What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

melon said:
mnie sie wydaje ze brak azotu :)
A teraz moje pytanie:
Dzis zeszlem do mojego growboxa (okoo 3:30) i ku mojim oczom mila niesopodzianka ... temp okolo 18C a roslinki takie zielone i wesole ze nie mozliwe ze cos im jest ... a wiec po jakim czasie widac ze sie zestresowaly po przesadzeniu ?

Jak Ci klapna na glebe to poznasz heheh :D

RaStart said:

Jest to niedobor azotu.

melon said:
bez swaitla w temp 8.9 C .... wiem ze to malo ale przez tydzien powinny wytrzymac ( przy wlaczonym swiretle mam okolo 15C)

Musisz jakos rozwiazac problem temperatury podczas wylaczonego oswietlenia. Podczas kwitnienia gdzie oswietlenie bedzie 12/12 rosliny beda mialy za zimno.

pzdr

C

ChaosX

siema wam,
mam wkurwiający problem oświetleniowy ;/

jade pod hps 150w, na 2 ostatnie tyg flo chciałem dać 250W, mam balast giblighting do lamp o mocy 600W (wczesniej chodzila na niej 600W i 400W bez problemu) niestety dziś po podłączeniu tego balastu i tej lampy po kilku minutach świecenia lampa wyłącza się a balast zaczyna buczeć :/ sprawdzałem i przy żarówce 150W jest to samo, tak więc coś się zjebało z balastem najprawdopodobniej, ale co? czy ktoś miał podobny problem i może pomóc?

[edit]
jeszcze jedno mi się przypomniało, jak może skończyć się podłączenie lampy 250W do balastu 150W ? jaką ma wydajność tak podłączona lampa?

pozdrawiam

Last edited:

frether

Member
Veteran
nie bardzo zrozumiałem pytanie ty podłączasz lampę 250W do statecznika 600W?? napisz jaki masz zapłonnik
jeśli to nie prawda podłącz wszystko od nowa bez kondensatora
ChaosX said:
jak może skończyć się podłączenie lampy 250W do balastu 150W ? jaką ma wydajność tak podłączona lampa?
może zaświecić się lub nie, jeśli zaświeci się to będzie słabo świecić najlepiej stosować tej samej mocy stateczniki z tą samo mocą lampy np hps 150W i statecznik 150W

C

ChaosX

Podłączam lampe 250W lub 150W do kompletnego układu zasilającego "GIB Lightning PRO V-T Electronic Ballast".

Przed chwilą przeprowadziłem mały test i okazało się, że lampy MH400W i HPS600W nie wyłączają się.

Jak widać, nie każdy układ zasilający do 600W obsłuży wszystkie lampy o niższym poborze mocy (400/250/150/100/70). Jak widać mój balast działa poprawnie tylko z 400W lub 600W :(

A szkoda, muszę skończyć na 150W niestety ;)

Czy ktokolwiek spotkał się kiedyś z czymś takim? Jak już mówiłem 400W i 600W nie wyłączają się, słabsze lampy 150W/250W tak. Teraz pytanko - czy da radę zrobić tak, aby ten pieprzony balast nie wyłączał się przy słabszej lampie?

Pozdro

frether

Member
Veteran
dlatego pytam się ciebie jaki masz zapłonnik np: uniwersalny od 100W do 600W, czy 400W do 600W. Jeśli ten drugi to nie masz co marzyć o podłączeniu tej lamy, jeśli źle mówię niech ktoś mię poprawi, pozdrawiam serdecznie

Last edited:

melon

Member
Z Gory sry za fotki ale robione fonem i sa to jedne z pierwszych foetk jakie staralem sie zrobic, wiec prosze o wyrozumialosc :)

Witam mam kilka krzaczkow sa w drugim albo 3 tygodzniu vega i sa to odmiany takie jak NYCD F2 od somy i White Island z kiwi seeds. mam rowniez White rhino F3 i tutaj moje pytania:
1) czy roslinki dobrze sie rozwijaja?
2) czy te liscie powinny byc takie oklapniete? I co sie dzieje z tym lisciem na pierwszej fotce ?? jest takie cos biale ... troche zmazalem ale troche zostalo ... (biale tylko na brzegu narazie.
3) kiedy trenowac??
4) czy moge zostawic te w kubeczkach (0.5 litra) jeszcze 2 tyg zeby zobaczyc plec?

