What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

[InDoor] Eustachy & Jego ziomek :)

Biodizel

Member
hehe, madixx, co ty za glupoty opowiadasz :yoinks: typowa roslinka nie pokaze pre na weg, zdazaja sie wyjatki, ale raczej potwierdzajace regule

Eustachy_

Member
madixx said:
grunwald roslina pokaze pre na wegu, nie jest tak ze przelanczasz na flo i dopiero pokazuje plec

eustach spoko rosnie, korzenie juz zarosly cala ta doniczke przesadz ja do czegos wiekszego

ile planujesz je wegowac?;> zaczeles nawozic ta wieksza?

chyba niebedizesz robil 2 boxa dla tego malucha, poweguj okolo miesiac mala i duza i przelanczaj na flo ;)

moze dla wiekszej jakies LST?:>>

Dzisiaj mamy zamiar większą przesadzić, nad LST pomyśli się po przesadzeniu. Nawozić jeszcze nie, mamy zamiar w przyszłym tygodniu.

Lewar

Member
@Bio rosliny niekiedy pokazuja pre na weg, ale jesli jet to dlugi weg.
dla przykladu -wlasne rosliny po prawie 5tyg wegu przy 24/0 przelaczylem na 18/6 i juz po 2-3 dniach niektore sztuki pokazaly plec, nawet 100% sativy. jak ktos chce na vegu juz rozroznic plec to polecam od poczatku dac im troche ciemnosci.

pozdro :wave:

Biodizel

Member
hehe, tak jak pisalem, moze sie zdazyc ale nie jest to jakies czeste zjawisko, z drugiej strony masz bonsai mums, wegowane nawet kilknascie lat, nie pokazujace plci na weg (staly fotoperiod)

trudno powiedziec, ale pokazywanie plci na weg moze byc spowodowane niedostateczna ioscia swiatla (natezenie), nie tylko jego dlugoscia, w takiej sytuacji roslina zeczywiscie moze pokazac plec ale kwitnac nie bedzie, czesto tez rewegowane planty mimo ze weguja pokazuja na nowych galazkach pre, nie mozna tez wykluczyc ze zalezy od innych czynnikow (genetycznych), moze trafic sie takie pheno, ale tego w 100% nie da sie udowodnic

Lewar, no to juz sa zabawy z fotoperiodem, nie slyszalem jeszcze o tym zeby rosliny przelaczone z 24/0 czy 20/4 przelaczone na 18/6 pokazywaly pre, ale wydaje sie to calkiem sensowne (uwrazliwienie na dzialanie hormonow kwitnienia)

Last edited:
hehe czyzby wszytko wiedziacy Bio sie mylil :) Kazdy jest tylko czlowiekiem :) A z tym to ja sam sie zdziwilem chociaz kiedys znajomy mi mowil ze mial podobna sytuacje :)

Lewar tego chyba nie da sie tak zrobic raczej to jest spowodowane jakims czynikiem :p:p
hehe nie wiem ale dobra opcja dowiedziec sie jzu na vegu co sie ma w boxie :)

pozdro 600

Biodizel

Member
hehe, gdzie sie requeim pomylilem? nie twierdze ze jestem nieomylny, i ze wiem wszystko, gdyby tak bylo to mnie by tu nie bylo :yoinks:

czasami jednak nie mozna powiedziec, ze sie na pewno wie dlaczego, dla przykladu powiem ze moja pozno kwitnaca rownikowa sativa rosnaca w szklarni pokazala pre, wyjeta na zewnatrz przestala pokazywac pre, i tu raczej o oswietleniu nie ma mowy, temperatura, a moze pochloniete UV przez szyby, czyli szklo sodowe? tez nie da sie w 100% potwierdzic, albo zaprzeczyc

pomysl Lewara wydaje sie warty przetestowania

Last edited:
Nie pomyliles sie hehe ale okresliles zbyt szybko rzecz ktora mozna na rozne sposoby inerpretowac :D

Poniewaz zdazaja sie pre na veg wiec Madix nie pisze glupot :D Wiec w pewnym sensie macie po tyle samo racji :) Wiec konczymy ten nie rozwiazany temat :D Cos stanelo z tymi feminizowanymi nasionami do roboty chlopaki...

Eustachy ladnie Ci rosnie w ogrodku a pod mala doniczke podloz np ksiaki zeby miala jak najwiekszy dostep do switla to szybko podrosnie :D

Lewar

Member
moze i sytucaja ktora pojawila sie u mnie to rzadki przypadek, ale sprobuje to kiedys powtorzyc przy nastepnym grow. oprocz 6h ciemnosci, temperatura byla duzo nizsza co moglo podzialac tak jak pisal Bio na hormony kwitnienia. zaden inny czynnik na to nie mogl wplynac, a na pewno nie natezenie swiatla. moze udzielil sie dopiero teraz stres, ktorego doswiadczyly gdy byly male, gdy przez 24h nie mialy swiatla i temp. 13*c. nigdy sie tego nie dowiemy :smile:

Eustachy: roslina spora i zadnego treningu, ehhh, co za marnotrawstwo swiatla i przestrzeni :p zrob jej LST i moze fim (troche pozno ale roslinka bardziej sie rozkrzaczy). zazwyczaj fimuje na niskich pietrach 3-4, ostatnio zrobilem nawet na 2 i wszystko wyglada OK.

