Konopia potrzebuje 100-150 kg. czystego N na hektar czyli 10 000m2, czyli wychodzi, że na m2, czyli od 10-15 g. czystego N na m2. W saletrze amonowej jest tylko 3,4 g. czystego N na 10 gramów, czyli można dac tak 40 gramów na m2 w dwóch dawkach, czyli sypiesz 20 gram przedsiewnie i 20 gram po 3 tygodniach od wsadzenia sadzonki najlepiej, bedziesz mial wtedy pewnosc, że nic ich nie uszkodzisz.
Potas i fosfor. Roslinki potrzebuja 50-70 kg P i 140-160 kg. K na hektar. Czyli 5-7 gram P i 14-16 gram K na m2. W sumie najlepiej postas podawac w formie siarczanu potasu, a nie saletry bo ona ma połowę azotu i nie w formie soli potasowej bo to KCl a rosliny nasz nie lubia chloru. Najlepszy jest więc siarczan potasu,ale jak nie masz to wal saletre potasowa ale wtedy mniej amonowej dajesz, ale lepiej skrec sobie siarczan potasu, w każdym szanuj±cym się ogrodniczym powinni miec. Siarczan potasu zawiera 50% K2O. Dajesz tego szajsu przedsiewnie pelna dawkę czyli około 30 g. siarczanu potasu.
Fosfor to najlepiej superfosfat potrojny granulowany który ma 46% P2O5. Fosfor także daje się w pelnej dawce przedsiewnie czyli tego dajesz 10-15 g. na metr kwadratowy. Ogolnie to mi jeszcze napiszesz jaki bedziesz stosował nawoz fosforowy, ale najlepiej jak bys to skołował sobie bo ma on bardzo dużą zawartosc fosforu czyli mniej zwiazkow balastowych, ktore sa nam niepotrzebne...
rberciol said:na pomidory
Finger ta ziemia powinna byc idealna. Wiem, ze slaw77 dodawal samego nawozu osmocote do ziemi.
Somelier said:Ten dolomit i kurzak wymieszaj z ziemia i będzie dobrze najlepiej jak zrobisz to jakis miesiac przed wysadzeniem tam roslin to wszystko sie ladnie rozlozy i ph powinno sie wyruwnać.
Kanaba said:Ja osobiście zawsze dodaje dolomit do mieszanki, jaka by nie była. Jeśli dodasz nawet te 2 garści na dół to napewno nie zaszkodzi
nie chce shaman nic zapeszac, ale jak nie masz oryginalnej jakiejs armii, niemieckiej czy amerykanskiej, to dlugo ci nie wytrzyma..ja tez niedawno sie tu chwalilem zakupem, i po czwartym dolku pekl jeden nit, zaczela sie wyginac = saperka do wyrzucenia...nie kupujcie tych tanich chinskich podrobek, bo skonczycie jak ja..Shaman Trip said:zaopa3lem w nowa saperke
fajna, czarna sqadana, wyglada solidnie
naprawde niezle jak na 24,50 zl
tomato said:nie chce shaman nic zapeszac, ale jak nie masz oryginalnej jakiejs armii, niemieckiej czy amerykanskiej, to dlugo ci nie wytrzyma..ja tez niedawno sie tu chwalilem zakupem, i po czwartym dolku pekl jeden nit, zaczela sie wyginac = saperka do wyrzucenia...nie kupujcie tych tanich chinskich podrobek, bo skonczycie jak ja..
zycze powodzenia
vod said:Ja dostałem od mojej kobiety na urodziny saperkę składaną Bundeswehry i jestem jak na razie totalnie zadowolony