What's new
  • ICMag with help from Phlizon, Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest for Christmas! You can check it here. Prizes are: full spectrum led light, seeds & forum premium access. Come join in!

Co mě udělalo radost VERSUS Co mě nasralo II. .......

pMiii

Active member
Ahoj zdjavím do okjesu Jajdo, to je mi líto.. ach ta psíuoda v Mordoru ��

Last edited:

Vysocinagrower

Well-known member
Veteran
Zahradníci potreboval bych poradit...dědovi nějak odchází kanadská borůvka.Má ji x let, pokaždé bez problemu a dávala slušnou sklizeň.
Letos na jaře začala blednout.Hnojil rohovinou a to nepomohlo.Hlínu má prý s nizkym ph, ale nikdo neměril.
Připomíná mi to problém se zinkem.Blednou od okraje do středu a jsou videt "žilky" ale nejsem si jistý.Nebo ph?

picture.php

Diky za rady.

Kalimi

Member
Čest, kanadské borůvky jsou dlouholeté rostliny, potřebují k životu dostatek vzdušného substrátu ( kokos, perlit, rašelinu, písek, 50l na rostlinu minimum) ph3-4. Hnojení síran, nebo superfosfát, speciál na borůvky.

Borůvky nesnáší chlór a vápník, čili kohoutková voda = smrt... říká se tomu projev chlorozy na listech jako máš ty. Listy mají být temně zelené a borůvka po 3 letech má mít určitě výšku 130 cm+
Pokud není substrat vzdušný, odhnivaji kořeny a trpí na houbové choroby borůvka strádá, zdravá borůvka by měla kazdorocne vyhánět letorosty do výšky metru.

Attachments

• IMG_20180605_221040_HDR.jpg
    IMG_20180605_221040_HDR.jpg
    93.6 KB · Views: 25
  • IMG_20180605_220853_HDR.jpg
    IMG_20180605_220853_HDR.jpg
    96 KB · Views: 25

pMiii

Active member
Tvl domluvil sem si sedací soupravu - itálie pravá kuže. OK borec dojel sedačka od pohledu shiat tyvole, no jo koženka tak fajn nabidl sem -50% z ceny... typek moc nechtěl ale nakonec že jo ... nesem to nahoru v KO-čku abych zjistil že to je IKEA.. ok, tak to nesem zase dolu.. typek si to po ceste+stěhování jako bonus solidně poškrabal i se stolem... jede jakože domu... jdu na pivko sedím před krámem a za 20min vidím borca jak si to lifruje vesnicí zase jak zpatky, no jo uzavírka a musi to jet jinama, ach ta karma ))

Last edited:

Vysocinagrower

Well-known member
Veteran
Čest, kanadské borůvky jsou dlouholeté rostliny, potřebují k životu dostatek vzdušného substrátu ( kokos, perlit, rašelinu, písek, 50l na rostlinu minimum) ph3-4. Hnojení síran, nebo superfosfát, speciál na borůvky.

Borůvky nesnáší chlór a vápník, čili kohoutková voda = smrt... říká se tomu projev chlorozy na listech jako máš ty. Listy mají být temně zelené a borůvka po 3 letech má mít určitě výšku 130 cm+
Pokud není substrat vzdušný, odhnivaji kořeny a trpí na houbové choroby borůvka strádá, zdravá borůvka by měla kazdorocne vyhánět letorosty do výšky metru.

Díky za radu.
On zalíva pouze dešťovkou, takže problém z chlorem a vapnikem by být neměl.Substrát má hrabanku z lesa ta by měla být vzdušná dost, ale odchází mu boruvky na ruznych místech všude to vypadá stejně.A jak jsem psal výše v minulých letech vždy bez problému.Myslíš že, by pomohla změna substrátu?Nebo co doporučuješ?Borůvky tam má cca 8-9let.Už přemýšlel,že zasadí nový.

Kalimi

Member
Díky za radu.
On zalíva pouze dešťovkou, takže problém z chlorem a vapnikem by být neměl.Substrát má hrabanku z lesa ta by měla být vzdušná dost, ale odchází mu boruvky na ruznych místech všude to vypadá stejně.A jak jsem psal výše v minulých letech vždy bez problému.Myslíš že, by pomohla změna substrátu?Nebo co doporučuješ?Borůvky tam má cca 8-9let.Už přemýšlel,že zasadí nový.

