Fridrich said:mam pytanko do bardzej doswadczonych growerow, otoz jesli uzyje lampy 600w ktora ma 150lum/w to wiecej wyjdzie niz z lampy 400w ktora ma 137lum/w. przy lampie 400w bede mial mniej punktow swietlnych i blizej szczytow.
pozdrawiam
Fridrich said:doslownie to nie o to mi chodzilo, ale o to przy jakich lampach bedzie wieksza wydajnosc z 1W ( 400w ktora ma 137lum/w czy lampy 600w ktora ma 150lum/w roznica 13lum/w ) bo z moich wiadomosci zgromadzonych na angielskich forach wynika ze doze znaczenie ma takze wysokosc lampy od szczytow ( bynajmniej ja tak to zrozumalem ) i chcalem to zweryfikowac z Wami
P.S. oczywiscie nie dam tak blisko szczytow 600W jak to sie dzieje przy 400W ( twierdzenie wynikało to z jakiejs straty wynikajacej z odleglosci ) . Moze sie myle albo zle to przetumaczylem. Wiadomo ze jak wezmie sie wieksza lampe na ta sama poweszchnie to wyjdze wiecej
retbatler said:Siewka.
Trochę się martwię o moje pierwsze klony - pożółkły nieco przez ostatnie 2 dni.
Są 10 dni od pobrania, siedzą w doniczkach torfowych pęczniejących, korzeni jeszcze nie widać.
Pojemnik jest przykryty folią, wietrzę raz na dwa dni, jak podlewam matki. Wtedy trochę opryskuje wodą, torfiaki są stale mokre, troche wody jest na dnie pojemnika.
Stoją pod 6 kompaktów 21W - 24/0.
Temperatura około 25 st.
Pewnie panikuję, ale czy to normalne że tak kolor gubią, czy coś źle robie?
Edit: thx Flo