi sunt niste ... mici probleme cu conductia inversa a diodei. La 1-3 A si MOSFETuri de 25A, aproape nu o sa se cunoasca. Sau nu se merge in unda continua. Sau se pune un circuit de amortizare. Daca ai facut asta cu manutzele tale, stii.

2.bis. Sunt drivere de 50W dimabile de cumparat
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Se anunta o toamna interesanta, foarte luminoasa si cu temperaturi mai scazute :

CXB3070-0000-000N0HAB30G





Manufacturer: Cree, Inc.
Product Category: High Power LEDs - White
Illumination Color: Warm White
Color Temperature: 3000 K
Luminous Flux/Radiant Flux: 8500 lm
Color Rendering Index - CRI: 80
Luminous Intensity: -
Viewing Angle: 115 deg
Forward Current: 1.9 A
Forward Voltage: 36 V
Mounting Style: SMD/SMT
Series: CXB3070
Packaging: Tray
Brand: Cree, Inc.
Features: -
Height: 1.7 mm
Length: 27.35 mm
Maximum Operating Temperature: + 85 C
Minimum Operating Temperature: - 40 C
Width: 27.35 mm
 

eska

Member
~ 900 lei - 600W / echivalent 400W hps / ~1 metru patrat.
si asta fara drivere, radiator si alte chestii. apropo, sint curios ce radiator o sa folosesti. crezi ca face fata un radiator + cooler de CPU pentru un singur led?

cpu_cooler_charts_2008_part_iii___e6300_e6400_box.jpg


ceva gen (racire pasiva)
DIY-LED-Grow-Light-front.jpg





:tiphat:
DIY-LED-grow-light-rear.jpg
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Avand in vedere ca folosesc ledurile la nici 50% din puterea lor (adica ~50W), voi folosi un tip de radiator cu care am mai lucrat in trecut si de care am fost extrem de multumit ( DK-CK-AM209 de la DeepCool).

Spre deosebire de COB-urile CXA, cele de generatie noua, CBX, sunt cu 33% mai eficiente. La 50W, ledurile CXB au o eficienta energetica de 43~45% , deci doar 55% din cei 50W sunt tranformati in caldura, ceea ce inseamna ca un cooler trebuie sa disipe cel mult 25-30W. Pentru asta voi alimenta ventilatoarele coolerelor la 8~9V, facandu-le mult mai silentioase.

Un montaj precedent cu leduri XM-L montate pe acelasi tip de cooler sta la temperaturi de 35~37C, consumul total fiind ~60W.

O precizare importanta : preturile acestor COB-uri sunt fara TVA. Se mai adauga TVA si transport si costul mai sare cu vreo 30%. Dar se merita.
 

Latest posts

Latest posts

Top