As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together!
Join ICMag Discord here!
More details in this thread here: here.
ieftin nu am vazut in romania.
de vazut, am vazut la brico si pracktiker la sectiunea de iazuri.
si sigur vei gasi si la firmele de amenajat gradini/fantani/iazuri.
Iar au venit useri care nici nu citesc macar putin si doar pun intrebari? ...
Cititi si voi fratilor macar in mare care e treaba si apoi intrebati.
Ai 3 posibilitati :
1.pui apa pana vezi ca incepe sa curga pe gaurile de aerisire are ghiveciului,repeti cand vezi ca sunt cazute frunzele (3-5 zile)
2.Vezi ce greutate are ghiveciul cand planta nu are apa si compari cand torni ca la punctul 1.
3.bagi dejtu' in pamant si vezi daca este ud.
Exista doua tipuri de foggere: bune si foarte proaste.
Personal am o experienta destul de ampla cu celenfoarte proaste, comandate de pe Ebay.
Nu stiu de ce, dar cele de pe Ebay daca le lasi sa mearga continuu se strica foarte repede. Unele s-au stricat dupa o saptamana, altele dupa cateva ore. Avantajul ar fi ca discurile de ceramica sunt destul de ieftine (tot de la poporul chinez frate) si daca iti faci provizii te pot tine mai mult timp.
Cu toate ca am facut lobby pentru ele incep sa credca nu sunt decat niste chinezarii proaste.
Am vreo doua umidificatoare cu fogger de constructie japoneza si vreau sa va spun ca au mers mai bine de un an de zile, timp in care au vaporizat zeci de litri de apa (daca nu chiar sute - cam 1 litru pe zi fiecare).
Am vazut ca pe net exista unele foggere un pic mai scumpe, peste 30$ bucata, dar cred ca pretul initial se justifica.
Din cate mi-am dat seama, oscilatoarele din foggere sunt de doua tipuri: cu rezonator inductiv sau cu rezonator rezistiv. Cele ieftine folosesc rezonator rezistiv si din cauza asta probabil ca frecventa de lucru nu esre foarte stabila si ori se strica discul ceramic, ori se strica rezonatorul insusi.
Asa ca, revenind la intrebare, depinde pentru ce vrei sa le folosesti. Am impresia ca acum un an si ceva av vazut in Europa fantani fumegatoare care folosesc astfel de foggere.
Ca o alternativa mai scumpa dar foarte eficienta si fiabila uti recomand umidificatorul de 250 de ron pe care il gasesti la DOMO. Este foarte puternic si in plus are 2 ani garantie, chestie care merita toti banii.
Am o intrebare in special pentru hf dar nu numai , stiu ca el se pricepea in acvaristica si e mai apt sa dea un raspuns pe masura. Am gasit Neon Philips T5 MASTER TL5 HO 24W/840 1SL , as dori sa incep cu astea pe perioada de veg ,sunt bune? Si daca da zi-mi unde as putea gasi un balast electronic?
De ce nu incepi cu vreo 2-3 becuri CFL (economice) pe care le poti concentra une vrei tu (pozitiona) si iesi si mai ieftin, si mai luminos (mai multi W = mai multa lumina = mai mult de toate )
Tot ce inseamana vegetatie se creste sub spectru de albastru (gen 6400k)(ar trebui sa scrie pe bec) iar flower pe spectru mai rosu (2000-3000k)
Din propria experienta iti spun ca e super complicat sa ingramadesti un neon intr-un spatiu mic. Exceptie uneori... daca tii neaparat sa te duci pe T5 mergi pe alea rotunde.
am vazut ca sunt unele chiar frumusele la Lumeni (chiar spre 3000) (vezi alea subtiri rotunde)
gasesti suporturi pentru t5 de lungimi si puteri diferite pe la magazinele de bricolaj. ele vin cu o bara cool white sau warm white din pachet dar o poti schimba usor cu cel gasit de tine.
masoara neonul in lungime inainte sa mergi la magazin ca sa fii singur ca iei marimea potrivita. (desi cred ca la 24w e o singura marime, standard)
ceva strainuri de iarba mai vorbareata? )) am fumat zilele astea de la dealer o iarba care de fiecare data mi-o dadea pe vorba multa, veselie mare si schimbam subiectu intr-una ) ceva mai sativa cred, stiti strainuri de genu care sa termine mai repede sub 12 saptamani?
