What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

CHOROBY

LocoMaroco

Member
Hilfe!!!
Z góry dziękuję za pomoc :)
12 dzień flo-tak mi się w boxie robi z dużymi liścmi:
Było tak:

od kilku dni podaję im PK ale ciągle jest tak:

Jaki czas potrzebuje roślina aby przyswoić PK i żeby problem minął? O ile to jest kwestia niedoboru PK

loko17

Member
Hilfe!!!
Było tak:

Jaki czas potrzebuje roślina aby przyswoić PK i żeby problem minął? O ile to jest kwestia niedoboru PK

Fajnie by było jakbys wrzucił zdjęcie całego krzaka przed i po dodaniu PK. O ile wiem pózne zmiany spowodowane niedoborem fosforu widoczne na lisciach już na nich pozostaną. Jak wygląda sprawa po podaniu PK z liśćmi które były zdrowe lub we wczesnym stadium niedoboru?

zielonylasss

guerilla grower
Veteran
Hilfe!!!
Było tak:

A mi to wygląda bardziej na jakąś chorobę grzybową... jakaś plamistość czarna czy cuś... ale mogę się mylić...

C

czaczo

buenas
mi sie wydaje ze to cos z fosforem.jakies zblokowanie,moze przedobrzyles ,przelales .spruboj je przeplukac.robisz co jakis czas plokanie ?co iles podlan.pzdr

LocoMaroco

Member
niestety nie mam dostępu do boxa na codzień więc nie mam takich zdjęć-przed i po.
płukania nie robiłem bo jeśli to jest niedobór to po co? a od czasu przełączenia na flo tj. przez 12 dni nic nie dostawały więc mi się wydaje że to może być niedobór Pk ale cholera wie bo w indoorze nie mam doświadczenia.
Wydaje mi się że w boxie może być tez za sucho.(niestety nie mam higrometru)

4

4-LifeMan

znalazłem takie coś może się komuś przyda
picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

K

KuBcUsiK

Witam, mam mały problem ze swoimi roślinkami. Mianowicie liście przy preflowerach zrobiły się żółte, reszta liści jest mocno zielona. Domyślam się że to przenawożenie.

Rośliny rosną w ziemi compo, dostawały do tej pory tylko biohumusa a dwa dni temu dodatkowo 2ml/5l wody dawki canna P/K. Wydaje mi się że teraz podleje 2 razy tylko wodą, ew. małą dawką biohumusa i wszystko wróci do normy.
Proszę rozwiać jenak moje wątpliwości.

Na zdjęciu dolne liście opisywanych roślinek, reszta zdjęć z w galerii oraz w "Co w ogrodzie rośnie Ci"
picture.php
[/IMG]

Ostatnio dostały 2/5 dawki biohumusa a potem tylko wode. Teraz planuje normalną dawke biohumusa i biocanne boostera. Dobre plany?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam KuBcUsiK

S

shot-retep

Co może być powodem zawijania sie lisci w dół (krawedzie kieruja sie dół) szczególnie w sativach?

gorna rycina to przekrój
czaczo, a teraz jestes cos w stanie wyczarować?:)

C

czaczo

siemka
a powiedz z czego chcesz tarot,czy z fusow,bo kula sie rozjebala,takze nic nie zobacze
moze prubuje sie ziemi chycic,hehe
nie gniewaj sie chlopie,ale jak na moje mozliwosci i wiedze to niestetynie potrafie ci pomoc.jak bys wstawil jakis widok,to by sie obadalo,i moze nawet bysmy ci pomogli.

LOKOMAROCO-niestety nie mam dostępu do boxa na codzień więc nie mam takich zdjęć-przed i po.
płukania nie robiłem bo jeśli to jest niedobór to po co?

poniewaz roslina je co potrzebuje ,a to czego nie zje zostaje w doniczce i czasmi nawet gdy dojdzie duzego nagromadzenia sie solin ,zostaja zablokowane skladniki,dlatego najlepiej stosowac sie do takiego porzadku co 3-4 lub nawet 5 podlewasz sama woda,nie gwarantuje ci to ze nie przedobrzysz ,ale napewno pomoze w usunieciu choc czesci nagromadzonych solin,mozna dodac do tej wody np cannazym ktory posiada enzymy ktore rokladaja soliny, itp.o takie tam jak widzisz.mam nadzieje ze pomoglem ,hehe.pozdrawiam
powodzonka

