What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

CHOROBY

zielonylasss

guerilla grower
Veteran
Dużo tego dolomitu dałeś? Mi wygląda na niedobór magnezu...
No chyba że dużo to wtedy obstawiałbym zablokowanie cynku lub żelaza.
Ale stawiam na to pierwsze...

el023

Member
ziemia "chydroonline.pl" z http://www.hydroonline.pl/ , nawozy GHE 3part w ilości zalecanej w fazie weg. 5ml/5ml/5ml na 10l wody, 2 duże łyżki dolomitu wymieszane w 1l wody na 11l doniczkę

GHE 3 part - nie znam sie na tych wszystkich nowoczesnych chemikaliach, ale za pomocą google wnisokuje, ze jednym ze składników jest florabloom. jeśli tak, to po co dawałeś florabloom skoro roslina nawet nie zaczęła kwitnąć?
może poprostu przesadziłeś z tym PK i zablokowało to przyswajanie mikroelementów [?]
roślina okazywała jakies niedobory zanim podlałes tą mieszanką?

weedsmoker

Active member
siemka
widze ze theherad sie powieksza hehe... jednak jest przydatny tutaj:D

Panowie, problem, wspomnialem juz w co w ogrodzie ale nikt nie odpowiedzial, wiec pisze tu

Na jednym spocie po 10 dniach od wysadzenia zobaczylem takie cos na dwoch roslinkach rosnacyh blisko siebie, reszta jak na ta chwile zdrowa byla. Ziemia przekopana na poczatku kwietnia z dolomitem i obornikiem.
Podlalem je w niedziele woda z dolomitem i dawka plagrona terra vega.

Nastepna sprawa, jakies kurewstwo wpierdala mi roslinki od samej gory , co to moze byc?

czekam na wasza pomoc

pozdro

mistaP

Member
siemka

Panowie, problem, wspomnialem juz w co w ogrodzie ale nikt nie odpowiedzial, wiec pisze tu

Na jednym spocie po 10 dniach od wysadzenia zobaczylem takie cos na dwoch roslinkach rosnacyh blisko siebie, reszta jak na ta chwile zdrowa byla. Ziemia przekopana na poczatku kwietnia z dolomitem i obornikiem.
Podlalem je w niedziele woda z dolomitem i dawka plagrona terra vega.

Nastepna sprawa, jakies kurewstwo wpierdala mi roslinki od samej gory , co to moze byc?

czekam na wasza pomoc

pozdro

juz odpowiedziłem w co w ogrodzie rośnie ale moge powtórzyc tu

opryskaj talstarem, karate, lub fastac

te nie ruszone rośliny też popryskaj jak rosną na tym samym spocie

C

czaczo

witam
stryju ,jak pamietam to masz ec meter,chyba.zmierz wode z podstawki.swierza ziemia,tydzien po przesadzeniu?moze byc problem tez z ph,woda destylowana zmienia ph,praktycznie juz po zetchnieciu z sie z powietrzem.cos takiego.masz wode w kranie o.4 ec(jak pamietam)dlaczego jej nie uzywasz?mieszaj ja z destylowana.
wedsmoker,ktos mial ten sam problem rok temu,nie pamietam dokladnie kto(ale chyba 1410)mistap dobrze mowi (jakby niebylo ,fach)pozdrawiam

orangefreak

Member
mam taki mały problem z krzakami na out. Liście od końcówek sie robia białe. przenawozenie? stosowałem dolomit tylko i obornik suchy zeby wzbogacic ziemie

P

PolishBoyfriend

Coś takiego?
1134nute-burn1.jpg

1134nuteburn2.jpg

Napisz więcej o warunkach jakie zapewniasz roślinom, pH etc. No i oczywiście przejrzyj topic http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=11688.

zielonylasss

guerilla grower
Veteran
Mi coś żarło rośliny ale już duże, więc niegroźnie. Na szczęście to nie liście się jara, a kwiaty robale zostawiły dla mnie :D
Ale spryskaj jak radzą koledzy! Szkoda by było maleństw...

stryju

Member
moze byc problem tez z ph,woda destylowana zmienia ph,praktycznie juz po zetchnieciu z sie z powietrzem.cos takiego.masz wode w kranie o.4 ec(jak pamietam)dlaczego jej nie uzywasz?mieszaj ja z destylowana.
wedsmoker,ktos mial ten sam problem rok temu,nie pamietam dokladnie kto(ale chyba 1410)mistap dobrze mowi (jakby niebylo ,fach)pozdrawiam

Kupiłem GHE do wody twardej i od początku używam wodę kranową.

