What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ??? 07

Święty

New member
Jak myślicie czy duze znaczenie ma, czy posadze roslinki miedzy młódnikiem na północnym stoku góry, czy na południowym? Miescówke mamy na północnym i nie wiem czy nie bedzie za mało światła :/

Ganja Man

Member
siema sorry ze to muj kolejny post ale te żółte plamki na lisciach są coraz wieksze oto foty:

Co to może byc moze jakies robaczki bo ph to raczej nie jest bo ziemia nowa była wiec niewiem co to jest pomuzcie

Ganja Man

Member
Mi poradził azzzzzzzzzzz zebym posypał dolomitem i podlał odficie wodą teraz jakims preparatem spryskałem na robaki bo moze to są robaki :)
pzdr

R

retbatler

Buffalo said:
Retbatler, pytalem sie Ciebie post wczesniej ile lumenow i jaka temperature barwy maja te Twoje swietlowki 21W?

1230 lumen/ szt. a temperatury nie jestem pewien bo wyrzuciłem opakowania, ale między 2000 a 3000 K, nawet mnie zdziwiło że tak mało. producent Tesla, dostępne w sieci castorama po dychu. Są też 24W i około 1500 lumen, tylko dłuższe i by mi nie weszły :wave:

L&M

Member
@Swięty

swiety said:
Jak myślicie czy duze znaczenie ma, czy posadze roslinki miedzy młódnikiem na północnym stoku góry, czy na południowym? Miescówke mamy na północnym i nie wiem czy nie bedzie za mało światła :/

Zależność promieniowania bezpśredniego do ekspozycji i nachylenia stoków

A-duży kąt padania , intensywne ogrzewanie powierzchni
B- stok znajduje się w cieniu, promienie słoneczne nie padają bezpośrednio na jego powierzchnie
C- mniejsze nachylenie stoku niż w A,mniejszy kąt padania prom. sł.

jeżeli przyjąć że stok po lewej(A) jest stokiem południowym, a prawy(B) północnym, a ponadto przyjąć że rycina przedstawia dzień przesilenia letniego (najdłuższy dzień w roku, w którym cień padający w południe jest najkrótszy w roku (dotyczy tylko obszarów półkuli północnej). Najkrótszą nocą w roku jest noc z 21 na 22 czerwca.) i przyjąć jeszcze że tego 22 czerwca na tej właśnie rycinie w Krakowie odgrywany jest hejnał mariacki to właśnie dnia 22 czerwca Twoja miejscówka bedzie miała największe nasłonecznienie.
Wnioski:
-słońce na Twojej miejscówce,( mając zależność jeszcze od kilku drobnych czynników ) będzie świecić podczas wshodu i zachodu słońca, i to w momentach gdy promieniowanie bezpośrednie ma najmniejszą wartość
- prawdopodobnie od poczatku sierpnia Twoja miejscówka zostanie odcięta od bezpośredniego promieniowania słonecznego, co jest związane z obiegowym rochem Ziemi( coraz mniejsze nachylenie słońca do Ziemi - równonoc jesienna- lecz słowo równonoc tym razem tyczy się półkuli południowej)
- wniosek pomocniczy: nawet jak roślina zakwitnie to bez dostarczania bezpośredniej energii słonecznej nie masz szans na dojście
- w naszej szerokości geograficznej nie powinno sadzić się marihuany na stokach północnych, najlepsze do tego są stoki południowe , ewentualnie równiny.
- rycine należy traktować tylko poglądowo, dokładne nasłonecznienie na Twojej miejscówce można odczytać z obserwacji(czekaj do czerwca) lub za pomocą kompasu.

@Ganjamen
jeżeli mnie wzrok nie myli i zauważyłem na zdjęciach jakiekolwiek brązowe plamy to widze je jedynie na pierwszych 2 liściach, (tych co wyszły odrazu z ziemi) imo jeżeli ta tajemnicha wada nie atakuje młodych liści to sie nie przyjmuj, ja tez mialem cos takiego i póżniej już rosło w porządku, może poprostu masz w ziemi zbyt wiele środków odrzywczych i taka jest reakcja, ja bym tego nie podlewał żadnymi zawozami i poczekał na rozwój sytuacji

EDIT: Fuck!!!! u mnie pada śnieg:D a jak u Was??
powodzenia all

Last edited:

castlevania

Member
Northern Light - 52 dzionek Flo, wielkie liscie mniej wiecej opitolone, 48 h cienia i pod koske :D pozdro !!!

12071DSC01976-med.JPG

12071DSC01977-med.JPG

12071DSC01982-med.JPG

12071DSC01980-med.JPG

Last edited:

xy1

Member
@Lewar - dobrze rozpoznałeś to są przędziorki. Najlepiej spryskaj rośliny jakimś preparatem przędziorkobójczym( inaczej mówiąc akarycydem) np. nissorun(czy jakoś tak). Na opakowaniu będzie wszystko napisane(nawet jakie stadia rozwojowe przędziorka preparat niszczy).
Można stosować też walkę biologiczną z przędziorkami za pomocą dobroczynka szklarniowego ale sprzedawane są tylko w dużuch opakowaniach przez co są drogie.

G

Guest

HC powiem tyle - PRZECHUJ NINDZA :yoinks:
no ale mogl by byc troche bardziej oswietlony ten topers i fota by byla kozacka :respect:

:abduct:

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
to jest ladne,
niemoge sie doczekac konca jak bendzie wyglandac,dobra robota GReen dreAM

10313DSC00365.JPG

reszta tesz zasuwa ostro,hehe ladne kwiaty na okolo

peace

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
hehe

jusz objad?

664IMG_2935-med.jpg

a co rosnie?

sensi skunk x sensi star bendzie chyba apetyczny

664IMG_2955-med.jpg

TRC darlene

664IMG_2994-med.jpg

Mota dirty harry

664IMG_2997-med.jpg

a co na kolacje?haha

peace

Last edited:

L&M

Member
heh, HOT , materiałem z Twoich growroomów można by wykarmić nas tu wszystkich z forum przez miesiąc:pP icząc nawet z podwieczorkiem:D

Last edited:

rogin

Member
GReen dreAM & Hot - Profeska 1 klasa !!

Tak sie zastanawaim czy jest sens teraz na wysadzenei nasionek na dwor, czy to przyspieszy ich kwitneinie? Czy raczej od tego kiedy zaczna kwitnac zalezy, nie ich wiek tylko pogoda (ciepły koniec lata i poczatek jesieni)?
Nie tyczy sie to oczywiscie roslin z AF.
peace

Latest posts

Latest posts