C

czaczo

no dobra,sprubuje :hotbounce
czy towazysza temu jakies przebarwienia :hotbounce
jakies plamki,odcienie zoltego :hotbounce
:hotbounce :hotbounce :hotbounce :hotbounce :hotbounce :hotbounce :hotbounce :hotbounce
UUUUUUUAAAAAAA...........chyba problem z ph :hotbounce :hotbounce

bez jaj.zajrzyj w te dwa linki,naprawde nic mi nie mowizbytnio twoj opis,moze tez byc to niedobor miedzi.fosforu,i napewno jeszce by mozna bylo cos sie dopatrzec.poszukaj opisow niedoorow ,znajdziesz je gdzies tutaj na ic jak nic nie zrozumiesz w jezykach ktore napotkarz na tych stronach do ktorych masz tu linki,to poszukaj po polsku ,sa tez na naszym forum.pzdr

pierwsza stronka :hotbounce
druga stronka :hotbounce

S

shot-retep

czaczo i tutaj sie chyba zdziwisz poniewaz roslina jest nadzwyczajnie zdrowa, zero przebarwien, kropek i innego badziewia, TYLKO liscie ktore boczne blaszki zawija w dół. budowa ich jest podobna do liscia bazyli...inaczej nie jestem w stanie tego wytlumaczyc. tego przypadku nie ma w linkach ktore podales, ale dzieki...od dluzszego czasu draze w tym bez skutku, mam nadzieje ze za kilka inów sie skapnę.

A

ares420

Witam
Mam problem. Po zajściui na spota zastałem taki oto widok... Na miejscówce rosną dwie rośliny, ładnie rozwinięte, rozkrzaczone, ogólnie bez problemów rosły. Na jednej roślinie główny top i kila odgałenzien jakby usychały, zerwałem je i się teraz suszą. Druga roślina rośnie bez większych problemów, tylko nie wiem czy się wyrobi...
Miejscówka nawożona kilka razy ostatnio 10 dni temu nawozem substrala rozcieńczonym z wodą NPK 3 6 6

picture.php

picture.php

mistaP

Member
Witam
Mam problem. Po zajściui na spota zastałem taki oto widok... Na miejscówce rosną dwie rośliny, ładnie rozwinięte, rozkrzaczone, ogólnie bez problemów rosły. Na jednej roślinie główny top i kila odgałenzien jakby usychały, zerwałem je i się teraz suszą. Druga roślina rośnie bez większych problemów, tylko nie wiem czy się wyrobi...
Miejscówka nawożona kilka razy ostatnio 10 dni temu nawozem substrala rozcieńczonym z wodą NPK 3 6 6

może mrozem dostały, nie było u ciebie przymrozków?

innej koncepcji nie mam

E

Erro

Roslinka to Power Plant. Pare dni temu kiedy az tak zle nie wygladaly zapodalem im pk9/18 z Adw.Nut. myslac ze to niedobor fosforu, ale nie pomoglo. Jest gorzej
Byly male problemy z ph ale aktualnie prawie w normie, nie przekracza 7.

Ta roslinka to Mazar. Liscie na poczatku zaczely zolknac miedzy zylkami, a teraz wyglada to tak jak na zdjeciu. Zdjecia slabej jakosci ale troche zieleni jest jeszcze przy szypulkach

To WWxBB. Kto mi podpwie z jakiego powodu zwijaja sie tak liscie. Stawiam na zbyt mala wilgotnosc. Ktos mi to potwierdzi ?

Nie chcialem nigdy w tym dziale pisac, ale co zrobic
Licze na szybka pomoc !

