What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

CHOROBY

NiceGirl

Well-known member
Veteran
Mam tutaj maly problem, nie wystepuje on na wszystkich plantach.
To co zauwazylam to jasno zielone plamki na lisciach, krawedzie lisci zakrecajace sie w dol, martwe plamki, na fotce przyklad WRxA 1 tydzien FLO:

Temp / wilg w dzien 27-29*C / 40-45%
Temp / wilg w dzien 21-24*C / 50-55%
Nawozone tylko raz jakies 4 dni temu: biobizz bloom - biobizz topmax dawka po 2ml/litr wody

Pomocy :)

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
NiceGirl, zanim zaczniesz zastanawiać się czy czegoś roślinom braknie, zawsze trzeba pomyśleć o klimacie panującym w boxie. Z jakiegoś powodu Twoje roślinki są malutkie, coś je powstrzymuje przed np rozwijaniem dużych liści.

Zawsze jest to kombinacja nie braku jakiegoś nawozu lecz wysokiej temperatury i zarazem niskiej wilgotności. Moim zdaniem - oddalić lampę, próbować zwiększyć wilgotność całego boxa. i usprawnić wentylację. Z Twojej galerii wskazanie termometru ok 29stC + wilgotność 36 to niewiele i niezbyt komfortowo dla roślin. Im większa wilgotność tym lepiej rośliny znoszą wysoką temperaturę, co łatwo zauważyć np. w tropikach.

Poza tym czy ten duży wentyl wiejący na rośliny nie wieje za mocno i dodatkowo nie wysusza ich?

Poza tym widzę że Ty w odróżnieniu od Bera masz ziemię (czy też substrat) mocno wysuszoną. Nie wiem w jakim dniu od podlewania jesteś, może ty z kolei nie dolewasz odpowiednio roślinom?

Zasada - zanim podlejesz, podnieś doniczkę - musi być całkiem lekka. A jak już jest całkiem lekka to wtedy podlewasz do oporu, do całkowitego nasycenia podłoża i potem znowu czekasz aż doniczka będzie lekka.

Takie tam rozważania.

pozdr, kov

Giet

Member
moje tak wyglondały jak przenawoziłem, najpierw końcówka liścia troche żółkła a potem robiła się sucha razem z całą krawędzią liścia i się skręcała w rulonik w dół
liście na chorych roślinach są ciemniej zielone niż u innych?

mistaP

Member
Witam, mam duzy problem dzis rano budze sie a w moim boxie jest tylko na swietlowkach 120w=24w 10x byly na wysokosci jakies 10-14cm nad nimi popalilo cos liscie niewiem czy to z gleby raczej nie to czysty substral uniwersalny (sprawdzony przezemnie wiele lat) od poczatku wszytko bylo ok az dzis rano taki syf jak na fotce , to na brzegach obschniete jak sie to dotyka kruszy sie jak suchy lisc - temp w boxie do 30*C MAX

Moim zdaniem może to być problem z podłożem, w substralu jest nawóz wolnodziałajacy Osmocote, w którym prędkośc uwalniania składników zależy od temperatury - im wyższa tym składniki się szybciej uwalniają, więc jeśli masz wysoką tempetaturę albo podłoże juz jakiś czas leżało to wiekszość składników się juz uwolniła i masz za duże zasolenie.
Wniosek: przesadzić do nowej ziemi.

znowu mam problem z roślinami

z całej tej grupy kilka plantow rosnie w ten sposob czyli ma problem z wypuszczeniem glownej parti lisci. Wydaje mi sie ze to problemy z wchłanianiem azotu ale pewny nie jestem dlatego wole zapytac. Ziemia sklepowa o pozadanym ph. Kupiłem miernik ph tydzien temu z milwaukee ale to do pomiaru ph gleby nadaje sie srednio. Inne rosliny ktore rosly prawidlowo tez tak jakby przystopowaly.

SLN

Member
Jakie pH ma ziemia?
Jeśli to ten pH-metr o którym myślę, to możesz nim mierzyć najwygodniej robiąc zawiesinę ziemi w 10 ml wody destylowanej, zostawić na 30 min. i wykonać pomiar próbki.
Jak dla mnie - mogą to być objawy chlorozy... ale chloroz jak "mrówków" - musisz eliminować kolejne możliwe przyczyny, więc ja bym zaczął od przesadzenia do całkiem nowej ziemi roślin które żółkną. Następnie obserwowałbym dalsze zmiany. W przypadku braku poprawy pomimo zmiany warunków obstawałbym przy założeniu, że coś jest nie tak z samymi roślinkami.
Ale popróbuj z przesadzeniem do zupełnie innej ziemi.

Na worku pisze 5.6-6.5
Miernik wskazuje 5.9-6.0 czyli raczej problem z ph odrzucam. Poza tym pierwsza partia 15 roslin byla wysadzona w innej ziemi, druga partia tez w innej ziemi i w obu sa chore rosliny. Poprzednie lata nie mialem zadnych chorob a w tym roku 2 podejscie i 2 raz na tym samym etapie jakies nieszczescie atakuje mi rosliny. Czas na wysadzenie powoli sie konczy a ja kur%$#%#$ znowu borykam sie z problemami.

