What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

V

viceroy995

kto ogarnia dobrze elektrykie i co powinienem zrobic pierwsze to to ze chce expic w pieczarze czyli w bloku , chodzi o to gdzyz podlocze zlodziejke to prad jest gdy dorzuce timer cyfrowy wszystko ok ale odlicza tylko jesli swiatlo jest wlonczone na korytarzy mimo ze zlodziejka w piewnicy jest wlonczona i chodzi o to ze gdzy zapale swiatlo w piwnicy i w korytarzu to wszystko dziala bez zarzutow odlicza itp all dziala ale jesli zgasze swiatlo na korytarzu w piwnicy pojawia sie problem, pprad niby jest ale timer nie dziala, odrazu sie wylancza i nawet jak przskocze na manual on to po sec sie gasi kto kuma i bardzo chcialby pomoc?

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
zarowka zamyka obwod,jestes podlaczony do osowietlenia schodowego?ile wlacznikow do tego oswietlenia jest.
bys musial jeden kabll podlaczyc do wlocznika ,najlepiej pierwszyego a drugi z oprawki zarowki,zarowka zawsze jest podlaczona do produ,jedynia faza biega po krzyzujacych,ciezko mi to troszke wytlumaczyc,musial bys zajrzec do schematu wlacznikow k,rzyzowych, ale pierwszy jest schodowy i jak sie domyslam jest tez czasowy

jedynia ta metoda bedziesz mial 230 v

mniejwiecej tak to wyglada,stara metoda ,teraz juz wiekszosc zaklada pulsacyjne a szczegolnosci gdy tez idzie domotica ,niewiem czy cos ztego jazysz.nadrugi raz odrazu wyjasnij co gdzie a nie od zlodziejki ,zawsze kazda celna pomoc kosztuje z 10 postow z zapytaniem a jak to ajak tamto,jak przeciaganie liny.odrazu sie pisze co jak i wtedy pomoc jest szybsza:biggrin:
picture.php

zanzaczylem skad najlepiej chycic polaczenie zeby bez przeszkod bylo(1 i 2),gorzej gdy jeszce jest zalozony czasomiesz,chociasz tez i to idzie obejsc,tzeba jedynie zamienic kable :)

Last edited:
V

viceroy995

tako wlaczniki sa dwa jeden w piewnicy drugi w korytarzy w piewnicy jest jedna oprawka co daje swiatlo a na korytarzu dwa. i gdy odpale na korytarzy swiatlo to all dziala bez zarzutow ale jak grasze na korytarzu to juz nie smiga, a pod to podloczone jest 200 i wiatrak to powinno trybic i nie wiem o co biega. skoro mam 230v to lampa 200 no i wiatrak 15, ale reszta ucieka chyba na timer. jak to zrobic by miec normalnie prad? co mam wykrecic zarowki i wloncznik wlonczyc i jechac na przypal? tak to raczej bym nie chcial ^^

V

viceroy995

w sumie moge zrobic chyba jeszcze ze to bd smigac 24/7 xD najlepsze wyjscie chyba dla automatow nic nie bd co?

V

viceroy995

dam se siana z ta pieczara chyba ^^ ale dzieki za checi w pomocy

powodzenia z fartem ^^

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
wszystko mozna,ale musisz miec probowke,wiesz jaki typ zasilania ,2 x 130 czy faza i nuetro

musial byl przezucic faze ,tak zeby na wloczniki poszlo nuetro ,
i jescze takie pytanie,mozna dociagnac kabli czy to sa podtykowo kladzione kable,wsumie bardzo wazne

czy ty juz wykozystujesz faze,pisz co jest jak stary,opisz instalacje do ktorej jestes podlaczony i w jaki sposob,bo to pomoze innym moze ,posttaram sie rozwizac twoj proble i napewno bedzie hulalo.

Last edited:
F

farmerogrodnik

ptrr
obliczylem objetosc i box ma 2m3. Wole dolozyc troche pieniedzy i zrobic to jak nalezy zeby pozniej nie bylo niespodzianek.
A z tych odmian co podales mam jedna z nich i czeka sobie odpowiedni moment az bedzie wszystko gotowe.