E

Erro

temp. nie przekracza 27oC, a w nocy nie schodzi ponizej 15-16oC. Lampy to 2x600W na powierzchni 2 m2. Wentylacja to went. promieniowy 495m3/h wyciagajacy powietrze z boxa i pchajacy je dalej przez cooltuby na zewnatrz w komin. Fota ponizej . Roslinki w pojemnikach 5.7l, swiatlo 12/12 od poczatku. Gleba to ziemia uniwersalna do roslin doniczkowych i torf kwasny w proporcji 10/1 + wapno ogrodnicze + perlit (wapno do nawozenia, nie do bielenia drzew :) )
Aktualnie podlewane raz na tydzien, a nawozy co drugie podlanie. Do czasu pojawienia sie preflowerow dostawaly terra wega + cannazym + supervit od hessi. Potem Peters Pro. 10 30 20 w dawce 3g na litr. Ostatnie podlanie to 2g petersa + 1ml pk9/18 z Adv. Nutr. na litr. Problem mam z wilg. ktora mam na poziomie 30-40%, ale planty juz kwitna i powinno byc git. Moze za male dawki nawozu ? Peters jest z przeznaczony do nawozenia dolistnego i dawka opsana na opak. tyczy sie wlasnie nawozenia dolistnego (2-3g na litr), ale mozna go rowniez stosowac do gleby. Pytanie czy powinienem zwiekszyc dawke jezel nawoze doglebowo ?
.
Choy mnie juz strzela ! Zastanawiam sie czy nie przelac ich woda deminer. i potem nawozic dolistnie. Ktos mi podpowiedzial ze mial identyczna sytuacje i podwoil dawki potasu i bylo lepiej, ale nie chce mi sie cos wierzyc ze to niedobory. Co wy o tym ?!

mistaP

Member
temp. nie przekracza 27oC, a w nocy nie schodzi ponizej 15-16oC. Lampy to 2x600W na powierzchni 2 m2. Wentylacja to went. promieniowy 495m3/h wyciagajacy powietrze z boxa i pchajacy je dalej przez cooltuby na zewnatrz w komin. Fota ponizej . Roslinki w pojemnikach 5.7l, swiatlo 12/12 od poczatku. Gleba to ziemia uniwersalna do roslin doniczkowych i torf kwasny w proporcji 10/1 + wapno ogrodnicze + perlit (wapno do nawozenia, nie do bielenia drzew :) )
Aktualnie podlewane raz na tydzien, a nawozy co drugie podlanie. Do czasu pojawienia sie preflowerow dostawaly terra wega + cannazym + supervit od hessi. Potem Peters Pro. 10 30 20 w dawce 3g na litr. Ostatnie podlanie to 2g petersa + 1ml pk9/18 z Adv. Nutr. na litr. Problem mam z wilg. ktora mam na poziomie 30-40%, ale planty juz kwitna i powinno byc git. Moze za male dawki nawozu ? Peters jest z przeznaczony do nawozenia dolistnego i dawka opsana na opak. tyczy sie wlasnie nawozenia dolistnego (2-3g na litr), ale mozna go rowniez stosowac do gleby. Pytanie czy powinienem zwiekszyc dawke jezel nawoze doglebowo ?

Choy mnie juz strzela ! Zastanawiam sie czy nie przelac ich woda deminer. i potem nawozic dolistnie. Ktos mi podpowiedzial ze mial identyczna sytuacje i podwoil dawki potasu i bylo lepiej, ale nie chce mi sie cos wierzyc ze to niedobory. Co wy o tym ?!

według mnie jest to za duże zasolenie, ja bym je przelał wodą

możesz też oddać próbkę podłoża do analizy i bedziesz wiedział dokładnie jakie jest zasolenie i poziomy poszczególnych składników,

tu masz adresy miejsc gdzie coś takiego wykonują za niewielkie pieniądze w sumie:
http://schr.gov.pl/?aid=5

E

Erro

Kilka lepszych fotek. 4 szt przelalem dzisiaj demineralka i zobacze co to da, chociaz zanim sie poprawi dla reszty moze byc juz za pozno. Nizej Mazary

szypulki tez mi sie nie widza, nie powinny byc takiej barwy tak mi sie zdaje ale ocencie sami

Tak to sie zaczyna. pojawiaja sie jakies odbarwienia, potem j/w

tu WWxBB podobne cuda sie dzieja

tu nawoz jakby kto chcial okiem rzucic. Leje jak pisza, ale czy to nie za duzo. Dzis oblukalem pusta butle po Terra flores i tam stezenie P i K jest kolejno 2 i 4% a na Petersie 30 i 20%.

W was ostatnia nadzieja :)

Latest posts

Latest posts