What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

V

vod

Trzeba sobie znaleźć adekwatny podręcznik -> biblioteka politechniki, internet(?)

Prędkość przepływu powietrza można policzyć dzieląć wydatek wentylatora [m3/h] przez powierzchnię otworów. Musisz przeliczyć wydatek na [m2/s] i pow. otworu na [m2] i dostaniesz wynik w m/s, który jest bezpośrednio związany z tym jak bardzo będzie ci szumiało. Wstyd się przyznać, ale nie pamiętam jakie wartości się w wentylacji za dopuszczalne przyjmuje. Coś koło 3m/s?

Straty ciśnienia jest trudniej oszacować. W tablicach można znaleźć jednostkowe opory dla otworów i kształtek oraz policzyć opory liniowe w przewodach...

Natomiast potrzebny wydatek wentylatora - wspomniane [m3/h] - liczysz na podstawie źródeł ciepła jakie masz w środku, temperatury otoczenia i wymaganej temperatury w boksie.

Albo po prostu bierzesz najmniejszy wentylator typu ufo jaki jest w handlu, podłączasz pasujący filtr, wrzucasz do boksa, robisz parę dziur na wloty pasywne, tak żeby z grubsza mieć ich powierzchnię dwa/trzy razy większą niż te 100mm którym wydmuchujesz i jedziesz i nie rozkminiasz nieistotnych szczegółów. Powinno działać dobrze. Przeskalowane kilka razy i głośno, ale nie znajdziesz mniejszego wentyla co by ci do filtra dobrze pasował, a bez filtra jest zbyt przypałowo uprawiać w domu.

e: ano zależy gdzie stoi i gdzie wydmuchujesz z niego powietrze.

Last edited:

lipasss

Active member
zalezy gdzie box stoi, ja uprawiam bez filtra z wiatrakime rkv 430 m3/h i jest gites. Chyba ze odmiana smierdzaca wtedy serio przydaloby sie zainwestowac w jakas weglowke.
Co do wiatraka to na paczatku uzywalem zwyklego dospela lazienkowego z 150 m3/h i tez ladnie dawal rade. wszystko zalezy od rago jak zrobisz odblusnik i odprowadzenie cieplego powietrza.

K

KuBcUsiK

Właśnie odkopałem swoje nasionka. 2 z nich puściły malutkie kiełki. 2 z nich tylko pękły. Wszystkie nasionka zczarniały. Da rade jakoś je wyratować czy spisać je na straty? Minęło już 3 tyg. Chyba coś porządnie spartaczyłem

lipasss

Active member
po takim czasie to juz raczej nic nie zrobisz.
mozesz delikatnie nacisnac nasionko po bokach ale delikatnie zeby upewnic sie czy skorupka pekla - jest to tzw precrushing - robi sie to co prawda duzo wczesniej zeby ulatwic pekanie nasion ale mozesz sprobowac.
jak nic nie zdzialas to wrzuc te nasionka do jednej malej doniczki z wilgotna ziemia, zawin w woreczek foliowy odstaw w ciemne cieple miejsce < okolo 26-30 stopni> i zapomnij o tym na kolejne 4 dni. sprawdzaj co jakis czas. jak nic nie wyjdzie to znaczy ze skopales kielkowanie.
nastepnym razem radze wrzucic nasiona do szklanki z woda na pare godzin a potem do ziemii na glebokosc okolo 5 mm i doniczke w woreczek foliowy. to najbezpieczniejsza metoda kielkowania.

dekadan

Member
3 tyg? chyba se zartujesz...
u mnie proces kielkowania do pokazania sie pierwszych listkow nigdy nietrwal wiecej niz 4-5 dni

melon

Member
witam,
zbudowalem mojego boxa i wlasnie wzucilem pestki w szklanke z woda i mam takie pytanie jakie lampy dac na pierwsze 10 dni roslinki (box 70 na 110 cm i 180 wys) mam hps 600 i hps grolux 600 ( z blue spectrum) i teraz ktos mi powiedzial ze 600 w to o wiele za duzo, myslalem o takich 11w energy savers (10 takich) czy to wystarczy ? i jak je zamontoqwac?? jesli nie starczy t opowiedzcie co najtaniej wyjdzie ??

Pozdro, melon

P.S czy da sie rozpoznac czy zarowka jest nowa czy uzywana ?