Last edited:

Eustachy_

Member
Można przestawić z 24/0 na 18/6 ? A później na kwitnięciu 12/12 ? Nic się nie stanie?

Jutro przesadzamy...dziś już miało być ale jednak ziemi za mało mieliśmy...

Nic sie nie stanie ale tej mniejszszej roslince lepiej by odpowiadalo 24/0 niz 18/6 jesli chcesz zeby szybciej podrosla :)

Pozdro 600

polak

Active member
20/4 bedzie najlepiej ;)

sam BOG tak robi, mi najlepiej sie wszystko udaje wlasnie przy takim oswirtleniu

pozdr.

cheech and bong

Active member
witam
widze ze rozgorzala tu niezla dyskusja na temat dlugosci naswielania. wiec wypowiem tez swoje zdanie :)
z mojego doswiadczenia wynika ze najkorzystniej jest od samego poczatku naswietlac 18\6 wydaje mi sie ze rosliny rosna lepiej niz przy calodobowym naswietleniu. taka sytuacja jest nienaturalna dla roslin. Na poczatku jak zaczynalem swoja przygode z uprawami to tez stosowalem 24 godziny naswietlania ale z czasem przekonalem sie do 18 godzin.
i jeszcze jedna moja porada (ja tak robie) po wegu daje roslinom 36 godzin ciemnosci i dopiero po tym czasie przelaczam na flo. To powoduje (moim zdaniem) szybsze pojawienie sie preflowerow co jest bardzo wazne jesli sie nie ma nasion feminizowanych i trzeba samcow wywalic jak najszybciej zeby nie zabieraly cennej powierzchni

a jesli chodzi o pojawianie sie preflowerow na wegu to nie jest to wcale takie rzadkie zjawisko a wszystko zalezy od odmiany lub od indywidualnych cech rosliny to jest bardzo pozytywna cecha bo szybko mozna wywalic co nie potrzebne i lepiej zaplanowac sobie ogrodek
pozdro cheech

Last edited:

Eustachy_

Member
panowie, jak można podwyższyć temperaturę w boxie przy zgaszonym świetle? Słyszałem o puszce z kawy? Stosował to ktoś? O ile stopni idzie w górę ? :D

cheech and bong

Active member
zamontuj karte graficzna do boksa i napierdalaj np w far cry na pelnych ustawieniach hehehe a tak powaznie to malo jest dobrych rozwiazan bo zazwyczaj te ktore dobrze grzeja to znowu przesuszaja powietrze na maksa

ktos cos kiedys gadal o jakis przewodach grzewczych stosowanych w terrarystyce ale nie wiem nie stosowalem

ja bym sprobowal cos takiego ale uprzedzam ze nie probowalem choc powinno byc skuteczne
wstawic jakies wysokie naczynie z woda jakis wazon butle itp i zanurzyc w nim zwykla pionowa grzalke akwarystyczna woda sie bedzie nagrzewala i oddawala cieplo jednoczesnie bedzie dobra wilgotnosc w boksie (dobra na wega) minusem jest to ze trzeba by bylo co jakis czas uzupelniac wode dlatego naczynie powinno byc mozliwie najwieksze ja bym sprobowal

G

Guest

tylko że taka grzałka ma 500W a to troche mało opłacalne ja bym zalecał żarówkę zwykłą owinąć folią alu. i by napewno dawałą ciepło

cheech and bong

Active member
GrowFather said:
tylko że taka grzałka ma 500W a to troche mało opłacalne ja bym zalecał żarówkę zwykłą owinąć folią alu. i by napewno dawałą ciepło

takie grzalki akwariowe maja od 10 - 100watt chyba maksymalnie woda ma miec 30 stopni nie chodzi o to zeby wrzala . z drugiej strony zalezy wszystko od wielkosci boksa czy takie ogrzewanie bedzie wystarczajace

nie wiem czy jak bys owijal taka zarowke folia to czy by nie strzelila z przegrzania mozna probowac ale ja bym tego nie robil

Last edited:

Eustachy_

Member
i zrobiliśmy dzisiaj tę puszką z żarówką! Jutro napiszę czy temp poszła w górę! I jutro również fotki bo dawno nie było...

elo :joint:

Cannagraphic

Active member
Eustachy_ said:
i zrobiliśmy dzisiaj tę puszką z żarówką! Jutro napiszę czy temp poszła w górę! I jutro również fotki bo dawno nie było...

elo :joint:

Się masz. daj znac czy temp. w boksie rosnie mam ten sam problem, mozesz tez napisac jak mnie wiecej trzeba zrobic ta puszke z zarowka
:wave:

Latest posts

Latest posts