L
lalandia
Din sidste sætning er lige til en proffessor grad spaceman..he he
Grow in peace
Grow in peace
12. juli 2012, 08:58
Borgere kan få frakendt deres kørekort i tre år, hvis de kører flere dage efter at have røget en enkelt joint.
Det har fået klagerne over frakendelse af kørekort til at boome hos Københavns Politi, fordi bilisterne ikke ved, cannabis bliver i blodet i op et til en måned efter, det er indtaget.
Det gavner hverken trafiksikkerheden eller har en præventiv effekt, vurderer misbrugsekspert Henrik Rindom.
Lærling mistede sit job
Jeg har haft en mekanikerlærling i behandling, der mistede sin lærerplads, fordi han fik frakendt sit kørekort. Så politikerne kan lige så godt sige til ham, at han nu skal sætte sig ned og ryge sig vind og skæv de næste tre år, siger han.
- Jeg siger ikke, man bare skal ryge løs og så køre bil. Men hvorfor skal folk straffes så hårdt. hvis man i stedet gav dem en gulerod, kunne det måske få folk ud af et misbrug, fortsætter han.
I stedet bør politikerne lave loven om, så man kan få kortet igen, hvis man jævnligt afleverer rene urinprøver i et halvt år for at få kørerkortet igen. Så er der en gulerod for at stoppe med at ryge hash, mener Henrik Rindom. Han vil nu tage det op med politikerne.
S: Trafiksikkerhed går foran
Der skal ikke ændres et komma, mener retsordfører for Socialdemokraterne, Ole Hækkerup.
- Vi har strammet loven hårdt, fordi folk har en tendens til at sige, at det ikke betyder noget med en enkelt, inden man kører. Men det ved vi, det gør, og det samme gælder hash, siger han.
Men er det rimeligt, at man flere dage efter, man har røget kan få frakendt kørekortet i tre år, når man ikke kan mærke det?
- Vi er sat i verden for at sikre trafiksikkerheden, og der vil vi hellere helgardere os med en stram lov end at løbe nogen som helst risiko, siger han.
Men helt almindelige mennesker har mistet deres job, fordi de har fået frakendt deres kørekort. Har I oplyst godt nok om denne her lovændring?
- Det kan godt være, at vi skal sætte en kampagne igang, hvor vi indskærper, at man slet ikke skal ryge hash, hvis man har planer om at køre bil, siger Nick Hækkerup.
I de seneste uger har TV 2|NYHEDERNE haft fokus på hash. Vi har vist hvor udbredt hash er, og hvor nemt det er at det er at købe selv i små byer.
Politiet er stort set magtesløse, og der følger hård kriminalitet i kølvandet på hashsalget.
Mange har i den debat henvist til Holland, som et land med en velfungerende liberal praksis, hvor både turister og hollændere kan købe lovligt kan købe hash i de såkaldte coffee-shops.
Men nu er Holland i gang med at stramme op på lovgivningen omkring salg af hash.
Siden den 1. maj har det i landets sydligste provinser været forbudt for turister at handle i coffee-shops.
Folk med bopæl i Holland må dog stadig købe.
Og fra 1. januar 2013 skal alle coffee-shops i landet være omdannet til foreninger, hvor kun hollandske medlemmer har adgang.
Hashsalget i coffe-shops styrtdykker
TV 2|NYHEDERNEs korrespondent Olav Christensen fortæller fra Holland, at kravet om registrering og medlemsskab har ført til et styrtdyk i omsætningen hos coffee-shops i de tre sydlige provinser. det er nemlig ikke kun hash-turisterne, der holder sig væk.
"Det er nemlig de færreste hollændere, der ønske at stå i et register, så de kunder forsvinder også," forklarer Olav Christensen.
"Det er en katastrofe for de folk, som lever af det her og betale skat. Det er også katastrofalt for de hollandske skattemyndigheder. Og jeg er blevet nødt til at fyre 75 % af mine ansatte," fortæller Rick Brands, der er ejer af coffeee-shoppen Cannie Club de Baron.
