What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

OUTDOOR - PYTANIA

V

Varg

a nie lepiej butelkę zakręcić i porobić kilkanaście małych otworów wentylacyjnych przez które ślimak na pewno nie wejdzie?

poza tym spójrzcie na pogodę

http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm

obserwuję ją już od 2 miesięcy i jak na razie się sprawdza, więc zanosi się fajne ocieplenie od 14.04 ;)

jak zapodam pierwsze krzaki 14.04 pewnie i tutaj moje pytanie, jak długo mają być pod butelką? nasiona do ziemi i na to butelka, tak? czy przy takiej pogodzie to jest konieczne?

pozdro

kamil846

Member
No koniecznie nasiona do ziemii i na to butelka nie widze innej opcji, a jezeli chodzi jak dlugo masz ja trzymac to wiedz ze nie da sie narazie odpowiedziec na to pytanie nie wiemy dokladnie jakie beda temperatury w nocy tego 14 czy tam pozniej, butelke polecam tylko na noc no chyba ze naprawde w dzien bedzie strasznie zimno, a sciagniesz jak temperatura w nocy nie bedzie spadala dajmy na to ponizej 7 stopni

G

Guest

jak wsadzisz je 14 kwietnia to spokojnie pod butla niech siedza do pierwszej polowy maja i zdejmuj kubraczke moze nawet szybciej zalezy jak roslina bedzie rosla

a tu moja samosieja z out'2007 E x LR F2 wyrosla sama ze spadnietego nasiona, wyszla juz na poczatku marca, przezyla mroz, snieg, grad i deszcz :)

kamil846

Member
Varg said:
a nie lepiej butelkę zakręcić i porobić kilkanaście małych otworów wentylacyjnych przez które ślimak na pewno nie wejdzie?

poza tym spójrzcie na pogodę

http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm

obserwuję ją już od 2 miesięcy i jak na razie się sprawdza, więc zanosi się fajne ocieplenie od 14.04 ;)

jak zapodam pierwsze krzaki 14.04 pewnie i tutaj moje pytanie, jak długo mają być pod butelką? nasiona do ziemi i na to butelka, tak? czy przy takiej pogodzie to jest konieczne?

pozdro
Ta pogoda nastawia mnie pozytywnie miejmy nadzieje ze cos w tym prawdy jest

bolk

Member
Dla zainteresowanych sadzeniem pomidorów polecam ciekawą broszurkę...
http://66.102.9.104/search?q=cache:...towanie+gleby+pod+pomidory&hl=pl&ct=clnk&cd=3

Sezon idzie :) Za kilka dni nasionka do wody i w drugi dzień według kalendarzyka biodynamicznego na ten miesiąc idą do ziemi (lepsza koniunktura)...
Polecam dzieła pani Thun naprawdę przydatna lektura...

Kov said:
Jak najbardziej, z bardzo dobrymi rezultatami. Malym kielkom wkopanym w zimna ziemie nie szkodzi chlod, po wyjsciu nad poziom ziemi tez sa w stanie bez problemu zniesc przygruntowe przymrozki a nawet przyproszenie sniegiem.

Nie mozna mylic zachowania ledwo wykielkowanych pestek z juz troche rozwinietymi np na parapecie roslinkami, bo takie rzeczywiscie zgina nawet w maju jezeli zdazy sie przymrozek.

Tak ze sadzic bezposrednio do ziemi w drugiej polowie kwietnia i nie pekac!
Czy twój zeszłoroczny OUT właśnie tak się zaczynał bo jeśli patrzeć na efekty które osiągnąłeś patrząc tylko na sposób kiełkowania to faktycznie najlepiej nasionka prosto do ziemi. Chociaż przyznam że rozważałem podhodowanie części nasion w domu...

Tak w formie rozrywkowe fajnie by było żeby w polsce były takie sklepy jak ten tylko oferta wyglądała troszkę inaczej :)
http://ogrodnicze.warszawa.pl/?p=p_11&sName=nasiona-traw
Szczególnie miłe są opisy dla Elity i Herkulesa ;]

Last edited:

Activeman

Member
łysy_łysy

Co do Twojej miedzianej metody :p pozostanę sceptycznie nastawionym.
Bog wie czy ten pierwiastek sam z siebie faktycznie wytwarza jakieś tam pole elektromagnetyczne lub inne :p

Wracając do kwestii ślimaków chyba lepszym wyjsciem byłoby rozwiązanie
Varg'a

Choć można zawsze rozejrzeć się nad jakimiś środkami ślimakobójczymi, pełno tego kurestwa w granulacie, płynie itp itd ale ja osobiście cykałbym się takie bajery zastosować bezpośrednio dając to przy malutkiej roślinie.

Natomiast przy większych zwierzynach odradzam stosowania ponoć dobrze rokujących śmierdzących dziwactw albo odchodów celem odstraszenia. Może nie na przykładzie konopii ale używanie tego przy innych młodych roślinach skończyło się ich obgryzieniem.

Pzdr! :D

rberciol

Member
dla niektorych moze byc to piekne, jezeli chodzi o ZEMSTE hahah. Ja tam bez slimakola outa nei robie :p

bolk, czy pomidory maja te same wlasnosci/wlasciwosci uprawy itp co konopie?

Last edited:
Activeman Oczywiście slimakola tez bede bral ;] ale jestem ciekaw tak samo jak ty czy ta miedz wytworzy ten laduynek elektryczny heheh. Ale jesli sie sprawdzi to bedzie ciekawa metoda i calkowicie za free. chociaz i tak bedzie trzeba zainwestowac albo w trociny, albo w VIPa z biedronki wiec wydaki beda zawsze ale warto je minimalizowac :) jak myslicie na ochrone ilu plantow starczy paczka slimakola?