Sunt sative care termina sub 12 saptamani, doar ca trebuie sa cauti si sa-ti alegi dupa preferintele tale. C99 F2 a lui gypsy nirvana spune ca ar termina in 50-56 de zile. Sunt curios cum s-ar comporta outdoor . Ai posibilitatea sa alegi si un autoflower.
Analizand din ce in ce mai mult sursele de lumina cu descarcare in gaz si luminofor (a se citit neoane), imi dau seama ca folosirea lor in mod cat mai eficient este foarte dificila.
Sa luam spre exemplu un tub de neon clasic. Este practic un cilindru care emite lumina in toate directiile ( 360 de grade).
Considerand ca e pus cam la 60-70 cm deasupra plantelor, asta inseama ca doar aproximativ 40-60 de grade din fluxul luminos cade direct incident pe plante (aproximarea unghiului este extrem de grosolana, dar e o problema de geometrie care poate fi rezolvata foarte usor).
Asadar, considerand un unghi de 60 de grade cu iluminare efectiva, asta inseamna ca doar a sasea parte din cantitatea de lumina emisa este receptionata direct de plante, obtinand in felul asta un randament de aproximativ 17% ,
Este o cifra ingrozitoare, si din cauza asta neoanele trebuie asezate foarte aproape de plante ceea ce face folosirea lor cam greoaie si nu asa de populara.
Exista totusi remedii pentru acest neajuns. De curand , intr-un mediu care nu are nimic in comun cu "gradinaritul" , am vazut un reflector gen "bat wing" pentru tuburi de neon care m-a lasat cu gura cascata.
Nu am crezut vreodata ca un neon la care in mod normal te poti uita fara mari dificultati de acomodare atunci cand e aprins poate genera un flux de lumina care te orbeste. Si este normal sa nu observam acest lucru intrucat neoanele sunt surse de lumina de tip "flood", care distribuie fluxul luminos foarte eficient intr-un spatiu vast, lumina reflectata fiind mult mai placuta ochiului uman.
Va marturisesc ca uitandu-ma in tubul de neon montat in reflectorul respectiv am avut senzatia ca ma uit la o cu totul alta sursa de lumina.
Am facut apoi un mic experiment : am stins toate luminile din incinta respectiva si am lasat aprins doar neonul respectiv si am ramas cu gura cascata : in intunericul din incapere se putea observa efectiv fascicolul concentrat de reflector, situat la o inaltime de aproximativ 2.5m , poate un pic mai mult . Se raspandea pe podea intr-o banda de lumina nu mai lata de 1.5m, deci intr-un unghi destul de ingust.
Mai mult, uitandu-ma direct spre neon, am constatat ca neonul putea fi privit cu ochiul liber fara nici o problema, insa atunci cand incercam sa privesc in peretii curbati ai reflectorului efectiv imi lacrimau ochii.
Din pacate nu am avut posibilitatea sa vad ce scria pe reflectorul respectiv, sa vad ce marca e sau numele producatorului. Din ce am vazut de la distanta pot spune ca era de aproape 2m lungime (la fel si tubul T5 din el), cam 25-30 cm latime, si aproximativ 20 cm inaltime, avand in sectiune forma parabolica ( in fond de fapt asta era, o tabla de aluminiu - probabil - foarte bine lustruita, cu o forma calculata foarte bine, iar neonul fiind foarte subtire se plasa foarte usor direct in focar). Montajul era extrem de simplu si minimal si m-a frapat lipsa oricarei excrescente, fir, surub sau alta neregularitate (in afara de tub, reflector si doua fire cu care era suspendat de tava nu se mai vedea nimic altceva).
Cand voi avea posibilitatea achizitionarii unor astfel de reflectoare (desi nu cred ca in viitorul apropiat pentru ca m-am rasfatat destul cu panoul de leduri) voi incerca un grow doar cu neoane T5 de 1m lungime. Cred ca 3 reflectoare de acel tip ar fi suficiente pentru a acoperi o zona de 1mp.
Ca sa raspund la intrebarea legata de neonul de mai sus, care are indice de culoare 840 , adica 4000k, as zice ca ar fi mai potrivit pentru flower decat pentru veg. Neoanele de 4000k incearca sa se apropie temperatura de culoare a luminii solare indirecte (reflectata si receptionata in zonele umbrite). Temperatura de culoare a luminii solare directe este de 5300K, insa plantele nu o folosesc eficient, rezultatul fiind verdele intens pe care il vedem in primele luni de vara (inainte ca temperaturile mari sa duca la imbatranirea tesuturilor).
Asadar poti folosi orice tip de neon cu lumina alba , de prefereabil cat mai calda (inclusiv in perioada de vegetatie - pentru a nu le mai schimba ) atata timp cat folosesc reflectoare adecvate
Dupa cum spunea si baiatu: "you want the 5000-6500k for vegging and the lower 2300-3500K for flowering depending on whats available to you. Its also good to mix like 3 and 1 and then 1 and 3 respectively of each type in veg and flower cycles."
Totusi, daca e sa ne luam dupa spectrul CFL-urilor, atat cald, cat si rece, in ambele cazuri cantitatea de lumina albastra e destul de mare, chiar daca nu e sesizabila ochiului uman. Asadar pentru a reduce costurile unui grow cu CFL-uri, se pot folosi aceleasi becuri de la inceput pana la sfarsit, suplimentand doar in perioada de flower pentru o cantitate mai mare de lumina.
Pe de alta parte, mergand cu CFL-uri separate pentru vegetare si flower, CFL-urile reci se pot folosi la mai multe reprize (2-3). Cele calde nu cred ca pot fi folosite la mai multe culturi din cauza degradarii destul de rapide a parametrilor (diminuarea cantitatii de lumina emise).
Intrebare: cat timp poate fi tinut untul de cannabis la congelator fara a i se degrada calitatile si fara ca untul in sine sa se strice.
Pun intrebarea asta pentru ca am descoperit intamplator niste cannabutter ramas de asta vara si la o inspectie vizuala mai minutioasa am observat niste puncte mici rosii la suprafata lui (nu multe, doar ici colo cate unul).
Prin retopire si tratare la cald (pe baie de abur) si filtrare oare se elimina eventualele componente periculoase ?
daca era proaspat atunci cand l-ai preparat si toate recipientele au fost curate, ar trebui sa tina 6 luni fara probleme. (fara dezghetari si refrigerari)
din cate stiu, nu toate bacteriile mor la 100 gr, si atunci nu ti-as recomanda sa te joci cu asta, pare destul de rezistenta daca s-a dezvoltat la -10 sau -categrade ai tu acolo.
Teoretic in congelator ar trebui sa fie -18 grade (teoretic, cu congelatorul setat la maxim). Nu stiu ce temperatura este, dar de curiozitate chiar o s-o masor.
O sa incerc sa fac si niste poze cu untul respectiv, poate va dati cu parerea.
Daca il gatesc la 150-160 de grade intr-o prajitura oare bacteriile respectiv o mierlesc ?
Presupunand ca s-au dezvoltat bacterii acolo, dupa ce l-am tinut mai bine de 12 ore pe foc cand l-am preparat, nu ar fi logic ca si prajiturile pregatite cu el de-a lungul timpului sa fi avut aceleasi bacterii in el ?
Intrebarea a venit dintr-o alta directie: stiu ca untul, mai ales la copii (nu e cazul sa credeti ca fac prajituri cu cannabuter pentru copii, desi pe unii poate ca i-ar duce gandul la asta) , daca nu este foarte proaspat poate provoca unele reactii alergice, provocand mici urticarii. Ma gandeam ca fiind vechi (aproape 6 luni) sa nu se mareasca probabilitatea de aparitie a unei astfel de probleme.