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
melon said:
witam,
zbudowalem mojego boxa i wlasnie wzucilem pestki w szklanke z woda i mam takie pytanie jakie lampy dac na pierwsze 10 dni roslinki (box 70 na 110 cm i 180 wys) mam hps 600 i hps grolux 600 ( z blue spectrum) i teraz ktos mi powiedzial ze 600 w to o wiele za duzo, myslalem o takich 11w energy savers (10 takich) czy to wystarczy ? i jak je zamontoqwac?? jesli nie starczy t opowiedzcie co najtaniej wyjdzie ??

Rzeczywiście to dosyć sporo światła na sadzonki, zupełnie niepotrzebują tyle, wręcz będzie to dla nich szkodliwe.

energy savers są drogie.

ja do sadzonek używam sufitowej oprawy rastrowej na świetlówki. Np. takiej jak tu znajdziesz: http://www.zext.csd.pl/oferta.php?LANG=pl&kat=29

Tylko usuwam z niej te fikuśne rozpraszacze swiatła żeby został sam klosz. Bardzo łatwo się to podwiesza, i mają już na wyposażeniu stateczniki itp, tylko kabel trzeba dołączyć.

W castoramie albo innym sklepie elektrycznym będzie kosztować 60-70zł

Do tego 4 świetlówki 18W, zależy jakie kupisz, możesz kupić np. philipsa specjalne do oświetlania roślin ale zwykłe też będą dobre, ogółem wyjdzie paredziesiąt złotych za świetlówki.

I to w zupełności wystarczy na pierwsze 2-3 tygodnie życia roślin.

pozdr, kov

lipasss

Active member
ja w boxie 75 x 75 mialem 600 W mastergrow z 90.000 lum i byl wypas. Tyle ze musialem dokupic wiatrak promieniowy zeby to wychlodzic
jedna lampa 600 w ogarnie ci takiego boxa zajebiscie
daj lampe tak na 40- 50 cm od roslin i kontroluj temperature. jak masz dobre chlodzenie lampy to mozesz dac nizej ale nie przekraczaj 29 stopni przy szczytach roslin na wegu i do 27 stopni na flo byloby idealnie. jak bedziesz mial wiecej to moze sie to odbic na twardosci topow. Bedziesz je mial malo zbite.

z taka lampa i wysokoscia boxa jaki masz proponuje jakies 27 - 30 dni wega i duze doniczki docelowe na samiczki np 10 - 14 litrow

Last edited:

melon

Member
witam,
kupilem te zarowki energo oszczedne ale nie pisze jaka barwa swiatla... a i jeszcze jedna sprawa o co chodzi z tymi zarowkami t3, t4, t5 ??

lipasss

Active member
znam je. :D Southern Electric rozsylal je kiedys za darmo w pakietach w uk.
o ile sie nie myle maja 6400k lub cos kolo tego. z tym ze jak dla mnie taka zarowka za malo lumenow produkuje. wsadzis takich 10 i bedziesz mial 140 w dajace jakies 10 x 320 = 3200 lumenow podczas gdy hps 150 W da ci tych lumenow okolo 16.000.
jak masz taka mozliwosc to montuj tam jakas sodowke, no chyba ze pare g cie zadowala.

70 cm na 110 cm to 0,77 metra kwadratowego. czyli za duzo na hps 250 W - zalecane 400W.

Last edited:

lipasss

Active member
melon

ja dalem od razu 600W i nic mi sie nie spalilo. wszystko ladnie roslo. najwyzej daj lampe w odleglosci 60 cm od krzakow. strumien swietlny bedzie bardzo duzy a tempa niska bo odleglosc duza. tylko wtedy zapodaj keramzyt na gore bo taka duza lampa wysusza ziemie ostro.

kempamc

Member
jak myslicie jaki plon moze byc przy 60x60cm i 150w hps LR#2 lub LR Classic w pojemnikach 0.5l - 1l ?? chodzi mi o jedna rosline..

na seed widzialem foto LR#2 w kuebczku 250ml wiec mozna by tak zrobic SOG na calej powierzchni i powywalac meskie i ew. przesadzic do wiekszych doniczek jezeli miejsce by na to pozwalalo

V

vod

Tylko prądu trochę szkoda.
Skoro 100W też wystarczy (pewnie nawet lepiej, bo mniej zmaży siewki), to po co palić 600W?

lipasss

Active member
jak kto woli. ja startuje od razu. szybciej rosna i nie wyciagana sie za bardzo.
ale racja jak ktos nie lubi marnowac pradu to na wega niewiele trzeba :D za to nie ma co oszczedzac na flo. duze zbite topy oblepione krysztalkami przeciez tego chce kazdy grower :d
pozdro600