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
bolk said:
Czy twój zeszłoroczny OUT właśnie tak się zaczynał bo jeśli patrzeć na efekty które osiągnąłeś patrząc tylko na sposób kiełkowania to faktycznie najlepiej nasionka prosto do ziemi. Chociaż przyznam że rozważałem podhodowanie części nasion w domu...

Tak, zawsze. Probowalem tez podhodowywac w boxie, ale kiedy stracilem kilkadziesiat sadzonek po wysadzeniu na poczatku maja, uznalem ze nie ma sensu. Podhodowujac trzeba pamietac zeby ze dwa tygodnie hartowac rosliny - wystawiac je na kilka godzin na zewnatrz i wynosic na spota grubo po 15 maja.

Z dobrych nasionek zawsze dobrze wykielkuja roslinki.

A slimakolu uzywam i bardzo go sobie cenie.

pozdr, kov

G

Guest

slimakol slimakol i jeszcze raz slimakol, sypac nie bezposrednio przy krzakach ale zachowac odstep... dziala w 100%. Trociny sprawdzaja sie do pierwszego deszczu (ktory jest czesto wiosna...) :D
Rowniez sadzilem bezposrednio kielki do ziemi na outa i dawaly rade :wave:
Pzdr.

Zathir

Member
h9tric said:
slimakol slimakol i jeszcze raz slimakol, sypac nie bezposrednio przy krzakach ale zachowac odstep... dziala w 100%. Trociny sprawdzaja sie do pierwszego deszczu (ktory jest czesto wiosna...) :D
Rowniez sadzilem bezposrednio kielki do ziemi na outa i dawaly rade :wave:
Pzdr.

100% popieram! NA ŚLIMAKI ŚLIMAKOL!
W lipcu zeszłego roku ślimaki zaatakowały mi Maroca, po zastosowaniu Ślimakolu nastepnego dnia znalazlem około 30 martwych osobników :D Wiosną podczas wysadzania również wzywałem Ślimakol i nie miałem problemów ze ślimakami.

E:
bolk said:
Dla zainteresowanych sadzeniem pomidorów polecam ciekawą broszurkę...
http://66.102.9.104/search?q=cache:...towanie+gleby+pod+pomidory&hl=pl&ct=clnk&cd=3

A moze pomidorki indoor?
30389P1020981.JPG

pozdrawiam

Last edited:

Kanaba

Member
kov said:
Probowalem tez podhodowywac w boxie, ale kiedy stracilem kilkadziesiat sadzonek po wysadzeniu na poczatku maja, uznalem ze nie ma sensu. Podhodowujac trzeba pamietac zeby ze dwa tygodnie hartowac rosliny
Straciłeś te sadzonki z tego powodu że nie hartowałeś wcześniej roślinek? Tylko odrazu bezpośrednio dałeś roślinki z pod hps'a na outa? Ile tyg trzymałeś je w boxie?

pozdro!

G

Guest

zork said:
jak wsadzisz je 14 kwietnia to spokojnie pod butla niech siedza do pierwszej polowy maja i zdejmuj kubraczke moze nawet szybciej zalezy jak roslina bedzie rosla

a tu moja samosieja z out'2007 E x LR F2 wyrosla sama ze spadnietego nasiona, wyszla juz na poczatku marca, przezyla mroz, snieg, grad i deszcz :)

Mówisz, że nasiono spadło w poprzednim sezonie jesienią, przezimowało zimę i marcem następnego roku zobaczyłeś wykiełkowaną roślinę na zeszłorocznym spocie?

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Kanaba said:
Straciłeś te sadzonki z tego powodu że nie hartowałeś wcześniej roślinek? Tylko odrazu bezpośrednio dałeś roślinki z pod hps'a na outa? Ile tyg trzymałeś je w boxie?

pozdro!

Dokładnie! Ze 3 tyg.

pozdr, kov

JAcHoo

Member
Jak się ma dużo pestek, to faktycznie najwygodniej posiać wczesną wiosną bezpośrednio do gleby, na stałe miejsce. Można nawet przed zimą zakopać i też coś wyrośnie na wiosnę jak u zorka. U mnie w okolicy samosieja co roku nowa, a przecież nikt jej nie sieje.
Jednak jak ktoś kupuje pestki po 20 zeta i więcej za sztukę, to można pobawić się w rozsady. I tu ważna uwaga kova. Rośliny muszą być zahartowane (w dzień na dworzu, noc w domku jak zimno) przed wysadzeniem na miejscówkę i nie wcześniej jak w połowie maja.
Pozdro

kamil846

Member
Ja dwa sezony temu nie hartując roslinek stracilem okolo 60 % hodowli, natomiast rok temu wystawialem roslinki w dzien na balkon a na noc chowalem i 18 maja wysadzielem wszystkie i prawie wszystkie przezyly oprocz dwoch co mialy chyba jakies slabe geny

capta

Member
kiełkuje środek maja, zazwyczaj pod hps rosły roslinki do ~3 pietra, przed wysłaniem na pole karmie gnojówka z pokrzyw i., wysadzam w czerwcu gdy nadejdzie czas(20-30cm), nigdy nie mialem problemów z temperaturami, po co sie spieszyyyyc?

G

Guest

Buffalo said:
Mówisz, że nasiono spadło w poprzednim sezonie jesienią, przezimowało zimę i marcem następnego roku zobaczyłeś wykiełkowaną roślinę na zeszłorocznym spocie?

tak jest :) tez sie zdziwilem jak poszedlem przegrabic i podsypac nawozem i zobaczylem te male skubance, tych roslinek bylo okolo 10 :))

tu 3 sztuki