What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

C

czaczo

piecyk jest mega.oprucz dosc poterznej dawki co2 dostacza dosc duza temperature i wilgotnosc ponad norme.powodzenia

piesqqon

New member
piecyk jest mega.oprucz dosc poterznej dawki co2 dostacza dosc duza temperature i wilgotnosc ponad norme.powodzenia
a zy taka dwka co2 jakos wplynie na rosliny ? zaszkodzi im czy pomoze czy moze to nie bedzie mialo zadnego wplywu na ich stan ?

padkontrol

Member
Veteran
a zy taka dwka co2 jakos wplynie na rosliny ? zaszkodzi im czy pomoze czy moze to nie bedzie mialo zadnego wplywu na ich stan ?

Pomoże. Co2 jest potrzebne do procesu fotosyntezy.
Fotosynteza3.png

Przem

Active member
Co sądzicie o żarówce mh phytolite mh 600w ze sklepu hydroonline je cena to tylko 99zł a ja potrzebuje takich sześć niby mało kosztuje ale jak jest z jakością takiej żarówki ?? miał może ktoś taką ??

Last edited by a moderator:
Ta miska ma około 65L pojemnosci. Czy moge w czyms takim wysadzic 6 roslin, np 3 na dlugosc, 2 rzedy na szerokosc. Indoor oczywiscie. Pytanie czy korzenie silniejszej genetycznie rosliny nie rozwina sie na tyle duzo mocniej, aby skutkowalo to podbieraniem pokarmu. Ogolnie czy bedzie symbioza w takiej doniczce czy zadziala zasada silniejszy wygrywa.

15204.jpg

DR.JOINT

Member
No smaz mogą sie pokazać ale nie muszą. Zależy czy roślina ma w genach potencjał do hermienia. Ja bym drugą opcje zastosował bo zmieniać cylk od nowa to hardcore ..;]

Master Virus zależy jak duże chcesz mieć rośliny i czy oczekujesz dużego plonu. Wiadomo że będą się korzenie plątać ale w zależności od tego ile, jakich i w jakiej postaci substancji im dostarczysz będą się obżerać wzajemnie. Proponował bym zrobić dobrego mixa ziemi i raz w tygodniu compost tea z dodatkami. Łatwo przyswajalne i pożywne papu. ;}
Dobre mieszanki: https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=228020

bamboleeo

New member
Witam i znowu mam problem. Zastanawiam się czy popełniam aż tak debilny błąd czy to jakiś poważny problem. Miałem już styczność z uprawą outdoor, a poprzedni sezon zakończył się całkiem pomyślnie.
Przechodząc do sedna o moim problemie pisałem 2-3 miesiące temu, jednk powtarza się on po raz kolejny. Żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto zdecydowałem się wrzucić na próbę do boxa nasionka z outa 2011.
Kiełkowanie obeszło się bez problemu a pierwsza mała roślinka wyszła z ziemii po jednym dniu. Po dwóch kolejnych wyglądała tak:
picture.php

Pierwsze, owalne listki zaczęły schnąć od razu po wyjściu z ziemi. Wiem, że ziemia na zjęciu wygląda jak bagno, lecz zaraz po wsadzeniu kiełka do ziemi była podlana tylko raz. Potem, gdy zauważyłem, że listki schną była spryskiwana co jakiś czas. Myślałem o tym, że przyczyną może być za mała wilgotność powietrza w boxie, jednak wisi tam mokry ręcznik + miska z wodą na podłodze i mokre ręczniki na podłodze, przy kubeczkach. Gdzie popełniłem błąd? Włożyłem w konstrukcję boxa i zakup sprzętu dużo pracy i pieniędzy i nie chcę żeby to poszło na marne, a z każdą chwilą coraz mniej zapału.
Zarówno ziemia jak i woda mają przyzwoite ph, lampa 250w hps, dwa wentylatory komputerowe 12x12 80m3/h jeden wyciąga, drugi wdmuchuje i 3 taki sam mieszający w środku. Temperatura nie przekracza 30 stopni C. W przyszłym tygodniu chcę wymienić wyciągający na 170m3/h.
Wielka prośba o pomoc. Kłaniam się nisko pod same piździsko!

C

czaczo

po wlozeniu kielka ,lepiej niepodlewac tylko zraszaj ziemie,lampa max do gory,wyciognij ten kielek delikatnie ,napewno niema dluzszego korzonka jak 2 cm,i wsadz do nowej ziemi,i opryskuj,zapewne przy tej temp,bedziesz musial opryskiwac z 2 razy dzienie.

bamboleeo

New member
Lampa jest 50cm nad kubeczkami. Mam podnieść wyżej? Kiełek niestety już w koszu. Zdjęcia są z wczoraj, dzisiaj już nie było co ratować. Właśnie chodzi o to, że zraszałem ziemie. Jak wspomniałem kiełek był podlany tylko raz, później zraszany. W boxie mam jeszcze 2 kiełkujące nasionka. Nie były podlewane są tylko zraszane. Roślinki z tych 2óch nasionek się jeszcze nie pokazały.

