What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ??? 07

B

bronek

HMM w zasadzie to mam do dyspozycji HPS'a 250W, ale nie mam aktualnie gdzie trzymac takiego boxa:

70W to chyba jednak przy malo, a 150W w zasadzie mogloby byc, ale znow musialbym albo udawac durnia u tych panow co oswietlaja miasto, lub wylozyc sporo gotowki.... [no chyba,ze macie jakies super tanie dojscie do calego zestawu WLS-hehe najlepiej za free ;D]
poza tym wydaje mi sie,ze swietlowki kompaktowe mniej sie grzeja niz WLS'y??
dodatkowo zachecila mnie rodzima produkcja retbatler'a-patrzcie:
jego setup :
http://www.icmag.com/ic/showpost.php?p=703960&postcount=35
i to co wyciagnal z tej szafeczki:
http://www.icmag.com/ic/showpost.php?p=769511&postcount=49

Jak dla mnie wypas-koszty startowe imo nizsze niz w przypadku hps'a, mniejsza temperatura [tego nie wiem na 100%], przyzwoite plony.... i o to chodzi i o to chodzi ;D

greengirl

Active member
Witam wszystkich po świątecznej przerwie - tym razem o parę kilo cięższy. Widzę, że w ogrodach wiele się dzieje. Sam zakupiłem właśnie lampę sodową 150W - niedługo zacznę swój pierwszy w pełni kontrolowany grow, dotychczas miałem okazję spróbować swych sił tylko pod świetlówkami (rury 40W) i na dworze.

HC, widzę, że stajesz się entuzjastą owocowego palenia. Mam nadzieję, że twój projekt się powiedzie - rośliny wyglądają soczyście i smakowicie. Co do zimnej nocki w fazie kwitnienia - dobre info, na pewno się przyda.

Lewar tak się składa, że dostałem prezent bardzo podobny do Twojego i równie mocno jestem zadowolony - jak myślisz, takie geny mają szansę dojść na out?

Madix, twój znajomy do dobry chodowca. Zdaj smoke report z tej odmiany. Napisałeś, że twardy skurwiel - zawsze myślałem, że topy o przeważającej genetyce sativy są bardziej puszyste. Tak czy inaczej zajebiście to wygląda.

Cannagraphic - przykro słyszeć o zlikwidowaniu twojej uprawy. Niedługo sezon outdorowy, na dobrej miejscówce nikt ci nie zabroni uprawiać.

Koyot ładnie rozkrzaczony ten cinnamon, zobaczymy, jak się to dalej ułoży. Powodzenia.

Fishu, widzę, że nie zwykłeś marnować czasu, dopiero co skończyłeś uprawę, a już zaczynasz następną. Nieźle wciąga co?

Toptopganja na mnie twoje topy zrobiły naprawdę duże znaczenie i nie ma co się sprzeczać o wagę - i tak rezultat jest zajebisty. Gratuluję udanej uprawy. Co do tych nawozów do których dałeś linka - używałeś tego w praktyce?

Biodizel

Member
jesli chodzi o temp. to zeczywiscie, jest duzo nizsza, nie musisz sie bac ze sie cos spali ;) chodzi o to ze HPS daje wiecej lm/W? przy okazji lepsze widmo na flo, swietlowki maja lepsze widmo na weg
HPS ma wieksza wydajnosc, co mnie troche dziwi, bo gdy energia jest przetwarzana na cieplo, straty energii sa wieksze, swietlowki mozna przysunac blizej rosliny

Last edited:
R

retbatler

Bronek jak chcesz trzymać rośliny od nasiona do zbioru w jednym boxie i pod jednym światłem to najlepsza by była lampa metalohalogenkowa, wydajna jak HPS i nadaje sie tez na wega.
Ale swietlówki też daja rade

ale jak tobie schodzi tyle co pisales na pm to lepiej szykuj HPS 400 i porzadny vegbox hehe

pozdr

Q_ba1

Member
retbatler ja bym powiedział ze jak od nasiona do zbioru to raczej pod hpsem a nie pod mh, hps ma lepsze spectrum na flo a flo jest chyba wazniejsze, poza tym rośliny całkiem nieźle rozwijają sie na wegu pod hpsem

asdf walnij 100hps + 2x20w dla uzupełnienia barwy i gitara

Last edited:
Mały update ...

Przyszedl do mnie ziomek z cyfrowka canona i odrazu ja wykorzystalem :)

Oto efekty ...

Biedny ice oskubany z zlych lisci nie wiem czy bedzie z niego cos ale wieze :)
12888IMG_0444.jpg

Njaladniejszy WRXA podoba mi sie strasznie ...
12888IMG_0446.jpg

SSXSS
12888IMG_0448.jpg

Najmniejsza BxA
12888IMG_0451.jpg

Dorodniejsza BxA
12888IMG_0452.jpg

All ...
12888IMG_0445.jpg

Przepraszam ze tak duzo pisze juz nie bede ...

