What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Stealth Mini Grows :)))

Fish131

Active member
Gelu oczywiscie ze mniej i to duzo mniej! HPS sie strasznie grzeje a taka swietlowke kompaktowa mozesz spokojnie dotkanac rekami nawet jak swieci i co prawda jest ciepla ale nie parzy Cie ani nie spali Ci lapy tak jak zrobilby to HPS heh :D

w przeliczeniu watowym zawsze kompakty beda mniej grzaly - 150W kompaktów, daje o wiele mniej ciepła niz adekwatne 150W hps

ale tez 150 W kompaktów daje mniej "światła" - aby dorownac hps 150W trzeba uzyc ok 265W kompaktów - ale dalej imho 265W kampaktów bedzie wydzielac mniej ciepła niz 150 W hps.

R

retbatler

No ja nie wiem.

Tak na chłopski rozum to źródło światła emituje 2 rzeczy: światło i ciepło. I jeżeli daje więcej światła z wata (HPS) to daje mniej ciepła. I odwrotnie im mniej światła (świetlówka, tradycyjna żarówka) tym więcej ciepła.

Example:
6 świetlówek w sumie 126 W - 7380 lumen
daje mniej więcej takie światło jak HPS 70 W - 8000 lumen

to jak świetlówki dają tyle samo światła to pozostałe 60 W muszą przerobić na ciepło??
Bo jak nie to na co?

Wydaje mi się, że przewaga świetlówek, jeżeli o jakiejkolwiek przewadze można mówić, leży gdzie indziej - HPS jest jeden, a świetlówek 6. To znaczy HPS daje punktowo, a świetlówki rozkładają się na powierzchnię.
Skutkiem tego można dać rośliny bliżej źródła światła, co jest ważne w niskim boxie.

Nie wiem czy dobrze kombinuję, trzeba by zrobić próbę zmierzyć temperaturę w boxie przy 6 świetlówkach i HPSie 70 W, niestety nie mam takowego.

Uff ale się rozpisałem:)
Idę zajarać :))

peace

EDIT: @purpletop 51 x 33 cm. - 58 cm. wysokości

Last edited:
G

gelowas

hehehe, tez kiedys o tym myslalem, good idea, tylko masz chyba swiatla troche malo...
ale nie ma co, fajna 'ukryta sprawa' :D:D:D
to mamy hodowle komputerowe, szafeczkowe, glosnikowe, za granice jeszcze widzialem kiedys, ze smietnikowe robili :) mogloby byc fajnie...no i mozna powiercic troche - plastyku nie szkoda
jakies inne pomysly do zrealizowania w tajemnicy w pokoju? :)

Biodizel

Member
ciekawy pomysl ! :yoinks:

ale chyba najlatwiej jest gdy uprawy nie trzeba ukrywac przed domownikami
biggrin.gif

:wave:

Last edited:
G

Guest

Gdzie zasilanie?

Gdzie zasilanie?

Proszę o pomoc w podłączeniu lampy. Nie wiem gdzie powinien znaleźć się kabel zasilający. Proszę też o nazwanie wszystkich komponentów. Wiem, które to jest lampa, które oprawa, które kable ale reszty nazw nie znam :pointlaug .
Trzeba zaczynać już chyba budowę boxa na SuperSimpleScrog :D
A tak przy okazji... Czy to zaczerninie części rurki w lampie wynika z jej częściwego zużycia? Jeżeli tak to jak bardzo zużyta jest moja lampa?

Last edited:

Biodizel

Member
starter, kondensator, transformator, od lewej ;)

poszukaj w google ! i popatrz na schematy na starterze i transformatorze

:wave:

Last edited:
R

retbatler

Zbiory dokonane.
Szafka dała 40 gram ( na zdjęciu o 10 mniej ) - święta będą wesołe (juuż są :))

a że box nie znosi próżni to 2 kolejne WW z FS już prawie tydzień oglądają świat

Pozdro i Wesołych Świąt dla wszystkich microgrowers
Świetlówkowcy łączcie się :bat:

G

Guest

Jeszcze raz zapytam... Gdzie przypiąć kabel zasilający?

