What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

szok

Member
w takim razie gratulujemy... ja wyciagnalem najwiecej o ile pamietam 0,8 g/W i uznalem to za sukces.moze idz na studia rolnicze czy cuś...:D

Fridrich

Member
mam pytanko do bardzej doswadczonych growerow, otoz jesli uzyje lampy 600w ktora ma 150lum/w to wiecej wyjdzie niz z lampy 400w ktora ma 137lum/w. przy lampie 400w bede mial mniej punktow swietlnych i blizej szczytow.

pozdrawiam

P.S. chodzi o wydajnos z 1W !! np. 3 x 400W bedzie wieksze niz 2x 600W

Last edited:
A

adrianmenyo

wszystko zalezy od powierzchni jaka dysponujesz, niema sensu wkladac 600 np, na 0.5m2, 600w bym zakupil przy okolo 1m2 - to jest moje minimum. Pozdro!

szok

Member
Fridrich said:
mam pytanko do bardzej doswadczonych growerow, otoz jesli uzyje lampy 600w ktora ma 150lum/w to wiecej wyjdzie niz z lampy 400w ktora ma 137lum/w. przy lampie 400w bede mial mniej punktow swietlnych i blizej szczytow.

pozdrawiam

jesli wsadzisz do tego samego boxa to suma sumarum wyjdzie wiecej. łodygi będa grubsze a kwiaty pełniejsze. uprawiam pod 400w i 600w w jednej linii obok siebie i widze tą róznice codziennie.

adriano oczywiscie tez ma racje. polecał bym zwiekszyc boxa do 1mx1m dla tej 600w.

cool tuba tez by sie przydala. idzie lato temperatury wzrosną na dworze a co za tym idzie wzrosna tez w pomieszczenach. ja zauwazylem u siebie co roku mniejsze plony w miesiacach lipiec sierpien. w tym roku wale na bank cool tuby koniecznie. czysty zysk.

acha - pamietaj jeszcze ze kazda inwestycja w udogodnienia odbija sie pozytywnie na plonie wiec nie ma co zalowac kasy.

Fridrich

Member
doslownie to nie o to mi chodzilo, ale o to przy jakich lampach bedzie wieksza wydajnosc z 1W ( 400w ktora ma 137lum/w czy lampy 600w ktora ma 150lum/w roznica 13lum/w ) bo z moich wiadomosci zgromadzonych na angielskich forach wynika ze doze znaczenie ma takze wysokosc lampy od szczytow ( bynajmniej ja tak to zrozumalem ) i chcalem to zweryfikowac z Wami :D

P.S. oczywiscie nie dam tak blisko szczytow 600W jak to sie dzieje przy 400W ( twierdzenie wynikało to z jakiejs straty wynikajacej z odleglosci ) . Moze sie myle albo zle to przetumaczylem. Wiadomo ze jak wezmie sie wieksza lampe na ta sama poweszchnie to wyjdze wiecej :D

szok

Member
Fridrich said:
doslownie to nie o to mi chodzilo, ale o to przy jakich lampach bedzie wieksza wydajnosc z 1W ( 400w ktora ma 137lum/w czy lampy 600w ktora ma 150lum/w roznica 13lum/w ) bo z moich wiadomosci zgromadzonych na angielskich forach wynika ze doze znaczenie ma takze wysokosc lampy od szczytow ( bynajmniej ja tak to zrozumalem ) i chcalem to zweryfikowac z Wami :D

P.S. oczywiscie nie dam tak blisko szczytow 600W jak to sie dzieje przy 400W ( twierdzenie wynikało to z jakiejs straty wynikajacej z odleglosci ) . Moze sie myle albo zle to przetumaczylem. Wiadomo ze jak wezmie sie wieksza lampe na ta sama poweszchnie to wyjdze wiecej :D

ty Fridrich- wiec kurwa w koncu o co ci chodzi. zadajesz jakies pierdolniete pytanie "czy z 600w wyjdzie wiecej niz z 400w". kazdy probuje sie domyslic jakiegos ukrytego sensu i probuje ci pomoc na rozne sposoby i okazuje sie ze rzeczywiscie pytasz o to "czy z 600w wyjdzie wiecej niz z 400w". wiec powiem ci ze rozwniez z 1000w wyjdzie wiecej niz z 600w.
wez sie kurwa zastanow o co pytasz bo nie jestes do huja na forum hyperrealu. i dodam jeszcze ze "anglojezyczne fora" to nie jest zaden wykladnik czy wyznacznik wiedzy.

