What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

CHOROBY

mi sie wydaje ze na flushing jest za pozno wez je przesadz do nowej ziemi sama ziemia torfowa + perlit i podlewaj sama woda i jak nie uschna masz farta :)
i podlewaj po 2-3 tygodniach od wyjscia z ziemi next time

wdr

Active member
Veteran
Meryjanepl said:
mi sie wydaje ze na flushing jest za pozno [...]

a mnie się wydaje że pare postów wyżej dopiero co pytałeś co to jest flushnig i jak się go robi...

ReMo: a nie podlewałeś przypadkiem zbyt często ich? Masz otwory na dnie doniczki? Bo coś mi się wydaje że na pierwszych zdjęciach były jeszcze w miare , a teraz to już są na wykończeniu - a twierdzisz ze tylko zmieniłeś ziemie i podlałeś. Od czegoś musi się to dziać , no chyba że masz pecha i po prostu trafiłeś na hujowe rośliny.

pozdrawiam

V

vod

Ja bym je wyrzcil. Nawet jesli udaloby ci sie uratowac to i tak szbciej wieksze planty uzyskasz jak teraz wrzucisz nowe nasiona do ziemi. To co jest na zdjeciu juz nigdy nie bedzie porzadnym krzakiem, nie wiem ile vega bys im musial dac.

rberciol

Member
w sumie vod ma racje. Nie tyle co wyrzucać, ale mieć je gdzieś na boku, może coś z nich wyjdzie, ale na pewno nie to samo jakbyś posadził nowe.

Nawóz po minimum 3 tygodniach !

G

Guest

No ja je juz wyrzuciłem jeden krzak przetrwał z 16 ale juz dałem nowe nasiona na wate :)
pzdr

wdr co sie czepiasz ??
wiem co to jest flushing ale moze ktos by napisal jak to robil moze jakos inaczej niz ja dlatego zapytalem. Ale przepraszam bo to forum i tam nie wolno pytać <LOL>

NiceGirl

Well-known member
Veteran
Hej ;-)
Pytanko:
Czy oby to tylko niedobor nawozu ? Azot ?

A z ta to juz nie wiem co jest - jest to outdoor sensi seeds mix - prawie wszystkie w boxie , tego breedera wygladaja tak jak ta.

wdr

Active member
Veteran
hehe ja na pierwszym zdjęciu niewidze nic złego , fakt są troche jaśniejsze od innych ale żeby od razu niedobór? Nowa ziemia to wystarczy im papu na 2tyg spokojnie , gorzej z "doniczkami" ...

a co do drugiego zdjęcia to ja bym wysłał do nich maila (jak masz bezpośrednio od nich) , i powiedział co o tym sądze , może akurat zwrócą ci kase albo coś.

pozdro

kazuya20

Active member
nicegirl moim zdaniem przesadz je do większych donic .. mi będzie trochę karmy też sie przyda ale minimalna dawka pzdr laska

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
NiceGirl, wszystkie twoje roslinki marnie wygladaja bo cierpia na niedobor dobrej ziemi, co tam jest na powierzchni gleby? chyba piasek? Sam robiles mieszanke? Tu zaden nawoz nie pomoze, trzeba przesadzic do dobrej ziemi wszedzie dostepnej w ogrodniczych i nie bawic sie w mieszanki.

pozdr, kov

NiceGirl

Well-known member
Veteran
Male sprostowanie: to nie piasek tylko podsypalam troche dolomitu.
Dzisiaj trafily na out, moze im sie polepszy.
Dzieki za odpowiedzi na ten temat.

Last edited:
Stosowal ktos moze nawozy GHE flora series (woda twarda) w ziemi ?? a jak tak to jak dawakowane byly ??
Juz mam schizy z tym nawozeniem roslniki dobrze rosna a nagle opadaja, żółkną dolne liscie, kwiatki jakby stanely i nie puchna tylko takie cieniutkie sa.

57fun

Member
U mnie rocki pokazują ze mają za dużo papu w cocosie a podlewam je wodą, raz dałem tylko nawóz w ilości 5ml/l nie mam pojęcia co sie z nimi dzieje, a może sa takie delikutaśne a cusik, może ktoś miał tą odmiane i coś moze podpowiedzieć...ogólnie rosliny twarde jak dąb chciałem lekko nagiąć, żeby światło dochodziło do bocznych pędzików i dupa za twadre juz sa i niebardzo chciałem je na siłe naginać bo by pękły.

Last edited:

PioK

Member
panowie cos maroc`i sa bardziej wymagajace niz myslalem... wszystkie maja tendencje do zolcenia lisci, ten na fotce wyglada najgorzej
imgp3234sd4.jpg

dodam ze roslinki juz jakis czas temu rosnac w kubkach w ziemii kwiatowej takze wykazywaly chec do zolkniecia ... doradzono mi podlanie biohumusem co tez uczynilem

Pany, czego moze jej brakowac ?

Last edited:

yyyoopp

Member
Z marocami się zgodzę są nad wyraz wrażliwe i wymagające roślinki. Kiedy to ES Rosły zdrowiusieńko maroc wykazywały niedobory magnezu i oznaki przenawożenia.
To bedzię coś z jakimś mikroelementem. dobry nawozik powinien zaradzić problemowi

hodowca

Active member
Veteran
57 Fun One chcą papu! a ,a nie ....
Piok to co pokazujesz to niedobór żelaza (Fe) ,ale najprawdopodobniej spowodowany zbyt wysokim Ph . Podlej dużo jakąs czystą wodą z rzeki i gitara.

57fun

Member
Hodowca...no dobra piszesz, że potrzebuja papu, ale jak czytałem posty to czerwone łodyki i preciki w liściach robią sie przez przedawkowanie nawozów, ja ich nie dawałem dużo z tego właśnie powodu,a teraz ty mi piszesz ze potrzeba papu, boje sie dodać więcej papu zeby nie popalic, zniszczyc,zabić kfiatków, powiem szczerzee ze np z grapkami nie miałem takich problemów. dziś dałem 2 dawke samej wody i jak narazie nie wiedać zadych rezultatów, łodygi jak były taki a czerwnoe ,listki nie zółkną a topki rosną jak trzeba<chyba :] > jak coś to spróbuje dać więcej nawozu tzn 100-120% normy moze coś sie zmienii, ale to i tak bedzie od wtorku najwczesniej .
thz za opinie

Latest posts

Latest posts