What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.
  • ICMag and The Vault are running a NEW contest in October! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

CHOROBY

stolarz44

Active member
I znowu u mnie pojawila sie ta sama sytuacja: wrzucilem dzisiaj roslinki do pseudo-boxa po godzinie patrze a tam roslinki ponagryzane tak z centymetr od ziemi i pare z nich juz nie do odratowania. Wyglada to na jakiegos szkodnika ktory nie jest mikroskopijnych rozmiarow ale oblukalem wszystkie kubeczki i nic nie widac zeby tam cos moglo zyc poza roslinkami;/ mial juz moze ktos taka sytucje? Tutaj daje zdjecie mojej wczesniejsze uprawy i tam tez to samo sie dzialo
picture.php

cos takiego.
spryskalem to jakims srodkiem owadodobojczym ale boje sie ze roslinki tego nie przezyja. I znow nasowa mi sie na mysl przyslowie ze biednemu .....
pozdro!

stryju

Member
czy może to być nie dobór azotu? ziemia z ogrodniczego wymieszana z dolomitem,doniczka 11l, roślina 2 tydz flo i tyle samo w tej ziemi, podlewana czystą wodą, ostatnie podlewanie z nawozem GHE 6ml micro 12ml blom/25l wody.

Azzzzzz

Member
Veteran
Ojciec: Mi to wyglada na problemy z ph, fosfor, postaraj sie sprawdzic czy w porzadku ph.

Stryju: No ona definitywnie wyglada jakby chciala jesc, cos chyba kiepska ta ziemia, daj jej dobrego nawozu, tylko stopniowo i nie przesadz, nie wal duzej dawki na raz.

Stolarz: A moze to ta zgorzel, bylo jakis czas temu o takich przypadkach ?

Na przyszlosc do ogolu szukajacych pomocy - piszcie wiecej danych, dawajcie wiecej fotek chorej rosliny, nie dziwie sie ze nikomu sie nie chce na to odpisywac jak wam tez sie nie chce dokladnie przedstawic problemu....:noway:

G

Guest1012

Panowie liście mi się skręcają. Nie wiem co tu więcej pisać. Myślę, że fotki wszystko wyjaśniają. To mutacja jakaś czy coś jest nie tak ? Pajęczynek ani robaków tam nie ma.

A i jeszcze coś. Nie wiem gdzie to dać. Rozchylam dzisiaj główny szczyt LR. Myślałem, że to zalążek pleśni, rozchylam, a tam robak sobie wychodzi. WTF ?

A

adrianmenyo

bleee wstretny gamon! uwazaj bo Ci "owoce" upierdoli. ale niewiem czy tak dobrze teraz przed sciecie opryskiwac czyms... zebys pozniej hemika nie jaral ;) pozdrawiam

S

shot-retep

@mr.ctrl jak mialem poskrecane cale liscie to byla sprawka mszyc. Wtedy trzeba opryskiwac woda z szarym mydlem i czosnkiem.

4

4-LifeMan

o ile dobrze pamiętam na mszyce bardzo dobre są biedronki dla których mszyca jest dobrym jedzonkiem, można o tym pomyśleć, a z tym białym robakiem też się spotkałem ale na 7 roślin tylko na jednym był i to jeden egzemplarz więc usuń go może już się nie pojawi następny

Silas

Member
Veteran
@Azzzzzz: zgorzel działa na siewkach...i one robią się cieńsze w jednym miejscu i upadają. Tutaj wygląda raczej jak by jakaś mysz podgryzała łodygę.

Makaptur

New member

zostala zasasdzona pod koniec kwietnia. jest to WW. czy waszym zdaniem nie powinna byc bardziej rozwinieta?
moze i banalne pytanie ale chcialbym wiedzieć :p

G

Guest1012

@Makaptur a ile litrów ma ta donica ? Nie za ciasno te korzenie już tam mają. Przesadź do większej donicy. A tak ogólnie moje z połowy kwietnia wcale lepsze nie są. Taka pogoda.

placjusz12

Member
stolarz44 ja daje że to myszy lub inne gryzonie u mnie kiedyś w boksie większość roślin wycieły w taki sam sposób ,zastaw jakąś łapkę lub posyp im trutkę (jeżeli masz koty w domu to z trutką bym uważał bo jak zjedzą taką myszę to nie ciekawie wyglądają)

stolarz44

Active member
Napewno to nie sa szczury. Wyglada to tak.
picture.php

picture.php

picture.php

Sam dziwie sie ze jeszcze nie padly i nie zgnily, ale i tak stoja juz 3 dzien w miejscu. A i najwazniejsze pytanie czy cos z nich jeszcze bedzie? sa to WR AF

G

guestabc

@makaptur daj swojej WW trochę więcej miejsca to się rozwinie

sugeruje większą donicę

pozdro

mistaP

Member
Napewno to nie sa szczury. Wyglada to tak.
picture.php

Sam dziwie sie ze jeszcze nie padly i nie zgnily, ale i tak stoja juz 3 dzien w miejscu. A i najwazniejsze pytanie czy cos z nich jeszcze bedzie? sa to WR AF

a może to ziemiórki
zobacz czy w okolicy łodygi w ziemi nie ma maleńkich przezroczystych larw 1,5mm z czarną główka, mogą siedzieć też w łodydze w miejscu uszkodzenia

wg mnie nic z nich nie bedzie jeśli to ziemiórka, taka młoda roślina nie poradzi sobie z takim uszkodzeniem

jahman

Active member
Veteran
:wave:

Hey eksperci :smile:
Co się dzieje? Przyczyna? :chin:

azzzz hehe ok excuse me friend:smile: dolne partie lisci tak wygladaja, nie dzieje się to na wszystkich roślinach.
Te końcówki to pikuś ale te białe plamky? :smile: Jeżeli bym miał to w środku...to było by coś pędziorkowego najszybciej, ale na out? :chin:
Szkodnik?Oprysk z Talstaru? :chin:
picture.php

:wave:

Azzzzzz

Member
Veteran
Wyglada mi to na jakies chorobsko, moze grzyb czy cus takiego, nie wiem..
ale mialem juz okazy z takimi plamkami na dolnych lisciach i rosly normalnie, na plon nie mialo to wplywu :>, powodzonka:joint:

C

czaczo

witajcie
a niema nic ,nic nie fruwa,jakies maciupkie biale muszki nie wieksze od mendy hehe.mi si e wydaje ze to pasorzyt.poruszj roslinka i zobacz czy nic nie fruwa,obadaj pod liscmi.pozdrawiam

D

dEv-9

Siemanko.. do rzeczy:)
Dzisiaj scielem low ryderki z outa posadzone 1 maja na out a wczesniej 2 tygodnie w boxie o ile dobrze pamietam
Chyba za dlugo je potrzymalem. CO TO JEST ? PRZEDOJRZALE? PLESN? CO TO KURDE JEST?
Rosliny sa troche mokre bo musialem je wykompac (byly cale w ziemi).
Daje zdjecia
To wlasnie to cos czarnego?
picture.php

Dla porownania ze zdrowym topkiem
picture.php

I jeszcze jedna fotka tego czegos
picture.php

Nie wiem czy mi to nie zaszkodzi przy paleniu?
Wyrzucic czy suszyc i palic?
Pozdrowionka

E:
Ok to plesn, troche jarania pojdzie na straty ale to nic pozdro