What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

CHOROBY

Ghonox

Member
Przenawożenie?

Przenawożenie?

Moja roślinka choruje, najprawdopodobniej z mojej winy.

Wydaje mi się, że to przenawożenie, ale wolał bym przeczytać wasze opinie.

To chyba nadmiar azotu? Choć może potasu, bo go więcej w nawozach na kwitnięcie.
Używałem planton K (PK 7/24) i jakiś z auchonu NPK 5,8/4,8/5,8.
Dolistnie biohumus 1 zakrętka na 1 litr (zalecane na opakowaniu 2-3).

Wczoraj przepłukiwałem ziemię wodą. Dzisiaj jej się pogorszyło, widać gołym okiem. Cała zwiędła, więcej liści popalonych... ;<

Dolne liście usychają jak na 2, 3 i 4 zdjęciu od końca.
Większym liściom przypalają się końcówki.
Młode są powykręcane.

Last edited:

mistaP

Member
to zdecydowanie zasolenie, przedobrzyłeś z ilością nawozów,

poczekaj pare dni jak nadal się jej bedzie pogarszać to znaczy że juz jej nie uratujesz,
możesz spróbowac przesadzić do nowej ziemi, ale i tak juz nie bedzie to rewelacyjna roslina

podpisuje sie : szybki flush i bedzie w miare ok to wczesne stadium poparzenia chemicznego /kumulacja soli/ jesli po przepulkaniu przesadzisz je do wiekszych doniczek z nowa dobra mieszanka to szybciej wystartuja i nadrobia..

Ghonox

Member
Zrobiłęm flush wczoraj wieczorem i dziś rano.
Będę ją teraz podlewać samą wodą aż nie wyzdrowieje w pełni

Niestety nie mam możliwości przesadzić jej w coś większego. Rośnie na parapecie, a na parapet nie dam wielkiej donicy.

mistaP

Member
ale nawet kilka cm wieksza doniczka czyli swieża ziemia dała by sporo
młode korzonki miały by gdzie wrosnąć po wode a tak bedzie chorować dużo dłużej

Ghonox

Member
Zrobiłem jeszcze jeden flush.
Potem wyjąłem roślinę z korzeniami i "babką" z ziemi.
Ziemię wypłukałem ile się dało.
Włożyłem z nową ziemią do większej doniczki, właściwie donicy. Ledwo się na parapet mieści :< roślinka kamuflująca teraz nie pasuje za bardzo...

Ok 14;00 godz to było. Od tego czasu wszystkie liście się powykręcały, te które były lekko żółte na koncówkach mają już żółte żyły i plamki. Łodygi są bardzo wiotkie, jak przesuszona roślinka. Czekam teraz co będzie dalej. Mam nadzieje, że odżyje...

Już wiem, co było przyczyną ;p źle zinterpretowałem ulotke od nawozu i w sumie zamiast dać 1 zakrętki dałem... 5 :| I podlewałem tym z tydzień

stryju

Member
czy to jest niedobór Mg?

22012DSCF2512.JPG

zielonylasss

guerilla grower
Veteran
stryju said:
czy to jest niedobór Mg?

22012DSCF2512-thumb.JPG

Dokładnie. I to ostry niedobór. Podsyp/podlej dolomitem! Powinno się poprawić...
Chociaż... może to być też brak cynku ale to o wiele rzadsza przypadłość... Stawiam na magnez.
pozdro

Last edited:

stryju

Member
no właśnie ,i to mnie trochę dziwi bo przy mieszaniu ziemi na 3 doniczki 14l dosypuję 1/2 szklanki bardzo drobnego dolomitu, no ale używam wody RO. zainwestuję chyba w nawóz Mg https://sklep.hydroonline.pl/go/_info/?id=1168(czy ten dodatek będzie się nadawał do hydro bo powoli się przerzucam?) . co może blokować pobieranie przez roślinę Mg i jakie są tego skutki w fazie kwitnienia.

Last edited:

57fun

Member
Mam wielki problem wczoraj podczas podglądania zauważyłem na moim BBxLr ze nad pierwszą łodyżką z topem zrobiła sie czarna pleśń<grzyb> na głównej łodydze nie wiem ocb, nie miała za morko ani za sucho w boxie jest wmiare normalny klimat. pierwszy raz widze coś takiego przeszczułem juz cały topic i nic podobnego nie widziałem u nikogo z nas, niedługo zrbie fote to dorzuce. może ktoś ma jakieś pomysły co z tym zrobić. kfiatek od 1 września 12/12 i niedługo bede juzscinał i nie wiem czy działać coś na to czy poprostu czekać do końca ok 12-14 dni.
Ps. POLECAM WSZYSTKIM GRAPEFRUIT'y DO UPRAWY AERO lub HYDRO.....
zauważyłem że strasznie sie u mnie oszroniły bedąć 3 tygodnie w samej wodzie, bez korzeni, więc co bedzie sie dziać jak bedą miały korzonki :)