Inne pytanie: Mam szafę wnękową z przesuwanymi drzwiami. W niej chcę postawić boxa. Czy powietrze z niego wyciągane może pozostać w szafie czy raczej muszę wyprowadzić je na zewnątrz? Czy powietrze pasywnie wciągane do boxa musi być importowane zzewnątrz szafy wnękowej czy moze pochodzić z jej wnętrza? Wolałbym żeby szafa miała cały czas zasunięte drzwi aczkolwiek nie jest to warunek konieczny.
Jak zacznę wiercić otwory w szafie to żona mnie zabije... :bat:

Box będzie miał wymiary 75x45x110 cm. Czy HPS 100W + 4 kompakty 20W starczą? Czy 2 wentyle od kompa starczą?

Last edited:
R

retbatler

bo trudne pytania zadajesz :)

Idealnie byłoby jednak wyprowadzić to powietrze na zewnątrz a niech sobie zasysa z szafy, może w ścianie dziurę wybić jak nie w szafie, tylko to cholerna robota no i zależy co jest z drugiej strony.

Gdzieś wyczytałem że powietrze w boksie powinno być całe wymienione co 5 minut, na tej podstawie można wyliczyć jaki wentylator potrzebujesz, tylko to nic nie daje, bo nie wiadomo jaką wydajność ma taki wiatrak komputerowy.
Tak na czuja to te 2 szt. powinny wystarczyć na styk, ale jak zamkniesz to wszystko w szafie to może się dusić.

Światła wystarczy, będziesz miał ponad 40.000 lux to jest już luz

good luck :wave:

Muczaczo

Member
Witam! :wave:
Kupiłem sobie tą przenośną szafę na ciuchy :D , stealth to raczej nie jest ale bardzo poręczne i kompatybilne. Super sprawa dla leniwych :bat: . Jeszcze jej nie uruchomiłem, ale jak wszystko dopieszcze, to będzie Home box pełną gębą za jedyne 100zl :) .

Pozdro

vokus

New member
hej...jestem nowy więc przy okazji się przywitam. Planuje właśnie małą hodowle prawdopodobnie 3 x LR#2 w szafce 75x33x15-20 cm. Chcę założyć tam oświetlenie typu dwie kompaktówki...mam juz zintergorwane dwie oprawki na mały gwint tylko nie wiem jaką dać moc tych kompaktówek i jaki rodzaj w ogule. To jedna sprawa. Druga to odnosnie wentylacji ....chce tam zrobić scianke z kartonu(żeby zakamuflować wszystko w przodu płyty z tyłu roslinka:D[normalnie szawka ma 36 cm ale licze że przystosuje tylko od 15 do 20 cm głebokości]) pouszczelniać taśmą izolującą ew. jakąś pianką i w rogu gdzies tam na tym kartonie rzucić wentylator taki od kompa zwykły no i na to jakiś zaimprowizowany filtr węglowy, tylko że bedzie mała pow. wymiany bo szafka będzie lkko uczylona a w śwodku to praktycznie cała przestrzen bedzie zastawiona płytami mam nadzieje, że taka szpara na 1cm wystarczy do wymiany gazowej ale nie wiem...jak myslićie jak taki box bedzie sie sprawował?? mam nadzje że wyciągne te 60 g :D

asdf

Member
szczerze mowiac to nie sadze zeby ta wentylacja sie sprawdzala a nawet gdyby to liczylbym na 5-10g a nie 60..

vokus

New member
mówiłem tu o 60 g z całości a nie z jednej roślinki....kurde to nie wiem czy kombinowac bo równie dobrze chyba urośnie mi na parapecie :p tylko że to nie były by 3 a jedna. problem wentylacji rozwiązany ale światło ...chociaż może takiemy LR #2 by wystarczyło bo on ma ten autofloweing czy coś tam nie wiem za bardzo o co chodzi bo nie chciało mi sie wczytywać ale chyba musi mieć tylko 12 h światła...ale nie wiem czy dobrze mówie więc jak źle to mnie sprostujcie

Giet

Member
Pod dwiema kompaktówkami powinieneś sie spodziewać tak jak mówi asdf paru gietów
Chodziło mu raczej o całość i ma racje ;P
wpierdol tam kilkakrotnie więcej świetlówek to moze coś urośnie

Latest posts

Latest posts