As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together!
Join ICMag Discord here!
More details in this thread here: here.
postaram sie pomoc.
przy przenowozeniu magnezem ,powstaje niedobor wapna .to jest przenawozenie z blokada micro.stawiam na azot.przeplucz ziemie ,opryskoj rano i wieczorem woda z micro.przelanie na stowke.przelej woda i oczekoj momentu poprawy ,stymulator korzeni jezeli posiadasz ,co kolwiek co pomoze korzeniom.jezeli masz jakas szklarenke to ja zaluz ,podnies swiatlo do gory ,daj im tydzien na mniejszych obrotach ,pozniej zacznij wracac do porzedniej wysokosci zarowki.powrot roslinek do wegu moze trwac do 2 tygodni lub dluzej.powodzenia.pzdr
Ja bym tego nie przelewał... Ziemia z dolomitem jest wymieszana... ja bym delikatnie wymienił ziemię na nową... To na pewno szybciej zadziała!
Czaczo, szkoda że nie było Cię z nami 2 lata temu... Gdybym wtedy dostał taką diagnozę jak teraz Szot, może indoorek mój jedyny do tej pory nie zakończyłby się totalną porażką...
Legła w gruzach teoria Fubara, że dolomitu nie da się przedawkować
witam
ja jestem juz od 2 lat na forum.uwierzcie mi ze do puki sluchalem sie ludzi zawsze mialem problemy z roslinami.naprawde ,jest trudno zdiagnozowac niektore rzeczy,jedynie my sami jestesmy wstanie to zrobic.po pierwsze trzeba miec klka ksiazek,typ cerventez(jest na icmagowym serverze)sa tam opisy o niedoborach ,oraz o wszystkich tych podstawowych rzeczach.po drugie trzeba wszystko zapisywac ,przynajmiej ja musze.pamiec juz mi szfankuje.mnie kiedys przekonywano ze kazde uschniecie liscia to przelanie,tylko powiem wam ze cos wtym jest.bo jezeli stosujesz wszelakie odzywki ,niedobor jest praktycznie bezsensu.a jak sie przyjzycie opisoom toksycznosci niektorych skladnikow ,to nadmiar niektorych prowadzi do niedoboru innych.jest kilka ktore nie szkodza sobie nawzajem nawet w wysokich dawkach ,ale znowu zle wplywaja na ph,zmniejszaja go lu podwyzszaja.dlatego naprawde warto jest czytac ,czytac,czytac.szkoda ze nie jest dotej pory przetlumaczona zadna ksiazka cerventeza(nasz polaska ksiazka "wszelka wiedza o mj"to mozna powiedziec ze jest to taka kopia jednej z ksiazek cerventeza ,ale jest to kopia ,jakby ktos ja odawal do druku przez telefon,wiecie sa wniej takie luki ,ze ohoho.mam kopie jej na kompie )z cerventezem juz niemam sil pisac.albo naprawde gosc ma zlasowana glowe,albo nietylko on odpisuje ze swojej skrzynki e-mail.powiem krotko pojeb.i z takimi opiniami sie tez tutaj spotkalem(ale ksiazki ma naprawde edukacyjne)to na tyle.pozdr
zdjęcie zrobione wczoraj jak zouważyłem to było mniejsze, topek w ciągu tych kilku dni przysechł, sciełem go i całą zaraze zdarłem z łodygi, mam nadzieje ze jeszcze te 10 dni wytrzyma bo tyle jej daje do końca około
zle wiesci http://pl.youtube.com/watch?v=wxuryH4utMU&feature=related
obejrzyl od 6-7 minuty.masz botrytis.musisz albo zniszczyc kwiatki juz zaifekowane albo..dac je komus do palenia kogo bardzo nielubisz hehe.(naprawde mozna sie dorobic kilku rzeczy palac takie ziolo)obniz wilgoc ponizej 50%,w nocy nawet do 40%.powodzenia
W boksie tragedia. kwiatki wygladaja fatalnie i niewiem co im jest. nigdy nie mialem takiego problemu wiec was pytam co to. ??? ziemia canna od tyg leje nawoz cannazym 1ml/1l czy to jest niedobor fosforu, magnezu i azotu?
escobar ,wroc,co lejesz ?cannazym?caly tydzien?cannazym to nie nawoz.to sa enzymy trawienne przedewszystkim i cos wiecej,nie pamietam.cannazym prawdopodobnie wyczyscil wszystkie skladniki odzywcze w twojich donniczkach,DAJ IM JESCCCCCCCC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NPK I PH 6.5
Moja pipka zachorowała... Nie wiem co jej jest, nie pasuje mi to do niedoborów jakoś.
Objawy: Martwe plamy na liściach, od spodu wyglądają na szare, srebrne (wszystko widać na fotkach), plamy w okolicach żyłek. Gdy jest ich dużo, listek żółknie.