Hash sælges nu på gaden
I stedet for at gå på coffee-shops, finder hashturisterne det, de er kommet efter på gaden. Her er der nu mange pushere, der faldbyder deres hashklumper og poser med pot.
I Amsterdam, der med over 100 coffee-shops i centrum bliver kaldt for Europas hashhovedstad, frygter mange også for, hvordan det skal gå, når reglerne, der nu er indført i de sydlige provinser, også kommer til at gælde her.
"Det vil skabe et ramaskrig i turistindustrien i Amsterdam. For slet ikke at tale om coffee-shops, hoteller og detailhandlen," lyder det fra Michael Veling, der er talsmand for Amsterdams coffee-shops.
Åbent samråd om legalisering af cannabis
Folketingets Retsudvalg har kaldt justitsminister Morten Bødskov i samråd om legalisering af cannabis. Samrådet er åbent for alle og finder sted torsdag den 16. august 2012 kl. 14.00 i lokale 1-133.
Udvalget har bedt justitsministeren redegøre for, om en forsøgsordning med legalisering af hash, kunne være et redskab til at fjerne indtægtsgrundlaget for organiseret kriminalitet på blandt andet Christiania.
Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af udvalget Pernille Skipper (EL).
Samrådet bliver transmitteret live her på ft.dk og vises desuden på Folketingets tv-kanal.
Tilmelding til samrådet er nødvendig. Se kontaktinformation i boksen til højre på siden.
REU, Alm. del samrådsspørgsmål BK
Samrådsspm. om ministeren på baggrund af henvendelsen fra Socialudvalget i Københavns Kommune af i februar 2012 om en forsøgsordning med legalisering af hash og ministerens negative svar på henvendelsen i maj vil forholde sig til, hvorvidt en sådan forsøgsordning kunne være et redskab til at fjerne indtægtsgrundlaget for organiseret kriminalitet på blandt andet Christiania og dermed bidrage positivt til bekæmpelsen af organiseret kriminalitet, til justitsministeren
Dokumentdato: 11-06-2012
Omdelt: 11-06-2012
Samrådsspørgsmålets ordlyd:
Vil ministeren på baggrund af henvendelsen fra Socialudvalget i Københavns Kommune af i februar 2012 om en forsøgsordning med legalisering af hash og ministerens negative svar på henvendelsen i maj forholde sig til, hvorvidt en sådan forsøgsordning kunne være et redskab til at fjerne indtægtsgrundlaget for organiseret kriminalitet på blandt andet Christiania og dermed bidrage positivt til bekæmpelsen af organiseret kriminalitet?
Spørger:
Pernille Skipper (EL)
Minister:
Justitsministeren
Ja. Man mister kortet i 3 år og får en bøde på en månedsløn.
Det kræver selvfølgelig at politiet tager en blodprøve og for at de må det skal de sigte een for narko/spirituskørsel. Så man skal blot lade være med at køre bil mens man på nogen måde er påvirket, hvilket jo er en selvfølge.
Sille Beck-Hansen (K): Fri Hash, nej tak!
juli 22, 2012
Fri Hash er et emne der bliver ved med at dukke op i samfundsdebatten, nogen af fortalerne for fri hash mener det vil mindske kriminaliteten, andre at folk selv må bestemme hvad de fylder i deres krop. Som konservativ er jeg dybt uenig. Debatten om fri hash, viser den tydelige forskel på den skødesløse liberalisme, kontra den konservative tanke om frihed under ansvar. Som konservativ mener jeg, at staten bør tage ansvar for de udsatte i samfundet, samtidig med at staten bør opsætte enkle regler som skal hjælpe til at alle kan skabe sig et godt og meningsfuldt liv, samt forhindre at folk kommer i en situation, hvor de ikke selv kan tage vare på deres eget liv.
