Nu vreau sa fac pe desteptu' dar tre' sa te corectez: nectarul e bogat in zahar, mai precis monozaharide - fructoza....acel nectar fiind o substanta dulce bogata in carbohidrati si foarte hranitoare...
Sursa florala a insectelor de carbohidrati este polenul, asta e painea albinelor, din el fac si pastura.
Apicultoru' din mine nu se poate abtine... da' va rog tineti cont ca momentan n-am stupi, tot ce culeg si folosesc e din stupii unei rude din zona care n-are aptitudini/cunostinte dar are drag de miere.
Norocul meu ca persoana nu vrea decat mierea din care retin de obicei o treime ca rasplata pt serviciile mele, nici nu ma omor cu munca, am doar 2 extractii pe sezon si intretinerea de rutina.
Inafara de miere ma aleg si cu pastura, propolis, laptisor de matca, polen, ceara, capaceala si ocazional apilarnil, dar n-am mereu chef sa-l extrag... Nu vand nimic, absolut totul consum sau dau cadou la familie.
Anul asta a fost seceta si a iesit o miere exceptionala, mult mai concentrata in flavonoizi si antioxidanti:
Nu se vede-n poza ca si cu ochiul liber si n-are tot omu' ochiu' apicultorului dar cand vezi miere d-asta oranj semiopaca, sari pe borcan imediat ca acolo-s bunatati ce nu incap intr-un camion de suplimente comerciale.
In borcanul din stanga e capaceala, un amestec de ceara, propolis si alte bunatati banuite dar inca necunoscute de stiinta, menite sa protejeze mierea. Capacele de la alveolele de miere, asta-i capaceala.