What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

CHOROBY

yyyoopp

Member
Koledzy mam taki problemik. I zdjęcia są zbędne bo wiadomo ocb(z resztą cyknąłbym pare, ale no kurde czekam na aparat).
Mianowicie coś ala chloroza liści. Jakiś makroelement cynk, żelazo itp. I jak na złośc, na wszystkich 6 roślinach.
I czy mogło się to stać przez podłoże które jest cały czas wilgotne a może i nawet bardziej niż wilgotne ponieważ, rośliny jeszcze są w doniczkach? Bo kurde dopiero w pon jadę wkopywać, jakoś tak nie było możliwości transporu załatwić wcześniej. I jakiś mocny nawozik by się przydało zarekomendować, bo moje to jakieś słabe ciućki są:)

hodowca

Active member
Veteran
yyyoopp said:
Koledzy mam taki problemik. I zdjęcia są zbędne bo wiadomo ocb(z resztą cyknąłbym pare, ale no kurde czekam na aparat).
Mianowicie coś ala chloroza liści. Jakiś makroelement cynk, żelazo itp. I jak na złośc, na wszystkich 6 roślinach.
I czy mogło się to stać przez podłoże które jest cały czas wilgotne a może i nawet bardziej niż wilgotne ponieważ, rośliny jeszcze są w doniczkach? Bo kurde dopiero w pon jadę wkopywać, jakoś tak nie było możliwości transporu załatwić wcześniej. I jakiś mocny nawozik by się przydało zarekomendować, bo moje to jakieś słabe ciućki są:)

Wiesz co to jest chloroza? wiesz co to jest makro-element ? wogole jakies bezsensy powypisywales yyyeooppie .zdiecia nie sa zbedne nigdy.tym bardziej jezeli chcesz pomocy

yyyoopp

Member
no oki. Chodziło o mikroelementy:) cynk i żelazo, a dokładniej niedobór tych związków i jak szybko to rozwiązać. Czy najzwyklejszym nawozikiem rozwiążę ten problem przez dolistne podawanie czy jakoś inaczej? A z tego co dobrze pamiętam chloroza powstaje w wyniku rozpadu chlorofilu, jak i również poprzez niedobory pewnych mikro i makro elementów w tym ww. żelaza jak i cynku zrazem.

hodowca

Active member
Veteran
yop jak brakuje wg. ciebie cynku,zelaza - i ogolnie mikroelementów ,to masz prawdopodobnie problemy ze złym ph (zbyt wysokim):

* zelazo (Fe) - Niedobor zazwyczaj jest skutkiem zbyt wysokiego pH gleby, a nie braku zelaza w ziemi. W takim wypadku nalezy zakwasic podloze do poziomu pH 6,5 (a nawet 5,7 jeslili hodujemy hydroponicznie) i pilnowac, by rolina nie otrzymywała za dużo fosforu.
* Mangan (Mn) - Przyswajanie manganu jest zaburzane przez zbyt wysokie pH ziemi lub nadmiar żelaza.
* Cynk (Zn) - Takze moze byc zablokowany przez zbyt wysokie pH. Przy zbyt alkalicznym (wysokim) odczynie, deficyty Zn, Fe i Mn czesto wystepuja… jednoczesnie. Rozwiazaniem jest zakwaszenie gleby (czyli obnizenie pH).

Po 1: zmien ziemie.
2: a dopiero baw sie w nawozy...

E: http://www.icmag.com/ic/showpost.php?p=163837&postcount=3

Last edited:

NiceGirl

Well-known member
Veteran
Hej,
zapewne panikuje ale u innych maluchow nie mam takich objaw.Chodzi o to ze temu w gornych partiach lisci robia sie krawedzie fioletowe. Co to moze byc ? Mam sie nie pokoic. Czy to normalne ?

E: dzieki za odpowiedz hodowca ;))

Last edited:

hodowca

Active member
Veteran
hehe to normalne u wielu.... :) masz bardzo dobre natezenie swiatla . kompletnie nie masz sie co martwic

mistaP

Member
@ yyyoopp

niedobór żelaz i chloroza robi sie także wtedy gdy masz przelaną ziemię
brakuje kozeniom tlenu i nie pobierają

przesadz na miejsce stałe
możesz tez kupic chelat Fe i zapodać go dolistnie

yyyoopp

Member
kurde no właśnie chyba zapomniałem dodać że roślinki były w doniczkach a swego czasu cały tydzień padało:( Korzenie owszem wychodzą piękne białe baty, no poprostu silne, zdrowe korzenie, ale i też niektóre gniją. Tak więc roślinki na dniach, przesadzam w mix i powinny ruszyć w przeciągu dwóch tygodni.

Azzzzzz

Member
Veteran
Ok, w koncu mam fotki, prosze o wasze opinie co moze byc przyczyna, dodam ze na nowych lisiciach tego nie widze. Rosliny to matki ktore po pobraniu klonow poszly na out, odrazu dodam, ze sypalem im duzo dolomitu, troche nawozilem biohumusem i saletra.