C

czaczo

hehe.aja myslalem ze ty podlewaz destylowana,ale mysle ze moze to byc spowodowane dwoma sprawamii albo ph albo poprostu zbyd wysokie ec ziemi.zablokowanie wchnaniania potasu ,tak mysle .napewno znasz juz to ziemie ktora uzywasz.powinienes juz sam znalesc odpowiedz,co jest przyczyna.zycze powodznia i szybkiego powrotu do zdrowia(roslinki ,hehe)pozdrawiam

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Witam!
Znajomek podesłał mi foto z pośbą o zdiagnozowanie.
Bede wdzięczny za pomoc.

Pzdr.:abduct:

stryju

Member
ziemie kupiłem pierwszy raz, czy tylko przez ph potas jest nie dostępny, czy oprysk pk na liście i podlewanie zymem żeby pozbyć się nawozów pomoże? podlewałem raz wodą z dolomitem

rośliny dzisiaj

BlinD

Active member
pobieranie potasu zahamowane jest zazwyczaj złym stosunkiem K:Mg najprawdopodobniej za dużo Mg wprowadziles z dolomitem ;p Niedobory K jeszcze zdarzaja sie na glebach gliniastych (ale to chyba nie w twoim przypadku). Opryskaj saletra potasowa w stezeniu ok 0,8/1% powinno doraźnie pomoc. Co do wyplukania Mg to nie wiem bo nie stosowalem nigdy ;p

@Finger na wielu liściach tak sie robi? jakbys dal rade moze jakies zdjecie makro zrobic spodu liścia bo dziwnie jak na niedobór to wyglada moze jakis grzyb albo szkodnik ?

stryju

Member
dodałem tylko 2 czubate łyżki dolomitu na 11l doniczkę, dolomit dodałem kiedy zaczęło robić się źle (tydzień po przesadzeniu do większych doniczek z inną ziemią) gleba w dotyku i z wyglądu identyczna jak CANNA, gość z hydroonline.pl powiedział że jest robiona na wzór orginału ale u nas przez co jest tańsza. kupię dzisiaj inną zwykłą ziemie do kwiatów i wymienie w 2 doniczkach i zobaczę co na to rośliny. może to być też przez słabą wentylacje pomieszczenia(2 tyg w zamkniętym pokoju, wentylacja nie wymuszona przez kratkę do komina)? padł wiatrak a następny w drodze

woda którą podlewam ma ph 7.56, ppm 251, kupiłem nowy test do gleby i zrobiłem pomiar, ph około 6

DrSmoke

Member
Veteran
Witam wszystkich. :1help:

Ostatnio na spocie przyuważyłem na liściach dziwne zawinięcie,
które skrywało takie coś.
Ktoś może się z tym spotkał i wie jak zapobiegać/leczyć?
Byłbym wdzięczny za pomoc.

Rzecz jasna od razu pozbyłem się zainfekowanych listków oraz pajęczyn.

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

mistaP

Member
Witam wszystkich. :1help:

Ostatnio na spocie przyuważyłem na liściach dziwne zawinięcie,
które skrywało takie coś.
Ktoś może się z tym spotkał i wie jak zapobiegać/leczyć?
Byłbym wdzięczny za pomoc.

Rzecz jasna od razu pozbyłem się zainfekowanych listków oraz pajęczyn.

To larwa motyla z rodziny zwójkowatych
z regóły występuja pojedyńczo, żerują w ukryciu ze zwiniętych liści, jesli je usunąłes to powinno wystarczyć
ale na wszelki wypadek preparaty: owadofos, decis, diazol, nomolt