urbanHaze
Active member
UrbanHaze la ce am scris mai sus la ora 10:16 ce parere ai ? Are sau nu are sanse sa le transforme in hemafrodite ?
salut, marian123.
la intrebarea asta cred ca ti-a raspuns expoziv_gbb prin :
din cate am citit plantele sunt sensibile la lumina cu putere echivalenta cu 2 x puterea lunii pline intr-o noapte senina. asta inseamna destul de putin. daca poti vedea lumina batand pe ele (mai ales daca are puterea de a creea si umbre) e foarte posibil sa aiba un impact. [...]
eu, personal, cred ca ar trebui sa fie ok, date fiind toate tufele pe care le ai intre planta si bec.
dar pentru a intelege de ce nu se poate da un raspuns 100% sigur, trebuie inteles ca fotosinteza si reactia/rezistenta la stres a plantelor difera foarte mult de la caz la caz. fotosinteza e un proces complex, un lant de reactii de oxido-reducere in doua faze foarte importante: cea de lumina si cea de intuneric. In fiecare faza se intampla reactii chimice diferite in zone diferite ale plantei. Daca dai peste cap ritmul normal in care se intampla reactiile astea este normal ca planta sa fie stresata.
din punct de vedere al luminii, ca si factor extern al fotosintezei, este importanta atat intensitatea cat si compozitia ei. nu orice fel de lumina si la orice intensitate afecteaza plantele. de ex, plantele au doua fotosisteme care absorb radiatii cu lungimea de unda de 700nm, respectiv 680 de nm. La plantele verzi intensitatea fotosintezei e mare la culoarea rosie si albastra din spectrul luminii. pe langa asta, diferenta intensitatii luminii dintre zi si noapte este foarte mare. vara poate ajunge in timpul zilei la 100000 lucsi pe cand noaptea coboara aproape de 0 in noptile fara luna. din cate am citit pe net, luna plina are pe la 0,5-1 lux. fotosinteza incepe de pe la un nivel foarte mic, dar depaseste un prag sesizabil (masurabil) doar peste 100-300 de lucsi (la nivelul asta productia de O2 depaseste consumul).
ca si concluzie, daca va fi herma sau nu depinde de - lumina (intensitate, compozitie, perioade) si rezistenta la stres a plantei. de asta nu se va putea da un raspuns 100%. pana una-alta, din punctul meu de vedere, cel mai pertinent raspuns este cel al lui exploziv de mai sus.