Chore planty w calej okazalosci:

oraz zblizenie na wybrane listki:

Na co wam to wyglada ??? :wave:

hodowca

Active member
Veteran
azzz te matki przezyly wg. mnie duzo stresow tym pobieraniem klonow i tym przesadzeniem na out.....
mogles poczekac po pobraniu klonow ,az troche wynormalnieją....pozniej troche pochartowac....i na koncu do ziemi na out-na poczatek bez dodatkow.dopiero pozniej nawozy.ps.po co trzymasz w tych wiadrach? wysadz je to szybciej bedą "normalne"

Azzzzzz

Member
Veteran
Hmm no wlasnie tez tak mysle, w wiadrach trzymam dlatego ze mam podmokly teran i rok temu w srodku lat planty mi sie zmarnowaly stojac 2 tyg z 30 cm w wodzie...., teraz chce chodz polowe plantow profilaktycznie przed tym uchronic.

Dzis usunalem te wszystkie chore listki co widac na zdj, chce zaobserwowac przy nastepnej wizycie czy nie ma tego juz sladow, czy postepuje...

Pozdr

weedsmoker

Active member
witam Panowie
nie mam narazie apartu wiec postaram sie opisac problem. u roslin w 3 tygodniu vega zauwazylem zolkniecie stozkow wzrostu od rozwidnien do koncowek listkow , na calej roslinie, Jak myslicie co to moze byc niedobor zelaza?
z gory dziekuje z pomoc

Azzzzzz

Member
Veteran
Gruby: nie masz za co przepraszac.. :>, z korzeniami moze faktycznie racje, mialem takie mysli, ze moze po wzieciu duzej liczby klonow z matki ( naprawde sporo ich wzialem), korzenie ktore sie wyksztalcily by obsluzyc duza rosline, teraz sa niepotrzebne i moze zaczely gnic, albo sie "reorganizowac" i stad te klopoty. No nic zobaczymy czy juz nowe pede beda spoko szly...oby

Pozdr

57fun

Member
Mam problem z dwiema pannami otóż na liściach robia sie plamki i w poxniejszym stadium liście stają się żółte...podaje teraz im normalną dawke nawozów...

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
^^^zdaje się że przędziorki zajadają ci rośliny, najgorszy wróg uprawy indoorowej. Spójrz pod spód liścia czy widać małe punkciki niezbyt ruchliwe. Jeżeli tak to mocna kicha, mnożą się ostro, bardzo trudno pozbyć się ich z boxa i raczej tylko chemią.

pozdr, kov

57fun

Member
no mam nadzieje ze sie mylisz kov, ale i tak dziś poszczuje czy tam cos jest i najwyżej woda z kiepami opryskam, mam nadzieje ze to sie nie przseniesie na inne donice bo wtedy to bedzie mi przykro...

mistaP

Member
obejrzyj dokladnie listki od dolu, jak beda b. małe pajączki i delakatna pajeczyna to napewno przedziorki

zwalczanie
1.metoda nie chemiczna
radykalne zwiekszenie wilgotnosci powietrza, te ustrojstwa nie lubia wilgoci
mozesz naprzyklad 2-3 razy dziennie zraszac rosliny i tak przez conajmniej tydzien
2. chemia
talstar, karate(dziala w temp. ponizej 20C), vertimec, nissorun, po tygodniu powtorzyc oprysk

Last edited:

weedsmoker

Active member
Panowie pomocy
2 dni temu zaczely mi zolknac listki przy stozkach wzrostu prawie u wszytkich roslin , wczoraj zrobilem flushing i dalem dolistnie ekolist standard 5 ml na 0,5 litra wody. Dzisaj niestety sparwa wyglada jeszce gorzej roslinki oklaply i wiekszosc lisci tez tych wiekszych zżółka.
ziemia - podloze ogrodnicze universalne zmieszane z dolomitem 1 lyzka na 2 litry ziemi
nawozy - biohumus z 4 razy 1 raz ekolist standard
roslinki znajduja sie narazie pod folia jutro wyladuja na spotach tylko boje sie ze moga nie przetrwac

Co to moze byc, poradzcie cos, prosze :violin:

Murinus

Member
coś mnie zdziwiło jak byłem ostatnio na spocie, omiana to Early Misty od tych samych rodziców u kiłkowane w tym samym czasie, nie wydaje mi się żeby to było coś złego ale u dwójki z nich zaobserwowałem jakby ciemnienie, brązowienie najmłodszych listków, nie widać żeby wiedły czy coś takiego powiedział bym ze są nawet zdrowe :bashhead: co to może oznaczać ? może płeć :cuss:

a tu druga

dodam że rośłny są w innych miejscach, jak by to byla wina podłoża to by to wyszło u pozostałych rośli

Latest posts

Latest posts