What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

CHOROBY

rberciol

Member
u mnie roslinki choruja. Są małe i karłowate, jakby ledwo co wyszły z pestek (nic nie urosły, a ich liście są białe, matowe. W dotyku, hmm, na pewno się nei drą, tak jak kartka papieru. Nie mam fotek. Nie wiem czy sie nie opłaca nowych wysadzić czy podlać nawozem. Rośliny mają już ok 3 tyg, na ziemi miejscowej, nie podlewane zadnym nawozem. Wysadzane były w kubkach z czarną ziemią do boxa. Odmana MAROC od Plant.

57fun

Member
ja gram w sorsa:] na roznych servach, strzelnica wroclaw, darkness, supermedia, ogol;nie tam gdzie graja niestandardowe mapy a w szczegolnosci de_westwood
I love in it :)

DuncanXX

Member
Ja tez ciupie w cs'a. Posiadam tez cs:source , ale w niego wogole nie gram , cs 1.6 rzadzi. Podajcie server na ktorym dzis bedziecie grac, albo nick we freindsach to was wyszukam i sie zgadamy...

[ za niedlugo to usune tylko sie dogadamy ]

Aha , apropo tego mojego krzaczka co wam wczesniej pokazalem , to po podlaniu biohumusem wyprostował sie i zaczyna rosnac w miare normalnie :)

BlinD

Active member
Mam pewien problem :
wszystkie rośliny podlewam tym samym nawozem i traktuje tak samo a mimo to moj Maroc i jedna WW wykazuja niedobory... co im brakuje ? (reszta roślin jest zdrowa)

do ziemii do przesadzenia dodalem polifoski i dolomitu troche a podlewam BiohumusK , Jakis wyciag z kup ptakow z jakiegos wybrzeza (smierdzi niesamowicie) i do tego z raz moze dwe chyba saletra amonowa , 2 razy podlana juz byla ferroactiv

WW:

Maroc:

Last edited:

BlinD

Active member
tak na pierwszy rzut oka wychodzi mi lekki niedobor N
podleje dzisiaj organicznymi nawozami z dodatkiem saletry amonowej

A

ares420

Przychodzę na spota po 3 dniowej nieobecności i zastaje takiego marnego pomidorka. Ślimakolu podsypałem naokoło już wcześniej. Spot nie jest w lesie. Jak myślicie to czyjaś sprawka czy jakiś niedoborów albo przelania, przesuszenia, przenawożenia??

G

gruby

jescze trzy galaski letralne zostaly,tylko pilnoj zeby reszty cos nie zzarlo.

cropper

Member

co jej jest ? z 6 dołków ten dołek jest taki. ziemia była kupna łodyga fioletowa. tak miałem kiedys jak wsadzałem nie do kupnej ziemi planta. co mu sie stało ? :(

G

gruby

siemka
(na moje oko)jak widac na fotce lodygi purpurowe zazwyczaj oznaczaja blokade fosforu .liscie wywiniente do gory z popalonymi koncowkami to zazwyczaj przepalnaie ,ktore trwa juz dluzszy czas,nie widze czym jest przelane ,jakies kropki sa na tych bialych krawedziach?jezli sa male jagby rdzawe to prawdopodonie magnezem ,i zostalo zblokowane wapno.przeplucz woda z ph 6 i to tak zdrowo tej wody uzyj.a jak bys uzyl cannazymu ,to poprawa by nastopila w szybszym czasie.pozdro

Feel Fine

Member
To teraz ja potrzebuje pomocy , mam passiona ktoremu pobielały szczyty a liscie wygladaja tak

my.php

tutaj chyba bedzie wyrazniej

http://img410.imageshack.us/my.php?image=16072008093mt7.jpg

Liscie nie są takie gładkie tylko chropowate , ale tak w ogóle rośnie zdrowo.

buchmaker

Member
siema pomozcie mi z tym szukalem po forach ale nie moge znalezc takiego przypadku moze to przez to ze kolorow nie rozrozniam, wydaje mi sie ze to siarka bo dostaly biohomusa konkretna dawke i dolomitu ale nie pomaga

G

Guest

Buchmaker, mi się wydaje, acz mogę się mylić że to połączenie niedoboru azotu i suszy na miejscówce. Niech radzą bieglejsi.... Niedobór siarki zaczyna się objawiać od góry rośliny. Azotu od dołu. Daj naprawdę konkretną dawkę tego bohumusa. 1 a nawet 2 części biohumusa na 10 części wody. Myślę że się poprawi.

rberciol

Member
Ja również mam prbolem. Stożek wzrosto jak zarówno młode liście u góry zrobiły się żółte. Nie jest to brudna żółć tylko czysta, łądna jak słońce. Neistety dla rośliny nic dobrego. Cały stożek jest w tym kolorze. Nie wiem co jest grane. Tylko jedna roślina ma taki hardkor. Fotki nie mam. Wiecie co to może być?

E: Liście, żyłki, a nawet przylistki też są żółte. NIe wiem jak z łodygą - nie pamiętam. Podlewane biohumusem były na początku lipca lub pod koniec czerwca.

Last edited:
G

gruby

rberciol-uf to moze oznaczac kilka niedoborow,zelazo,cynk,siarka.ja stawiam na zle ph,zazwyczaj to powoduje te niedobory.
feel fine-zrob zdjecia calego krzaka.i szczytu.
ten intesywny zolty to clorosis intervenal czyli po polsku CHLOROZA.
Chloroza - choroba roślin polegająca na tworzeniu się i zaniku chlorofilu, przy którym następuje rozpad chloroplastów. Chore rośliny stopniowo żółkną. Przyczyny chlorozy są różne. Wyróżniamy przy tym brak związków żelaza, magnezu, azotu lub innych składników pokarmowych, a także nadmiar wapnia w glebie oraz akumulację nadmiaru fosforanów w roślinie. Roślina cierpiąca na chlorozę nie może przeprowadzać fotosyntezy.

Last edited:

Latest posts

Latest posts