http://www.bt.dk/danmark/socialdemokrat-vi-kan-ikke-fjerne-hashmarkedet-0
Socialdemokrat: Vi kan ikke fjerne hashmarkedet
Socialdemokraterne i København ønsker fortsat at forsøge legalisering af hash i hovedstaden. En øget indsats på Christiania rykker hashhandlen til andre dele af byen, lyder det.
Når politiet nedsætter en taskforce med 60 betjente, der skal gå målrettet efter de forretningsdrivende på Pusher Street på Christiania i Købenahvn, så vil det blot rykke hashandlen til andre steder i byen. Det mener Lars Aslan Rasmussen, der sidder i Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne.
- Det flytter bare problemet. Det er noget, vi har prøvet før, og det medførte de værste skyderier i København siden Anden Verdenskrig. Det er ikke politiledelsen, jeg klandrer, det er, at Folketinget bliver ved med ikke at se, at vi ikke kan fjerne det her hashmarked. Det, vi kan gøre, er at få det under kontrollerede forhold. Det har vi arbejdet meget seriøst med i København, bakket op af 80 procent af medlemmerne i Borgerrepræsentationen og får nej til det hver eneste gang, selv om det er en forsøgsordning, siger han.
Politikerne i København har således søgt om tilladelse til at indføre en forsøgsordning med legalisering af hash for københavnerne. I foråret afviste justitsminister Morten Bødskov forslaget med henvisning til, at hash er forbundet med flere skadevirkninger, og at en lovliggørelse vil medføre en øget tilgængelighed og derfor et øget hashforbrug.
- Regeringen ønsker på denne baggrund ikke at åbne mulighed for en sådan forsøgsordning, skrev justitsministeren ifølge Ritzau til Københavns Kommune i maj i år.
Københavns Politi håber ikke, at den øgede indsats vil betyde uroligheder i stil med dem, man så i 2004, da politiet ryddede Pusher Street.
- Vi har ikke nogen ambition om, at gassen skal flyde eller kniplerne skal trækkes. Det ønsker vi ikke på nogen måde. Men vi ønsker at bekæmpe den organiserede kriminalitet, sagde politiinspektør Svend Foldager fredag til TV 2.
Han understregede desuden, at det er et område, man vil sætte langsigtet ind på.
Lars Aslan Rasmussen medgiver, at der også er et behov for en indsats på Christiania, men han kalder det »en forkert medicin.«
- Jeg forstår godt, situationen på Christiania er uholdbar, men den ville man også få forbedret væsentligt ved at få det afkriminaliseret. Det kan være, det bliver lidt bedre på Christiania i en periode, men det ændrer ikke det grundlæggende, at folk, der har et hashmisbrug, er overladt til pushere, der er fuldstændig ligeglade med, hvad de sælger dem, og at banderne kan slås om hashmarkedet, siger han.
Borgerrepræsentationens forslag til en forsøgsordning går på, at kommunen skal stå for hashhandlen.
- Så man kan hjælpe dem, der har et misbrug og samtidig få pengene væk fra banderne og få fjernet det marked, de kan slås om. Forsøget er at afkriminalisere det i København, men kun for københavnere, så det ikke bliver et hash-mekka. Det er ikke fordi, vi vil promovere hash eller synes, det er smaddergodt at ryge, siger han.
Politiets nye taskforce forventes at være på benene om to uger. Der er tale om en fast enhed og dermed en tidsubegrænset indsats.