ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
Mam pytanie, czy jeśli mam układ zapłonowy i wszystko pod HPS 400 W to czy wystraczy ,że kupię 400 Mh i wkrece a tez mi bedzie działać jak nalezy?? z Gory dzieki za odpowiedz
zalezy jak na to spojrzec.ale ja naprzyklad uwazam ze najlepiej stopniowo,umozliwia to rozwoj naprawde mocnego systemu korzeniowego.ale ludzie ruznie robia,mozesz sprobowac jedna wluz odrazu do 11?(troch duza ) a inna np trzy razy przesadz zanim przelaczysz swiatlo 12/12.najlepiej bylo by to sprawdzic na dwoch klonach z tej samej matki.ale z tego co ja juz zauwazylem po scieciu rosliny,ze te rosliny przesadzane kilka krotnie naprawde mialy lepiej rozwiniente korzenie.
Witam,
Mam takie pytanie jak zmniejszyc ph wody ?? czy moge dodac octu ?? czy wogole da sie jakims domowym sposobem to zrobic czy trzeba isc do sklepu po ph- ??
Czy jest sens dodawac do doniczek clay pebbles albo hydrated limestone albo cos takiego ?? ( dolomit moze?)
ok, thx
dzieki tobie czczo zaoszdzeze kolejna kase bo juz mialem isc i kupowac jakies ph- i jakis ph pen bo mam taki z GHE ze papierki i ktos mowil ze chujowe ale ja uwazalem ze wystarcza wiec przy nich zostane
P.S
czy to normalne ze w 5 dniu zycia roslinki ma ona 8cm wys ?? najwyrzsza z 21...
siema,
chciałbym się dowiedzieć jak powinno wyglądać podłączenie
cooltube + filtr + wentylacja.
chodzi mi o jak najbardziej efektywne podłączenie tego :]
a tak btw. właśnie niedawno stałem się posiadaczem BudBox L Silver, zajebisty namiot, imho lepszy znacznie niż niemiecki homebox. W środku srebrna chropowata powierzchnia idealnie odbijająca światło
poza tym namiocik w ogole nie przepuszcza światła!
i właśnie chcę tam wsadzić hps 600W razem z filtrem i cooltube
pytanko do znawców.
mam w boxie 3 panny ak47 x diesel ryder af na flo. zostaly im jeszcze jakieś 3 tygodnie. chcialbym aby do konca napuchnely maksymalnie. mam lampę MH-400W o strumieniu swietlnym 33.000 lumenów i barwie 4.000k. zastanawiam się czy lepiej się to sprawdzi aniżeli aktualny philips son-t pro 150w 15.000 lumenów 2200k ??
nie patrzmy nawet na moc, najlepiej byloby dać oczwysicie hpsa 250w w tym wypadku, ale po pierwsze nie mam, po drugie dzis juz nie kupie a po nowym roku roslinki beda juz prawie gotowe, wiec moge ratować się jedynie tym MH
jak widać lumenów wiecej, ale martwi mnie barwa. co o tym sądzicie?
[edit]
wlasnie przeczytalem, w jakims poradniku dr.chronic ze temp. 3500-4000k jest malo uzyteczna dla roslin
@ChaosX dobrze przeczytałeś - lampy meta halogenowe używa się jedynie podczas wzrostu wegetatywnego. Później zamienia się je na lampy sodowe, które mają inny zakres widma.
Nie uprawiałem nigdy pod mh, ale wydaje mi się, że wydajniejsza dla roślin będzie ta 150 w niż 400 w światła niebieskiego.
Rozumiem, że panienki siedzą teraz pod tym philipsem 150 w ?
teraz siedzą tam 3 panny, o dziwo temperatura w normie. dwa wiatraki do góry wyciagaja powietrze + kanałowy chłodzący lampe w cooltube no i dodatkowy mieszający w srodku chodzący na maxa.
myslicie, ze te 600W przez ostatnie 3 tygodnie mocno zwiększą plon?
Raczej zwiększy i to nie mało. Któryś z producentów nawozów w swojej broszurce dawkowania ma progresywny wzrost mocy lamp, przez cały okres kwitnienia.
Zielony zawsze pod koniec uprawy zmieniał 250w na 400w i mu piękne topy wychodziły.
Życzę powodzenia w ostatnich tyg., u mnie zawsze coś w tym okresie szwankowało i lipa wielka wychodziła z tego ;/.
Masakra panowie, w ramach swiat chciałem sklecic do konca mojego boxa do sadzonkowania i lipe mam z temperatura. Po jakis 3-4 minutach jest ponad 35 stopni w odległosci ok 5-10 cm od swietlówek. Zestaw przedstawia sie tak:
8 x philips 27 W
wyciąg: wentyle od kompa jeden wyzej 12x12 cm drugi przy samej podlodze ok 8x8cm
Wlot pasywny z pułapką świetlna z rurek pvc 1/2" ( dwie na gorze dwie na dole) + wentyl 8 cm mieszajacy powietrze w boxie (dmucha na lampy). Wymiary 39x47x53 wys. Szału nie ma no ale jak mówilem cel = sadzonki.
Prosiłbym o porady co poprawić.
Wesołych...
zapodaj plexe pod te swietlowki albo szybe i zrob tak zeby wentylatory wyciagaly cieple powietrze spod szyby/plexy.
w srodku mozesz dac wentylatorek do mielenia powietrza. malutki box masz , ciezko bedzie temperature ogarnac duzo zalezy od temperatury otoczenia boxa.
Tzn wentyl ma wyciagac powietrze z komory ze swietlowkami ktora utworzy szyba? Bo jesli tak to juz mam lipe bo nie ma gdzie tego wsadzic ;/. Dodam narazie szybe i zobacze jak to bedzie sie prezentowalo. Jaka odległosc miedzy swietlowkami a szczytami jest odpowiednia zeby planty sie nie wyciagaly zabardzo?