Ud fra dette mantra, mener jeg at det er helt essentielt, at man fortsat opretholder et forbud mod hash. Et stof der er så farligt, og kan skabe uoverskuelige tragedier for den enkelte (mis)bruger. Med den viden vi har om hash, og de følgevirkninger vi ved der kan komme efter indtagelse af hash, kan jeg simpelthen ikke se hvorfor vi skulle legalisere det. Det ville være skridtet mod at acceptere stofmisbrug som en frihedsret, i stedet for at se det som en sygdom med risiko for fatale konsekvenser. Konsekvenser som jeg ikke ønsker for noget andet menneske, og derfor ser det som almindelig sund fornuft, at opretholde forbuddet mod hash i Danmark.
- Hashbilister bør ikke straffes hårdere end spritbilister
En ekspert kritiserer nu, at hashbilister straffes hårdere end spritbilister. (Foto: Jakob Andresen © DR København)
Skrevet af: Pia Dramshøj DR Nyheder
Bilister påvirket af euforiserende stoffer og sløvende medicin straffes langt hårdere end bilister med alkohol i blodet, selv om intet tyder på, at de er til større fare for trafiksikkerheden. Det skriver Information.
Efter en lovstramning sidste sommer ryger kørekortet ubetinget i tre år første gang en bilist tages med ulovlige stoffer i blodet.
Det er den samme straf, som den grove spritbilist får, hvorimod de mildere overtrædelser i alkoholsager straffes med en betinget frakendelse af kørekortet.
Hetz mod hashrygere
- Grænserne er så lave, at det er en hetz mod hashrygere. Det var den borgerlige regerings fallit i kampen mod hash, der spillede ind.
- Hvis man ikke kan ramme hashhandlen med politiindsats, kan man gå direkte efter brugerne, siger læge Henrik Rindom, der er specialist i stofmisbrug, til avisen.
Han mener ikke, at loven og straffen er udtryk for et spørgsmål om trafiksikkerhed.
Skeler ikke til risiko
Seniorforsker ved DTU-transport Inger Marie Bernhoft har medvirket i en større europæisk undersøgelse af risikoen ved indtagelse af alkohol og ulovlige stoffer i trafikken, og hun giver til dels Henrik Rindom ret.
- De danske bagatelgrænser er sat uden at skele til risikoen ved de enkelte stoffer. Det drejer sig ikke kun om trafiksikkerhed. Man har taget stoffer, der i forvejen var ulovlige og sat på listen over stoffer, der ikke må forekomme i trafikken, siger hun.
- Bagatelgrænsen er sat et sted, hvor man med sikkerhed kan sige, at prøven er positiv. Men det er ingen garanti for, at der er tale om en påvirkning, der øger risikoen for uheld i trafikken, siger Inger Marie Bernhoft.
Større risiko ved blanding
Den europæiske undersøgelse viste, at hash ikke medfører en mærkbart øget risiko for uheld med alvorlige skader i trafikken. Risikoen svarede til kørsel inden for den danske lovlige grænse for alkohol.
Til gengæld viste undersøgelsen en mærkbart forøget risiko ved blanding af alkohol og ulovlige stoffer og medicin.
Enhedslisten vil have bedre hash
Flertal af danskerne vil gerne legalisere hash, og Enhedslisten opfordrer nu regeringen til at overtage salget
- Det er udbredt at ryge cannabis, men området er slet ikke reguleret. Det skal under kontrol, så vi kan rådgive brugerne, så de ikke får for dårligt stof eller for højt niveau af THC (det aktive stof i cannabis, red.), og vi skal sørge for, at børn ikke kan købe det.
Sådan siger Enhedslisten retspolitiske ordfører Pernille Skipper til Metroxpress, på baggrund af en meningsmåling hos Gallup, der viser hvad talrige netafstemninger her på nationen! har gjort: At flertallet af danskerne er for en legalisering af hash.
53 procent enige i legalisering
I Gallupmålingen - som er foretaget i perioden 24.-26. juli blandt 1.015 repræsentativt udvalgte personer- er folk blevet bedt om at svare på, hvor enig de er i at man bør indføre statskontrolleret salg af cannabis i Danmark?. Og 21 procent svarer at de er meget enige, og 32 procent svarer at de er enige.
Pernille Skipper mener også at der - udover bedre hash til rygerne og mindre hash til børnene - er en økonomisk fordel ved at legalisere:
- Vi kan mindske indtægtsgrundlaget for mange organiserede kriminelle, som tjener mange penge i dag, siger hun til Metroxpress.
