What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

WeedTime Hydro grow

k_kaliber

Member
hello.
ad1.
Niewazne ile roslin wazne ile wody. Wszystko jest przeliczone na litry. np 10lwody = 5 ml pokarmu
20lwody = 10 ml pokarmu
ad2.
Zbiornik napelnia sie woda tak wysoko jak wysoko dasz odplyw i woda pozostaje w nim przez np. 15 minut (okolo 2/3 wysokosci zbiornika)

szok

Member
k_kaliber said:
hello.
ad2.
Zbiornik napelnia sie woda tak wysoko jak wysoko dasz odplyw i woda pozostaje w nim przez np. 15 minut (okolo 2/3 wysokosci zbiornika)

no dobra ale co potem przeciez jak masz odpływ na wys 5cm to te 5 cm pozostaje na stale i sie miesza z pokarmem przy nast napełnianiu wiec generalnie czesc wody na stale pozostaje w zbiorniku

k_kaliber

Member
9807IMG_2131.JPG

Sorry, moze to moja wina bo nie jestem za dobry w nazwach :pointlaug
Ja mialem tak jak na foto w czarnym zbiorniku 2 otwory z wezami
1 woda wplywala
2 rurka zabezpieczona na 1/3 wysokoscii zbiornika i to byl taki zawor bezpieczenstwa woda sie przelewala przez niego spowrotem do zbiornika tak przez 15 minut 3x dziennie.

@weed sorry za of
Masz moze nowe fotki??? (ciagle mnie korci do hydro bo zbiory sa git i podlewanie odpada ;)) ale.... zapach echhh

zauwazylem(totalna prowizorka), ze z 1 strony woda stoi caly czas a rosliny sa duzo wieksze!!!

WeedTime

Member
witam,

sorry ze dlugo nie dawalem fotek ale wyniknela taka sytuacja ze wogole myslalem ze bede musial przerwac i wszystko wyjebac, ale juz wszystko jest ok :)

K_Kaliber
zauwazylem(totalna prowizorka), ze z 1 strony woda stoi caly czas a rosliny sa duzo wieksze!!!

kaliber fajnie ze prubujesz w hydro, skoro tam gdzie jest wiecej wody rosliny sa wieksze to znaczy ze sa juz w takiej fazie ze potrzebuja czestszego nawadniania/wiecej zarcia.

K_Kaliber
Hydro = szybkosc, wieksze zbiory, 1 x na 2tygodnie zmieniasz wode( wiec teorwtycznie nie musisz zagladac do roslinek)
Ziemia = wolniej rosnie, zajebisty smak i zapach.

Co do roznicy 'hydro - ziemia' to moge powiedziec napewno ze uprawa w hydro jest wygodniejsza - ja jestem leniwy tzn. przygodowanie calego pomieszczenia wymagalo sporo pracy ale teraz nie musze sie babrac w ziemi, przesadzac itp. Ogolnie uprawa hydro jest czysta i wygodniejsza przy duzej ilosci roslin. Nie wiem jak Was ale mnie to bawi strasznie, jak kupilem te systemy to bylem bardziej zajarany niz jak kupilem sobie samochod hehe ;]

To jak szybko rosna mozecie ocenic sami obserwujac grow bo mi nie zalezy na szybkosci. Zapach i smak moim zdaniem jest bardzo dobry jak robisz 10 dni przed koncem flush sama woda. Niedlugo bede mial organiczne nawozy do hydro i w tedy bede mogl porownac jaka jest roznica.

Bylem w Amsterdamie i palilem pare odmian i musze powiedziec ze smakiem czy zapachem wcale nie odbiegaja od moich.

WeedTime

Member
start week 3

start week 3

Ok, teraz pokaze co roboie dalej,...

Wszystkie warunki staram sie utrzymywac na takim samym poziomie:
Mialem troche problemow z wilgotnoscia bo zrobilo sie cieplo i nawilzacz juz nie wystarczy.

Temp: 26C
RH: 50-60%
EC 0.5
pH 5.8

Po dwoch tygodniach tace wypelniam granulkami jak kostki sa juz dobrze zakorzenione tak ze korzenie wystaja z kazdej strony:

4376IMGP2429.jpg

Podlewanie ustawiam juz na 3 razy 15min w ciagu dnia. W wilmie gdzie jest sama welna wystarczy 2 razy dziennie.

4376IMGP2131.jpg

4376IMGP2137.jpg

4376IMGP2139.jpg

Rosliny nie sa zolte tylko takie kolory w photoshopie wyszly jak usuwalem HPS'a:

4376IMGP2141.jpg

Pozdrawiam, jutro wiecej zdjec

Last edited:
T

technoMAXgrower

Bardzo elegancko ci to idzie weed masz wszystko dopracowane i wogole profeska podejscie do tematu. :wave: jestem ciekaw budsow jak wyjda w hydro.

Last edited:
G

Guest

"Mialem troche problemow z wilgotnoscia bo zrobilo sie cieplo i nawilzacz juz nie wystarczy"

pewnie tam jest nalana woda, i ma to zwiekszyc wilgotnosc, ja w swoim boxie mialem strasznie sucho i rozwieszalem mokry recznik... troche pomagalo tylko ze bylo trzeba go moczyc 2-3 razy dziennie

wt fajna sprawa te hydro, fajne zabawki masz :)
czekam na fotki
czekam na super kwiaty :D
powodzenia

WeedTime

Member
week 4

week 4

tak to bylo zeby zwiekszyc wilgotnosc.

