As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together!
Join ICMag Discord here!
More details in this thread here: here.
Co do zapylania i wczesnych odmian.
Mam pytanko jeśli za pyle późną żeńską odmianę męskim wczesnym , pyłkiem to nasiona z tej krzyżówki będą trochę wcześniejsze i pula genów z męskiego będzie większa w tech nasionach czy raczej , więcej genów będzie z żeńskiej ? ( Oczywiście idzie ty o zabawę na zewnątrz )
sorry ojciec ale to tak samo jakbys mial powiedziec przed narodzinami dziecka czy bedzie bardziej podobne do taty czy mamy... nie jestes wstanie przewidziec, roznie to bywa. Pozdrawiam
Racja GanJah DP sugeruje tutaj Voodoo i Khola i na out'a a zarazem na indoora, bynajmniej co do Voodoo jestem pewien, że widziałem juz kilka ofert kupna pestek i przy załączonym info (indoor). A mi chodzi głównie o out'a i aktualnie orientuje sie jakie odmiany są można powiedzieć łatwe w uprawie, małowymagające. A threadzie Polish Strain Guide i gdzies w tym ludzie chwalą Shamana, podobno nie ma z nim dużych problemów i jest dość wytrzymały, inni polecają Lowrydery, a zainteresowałem się odmiana Voodoo bo mało tutaj mówi się o niej, chyba, że nie zauważyłem.
No panowie przeczytalem caly thread ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlem. Na wakacjach planuje wyjazd i pytanie jest nastepujace: kiedy meszczaki na outcie zaczynaja pylic?(chodzi mi o najwczesniejsze pylenie jakie zauwazyliscie na przykladzie swoich krzakow) Bo musze odpowiednio dopasowac termin wyjazdu i powrotu.. zebym nie mial takiej sytuacji ze wroce a tu panienki juz zapylone, bo bym sie chyba zaplakal
;Pozdrawiam
@łysy_łysy wszystko zależy od pogody, w te wakacje co były większość krzaków określiło się już na początku lipca a i w czerwcu też pokazały to i owo.
Rok wcześniej było bardziej normalnie z pogodą i krzaki pokazały płeć w połowie sierpnia.
Ok no to pisze liste ktora narazie posiadam: top44, EM, WW, 5szt workowych hehe (ale stuffik byl naprawde kozak to odlozylem) no i jeszcze dojdzie outdoor mix to z tym rozumiem ze bedzie ciezko okreslic. Ok chlopaki czekam na odpowiedzi. pozdro ;]
co do shamana potwierdzam, malo wymagajacy, sam rosnie, wytrzymaly na plesn strasznie.... bylo mokro jesienia a on nic nie zlapal dobre palenie wychodzi z tego. scinany cos na poczatku pazdziernika, czyli akurat. Polecam
W takim razie zamowie z cfr. Tylko nurtuje mnie jedno pytanie. Czy potem psy nie wpadaja na chate? Slyszalem o takich przypadkach ale myslicie ze to byly plotki czy to sie serio zdarza?
Wydaje mi sie ze nie masz się czego obawiać ze strony cfr. Nie zdarzyło się jeszcze zeby wlasciciel sie popruł...przynajmniej ja takiej historii nie slyszalem. Z tego co wiem to policja nawet gdyby się zainteresowała klientami sklepu, nie moze wymusić na wlascicielu podanie danych osobowych
@ all
Teraz pogoda kijowa ale prognozy mowia ze z poczatkiem kwietnia ma sie to juz konkretnie zmienić. Stąd pytanko...kiedy startujecie z outdoorem? Tzn kiedy macie zamiar wpakować kielki do ziemi. Pytam ludzi którzy nie mają warunków przygotowania sadzonek na parapecie/box'ie
Ja np startuje w pierwszym tygodniu kwietnia (wlasnie ze wzgledu na ta przewidywana poprawe pogody) Pierwsze wysadzam lr i lr#2 co bym na wakacje mogl sie raczyc ich moca Do 2 tygodnia maja planuje juz miec wszystko na spotach. I tez bede kielki bezposrednio do ziemi wkadal - nie mam opcji na sadzonki
A i niech ktos sprobuj odp na moje pytanie jest kilka postow wyzej ;] pozdro
Rastaman Dzieki Po prostu wiecie, zawsze strach jakis jest A ile czekaliscie na pestki z cfr?
Co do pogody to zauwazcie ze wszystko sie przesuwa, zima trzyma sie coraz dluzej i lato tez, dlatego mysle ze jesli wrzucimy cos pod lampy na poczatku kwietnia to nawet pozne odmiany moga dojsc. Mysle ze nawet w pazdzierniku bedzie cieplo. Choc nigdy nic nie wiadomo, moze sie okazac ze zima przyjdzie wczesniej(oby nie). Ja wysadzam jak tylko dostane pestki, mysle ze kolo 12 kwietnia. Na spot wysadze w drugiej polowie maja, do tej pory beda w doniczkach na dworzu, a w razie przymrozkow schowam do domu. Lowrydery caly czas beda na podworku
Ja zależnie od warunków pogodowych :] jesli pogoda będzie dopisywać i nie będzie przymrozków pestki będa brały kąpiel w wacie juz w 2 tyg kwietnia i na spot cos na przelomie kwi/maj.
Pzdr!
Pogięło was ludzie i to srogo - przecież w maju są jeszcze przymrozki a wy na początku kwietnia chcecie coś wysadzać ?
@łysy nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie jednoznacznie - jak już mówiłem wszystko zależy od pogody. Miałem odmiany takie jak wymieniłeś rok temu i był rozstrzał od początku czerwca - pierwsze określiły płeć do końca sierpnia gdzie pokazał się ostatni męszczak...
Odnośnie wyrzucania pestek z domu na spot, określiłem to zależnie od warunków pogodowych. :wink:
W ramach pogorszenia pogody problemem nie będzie przenocowanie kilka dni młodych.
Cinnamon ale ja mam takie zalozenia ze w pierwszym tygodniu kwietnia pogoda bedzie niezla (oczywiscie sprawdze jeszcze pogode na 16 dni, wiem ze ona nie zawsze sie sprawdza ale zawsze to bedzie jakas wskazowka czy juz wysadzac czy jeszcze czekac) Mylicie ze lr nie dalby rady pod 5l butelkami? Najpozniej lr planuje wysadzic w 2 polowie kwietnia zeby do wakacji juz cos tam zebrac Przeciez nie bede wspomagal dilerow i ich chemicznego palenia Tomato jak bedziesz to wez sie wypowiedz co sadzisz o moim planie... ty juz mi tyle razy pomogles :* pozdro
ja w tym sezonie robie wysiew w polowie kwietnia, ale pestony wrzucam bezposrednio do ziemi na spocie. jak ktos ma sadzonki i trzyma je w domu, to raczej powinien poczekac na troche cieplejsze dni. ja pamietam ze sporo plantow ktore mialem pare dni w domu wysadzilem w dlugi majowy weekend, i nic im sie nie stalo..to tez zalezy w ktorej czesci polski sie mieszka, wiadomo ze na poludniu i wschodzie jest jakos troche zimniej..
łysy, co do twojego planu z lr, to wsadzilbym je raczej w maju. nie dlatego ze sobie nie poradza, ale ze wzgledu na natezenie swiatla, slonce w kwietniu jeszcze slabo swieci, a lr bo 3-4 tygodnich zaczyna kwitnac, wiec tylko ci sie wyciagnie zamiast sie rozkrzewiac..maly ci poprostu urosnie i malo z niego zbierzesz..
pozdro