Men hvad siger du?
På nationen! har´Liliane Morriello oprettet sagen Legaliser Cannabis Nu, der har 1348 støtter. Hun fortæller, at der på lørdag 11/8-2012 kl. 16:00, vil være stiftende generalforsamling for en ny forening, der som hovedformål vil kæmpe for legalisering af cannabis i Danmark, gennem information til offentligheden og pres på politikerne. Indtil videre hedder den kommende forening 'Cannabis Informations Organisation'.
Morten Bødskov - justitsminister - har tidligere på året sagt nej til et forsøg med fri hash i København. Læs her hvorfor: Derfor vil Bødskov ikke have hash-
Mikkel Warming: Lav dog et forsøg med fri hash
06. aug. 2012 15.06 Nyheder
Københavns Kommune har forsøgt flere gange at få legaliseret hash. Og for første gang er der nu opbakning hos folket.
For en ny meningsmåling fra Gallup viser, at over halvdelen af danskerne nu mener, at salget af hash være kontrolleret af staten, skriver metroXpress.
Den socialdemokratiske justitsminister Morten Bødskov sagde for nyligt nej til en forsøgsordning i København, som lægger gader til det meste af den hash-relaterede kriminalitet.
Justitsministeren bør genoverveje sit nej
Men med den nye meningsmålinger mener socialborgmester i Københavns Kommune, Mikkel Warming, at Justitsministeren nu bør genoverveje sit nej:
- Når 60 procent af landets befolkning mener, at Københavns Kommune bør have lov til at lave en forsøgsordning, så er det på tide at tænke bare en lille smule nyt. Hvis det viser sig, at forsøget slår fejl, kan vi jo altid bare give hash-salget tilbage til de kriminelle, siger han.
Mikkel Warming har sat sine kollegaer fra Enhedslisten på Christiansborg på sagen, og de vil tage den nye meningsmåling med i debatten i det kommende folketingsår.
Legaliser Cannabis - på den rigtige måde!
Jeg er træt af de evindelige diskussioner med argumenter for og i mod, det er skruen uden ende. Derfor handler denne sag ikke OM vi skal legalisere men om HVORDAN vi skal gøre det!
1. Branchen skal (i hvert fald til dels) privatiseres så vi sikre en fornuftig konkurrence på pris, udvalg og ikke mindst kvalitet. Hvis det skal køres igennem statsmonopol vil der ikke blive meget mere end én pris, ét produkt og én kvalitet. Det bør ingen se sig tilfredse med, og man kan ikke udkonkurrere et kæmpe illegalt marked på den facon. Derfor vil et statsmonopol på produktionen med 99% sikkerhed IKKE være den rigtige tilgang og bør derfor afskrives på forhånd. Den private del skal dække produktion, salg, og om muligt, import/eksport.
2. Der skal laves regler og rammer det hele skal bygges på som vi ser det med f.eks fødevare, alkoholudskænkning og produktion af disse. Der skal indhentes tilladelser til at arbejde med cannabis, og der skal være kontrolorganer på samme måde som der er for barer, diskoteker og steder hvor der håndteres levnedsmidler der sørge for at de regler der bliver lavet (som f.eks aldersbegrænsning) overholdes. Produktionen, salg og evt. import skal overvåges og kontrolleres så vi sikre et højt kvalitetsniveau. Vi bor i Danmark så en statsafgift kommer vi nok ikke uden om så det skal der også kigges på.
Der skal selvfølgelig også kigges på misbrug, udvikling, trends, anden brug af planten o.m.a løbende, men det er vigtig at der kommer en ordenlig og gennemtænkt model FRA STARTEN ellers kan vi lige så godt lade være med at prøve.
Der skal findes en løsning som både brugerne og resten af samfundet kan være tjent med, og vi skal signalere fornuft og moderne tidsånd ved at fjerne et forholdsvist mildt rusmiddel fra "kassen" med de hårde, illegale stoffer hvor det ikke høre hjemme.