Pozdro 600

Last edited:
B

bronek

retbatler said:
Bronek jak chcesz trzymać rośliny od nasiona do zbioru w jednym boxie i pod jednym światłem to najlepsza by była lampa metalohalogenkowa, wydajna jak HPS i nadaje sie tez na wega.
Ale swietlówki też daja rade

ale jak tobie schodzi tyle co pisales na pm to lepiej szykuj HPS 400 i porzadny vegbox hehe

pozdr
Hehehe-no to ladnie mi namieszaliscie....sam juz nie wiem co poczac-musze skalkulowac i porownac koszty 150W HPS'a i swietlowek
moze zrezygnuje z mojej kuchni w kawalerce i przeksztalce ja w growroom... hehe-joke
co do spozycia
hmm to jest tak [przynajmniej u mnie] - mam duzo-pale duzo, mam malo-pale malo-stad tak duze spozycie po tegorocznym outdoor [nie bylo nauki+bylo duzo zioa=bylo duze spozycie :sasmokin: ], poza tym chcialem jak najszybciej to skonczyc coby sie pozniej moc skupic na innych rzeczach [teraz nie ma elementu rozpraszajacego]

G

Guest

greengirl said:
Madix, twój znajomy do dobry chodowca. Zdaj smoke report z tej odmiany. Napisałeś, że twardy skurwiel - zawsze myślałem, że topy o przeważającej genetyce sativy są bardziej puszyste. Tak czy inaczej zajebiście to wygląda.

napisalem ze twardy bo jeszcze go wsumie nierozerwalem, zgniotl sie w paczce i jak przyciskalem go przez samarke byl dosyc twardy przy rwaniu byl tak jak piszesz dosyc puszysty, na zdjeciu niewidac zadobrze, byl soczyscie oblany zywica... zapaszek owocowy dosyc podobny do zapachu mojej c99 jak rosla na out..
po wypuszczeniu dymu ma sie slodko-owocowy smak, az sie niechce fajki jarac
zielsko super
dla mnie bylo dosyc mocne, dzialanie wzrasta z kazdym buchem, ale jest przyjemnie, hehe bym chcial takie zielsko caly czas a nie jakies gowno od dilca

Topoganja te mniejsze 3 tyg a te wieksze z 4 ... male straszie w hydro szybciej rosly bez kitu nie wiem czy te nawozy co uzywam sa zle czy cos ...

Q_ba1

Member
...a ja dodałem lampe jakies 13000lum którą musze wyje$%^ bo za ciepło jest, fak mać....

takie cuś:

Last edited:

Biodizel

Member
jak masz za cieplo to moze nie przez lampe, ale jakies problemy z wentylacja

to jest CFL z tego co widze, jak zastapisz ja HPS'em, to dopiero bedziesz mial piekarnik, chyba ze calkiem chcesz zrezygnowac z oswietlenia, bedzie pierwszy grow bez swiatla hehe

Last edited:

Q_ba1

Member
hmm, hpsa 150 ładnie studziło wszystko, ale jak doszedł drugi taki grzejnik 160watt to juz nie dało rady... ale myśle że wkrótce dorzuce jakieś energooszczedne zeby troche widmo podgonić no i zawsze troche wiecej lum

hps 150 zostaje :bat:

Last edited:
B

bronek

Biodizel said:
jak masz za cieplo to moze nie przez lampe, ale jakies problemy z wentylacja

to jest CFL z tego co widze, jak zastapisz ja HPS'em, to dopiero bedziesz mial piekarnik, chyba ze calkiem chcesz zrezygnowac z oswietlenia, bedzie pierwszy grow bez swiatla hehe
no co Ty?? przeciez ta smiercionosna trafka narkotyczna wlasnie tak rosnie [po cichutku wysysa chemie z granulatu, to wszystko w zupelnych ciemnosciach schowane w jakims pudelku......] hehe

R

retbatler

niezła turboświetlówka Q_ba1
ile to ma wat chyba ze 250 :yoinks:
Edit - już wiem :)
to drugie to HPS ?

fajna uprawa co tam masz za odmiany? :wave:

Last edited:

Q_ba1

Member
swietlówka 160 watt/13000lum o ile pamietam ;) hps 150w, był od początku uprawy i zostaje żeby za ciemno nie było :D rosliny to 6x Skunk Special

Biodizel

Member
jesli to jest weg, to zrezygnuj z filtrow weglowych, jesli je masz zamontowane, one znacznie zmniejszaja wydajnosc wentylacji

tobie wystarczy 1-2 wiatraczki w srodku do poruszania powietrza, 2 do wypychania cieplego powietrza z boxa, na wysokosci lamp (jak najwyzej sie da, cieple powietrze unosi sie do gory), na samym dole szczelina, mozesz dac jakis wentylatorek wspomagajacy

nie mialem nigdy takiej duzej lampy kompaktowej, ale chyba bardziej niz ten HPS sie nie grzeje

Last edited:

Q_ba1

Member
jasne ze bardziej sie nie grzeje ale ciepła jest... rosliny sa juz na flo wiec filtrów nie zdejme, 4 wiatraki 80x90 wyciągają powietrze ale wiadomo filtr swoje ogranicza, na samym dolw dwie duże dziury jako wloty powietrza, jedna osiemdziesiątka w środku jako air-mieszaczo-cyrkulator-swobodnie dyndając ;) przy takim układzie 30 przy szczytach z hpsem, po dodaniu świetlówy dochodziło do 40....