V

viceroy995

mam normalna instalacje w bloku jak kazdy w piewnicy sa male puszki przy kazdym wejsciu do pieczary

Amnnesia

Member
Ryzykowna sprawa może i z zapachem wygrasz ale rachunków za prąd w klatce które dość mocno wzrosną nie oszukasz a może to wzbudzić zainteresowanie choć by wścibskich sąsiadów czy spisujących liczniki ja bym nie ryzykowała viceroy995 a jeśli zdecydujesz inaczej pozostaje życzyć powodzenia

B

BajCus

z doświadczenia mogę napisac ze jeden grow w piwni można zrobić. Co do puszczania wentylacji do wentylacji kominowej w bloku odradzam (zaciągi wsteczne itp.). Jeśli nie masz filtra węglowego albo Cie na niego nie stać to dam Ci dobra rade. Odpusc ;-)

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
heja
licznik tez idzie zatrzymac wszystko idzie,bez zostawiania sladow itp.,tylko trzeba miec jakies pojecie ,suszarke do wlosow i kilka srubokretow.przypal niestety ztym zawsze trzeba sie liczyc,dlatego takie zabiegu lepiej odac w rece fachowca hehe:)
ziomcu viceroy,masz instalacje troszke do kitu ,cos jest nie tak,prawdopodnie cos z zerem masz,potrzebujesz koleszke ktory ogarnioa elektryke,napewno zrobienie tak jak powino byc nie zajmie mu wiecej jak 15 do 30 minut.nie widze twojej puszeczki ,iniemam zielonego pojecia jak taka piwniczna polska instalacja wyglada.kiedys sie kradlo prad poprzez wykorzystanie zamej fazy bez zeraz,dobry pret mosiezny z 1,8m i uziemnienie gotowe.trzeba uwazac tylko bo roznicowka bedzie wypierdalac,trzeba ja ominac.to by bylo na tyle ,wiecej niepotrafie ja pomoc,poprostu niewidze tego a zgadywac niebede,moze ktorys z braci ziomkow bedzie potrafil wiecej powiedziec.powodzenia i pozdrawiam

V

viceroy995

racja piewnica wiaze sie z ryzykiem, ale nie mam sasiadow az tak dociekliwych, tylko nie mam pojecia jak zrobic prad, moze udac sie do spoldzielni i zalozyc sobie w pieczarze normalnie prad za ktory bym np placil, filterek bym se zrobil na cfl 200 nie trzeba duzo, pozatym 2af dadza rade spokojnie tylko ten timer mnie wkurwia bo dziala wtedy kiedy swiatlo na korytarzu sie pali a jak zgasze to timer nie trybi wgl... hehe ciezka sprawa chyba serio dam se spokoj na chwile obecna pozniej wykabinuje cos z spoldzielnia i pradem w swojej piewnicy pozatym musze ja jeszcze ostro wysprzatac bo wszystkiego napchane hehe dzieki i pozdrowki ^^

Leptosoma

sɔıʇǝuǝ⅁ ʞuoW
ICMag Donor
Veteran
Ja bym jednak zapoznał się z opinią elektryka jednak, jak masz zaufanego to dobrze a jak nie to lektura zostaje. Jeśli nie masz 22 lat i bluzy z kapturem to możesz iść do spółdzielni/elektrowni i powiedzieć np. że chcesz postawić sobie szlierkę w piwnicy i może jeszcze kilka narzędzi bo chciałbyś zacząć działalność gospodarczą w małej skali na początek. Jeśli nie dasz powodu do podejżeń to może przejść ale obada na wszelki wypadek strone prawną czy nie będzie żadnych barier proceduralnych. Ogólnie bajera z "warsztatem" w piwnicy wydaje się być najlepsza moim zdaniem.

W piwnicy filtr lepiej daj za duży niż za mały, ja raz jeszcze jak mieszkałem w PL zaniosłem 2 samce do piwnicy bo się bałem że sobie wszystko zapyle i cały blok pachniał jak Amsterdam, musiałem je zabrać do mieszkania ale i tak zapyliłem tylko te topy, które chciałem.

powodzenia

peace

Z

ziemniaczek002

panowie filter se zrobie to nie problem ogarniam to tylko prosze o pomoc z tym prodem to jest schemat wlocznikow i puszczek. chcialbym normalnie sie pod ta podpiac ale nie ogarniam elektryki i ktos kto by mogl pomoc to ma okazje sie wykazac

picture.php

Z

ziemniaczek002

chodzi o to ze chcialbym sie podloczyc pod puszke elekrtryczna nr 2 ale nie ogarniam elektryki i chyba sobie daruje...

Zrolowany

Member
Ktoś może wie jak nazywa się materiał, z którego szyją growboxy?
ewentualnie materiał wykorzystywany przy fotografii do odbicia? Np takie parasolki mają z lampkami :) szukałem szukałem i nic nie mogę znaleźć, tajnie strzeżone niczym receptura coca coli heh. ale może ktoś z was coś wie :)