Teraz za to mam problem z jej obnizeniem bo zrobilo sie cieplo i wiecej paruje. I mam tu pytanie do bardziej doswiadczonych - jaka moze byc najwieksza wilgotnosc w czasie kwitnienia zeby nie zrobil sie grzyb ?

Wilgotnosc mam caly czas na poziomie ok. 60% RH i nie wiem czy dla kwitnacych to nie bedzie za duzo ? biorac pod uwage to ze beda kwitly w maju/czerwcu (bedzie cieplo)

HotCargo moze ty cos wiesz na ten temat ? poprostu nie wiem czy mam robic wszystko zeby ja obnizyc czy moze taka zostac.

Rosliny na zdjeciach sa na starcie czwartego tygodnia za tydzien beda juz na 12/12

4376IMGP2366.jpg

4376IMGP2267.jpg

4376IMGP2270.jpg

4376IMGP2266.jpg

4376IMGP2271.jpg

4376IMGP2268.jpg

k_kaliber

Member
Daj spokuj z kubkami.
:lurk:
A wilgotnosc 40-50% (edit w 8 tygodniu powinna byc na poziomie 40%) . Od poczatkowej 75-60%. PONOC!!

Last edited:

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Zgadza sie, i lepiej zaczac kombinowac z wilgotnoscia juz teraz, poniewaz im roslina wieksza i ma wieksza powierzchnie lisci, tym wiecej pary wodnej oddaje do atmosfery.

To tak jest w vegu, najpierw malutkie rosliny potrzebuja pomocy w wilgotnosci, potem kiedy rosna duze, zaczynaja zapewniac ta wilgotnosc same. ale na flo przydala by sie wilgotnosc max 40-50%.

Tak poza tym to bardzo ladne rosliny, myslisz ze wszystkie beda zenskie, to te z female seeds, ciekawe bedzie sprawdzic czy nie wyrosna jakies meszczaki.

pozdr, kov

WeedTime

Member
kov dzieki za rady, myslisz ze 60% to ryzykowna wilgotnosc na kwitnienie ? wiesz jak moge ja obnizyc ? jest dokladnie tak jak mowisz - im wieksze liscie tym bardziej paruja i zwieksza sie wilgotnosc. Jak byly male mialem wiglotnosc ok 40%, z nawilzaczem + kubeczkami z woda bez problemu robilem 60% a teraz nawilrzacz jest wylaczony, kubki tez wywalone i wilgotnosc caly czas na poziomie ok. 60%

juz wiem ze wszystkie sa zenskie :D bo juz sa w realnym czasie 14dni na 12/12 ;] tylko musze powrzucac nowe zdjecia ale nie mam dzis czasu :) jedna roslina mi strasznie zapierdala w gore, ma juz 90cm ;/

jak jest wiecej genow sativy to ona sie bedzie caly czas wyciagac czy przestanie po jakims czasie ? raz mi urosla 10cm przez dzien ;/

pozdrawiam

Last edited:

kaczy

Active member
Veteran
@WeedTime wedlug mnie najlepiej pozbyc sie wilgotnosci w boxie poprzez zwiekszenie szybkosci wymiany powietrza po prostu zrob mocniejsza wentylacje wyciagajaca i wpychajaca swieze pow do box'a tutaj tylko trzeba by sie zastanowic czy lepiej nie dac wyciagajacych wentyli gdzies na dole bo wilgotne powietrze jest chyba ciezsze niz suche wiec lepiej je zasyac tam gdie jest najwilgotniej. TO tylko takie moje teoretyczne rozwazania, co wy o tym sadzicie??
A tak w ogole to zajebista sprawa z hydro tez bym sobei takie cos sprawil ale nie narazie.
pozdr

Fish131

Active member
Elo WeedTime. Po pierwsze gratuluje swietnego grow'a! Wyglada imponujaco, ale postaraj sie zarzucic prawdziwe (z czasu rzeczywistego) fotki.
Co do Twojego problemu do faktycznie wilgotnosc na flo powinna wynosic okolo 40% a Ty jednak masz nadwyzke. Jak temu zapobiec? Tez bym sie cos pobawil z wentylacja, ale tak z ciekawosci wskoczylem na allegro i szukalem czegos na wilgoc. Znalalem taki smieszny pochlaniacz wilgoci
http://www.allegro.pl/item100294564_humistop_sprawdzony_na_allegro_pochlaniacz_wilgoc.html
http://www.allegro.pl/item98225587__humistop_uniwersalny_pochlaniacz_wilgoci_.html
istnieja rowniez kurewsko drogie sprzety to tego :D
http://www.allegro.pl/item99391201_osuszacz_pochlaniacz_wilgoci_delonghi_okazja_.html
nie mam zielonego pojecia czy bedzie dzialac i czy pomoze ale zamieszczam to tu z ciekawosci aby zobaczyc Twoje i innych zdanie.
To tyle z mojej strony. Powodzenia WT
Pozdro Fish

Last edited:

k_kaliber

Member
Postaw sobie wentylato nad lampa tak zeby dmuchal na rosliny z gory, a na drodze powietrza byla lampa lub troche ponad lampa.
Mysle, ze to zalatwi sprawe.