What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

despre becuri

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Da, era pentru el.

Daca nu specifici in ce tara sa fie magazinul, pe sectiunea romaneasca se presupune ca vrei un magazin din Romania, normal...

Si pe ebay.co.uk sunt vanzatori specializati, nu ai cautat atent. Eu am gasit de toate.

omgwtf

Member
Da, era pentru el.

Daca nu specifici in ce tara sa fie magazinul, pe sectiunea romaneasca se presupune ca vrei un magazin din Romania, normal...

Si pe ebay.co.uk sunt vanzatori specializati, nu ai cautat atent. Eu am gasit de toate.

Caut orice magazin in Europa centrala.. la cate lumini imi trebuie pot sa fac un drum pana acolo sa mi le trimit. Am cautat si pe co.uk si am gasit..ish :) Dar mai am de cautat.

omgwtf

Member
jtm , vreau sa gasesc un magazin ca ***gardens.com , dar in Europa.. asta caut.

Last edited by a moderator:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
da-i pe google search growshop, urmat de tara unde doresti sa gasesti si o sa fii uimit. daca nu gasesti in tara in care te Afli, cauta in spania, olanda, germania, franta. aici nu se pot posta linkuri comerciale. exista site-uri care livreaza la nivel european, unele chiar cu shipping gratuit peste 100-200 euro.

omgwtf

Member
Mersi exploziv, era asa de simplu :) Am gasit instant ce cautam. Ce parere ai de nenea din filmul de mai sus, crezi ca e adevarat ? Ma cam deranjeaza ideea sa stiu ca pot pierde pana la 25% din lumina la air cooled reflector.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Sigur ca sunt pierderi, cam 4-5% per mm de grosime al sticlei (Pyrex). De aia se prefera bare bulb cu A/C decat air cooled hoods atunci cand yeld-ul conteaza. La aceste pierderi datorate sticlei se mai adauga zonele umbrite de reflector, in caz ca exista.

omgwtf

Member
Sigur ca sunt pierderi, cam 4-5% per mm de grosime al sticlei (Pyrex). De aia se prefera bare bulb cu A/C decat air cooled hoods atunci cand yeld-ul conteaza. La aceste pierderi datorate sticlei se mai adauga zonele umbrite de reflector, in caz ca exista.

Adica fara reflector deloc ? Tu ce solutie ai alege,ca si light kit, pt un flower room cu 8-10x1000w, intr-un pod ,cand vara sunt temperaturi ff apropiate de ale noastre ? (poate 1-2c mai putin,dar nesemnificativa diferenta)
Si yield-ul conteaza foarte mult btw :comfort: .

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu nu as creste in pod cu atatea becuri, ca-n pod, fie el izolat extrem de bine, vara tinde sa fie mai cald ca afara. Iarna mai merge, dar vara nu cred. Iti trebuie aer conditionat de 5 tone pentru asa cantitate de caldura emanata intr-un spatiu relativ mic. Un beci ar scuti multi bani dati pe curentul pentru a raci podul, unde peste caldura produsa de becuri, mai ai si o caldura infernala data de acoperisul incins.
Si daca ai aer conditionat, ca fara el sigur nu te descurci oricum nici iarna.. poti alege ce varianta vrei tu, dar de preferat ar fi bare bulb cu becurile verticale. adica nici un kit, doar becul, aparatura si o dulie. Asta daca vrei copacei. Daca faci sog, atunci reflectoare ajustabile, cat mai mari, mai ales daca mergi pe becuri de 1K.

omgwtf

Member
Am 15-20mp la dispozitie pt flower.. Imi pare rau sa nu-i folosesc.Intr'adevar o sa fie izolata foarte bine camera, dar vara cred ca poate sa sara de 40c in pod .Si eu ma bazez pe AC, insa trebuie sa calculez foarte bine cam la ce cantitate de caldura in plus trebuie sa ma astept cu 1000w urile alea...
Vreau copacei, dar n prea gasesc atata helping stuff pentru "stilul" becuri verticale, m-am setat pe orizontal (am si vazut o gramada grow rooms asa) si cred ca merg pe asta.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Am masurat cineva nivelul de iluminare la LED-urile rosii cu un luxmetru cu care a masurat lumina alba, folosind drept comparatie doua surse cunoscute, desigur?

eska

Member
o apasare de buton si sucul este gata

o apasare de buton si sucul este gata

cred ca e destul de exacta, dar acuma depinde ce urmareste....¿

ps: si eu am aceleasi dubii ca si jtm, inca mai cercetez.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Cred ca vrea sa stie cat de exacta e masuratoarea in spectru restrans rosu fata de alb.

Corect. Desi nu atat cat de exacta, ci cat sa am un termen de comparatie. Asa cum (noi) spuneam in alta parte, luxmetrele folosite in general de groweri nu sunt luxmetre profi. Valabil si pentru al meu.

