What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

OUTDOOR - PYTANIA

O

Ojciec

Można zobaczyć co z tego wyjdzie. Można też dodać że w przewiewnym zacienionym miejscu niż wystawiać to na promienie słońca.

Mundek

Member
trochę dziwny pomysł z wieszaniem krzorów na dworze aby suszyć.
Bałbym się wilgoci(to pażdziernik przeca), złodziei (ryzykować jeszcze tydzień?) , saren (wiadomo) i w ogóle wolę suszyć w odpowiednich temperaturach, ale jak kto lubi:).
ps. i po co przyspieszać zcinkę - aby powisiały pod drzewem i tam ewentualnie dojrzewały, nie wolały by w ziemi:).
no chyba,że nas ktoś wylukał to oki
miłego łyk-endu!

jerzu19

Well-known member
Veteran
witam
mam pytanko czy oplaca sie sadzac diesel ryder`a na poczatku kwietnia czy zbiore z niego cos juz na poczatku czerwca i czy plon jak i jego jakosc beda zadowalajace?moze lepiej poczekac do np. maja by osiagnac lepsze rezultaty??jak myslicie??

Bread

Member
Z tym początkiem kwietnia myślę, że troche przesadziłeś. Według przysłowia, na świętego Grzegorza zima idzie do morza ;)

Control_

Member
@jerzu19 wiecej słonca wiecej topa zrobisz jak ci wygodniej pzdr.

ps. rzuc okiem na prognozy długoterminowe

W tym roku to się raczej nie uda, wiosna nie przyjdzie tak szybko. Rok temu wysadzałem z końcem kwietnia AF. Rośliny z zimna stały w miejscu. Zbiory w połowie lata, plon niewielki. Choć i w tym roku pewnie z pierwszym słońcem wrzucę do jakiejś szklarenki ze dwie. :D

Siema mam taki dylemat. Podejzewam ze jestem uczulony na chemiczne zielsko bo czasami po upaleniu gdy juz faza zplynie zostaje mi straszny bol glowy (apapy ibupromy nic nie pomagaja, a tramalu sie nie czepiam ) ktory potrafi trwac pare godzin i jest silnie nasilony.
Mysle ze jest to wywolane nawozeniem plantow chemicznymi nawozami dlatego postanowilem ze nie bede ich uzywal w tego rocznym outdorze i tu moje takie pytanie :
Powiedzmy ze wykopie dolki,potem wypelnie je ziemia uniwersalna 5,5/6,5 ph przemieszana z dolomitem i kurzakiem miesiac przed posadzeniem plantow.
Na wkitnienie podsypie troche bat guano i nie wiecej niz raz , moze dwa podleje je pk13/14 czy jak to tam sie zwie. Czy tak uprawiane krzaczki ( pro ekologicznie :D ) moga wyciagnac ponad 100g jezeli miejscowki byly by leganckie ??

M

Mr.TopTop

Siema mam taki dylemat. Podejzewam ze jestem uczulony na chemiczne zielsko bo czasami po upaleniu gdy juz faza zplynie zostaje mi straszny bol glowy (apapy ibupromy nic nie pomagaja, a tramalu sie nie czepiam ) ktory potrafi trwac pare godzin i jest silnie nasilony.
Mysle ze jest to wywolane nawozeniem plantow chemicznymi nawozami dlatego postanowilem ze nie bede ich uzywal w tego rocznym outdorze i tu moje takie pytanie :
Powiedzmy ze wykopie dolki,potem wypelnie je ziemia uniwersalna 5,5/6,5 ph przemieszana z dolomitem i kurzakiem miesiac przed posadzeniem plantow.
Na wkitnienie podsypie troche bat guano i nie wiecej niz raz , moze dwa podleje je pk13/14 czy jak to tam sie zwie. Czy tak uprawiane krzaczki ( pro ekologicznie :D ) moga wyciagnac ponad 100g jezeli miejscowki byly by leganckie ??

Zdrowe jedzenie, zdrowe rośliny, wszystko co sam zrobisz rób tak aby było to jak najbardziej naturalne, po zielaku kupnym lub zatrutym chemią nie tylko może boleć głowa, mogą też wystąpić uczulenia, ziemia jaką mogę polecić to ziemia zwana podłożem warzywnym + domieszka biohumsu sypkiego 1/1, kurzaka można dodać ale z głową bo to mocny nawóz i w zależności od producenta różni się, ziemia o ph 5,5-6,5 jest jak najbardziej wskazana, dolomit dodajesz na 50/80l ziemi 2-3 garście, na flo jak najbardziej pk 13/14 lub inny nawóz zawierający azot/fosfor/potas w przykładowych proporcjach np. 5/8/15,
z tak uprawianych krzaków spokojnie wyciągniesz 100g, a nawet kilka razy więcej z rośliny, ostatni raz nawóz na flo podaj na 4-3 tyg przed ścięciem - głowa powinna przestać boleć, pozdro top :)))

E

Ergonomic

Ja szczerze nie wierzę w takie rzeczy... Roślina zamienia składniki odżywcze podane przez korzenie w białko, cukry, włókno i związki wyciągowe( np. żywica)... Jeśli byłbyś @turboskunk uczulony na cokolwiek wystąpiłaby reakcja alergiczna- swędzenie skóry, przekrwione spojówki (ale nie lekko zaczerwienione jak po zielsku tylko gały jak u szczura albinosa)... Ból głowy to raczej oznaka niedotlenienia, zmian ciśnieniowych... Pokombinuj najpierw z robieniem krótkich przerw na złapanie kilku głębszych oddechów podczas palenia albo jeżeli masz problemy z ciśnieniem tak jak ja, wypij sobie do palenia jakąś mocniejszą kawę albo energetyka...