pozdro i zacznij myslec
(a jak chcesz se nabic posty to zacznij wazelinowc kolesiom na anglojezycznych forach jakie maja piekne rosliny-sprawdzone,działa ) :bashhead:

Yarcio

Member
Fridrich, nie wiem, czy ot to Ci chodzi, ale im mocniejsza lampa, tym ma wieksza wydajnosc lum/W. Ale to chyba oczywiste, ze przy 600W beda ladniejsze rosliny i wyjdzie wiecej plonu niz przy 400W :bashhead:

Fridrich

Member
dzieki zomki ;/ szok wiem ze popelnikem blad w tamtym poscie ale chyba kazdemu sie moze zdazyc. nie powinnes sie tak tym przejmowac.

pozdrawiam

R

retbatler

Siewka.

Trochę się martwię o moje pierwsze klony - pożółkły nieco przez ostatnie 2 dni.

Są 10 dni od pobrania, siedzą w doniczkach torfowych pęczniejących, korzeni jeszcze nie widać.
Pojemnik jest przykryty folią, wietrzę raz na dwa dni, jak podlewam matki. Wtedy trochę opryskuje wodą, torfiaki są stale mokre, troche wody jest na dnie pojemnika.
Stoją pod 6 kompaktów 21W - 24/0.
Temperatura około 25 st.

Pewnie panikuję, ale czy to normalne że tak kolor gubią, czy coś źle robie?

Last edited:

Flo

Member
na moje oko to wydaje mi się że te kloniki mają troche za mokro. nie wieże jednak tego faktu z żolknięciem.

wszystkie klony które do tej pory wyszly z pod mojej ręki mniej lub więcej żólkly podczas ukorzeniania zaczynając od największych dolny liści. zapewne żolknięcie jest następstwem zużywania przez kloniki pierwiastków w procesie ukorzeniania podczas, którego szczeppki także nieznacznie rosną. z każdym dniem szczepki potrzebują coraz więcej skladników odżywczych a mają coraz mniej do wycofania z lisci.
do pewnego momentu liscie będą żólkly. 10 dzień ukorzeniania to już dość sporo i korzonki powinny sie na dniach zacząć pokazywać.
ja w takim momencie już zaczynam karmienie nawozem podstawowy i stymulatorem wzrostu korzeni ( w bardzo malym stęrzeniu ok.1/4 dawki początkowej) ale twoje klony mają dość mocno naśiąknięte podloże więc nawet nie ma jak dokarmić. chyba że mi się wydaje(foto to jednak nie rael)

E:
aaaaa... ja już bym kloników tak obficie nie spryskiwal.

Last edited:

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
mam w planach kupno box-a rozmiar S zw komplecie https://sklep.hydroonline.pl/go/_category/?idc="26_53"&sess_id=cd6fb61ba0a892f1a086638a34a8bd57 czytalem,planuje i zakupu nie robie JUZ-hop-Siup ale w kwietniu heheheh pytan mialem mase i wszystkiego sie dowiedzialem z przeczytanych postow ( historia tego forum! ), myslalem o zmianie ukladu na 400W w coolT. i teraz juz sie upewnilem ( LATO , mala kubatura boxa +duza lampa , box latem bedzie w drewnianej szopce ? wlaczony noca !)
Ja stosuje 250w a na ostatnie 3-4 tyg FLO wkrecam 400w !alE szafka jest za mala , nawet jak zbilem temp. do 28-30^C to i tak uszkodzilem kwiatki - biale szczyty ! - za nisko lampa ...

gruby czy lampe masz w coolT. jesli dostawiasz ja do kwiatow na ost 4 dni? czy dobra wentylacja wystarczy ?domyslam sie ze bez CoolT. stosujesz to na 100w-250w , czy wieksze tez ? ;) pozdro

szok

Member
retbatler said:
Siewka.

Trochę się martwię o moje pierwsze klony - pożółkły nieco przez ostatnie 2 dni.

Są 10 dni od pobrania, siedzą w doniczkach torfowych pęczniejących, korzeni jeszcze nie widać.
Pojemnik jest przykryty folią, wietrzę raz na dwa dni, jak podlewam matki. Wtedy trochę opryskuje wodą, torfiaki są stale mokre, troche wody jest na dnie pojemnika.
Stoją pod 6 kompaktów 21W - 24/0.
Temperatura około 25 st.

Pewnie panikuję, ale czy to normalne że tak kolor gubią, czy coś źle robie?