S

Szot

siemka panowie niewiem co sie dzieje z moimi roslinkami kurde az mi sie płakac chce wczoraj z rana było wszystko ok ale wrociłem z pracy i poszłem zobaczyc co tam u roslin i zobaczyłem chujowy widok :badday: pare fotek

Azzzzzz

Member
Veteran
57: ja bym ci radzil popedzic do ogrodniczego po srodek przeciwko plesnki i solidnie spryskac, niby malo czasu do konca ale plesn potrafi sie szyyybko rozwinac i mozesz sobie pozniej pluc w brode ze ci pozarlo topa.
Plesn mogla ci wejsc w miejsce gdzie np modyga sie obdrapala, gdzie liscia oderwales badz gdzie jakis kawalek martwego liscia zaczal gnic. To sa sprawy losowe i ciezko czasem temu zapobiec.

Szot: poskrecana jakas ta twoja roslinka, sprawdz moze ph, wogole to jak piszesz cos to pisz dokladnie, nic nie napisales, w czym uprawiasz ile ma roslina w jakim stadium jest czym karmisz itd itp.
A co tam ci z tymi listkami nie pasuje, co ich zdjecia dales ?, o te plamki chodzi ?, zobacz przez odwrocona lornetke albo szklo powiekszajace czy na spodzie lisci nic sie nie wije, lata, chodzi.

Pozdr

Last edited:
S

Szot

azzz zaraz dam jescze wiecej fot rosliny są uprawiane w glebie mają dzisiaj 14 dni ziemie wymieszałem z dolomitem podlałem raz nawozem plagron grow
i niechodzi o te plamki poprostu nowe szczyty usychają i juz niewiem zaraz dam wiecej fot jak sie załadują wszystkie rosliny złapało to w jednym momencie

Azzzzzz

Member
Veteran
No to moze byc zlozony problem, a moze masz kiepsa ziemie i rosliny chca papu ??, znasz marke i rodzaj ziemi ktorej uzyles ?, no i czemu tylko raz podlales tym plagronem, moze one wlasnie papu chca.

Szukales na forum w dziale chorobowym ?? tu masz linka
http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=11688

Polecam przy podlewaniu dac zalecana dawke plagronu i zobaczyc czy sie poprawi albo jak kup jakis nawoz z mikroelementami, bo wyglada ze zelaza ci brakuje i pewnie czegos jeszcze.

S

Szot

azzzz ziemie mam marki bella i mysle ze ziemia spoko bo ostatnio jak w niej miałem rosliny to rosły spoko a tego linka to jako pierwszego zobaczyłem ale nieznalazłem tam niczego podobnego i dlatego pytam zaraz dam wiecej fotek

Ps patrzałem tą lornetką i nic tam niezauwazyłem
Oto nastepne foty jeszcze pare sie uploaduje

Last edited:
S

Szot

Oka to wszystkie zdjecia
przed chwilą wrociłem z boxa te powywijane liscie są całe suche kurde niewiem czy jeszcze cos z tego bedzie wziołem dolomitem podsypałem i podlałem moze cos pomoze

M

Mr.TopTop

@ Szot, mnie to wygląda na przenawożenie, przelanie lub jakiś szkodnik w glebie, roślina wygląda na popaloną i dzieje się to szybko, może ktoś majstrował przy twoich roślinach, jak nie ma oznak szkodnika na liściach ja by stawiał na korzenie, wyciągnął bym z donicy tą najmarniejszą i obadał stan korzeni, mogę się mylić bo nie widzę roślin i nie wiem jak z nawozami - praktycznie nic nie wiem typuję z tego co widzę, niech ktoś się wypowie może miał ktoś podobny przypadek, pozdro top :)

S

Szot

dzieki toptop

A wiec tak napisze wszystko
temperatura w boxie wynosi 26-27 stopni
wilgoc 60%
nawozem podlałem raz plagron alga grow
ziemia marki bella wymieszana z dolomitem
podlewałem wodą jak miały sucho
korzenie są w porządku bialutkie przed chwilką sprawdzałem

M

Mr.TopTop

;) czyli się myliłem, z tego co piszesz to powinno być wszystko ok, nigdy nie stosowałem plagronu, bella ( podłoże warzywne ) jest ok sam w niej nieraz sadziłem, czyli co brakuje im czegoś? ma ktos jakies pomysły pozdro top :)

Latest posts

Latest posts