What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

CHOROBY

czerwony

Member
Mi to wygląda po prostu na problem związany z pH, a nie żadnymi -elementami. Głowy nie dam, niech ktoś mądrzejszy się wypowie.

Ja mam taki problem z jednym plantem:

pH powinno być okej, ale mój miernik nie jest chyba zbyt dokładny :( rzecz tyczy się tylko górnych partii gałązek

deszcz jak wiecie napieprza często i gęsto, a rośliny są w doniczkach i nie mam jak ich wynieść do suchego miejsca

pomysły?

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Nie lubię tu pisać...:mad:, ale trzeba bo sam nie wykminie co to może być. :help:

Planty nic nie dostawały poza nierozcienczonym humvitem w b.malej dawce (ale i tak objawy sa nawet na tych ktore niedostaly) rosną na podłozu warzywnym z obornikiem i dolomitem. Podlane wczoraj mieszanką wegową z dodatkiem dolomitu.

Na początku wyglada tak jak na tym PP, drobne zmiany na lisciach.
..ale potem się zaczyna...

Regulary wcale nie lepiej..

i jedna PP która dziwnie cos kręci..

Wiem ze to jasne na regularach to poprostu szok termiczny, w sumie nie wiem czemu bo hartowalem an balkonie....mniejsza o to. Pomożcie panowie...

D

dEv-9

Witam.
Czyzby przenawozenie?
Lalem tylko pare razy biohumus wiec nie wiem czy to moze byc to.
I na nie wszystkich lisciach na roslinie sa takie zolte obramowki
picture.php

Pozdrawiam;)

C

czaczo

mysle ze ....................................cynk......................moze magnez...........................ale ogolnie zaduzo tych biohumusow.naprawde jezeli masz rosline w ziemi,i ziemia napewno okiiiii ,to nie podlewaj zadnymi solinami,uzywaj ewntualnie jakies stymulatory,wzrostu itp,albo do lepszego wchlaniania skladnikow pokarmowych.a tak wogole to ja do momentu flo bym zrezygnowal z wszelkich sterydow,hehe,to jest natura,sila genow i power z slonca.powodzenia

D

dEv-9

ok to odstawic biohumus i podlac woda z dolomitem, sie zrobi:)
aha i dodam jeszcze ze na spocie to zauwazylem dopiero wczoraj a ostatni raz biohumusem podlewalem moze 3 tygodnie temu.

tak przeczytalem o tym magnezie i troche sie zastanawiam bo ludzie pisza ze to od najstarszych lisci sie zaczyna a na moich roslinach jest rownomiernie mniej wiecej pozdro

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Daichu a nie uważasz że zawiesina dolomitowa bedzie troche lepiej penetrowała podłoże niż dolomit "popchnięty" z jego powierzchni?

D

dEv-9

no wlasnie, niechcialbym przypalic korzeni tak sypiac garscia ;]
koledzy wazne pytanie ! prosze o szybka odpowiedz!

a wiec, czy roslina nic nie bedzie jak podleje je tym dolomitem dopiero za 5 dni czy lepiej juz dzis jechac na spota? pozdro!

PioK

Member
dEv-9, tez mialem taka 'zebre' w zeszlym roku

i w sumie to nie wiem co jej dolegalo ... zapodalem jej dolomitu i nie widzialem co sie z nia dzieje az do zbiorow...

a nie masz przypadkiem gdzies mrowiska w poblizu ??

D

dEv-9

mrowisk nie ma piok:D
wszyscy K+ za pomoc a ja lece podlac tu i uwdzie rotworem z dolomitu ELO

solim

New member
A mrówki to problem? U mnie na jednym spocie grasują, ale rośliny są w porządku (poza uszkodzonymi liściami - jeb**e ślimaki :/ )

G

Guest1012

U mnie rok temu na łące był ten sam problem z magnezem. Lałem rozpuszczony w wodzie i podsypywłem sporo pod krzaka. Nic to jednak nie dało, miałem na liściach zebre (jak to PioK ujął :D ) aż do zbiorów.

Finger

Outdoor grower...
Veteran
A mrówki to problem? U mnie na jednym spocie grasują, ale rośliny są w porządku (poza uszkodzonymi liściami - jeb**e ślimaki :/ )

Problem bo jak im odjebie to wysysaja cukry z bryły korzeniowej.

C

czaczo

hej ,hej kapitanie,do prawidlowego wchaniania kazdego skladnika,jest tez potrzebne prawidlowe ph.zebra ,jak to nazywacie to nie tylko niedobor magnezu.jest dolomita i jest epsonita ,to ta druga jest wpelni rozpuszczalna w wodzie,dolomita to kruszona skala,dodaje sie ja w postaci proszku do ziemi przed posadzeniem rosliny(nie wiem chlopaki ,ja znam tylko takie zastosowanie dolomity,moze ta wasza jest inna)zawiesina jest filtrowana przez pierwsze warstwy ziemi,i dolomita bedzie wchlaniana ,tak,ale przy kazdym podlaniu,jaks czesc bedzie sie uwalniac,czy rozpuszczal i docieral do korzeniu ale w bardzo malym stopniu.ahoy

mistaP

Member
w kwestii niedoborów magnezu

ja tez nie stosował bym dolomitu inaczej jak tylko do gleby przed sadzeniem jak powiedzieł czaczo
mnie uczyli podobnie - dolomit sie nie rozpuszcza

jesli pojawią się niedobory najlepszy jest siarczan magnezu tani nawóz całkowicie rozpuszczalny w wodzie, szybko dostępny dla rośliny

Jeśli w waszym ogrodniczym nie ma siarczanu magnezu albo jest w dużym opakowaniu można kupiś "Florowit przeciwko brązowieniu igieł" to czysty siarczan magnezu tylko konfekcjonowany dla działkowców
http://www.budujesz.pl/produkt/3577/

S

shot-retep

Witajcie! Jedna z dwóch Guerrillas Gusto posadzonych w jednej donicy choruje. Co dziwne mam 3 takie same przypadki w różnych miejscach z ta sama odmiana. Widzialem na forum ze kilka osob mialo rosliny z takimi samymi objawami i nic nie działali zeby temu zapobiec bo nikt nie wiedzial czego to wina.