Insa a dat coolbud un raspuns la ce a masurat el la panoul lui. Voiam sa ma edific despre ce dau chinezii in specificatii, ca is in stare sa dea si trei valori de intensitate luminoasa la acelasi panou (vezi alibaba.com).

Si, desigur, sa am o indicatie legata de eficienta reala, fata de un CFL sau altceva... In urma masuratorii lui coolbud, m-am cam dumirit, au cam aceeasi eficienta luminoasa ca si cfl-urile, adica bunisoara.

eska

Member
apucati-va de fotografie nud

apucati-va de fotografie nud

:window:
picture.php

eauz ce zice fraeru asta :pet the cat:

http://www.youtube.com/watch?v=9YfgcXeQcCg

jtm

Some kind of shaman
Veteran
fraeru are rezon

fraeru are rezon

@eska:

Bine punctat.

Daca citeam si eu mai intai articolul asta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lumen_%28unit%29

nu mai puneam atatea intrebari. Asadar fraeru ala are dreptate, la orice altceva in afara de alb, indicatia in lux/lm este destul de irelevanta. Daca ai niste date legate de curba de sensibilitate a senzorului, poti afla ceva, dar cred ca este un efort fara sens.

In momentul asta, pentru LED-uri, altele decat albe, daca nu esti sigur pe indicele PAR, atunci mergi pe puterea totala si pe eficienta luminoasa (daca le ai). Cum ultima nu o stii ca nu iti da nimeni fluxul radiant(ci se da eventual fluxul luminos), probabil puterea totala e singura interesanta in momentul de fata. Repet, alte LED-uri decat cele albe, la cele albe ramane relativ corecta chestia cu lumenii.

@explo: vas ca am aflat ca nu ne mai intereseaza lumenii la led-uri, deci masuratoarea in spectru restrans nu are rost sa fie comparata cu cea in spectru extins. Sau cu alte cuvinte: panoul de 300W a lui coolbud da clasa cfl-urilor mele de 500W, tinand cont ca amandoi masuram acelasi lucru.

@toata lumea:

M-am obosit si am citit si articolul despre PAR, ajungand si la YPF (yeld photon flux).
Articolul este asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation
Concluzia: de aici si 9 band grow lights, vezi NASA, dar totusi stau si ma intreb: cat de 9 band sunt panourile chinezesti?

Mai pe scurt pentru cine e fumat, iata tabelul cu ”randamentele” fotosintezei in functie de lungimea de unda:

http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation#cite_note-1
wavelength (nm) 325 350 375 400 425 450 475 525 550 590 625 650 675 700 750 775 YPF (approx.) 0 .15 .4 .66 .77 .75 .69 .74 .88 1 1 .94 .93 .42 .04 0

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
pe mine unu nu m-au interesat niciodata lumenii cand vine vb de lumina. iau testez.. daca e bun ramane, daca nu, mai caut.
dar ca tot s-a lamurit ca luxmetrele masoara lumina "daylight", atunci daca eu masuram led-ul de 120w si il comparam cu hid-urile de 150w, si ledurile erau mai bune, de fapt ele erau cu mult mai bune decat credeam eu? Mai ales ca-s 80% red, si six-band, ca tot s-a vb despre asta. Foarte posibil sa existe si 9 band chinezesc, pe cand le-am luat pe ale mele existau si modele 8 band.

si ypf-ul ala arata mai bine cand e exprimat grafic..

Last edited:

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@exploziv:

Din punctul de vedere de care este interesata toata lumea, as spune ca da, sunt de fapt mult mai bune.

@otata lumea: Cu toate acestea, in lumea plantelor exista fenomene care ne scapa, si care sunt de o natura mai ... subtila. Ce vreau sa spun este ca, chiar daca unele lungimi de unda sunt reflectate, ele pot sa isi aiba rostul intr-o ”economie” nebanuita a plantei, chiar daca ea aparent creste la fel de bine, sau chiar mai bine. Adica vedeti voi, e ca si cum am spune ca un om supraponderal este mai bun decat unul subtirel. Din punctul de vedere al unui tigru, poate. Altminteri este, desigur, discutabil... Sper ca nu am ofensat pe nimeni cu aceasta comparatie.

Din acest motiv, eu as prefera sa cresc sub LED, insa lumina alba. Macar vad si eu color... :D

Si legat de asta, o remarca: NIMIC, NICIODATA, nu va inlocui lumina soarelui, apa ploii, si nutrientii pamantului, CHIAR DACA aparent plantele vor creste poate chiar mai bine/mari/productive, etc. Exista o ”magie” a naturii, pe care oamenii nu sunt deocamdata capabili sa o reproduca.

Magie pe care nu o putem folosi din pacate asa cum ar trebui :D

@exploziv: Si ca sa fie si explo fericit, uite mai si poze: