What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.
  • ICMag and The Vault are running a NEW contest in October! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

CHOROBY

mistaP

Member
Mista p .

One są takie jakby przezroczyste szare mają 2 czółki na głowie długosc około 1mm ilosc odnuzy 4albo 6 noi tyle moge napisac na ten temat wiem ze zdjecie znaczy wiecej niz tysiąc słow ale niemam aparatu :(

i tutaj taki preparat znalazłem http://target.com.pl/produkty/259.html

a kształt jaki mają, taki przecinkowaty?
jesli tak to może wciornnastki, ich stadium larwalne przebywa w podłożu

dobry bedzie Confidor 1ml/1lwody albo Proagro 2ml/1l wody

orangefreak

Member
Koledzy mam problem :( większość pomidorków mi zmienia kolor z ciemnozielonego na jasno. Dodałem jakiś czas temu nawóz z dużą ilością azotu, oraz jeszcze większą ilością P i K.. Nie polepszyło się, trochę się martwie, pomidorki mają po ~1.5-1.7m i martw mnie to że dużo z nich nie będzie, a miałem nadzieje zrobić jeszcze pestki to już wogóle będą śladowe ilości jesli sie nie myle. A obym się mylił, niedobór azotu w sierpniu ostro pokiełbasi faze flo?

pozdrawiam

Favoritos

Member
Do 'Kanibal' i 'vod'
Dzięki za odpowiedzi.
Ja również nie jestem alfą i omegą, dlatego się tutaj Was pytam ;]
Chemia w tym roku pierwszy raz gości w moim magicznym ogrodzie(oprócz 'anty-robala' kiedyś tam), a według mojej jakiejś tam wiedzy <jak widać marnej w tym temacie> według rozpiski 'Hesi gleba' , odżywki te leje się do każdego podlewania, ((a że małe doniczki to podlewane codziennie potrzebne-i pewnie w tym problem tkwi )). Wiedza moja bierze się również od innych growerów , którzy również leją odżywki do każdego podlewania, ,
,,oprócz serii 'Hesi' leję też 'Plagron alga bloom' co dawało przez pierwsze 1.5miesiąca zadowalające efekty.. jak widać do czasu..

Ale przecież bez eksperymentowania nie ma dobrego jarania ;]
Z każdej uprawy wyciągam wnioski do których stosuję się przy następnych..

Co do ziemi to mam w/g mnie zajebistą, i poświęciłem jej sporo czasu, żeby taka była..
(nowa świeża ziemia + starsza<płukana> z poprzedniej uprawy + piasek wiślany<płukany> + keramzyt<oczywiście również płukany> + wermikulit + suszony obornik. Odstana 1.5 tygodnia, często mieszana i wstrząśnięta przed użyciem :)

Widzę takie rozwiązania:
-lać odżywki co 3 dni a dwa czystej ;]
-lać odżywki co 3 dni a dwa czystej + Hesi Super Vit
-lać cały komplet odżywek raz na tydzień a w pozostałe dni 'Plagron alga bloom' i 'Hesi super Vit'
-zacząć od lania kompletu odżywek raz na tydzień i obserwować potrzeby..

Co doradzacie ?

Pozdrawiam :)

4

4-LifeMan

szukam pomocy bo niewidziałem zeby ktos miał takie same objawy
tam gdzie liść się zwija pod spodem jest mała pajeczyna ale nie widac tam żadnej larwy
na spocie mam bardzo dużo pająków koników polnych itd w koło są pokrzywy
rośliny nienawożone ziemia miejscowa
picture.php

picture.php

picture.php

daichu

New member
rośliny nienawożone ziemia miejscowa

to mowi samo za siebie...podsyp dolomitem i polej jakimis nawozami, najlepiej biohumus, mnie sie wydaje ze to jest fosfor bo mam to samo i dolomitem tego nie zwalczylem wiec to nie magnez, proboje teraz dzialac zestawami PK i czekam na efekty.

A

ares420

Siema!
Nie lubię pisać w tym temacie :( ale potrzebna pomoc
Roślina od początku rosła super, bez żadnych niedoborów. Z tydzień temu zauważyłem, że liście są jakby popalone... Na pewno nie przenawożenie...
Dolomitem podsypałem ale nie widzę poprawy.
Jak myślicie co jej jest?

picture.php

picture.php

picture.php

A tu coś w jeszcze innym stylu
picture.php

A

ares420

zielony dostały już 2 razy Plantona K w ciągu ok 10 dni
może to im nie wystarczyło... przy następnej wizycie dostaną obiadek z dokładką :D

C

czaczo

to moze magnez,?podzcas pierwszych tygodni flo wlasnie najczesciej wystepuja te dwa niedobory potasu i magnezu,i sa dosc podobne do siebie.moze zle ph lub nadmiar tego plaktonu uniemozliwa apsorpcje tych skladnikow,czasami naprawde mozna sie pomylic,powodzenia

A

ares420

2 małe łyżeczki na 2l wody zawsze tak daję i jest ok
mi też się zdaje, że to Mg ale podsypałem dolomitem pod krzaczka i jak narazie efektów nie widać.
podobno dolomit słabo wsiąka w ziemię, tak samo się rozpuszcza w wodzie??
może polecicie mi nawóz co zawiera dużo Mg?

mistaP

Member
mi też się zdaje, że to Mg ale podsypałem dolomitem pod krzaczka i jak narazie efektów nie widać.

było juz pare razy

Siarczan magnezu ale może byc cieżko dostać w małych opakowaniach więc kup "Florowit przeciwko brązowieniu igieł" to jest siarczan magnezu tylko pod nazwą dla działkowców a wiec i w małym opakowaniu

P

passionman

zapytaj w aptece o sól epsom, albo o siarczan magnezu. 1 lyzka stolowa na 4 litry wody, u mnie pomoglo na takie objawy, pozdr

K

kokoshka

picture.php

Co może być powodem więdniecia roślinki (tej po lewej). Czyżby za dużo wody albo coś...Jak jej pomóc bo szkoda mi tego Romp Star'a. Pozdrawiam!

S

shot-retep

@koko, czy sucho czy mokro to ty powinienes wiedziec. Wyglada jakby potrzebowala wody

A

ares420

Siema
U mnie zapodanie roslinie mixu Planton K, biohumus, dolomit i Siarczanu magnezu pomogło.
Jaki macie podobny problem co ja to polecam ten mix :D

C

czaczo

hej
napewno ci chodzi o te dolne zolknace lisci.prawdopodnie to niedobor azotu.powodzonka.pzd