Borůvka se dožívá určitě 60 spíš ale 80 let, tedy ta Kanadská.

-Mělce koření, číli nesnese konkurenci trávy 30 cm od kmene, ale spíše 50 cm, proto je nejlepší je sadit do řad a záhonů klidně i blíž u sebe
-Trávník by v tom kyselém substrátu jako takový ani růst neměl
-Nepsané minimum pro borůvku je jáma 50x50x50 cm za mě 70x70x70

-Pokud bylo hrabanky například 10 litrů, tak taková borůvka se nikdy nedostane do pořádné plodnosti a nebude dostatečne odolná
-Na letorostech z tvé fotky jsou vidět takové vady na starším dřevě(skvrny) to jsou houbové choroby, které se ošetřují ve vegetačnim klidu přípravky na bázi mědi

-Lalokonosec, nebo možná i ponravy stádia tesaříků a zlatohlávků kdykoliv pořádně prolít kompletně celý substrát mospilanem tuším, vermitec? Extrémně škodí na kořenech ale projevy jsou spíše zasychání listů

-Rohovina je pomalurozpustný dusík, tak nic moc. Nejlepší oba dva sírany, draselný amonný v dávce 50 g na rostlinu

-Ty tvé listy, může to být taky deficit makroprvků Fe Mg atd, yara mila complex, wuxal, hlavně bez Ca

Pokud je hrabanky u každé borůvky alespoň kolečka budou ok, stačí zahnojit. Pokud ne zachovat co nejvetší kořenový bal a přesadit. Dle mého názoru alespoň 100 l rašeliny, já mám 300 l. Cena za rašelinu by měla být několikanásobně větší než cena rostliny. Ale rašelinu lze nahradit pilinami, pískem, kůrou z jehličnanů, hrabankou(nezákonná a dosti pracná metoda)

-obstojně se dají borůvky pěstovat i v nopové fólii, která se používa na izolace. Stačí z ní udělat průměr alespoň 50 cm na výšku 70 cm a zapustit do země, nechat nad terénem at to člověk může pohodlně obsekávat

Taková borůvka pak nemá problém zaplodit 5-9 kg ovoce z keře.

-burůvka polaris snese skoro obyčejnou půdu a to i odrůda bluecroop, nic nemění na tom že budou strádat

Last edited:
K

Kundalf

Grinspoon is Back!

Grinspoon is Back!

FYI

Ahoooooj vsichni, nemozne se stalo skutecnosti, dlouhou dobu jsem shanel Dr. Grinspoona od Barneys, dneska mi prisel mail ze bude "Pouze par dni" available a taky ze jo, uz objednavam. tak kdyby ste nekdo chteli.... tedka je k dispozici:)

sensi23

Active member
Veteran
FYI

Ahoooooj vsichni, nemozne se stalo skutecnosti, dlouhou dobu jsem shanel Dr. Grinspoona od Barneys, dneska mi prisel mail ze bude "Pouze par dni" available a taky ze jo, uz objednavam. tak kdyby ste nekdo chteli.... tedka je k dispozici:)
Toz doufam ze to poradne zdokumentujes zde..jelikoz je to odruda kterou bych nikdy nepestil ale zaroven me zajima jestli to neni fejk..a jake to bude

K

Kundalf

Toz doufam ze to poradne zdokumentujes zde..jelikoz je to odruda kterou bych nikdy nepestil ale zaroven me zajima jestli to neni fejk..a jake to bude

Jsem sam zvedavy:), mam objednano, jen 5 kusu teda zadny velky selekteni.

spachal

Well-known member
Veteran
Stejne je zajimave, jake jsou v tom koreneni u ruznych strainu rozdily, co .. U me stejne podminky pro vsechny rizky, nektere uz po osmi dnech, nektere skoro 30. A holky, ze kterych jsem rezal, srovnatelne vitalni, mozna az lehce prepalene dusikem.

Dogons

Active member
hlavně že se zadařilo potěch trablech konečně ono když je to déle než týden na cestě tak se jím moc nechce

sensi23

Active member
Veteran
Tak ono když člověk vidí,co tam sedí za jelita,kdo tomu šéfuje..tak se snad ani neni čemu divit..
Banda diletantů.. neskutečně rychle se řítíme do brutálních hoven
Soudruzi nám ještě ukážou..