przemix
Member
nie raz nie dwa mialem podobne sytuacje nawet po kilka tygodni z tym ze w hydro. nie mierzylem nigdy ale przynajmniej ze 20-30cm korzeni lezalo mi na tacy pod lisciami i krzaki dalej rosly elegancko. jesli nie bedzie bezposredniego swiatla nic zlego sie nie stanie. jesli bedzie bezposrednie swiatlo pojawia sie glony (czy algi nie wiem jaka jest roznica) i wtedy juz tak dobrze nie jest ale dalej nie jest fatalnie. jedyny minus tego rozwiazania to to ze korzenie nie chca dalej rosnac przynajmniej ja nic poza algami nie zauwazylem. zmienia to troche odczyn odzywki ale Ty chyba hydro nie robisz wiec dla Ciebie to znaczenia nie ma. no i wiadomo wiecej korzeni wieksze kwiatki
a niby co mialoby sie stac przy kontakcie swiatla z kawaleczkiem 3cm korzenia? krzak padnie? juz widac ze maja za malo wilgoci i wysychaja. wyschna calkiem i nie bedzie Cie nic irytowac
zadaj sobie pytanie co bedzie wiekszym stresem dla rosliny przesadzanie duzego krzaka czy 3cm uschnietego korzenia. to tak jakby sie stresowac jednym zzolknietym lisciem pod koniec flo.
a niby co mialoby sie stac przy kontakcie swiatla z kawaleczkiem 3cm korzenia? krzak padnie? juz widac ze maja za malo wilgoci i wysychaja. wyschna calkiem i nie bedzie Cie nic irytowac
zadaj sobie pytanie co bedzie wiekszym stresem dla rosliny przesadzanie duzego krzaka czy 3cm uschnietego korzenia. to tak jakby sie stresowac jednym zzolknietym lisciem pod koniec flo.