SLN

Member
To wygląda na "wadę" wrodzoną - może to tylko z pozoru sprawia złe wrażenie virus ;-).
Czy te przebarwienia występują tylko w najmłodszej części liścia? Najbliżej stożka wzrostu?
Jeśli tak - możliwe że to tylko lokalny problem który ustąpi z czasem - wraz ze zwiększaniem się powierzchni fotosyntezy. Ze zdjęć przynajmniej widać, że liście rodzą się żółte, ale potem zaczynają się wybarwiać na zielono - czyli chlorofil powstaje. Istnieje taka ewentualność, że roślina "z jakiś powodów" (najprawdopodobniej genetycznych - skoro problem dotyczy całej partii a nie zależy od warunków) ma problemy z syntezą chlorofilu w chloroplastach na samym początku, ale uaktywnia go dopiero z opóźnieniem. Chyba, że je podtopiłeś wodą ;-)...
Spokojnie zaczekaj - ja myślę, że się wyklaruje samo. Pozwoliłbym im wypić całą wodę z ziemi i wtedy by się okazało czy się pogarsza czy jednak powstają kolejne piętra liści i zielenieją niższe.

Czy te przebarwienia występują tylko w najmłodszej części liścia? Najbliżej stożka wzrostu?

Tak, w tych rozwinietych lapie od najmlodszej czesci liscia. W tych ktore dopiero sie ksztaltowaly zlapalo caly lisc bo byl za maly i chyba te juz sie nie odrodza.
No własnie jedno co je laczy wszystkie to to ze staly 3 dni temu na balkonie az przyszla ulewa i je troche podtopilo, staly moze na tym deszczu 2-3 minuty ale padalo dosyc mocno wiec zrobilo sie lekkie blotko. Problem nie pojawil sie od razu, dalem czas ziemi w kubkach na przeschniecie na skwar i podlalem ponownie wczoraj. Moze to wlasnie wina tego bo innych rzeczy ktore by mogly wplynac negatywnie na nie po prostu nie bylo.

SLN

Member
No to po prostu je podtopiłeś i w dodatku zaparzyłeś korzenie w "gorącej zupie" z błocka...
Cóż - nie znam się na reanimacji "topielców" - to już temat dla bardziej kompetentnych ode mnie.
Mam nadzieję, że uda Ci się je postawić na nogi!
Pozdro!

C

czaczo

siemanko
zmien ziemie .prawdopodobnie twoja ziemia albo zbytnio jest wzbogacona npk itp ,albo zbytnio nie nadaje sie do uprawy mari(pochodzi niewiadomo z kad).poszukaj ziemi ktora chlopaki juz testowali przy wysiewach i sie sprawdzila w 100%.pozdrawiam

el023

Member
Zastanawiam sie co to moze byc, czy zmiany pH czy tez bliskosc lampy, a moze :chin: przenawozenie ? hmm

picture.php

picture.php

pozdro organic

przedawkowanie K // duza dysproporcja K z innymi składnikami pokarmowymi [?]

NiceGirl

Well-known member
Veteran
Hejka - ziomek poprosil wiec postuje, jakosc fotek MARNA ale moze sie uda cos zauwazyc. Spot - sprawdzony, w poprzednim sezonie w tej glebie ladnie rosly maluchy. A teraz jakies problemy pojawily sie. Ja stawiam na przymrozek :joint: Jak myslicie ? Co wy na to. Dostaly dawke dolomitu - ponoc w zalecanych granicach. PH gleby 6.2 Od 3 tygodni stoja w miejscu.

el023

Member
el023 deficyt K

hmmm. u mnie podobne objawy występowały po podawaniu samego PK - żółknięcie liści, brązowe / brunatne martwe plamy, w końcu umieranie i odpadanie liści - rośliny wyraźnie chorowały, co zinterpretowałem jako blokade innych składników lub zatrucie gleby poprzez przedawkowanie K ... nie wydaje mi się, zeby cos wtedy spowodowało blokade K...
pozdro.

P

PolishBoyfriend

Słuchajcie ludzie, czy ktoś z was może tłumaczył poradnik Stitcha na język ojczysty? Pytam, bo przymierzam się do przetłumaczenia tego poradnika (już pisałem do niego, czy nie ma nic przeciwko - i czekam, aż napisze że nie ;)). Oczywiście nie chciałbym tłumaczyć czegoś, kto już ktoś przetłumaczył przede mną.

A samo tłumaczenie to nie problem, chyba jedno popołudnie i już. Kiedyś przetłumaczyłem całą książkę o dragach z karkołomnymi nazwami chemicznymi :).

Aha, wszyscy niekumaci z angielskiego mogą postawić mi piwo.

stryju

Member
Rośliny przesadzono 2 tyg. temu, podlane raz nawozem + dolomit, faza weg, rośliny wyglądają tak tylko w górnej części.

stryju

Member
nie mam jak sprawdzić, muszę kupić test, chyba że woda destylowana ale nie wiem czy ziemie przelać czy moczyć jakiś czas i zmierzyć ph? nie wiem czy nie są czymś przenawożone (popalone końcówki). na tą chwile wyglądają tak (aparat padł i zdjęcia telefonem)

Latest posts

Latest posts