Sam mam lekko za niskie ciśnienie i paląc obniżam je jeszcze bardziej... Nawet bez palenia gdy na zewnątrz ciśnienie jest wysokie (tak mniej więcej od 1010hPa w górę) muszę brać ze sobą na zajęcia kawę w termosie albo jakiegoś energetyka bo inaczej już koło południa tak mnie łeb nap... że ledwo na oczy widzę...

Mój patent antybólowy działa w znacznym procencie w moim przypadku... rzadko kiedy zdarza się, że muszę brać jakąś pigułkę... Jeżeli to nie podziała- uprawiaj organicznie

BTW- PK 13/14 to taka sama chemia jak planton K i inne wynalazki xD

Bedouin

Well-known member
Veteran
Jak tam panowie i panie, kiedy wybieracie sie na spota przekopywac? dawajcie jakies swoje patenty :D najlepiej potwierdzone jakims monstrum z zeszlego roku hehe. mysle czy by juz nie przekopywac ale nie wiem czy ziemia nie bedzie zbyt twarda

hodowca

Active member
Veteran
przekopywac-razem z dolomitem (3 łyzeczki do herbaty na kazde 5L ziemi) najlepiej ze dwa tyg. przed sadzeniem. pozdro

u mnie za oknem sniegu kupa ale z tego co widzialem w prognozie pogody to ma byc juz coraz cieplej i mysle ze tak miedzy 20/30 marca trzeba bedzie przyszykowac ziemie.
Mam ten problem ze nie mam miejscowek i pierw bede musial je znalezc ale naszczecie mam mapy google i mase wolnego czasu :D
Co do mojego postu wczesniejszego ergo chodzi o to ze jak biore towar np od dilera x to glowa boli mnie za kazdym razem po fazie a jak biore inny towar od dilera y to juz mnie nie boli.Moze tu chodzi o cisnienie tak jak mowiles tylko poprostu chemiczne zielsko bardziej podnosi obniza cisnienie ;] nie znam sie na tym .

Planuje wysiac od razu kielki do ziemi w polowie maja.Rozumiem ze ma byc dolek to tego dolku wsypuje kurzaka wymieszanego z ziemia tak do polowy do dolka i potem zasypuje go czysta ziemia ogrodnicza zeby nie spalic mlodych kielkow na samym starcie ich zycia ;]

[m8]

Member
Veteran
Jak tam panowie i panie, kiedy wybieracie sie na spota przekopywac?

lepiej wczesniej (nie mowie ze juz teraz), poki poszycie nie jest bardzo rozwiniete i latwiej jest gorna warstwe zdemontowac :) no i po kilku ladnych dniach a nie zaraz po deszczu zeby w blocie nie brnac, zreszta to wszystko zalezy od spota jaki wybrales,

lob19

Member
Veteran
Ja najprawdopodobniej jutro jadę na jednego spota obadać co i jak i może trochę pokopać.

pozdro

Amnnesia

Member
Da rade juz spoko kopac bylam dzis na pierwszym spcie i 10 wykopalam jutro czeka pare kursow z ziemia ale dam rade :) i wam tez powodzonka z saperka oj bedzie zielono w tym roku :-D

R

raziuh

ja kopałem jak snieg był i problemów większych nie było więc "ludzie do szpadli" :D

lob19

Member
Veteran
Byłem dzisiaj na spocie - strasznie mokro, nie ma sensu kopać na razie. Przynajmniej ziemia rozmarznięta w 100% :)

Znudzony

New member
może ktoś mi powiedzeć coś o tych odmianach ponieważ nie moge znaleść żadnych informacji co do OUTa z tymi roślinkami ? jak z mocą i plonem ?
- Pure AK X-line od quakemind
- WhiteWidow x Big Bud X-line od quakemind
- Ice Grapefruit od quakemind
bardzo byłbym wdzięczny pozdro!

Mundek

Member
ewentualnie icedgrapefruit(smaczny i klepie jak ta lala) , ale są pewniejsze odmiany na out.
Te co podałeś to taka loteria troszkę (bardziej pasują do szafki), a pure ak jest ogólnie do dupy moim zdaniem(można spalić tyle ile sobie nakręcisz, bez przerwy, bez wielkiej bomby, zawsze niedosyt),także nie polecam nawet do domu(ale to moje odczucie).
U quake'a znajdziesz dużo fajniejszych podwórkowych odmian- przeszukaj stronę.
miłego dnia!