Micro box (30x20x60 ;>), temp 26*C, wilgotności nie znam (nie mam czym zmierzyć), ziemia: Osmocote 3 w 1 (ziemia, keramzyt, nawóz) + mix torfów (jakieś 2 torfy, ziemia, nawóz) + perlit + keramzyt w ziemi i warstwa 3cm na pow. ziemi.
tez tak wlasnie za grzybem patrze.nawozy?bo z tego co piszesz to rozumiem ze jakies granulaty-paleczki?ta sa dolne liscie,gorne?zrob moze zdjecie calej roslinie.pzd
Witam
Posiadam matke z nasion feminizowanych i chcialbym z niej zrobic klony ale za kazdym razem kiedy probuje je ukorzeniac po okolo 2tyg wchodzi chyba na nie jakas choroba, zgnilizna.
Posiadam ez-clone120 , uzywam czystej wody ph 5.5 ec 0.1 + odrobinka ukorzeniacza z GHE , temperatura wody 22-24stopnie + oczywiscie clonex na poczatek.
Tu widzimy zdjecie z gory jak wygladaja klony..
Pierwsze dwa rzedy od dolu maja okolo 2.5tyg
kolejne 4 rzedy maja okolo 1.5tyg
jak widac nie wyglada to za dobrze....
A tu mam zdjecia pokazujace jak gnija im lodyzki od spodu. wchodzi na nie jakas biala maź i zaczynaja sie robic brazowe i gnic. co jeszcze zauwazy;em ze na rurkach od napowietrzania tez jest taka maź nie widoczna ale jak sie przejedzie to jest taka sliska.
Jezeli wiecie to mowcie jak sie tego pozbyc i co to jest i jak na przyszlosc sie przed tym uchronic.
Za wszelka pomoc z gory dziekuje.
znacie ten kawal przychodzi doktor do lekarza?sorki ,ale niemoglem sie powstrzymac..
no dobra ,zacznijmy od poczatku.
dzien przed scieciem klonow puszczam ,podlewam matke,rosline sama woda(zazwyczaj poruszam sie wedle kalendarza biodynamicznego,scinam klony w dni korzenne)
scinam klony ,wstawiam je do wody osmotycznej,destylowanej z ph 6 punto.wstawiam je w ciemne miejsce .nastepnego dnia ,przygotowuje je do wsadzenia do maszyny.proces -przycinanie ,obieranie,namaczanie w ukorzeniaczu.wkladam do maszyny .
maszyna -woda .do wody dodaje 3part ghe,jak zalecaja ,+ woda utleniona +1-2 ml ukorzeniacza.ph ustawiam 5.8 -6 i tak cisne az do samego konca.co 2-3 dni dodaje porcje h202.
stosowanie miodu jako ukorzeniacza ,zajebista sprawa.
w dzien sciencia klonow ,wkladam klony do wody osmotycznej z dodatkiem 5% miodu i ph 6 i tak pozostawiam je na 24 godziny w ciemnym miejscu.i dalej jak powyzej.i temp wody wazne zeby nie byla wyzsza jak 24 st i mniejsza jak 20 st.wszystkie pompy chodza 24/24 .i ukorzeniam pod groluxem,zadnych 5000-6500 kelvin,nic z swiatla dnia .tylko growlux ,trifosfory,i max 4000 lux.ale najlepsze sa growluxy ,oczywiscie 18/6 zawsze!.i jezeli w ciagu 7-12 dni nie bedziesz mial korzeni,to chyba ....no coz...to tyle...powodzenia,pzdr
Doktor, może wszystko robisz dobrze, ale twoje klony mają o wiele za dużo liści na sobie. Żeby klon się ukorzenił musi mieć jak najmniej liści - np. 1 szczycik, jeden listek poniżej, drugi listek obcięty w połowie i to w zupełności wystarczy. Chodzi o to żeby klonik nie zużywał energii na liście i żeby jak najmniej pozbywał się wody przez te liście, lecz żeby skoncentrował się na korzeniach.
Poza tym (choć może się mylę) nie widzę żebyś zamykał swoje klony w jakimś małym pojemniku z przezroczystą górą? Klony muszą mieć 100% wilgotności, aby to uzyskać, trzeba je przykryć kloszem.
Po 2 tygodniach powinieneś mieć wszystkie klony ukorzenione i pracujące, a tak wszystko ci gnije po prostu bo nie ma jeszcze korzeni.
Widok wewnętrzny łodygi BubbeliciousxLowRayder, zaatakowanej przez pleśń,grzyba.Na fotce ze sciętą łodyżką jest widok wew. miejsca gdzie była zaatakowana łodyżka <kilka postów wyżej> zauważyłem jakieś dziwne czarne ciało które było także na dolnej części łodygi, w wyższych partiach tego nie było. Jakby ktoś w niedługim czasie ścinał kfiatki to moze wrzuci podobne fotki ze zdrowj łodygi.
Ps. Fotki do celów obserwacyjnych.