Edit: thx Flo :wave:

dwie rzeczy masz źle:
wody nie powinno byc na dole. nie wyschną nawet przez 5dni jak nie podlejesz wiec ta woda jest tam nie potrzebna.pojawią sie w niej glony tylko , cala zzielenieje wiec wylej ją

duze liscie ci pozolkly poniewaz roslina nie ma jeszcze korzeni wiec nie ma jak zasilic ich azotem.obetnij liscie. mozesz nie koniecznie cale tylko np. na pół je poprzecinac.
cały myk z lisciami polega na tym ze trzeba dojsc do wprawy ile ich zostawic. nie da sie tego opisac. ukorzenilem juz setki klonow i oczywiscie popelnialem bledy na poczatku i doszedlem w koncu do wprawy.

jesli chodzi jeszcze o ukorzenianie to najwazniejsza z moich obserwacji jest temperatura i wilgotnosc. sprawdz tez czy nie maja zimno od podlogi. jak cos to zastosuj styropian.

R

retbatler

@ Flo, szok, gruby
Dzięki Panowie za rady, pozbyłem się nadmiaru wody, przyciąłem liście, a jak korki podeschną i dalej nie będzie korzeni to delikatnie dokarmię.

Pozdr.

Timbuktu

Member
Hej

Mam kilka pytań do tych, którzy uprawiali w coco (sam chcę wystartować teraz w kokosie - kostki sprasowanego kokosu dostępne w ogrodniku).

Otóż:

1. Czy do kokosu warto dodawać dolomitu (chodzi bardziej o Mg niż o stabilizajcę PH)?

2. Jak wygląda kwestia podlewania (6.3l donice), czy kokos szybciej "wysycha" niż ziemia?

3. Kwestia przygotowania donic - czy warto zamiast podstawki zbierającej wodę zastosować zwykły worek na śmieci (szczelnie owijając nim spód donicy i zostawiając małe otwory wentylacyjne) celem utrzymania większej wilgotności i zapobieżeniu przesuszenia ?

4. Kwestia PH - czy kokos będzie przyjmował po każdym podlaniu PH takie jak woda (odżywka) którą wlaliśmy? Czy PH w coco zachowuje się tak jak w ziemi czy szybciej reaguje na każdą wartość PH wlanego roztworu? Jak ogólnie wygląda kwestia PH w coco?

5. Przygotowanie samego kokosu - zalać wodą, poczekać aż napęcznieje, resztę wody wylać, poczekać aż koko przeschnie i zalać wodą PH 6-6.5 + minimalne startowe dawki pożywki (zapewnić pierwiastki małej roślince) i dopiero sadzić ziarno - dobrze kombinuję?

6. Ostatnie pytanie wynikające z pytania nr.2 - wierzch donicy posypać keramzytem??

P.S. Zauważyłem temat o coco na zagranicznych działach, ale u mnie angielski nie jest za dobry, tak że nie gniewajcie się na mnie :redface:

Pozdr.

Last edited:

k_kaliber

Member
Hej.
Ad.1
-Ja nic nie dodaje oprucz prof nawozow:) teraz mam z GHE i jest supper
Ad.2
-Moze nieznacznie szybciej bo w nim jest duzo wiecej powietrza niz w ziemi ale nie mam z nim zadnych problemow (mozna uprawiac w nim jak w hydro lub jak w zwyklej ziemi a do tego moga byc mniejsze donice)
Ad.3
-Ja bym raczej uzyl donic bez odwodnienia lub.... hehe mozesz dac donice do duzej skrzynki + pompka i zrobic hydro
Ad.4 ph w coco wiem ze zachowuje ph wody. Jak chcesz je zmienic to wystarczy przelac kilka razy woda zdemineralizowana uff i powinien zmienic ph.
Ad.5
Na poczatek zalej woda i tyle jak wyjda kielki to mozesz dac np rizotonic i sladowe ilosci nawozow.
Ad.6
Mozna zeby nie wysychalo za szybko ale zobaczysz coco to super medium
Uprawa jest bajecznie prosta jak masz dobre ph i dobre nawozy.
Te maluchy siedza w cocosie i sa podlewane codziennie a qmpel mial podobne i podlewal 2-3 x na tydzien i tez sa super.

Last edited:

Timbuktu

Member
Dzięki za odpowiedź. Większość moich domysłów się potwierdziła.

Z PH i nawozami to nie problem - również posiadam GHE (tripack) i bardzo sobie go chwalę.

Czyli reasumując jadę następny temat w kokosie.

Latest posts

Latest posts