bamboleeo

New member
Więc tak. Ziemia to POKON uniwersalna 5,5-6,5 ph. Podlewam samą wodą. Temperatura na wierzchu gleby to ok 26-27 stopni.Nie mam hygrometru, ale zaraz lecę kupić. Pomyslałem jeszcze o nawilżaczu powietrza. Wystarczy taki na kaloryfer coby w pokoju zawiesić gdzie stoi box? Czy lepiej kupić np. parowy i wstawić bezpośrednio do boxa?
A ten keramzyt to tak jakoś odruchowo.

bamboleeo

New member
Dzięki za radę :) sam wiem, że muszę się jeszcze wiele nauczyć. O ile wiem to ziemia POKON nie zawiera żadnych dodatków w postaci nawozów. A co do nawilżacza to taki za 60-80 zł wystarczy? Czy muszę zainwestować wiecej?
Edit: A co do wentylacji to: Wlot powietrza 2x 12x12 po 80m3/h każdy i wylot powietrza 12x12 170m3/h +mieszający w środku będzie w porządku?

bamboleeo

New member
Bawie się w wentylatorki komputerowe, ponieważ zależy mi na względnej ciszy, podczas, gdy wentylatory łazienkowe o dużej przepustowości są poprostu głośne -40dB, a cichsze są słabe. Zadaje ostatnie pytanie. czy wentylator łazienkowy o przepustowości 80m3/h i pasywny wlot da rade? Czy będę potrzebowałczegoś lepszego?

C

czaczo

te skrzyzowane zazwyczaj sie spotyka u samcow.
ja tak sie jeszce wypowiem co do tych niezamierzinych przedluzaniach fotoperdiodu przez zespawajace sie styki temporizadorow,mi sie to czesto zdazalo.duzo razy bylo tak ze sie swiecilo 24 h w 3-5-a nawet 7 tyg flo,teraz nie uzywam temporizadow ,recznie odpalam,myslalem zrobic listwe i zalozyc z prawdziwego zdarzenia temporizador z twardymi stykami,ale to kasiura.tak wiec,kiedys czytalem ze dobrze po takim zajsciu zrobic 24h zaciemnienia,czy dziala,wydaje sie ze tak ,nie pojawily mi sie zadne bannany.pozdro

C

czaczo

info albo czyalem w magazynie "yerba " albo w cañamo,niesprawdze teraz hehe,wszsytkie gazety uzylem jako przedluzenie nug do aeroflo hehe,zbiornik z woda poza boxem i zeby uzyskac spadek musialem podniesc o jakies 25 cm.ale jak bedzie mozliwosc to skopiuje artykol.pzdr
cyfrowe i analogi,mam tego wiadro,wszsytkie sie zachowuja tak samo przy dluzszym czasie uzytkowania,uzywam 1200w.w kraju moze nie sa drogie ale tutaj kosztuje powyzej 100e.teraz trzeba jeszcze skrzynke ,gniazdko i jakos jeszce trzeba to zroobic,zeby mial rece i nogi,koszty koszty koszty

C

czaczo

ja ci powiem ze ostanie 3 uprawy robie na nasionach do produkcji ktorych urzyty zostal pylek chermow,nieskontrolowane zapylenie(wszsytko sie pochermilo :) ),na 100% roslin ktore uprawialem z tych nasion ,mniejwiecej 20% pokazala banany,ale na jakosci nieucirpial nawet 1 %.poza tym ze pokazaly sie banaowce nie zauwazylem zadnych innych wad genetycznych.pzdr

Leptosoma

sɔıʇǝuǝ⅁ ʞuoW
ICMag Donor
Veteran
Co do timerów panowie to do puki sobie nie pomontowałem układów zabezpieczających przed statecznikami musiałem wymieniać timery co kilka miesięcy, kilka razy miałem wtopę i np. podczas flo lampy świeciły przez 3 dni non stop co mi kwitnienie o kilka tygodni wydłużyło. Balasty magnetyczne bardziej psują timery choć przy cyfrowych też czasami padają. od kilku lat nie zapuszczam lamp bez układów zabezpieczających i kilka mięcy temu następny timer się zjebał pomimo zabezpieczeń ale w porę to wyhaczyłem.

Do do tych femek z hermów to tak się femki robiło starą metodą, nadal używaną np. przez female seeds. Biorą Oni pyłek z lekko pohermionych świetlnie lub z mających naturalnie takie tendencje roślin i zapylają żeńskie, dlatego w opisach odmian jest np 99% samic i sami piszą, że trafiają się hermy choć sam nie widziałem. Metoda jak widać działa tylko trzeba nieco więcej doświadczenia niż np. z sts gdzie wystarczy popryskać i poczekać.
Przy zabawie w sts ja bym najpierw poddał klony z roślin przeznaczonych do reprodkukcji próbie stresu by wychwycić ew. skłonności do hermienia;)

peace

Latest posts

Latest posts