Zdjecia :

P.S
zyja w szafce 60 na 65 cm i 150 cm wys. Lampa 200 envirolite 24/0 poniewaz musialem dac do garazu i z 18/6 dac na 24/0 ze wzgledu na temp. Wentylaja to wentyl okolo 150 m3/hr

PzDr
Melon

Last edited:

semyazza

New member
melon said:
widzialem .... to samo co na haszyszu ... :D

skoro tam zrobilem to tu tez :D

melon said:
a co z mojimy pytaniami .... zna ktos odp ??

moge ci tylko pdopowiedziec ze na moje oko wygladaja chudo , daj jakis wentylator na nie zeby lodygi im wzmonic zanim zaczniesz trenowac .

Last edited:

Leptosoma

sɔıʇǝuǝ⅁ ʞuoW
ICMag Donor
Veteran
melon, czy ja dobrze widzę, masz tam 17C przy włączonej lampie?
Jeśli tak to jest prawdopodobnie przyczyną powolnego wzrostu bo rośliny wyglądają spoko tylko są bardzo małe jak na swój wiek, pomyśl co będzie jak przestawisz na flo... 17C to stanowczo za mało nawet w fazie ciemnej jak na moje, od 20 bezpieczniej jest i nie powinno się dopuszczać do spadków bo to hamuje wzrost.
Postaraj się przenieść boxa do nieco cieplejszych warunków lub zainstaluj jakieś ogrzewanie, to powinno pomóc. Powodzenia.

peace

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
melon - rosliny rosna ! morze rosna wolnjej ale rosna !!! Leptosoma ma racjcje o tej temperaturze , zredukuj to , roslina jak ma podawany wykres to sa to raczej 2 skrajnosci a te optymalne temp. to raczej 24^C - 27^C jasne ze bendzie roslo w 30^C , albo w 17^C , ale juz zachodza inne procesy w roslinie i roslina np. zamiast sie rozwijac - zaczyna sie bronic , sam nie raz mialem zle prowadzone rosliny i wiem jedno ze zawsze wracaja do zdrowia - JESLI SZYBKO WROCA DO NORMY !!!

L & P

melon

Member
no wlasnie przeniose do domu w pojiedzialek wieczorem i wszyswtko do normy wruci ... potrzymam potem jeszcze z tydzien na vegu i przelacze na flo pod 250 W :) czy to bedzie mialo sens?? ile myslicie potrzymac jeszcze na vegu zeby zebrac okolo 30g z roslinki ??

semyazza

New member
melon said:
no wlasnie przeniose do domu w pojiedzialek wieczorem i wszyswtko do normy wruci ... potrzymam potem jeszcze z tydzien na vegu i przelacze na flo pod 250 W :) czy to bedzie mialo sens?? ile myslicie potrzymac jeszcze na vegu zeby zebrac okolo 30g z roslinki ??

daj foty ile miejsca ci to zajmuje w boxie , tak trudno ocenic ile jeszce wega .

C

ChaosX

tydzień wega wystarczy jesli celujesz tylko w 30g. zreszta przy odpowiednich zabiegach powinno byc wiecej nawet ;]

orangefreak

Member
Mam takie małe pytanie, może przewineło sie juz tutaj w tym wątku ale nie mam zbytnio czasu na przegladanie 125 stron.

Jaka musi być odległość lampy HPS (400W) od pomidorków? 30cm? 50? Czym mam się kierować? temperaturą w boxie?

Pozdrawiam, zapracowany asterix. ide wypic magiczny napoj i do pracy, Panoramixowi odłączyli neta hehehehehe :D