Støt sagen og kom gerne med forslag til hvordan der videre skal arbejdes med sagen. Dette vanvid har stået på for længe og der mangler fornuftige og saglige løsningsforsl
Kilde: http://ekstrabladet.dk/minsag/article1806630.ece#ixzz23WL5xLqY
Politiet er magtesløs over for hashkurer
Beboere på Vilhelm Kiers Kollegiet har fået telefonnummeret på en hashhandler ind ad deres brevsprække.
”God ryger, hurtig udbringning, både grøn og brun, tlf. 71 12 25 68.”
Sådan lød teksten på et grønt visitkort, som mange beboere på Vilhelm Kiers Kollegiet fandt i deres postkasse torsdag eftermiddag.
Grøn og brun henviser til pot, skunk eller hash, og selvom visitkortet er blevet afleveret af en ukendt forhandler af euforiserende stoffer, er den aggressive markedsføring langt fra ukendt for politiet.
»Den her form for udbringningsvirksomhed har fundet sted i flere år. Jeg har ingen idé om, hvor mange der tilbyder at levere euforiserende stoffer til døren, men vi render jævnligt ind i forskellige af de her visitkort,« siger Kristian Harlev Sørensen, som er leder af politiets specialpatrulje ved Østjyllands Politi.
Ingen handlemuligheder
På trods af at visitkortene er udstyret med et telefonnummer, og derfor giver politiet et oplagt spor at gå efter i deres efterforskning, er der ikke udsigt til, at hashhandleren bag det grønne visitkort bliver fanget foreløbig.
Politiet må nemlig ikke bruge nummeret til at kontakte hashhandleren, da man i så fald opfordrer til en kriminel handling.
Dermed rammer politiet ind i loven om agentvirksomhed, som kun kan bruges, hvis der er mistanke om en lovovertrædelse, der kan give mindst seks års fængsel.
»Vores muligheder er meget begrænsede. Derfor foretager vi os ikke rigtig noget, når vi får kendskab til de her kort. Det kan ikke hjælpe at blive irriteret over reglerne, men jeg kunne da godt ønske mig, at en politiker ser artiklen og siger: ”herregud, det er helt galt”,« siger Kristian Harlev Sørensen.
Et tvangsindgreb
Jurist Peter Dueholm Mathiasen, der forsker i strafferet på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet, forklarer, at reglerne om agentvirksomhed er meget stramme, fordi man fra politisk side har valgt at sidestille agentvirksomhed med andre tvangsindgreb.
»Man har sat nogle grænser for, hvor stor den kriminelle handling skal være, før man må lave et tvangsindgreb. I teorien kan alle og enhver jo fremstille et visitkort med en andens navn for at få vedkommende i politiets søgelys,« siger han.
Demonstration for fri hash Århus
Det skal være lovligt at ryge hash i Danmark, mener deltagerne i »Demo for fri cannabis.«
Lørdag 25. august planlægges en demonstration for fri cannabis.
Facebooksiden »Demo for fri cannabis« har allerede 278 tilmeldte, som vil følge den planlagte rute gennem byen.
Thomas Castro er talsmand for demonstrationen og han forstår ikke, at cannabis - hash - er forbudt i Danmark.
»Man kan ikke blive slået ihjel af det, som man kan af alkohol og hvis man spiser for mange hovedpinepiller bliver ens lever ødelagt. Men hvis man ryger for meget cannabis sover man kun fem timer ekstra. Jeg har selv røget cannabis i de 22 af mine 36 år og betragtes som en velfungerende person,« understreger Thomas Castro, der bl.a. laver radio for Aarhus Lokalradio.
»Jeg synes, cannabis må ligge i kategorien helsekost sammen med salvie og muskatnød for det er ikke mere farligt,« tilføjer han.
Thomas Castro håber på flere deltagere i demonstrationen.
»I 2011 var vi 500 til demonstration, men i foråret kom kun 50. I Prag har der været en hel million deltagere, så de gør det godt,« fortæller han.
Demonstrationen i Aarhus går fra Rådhuspladsen ned gennem byen for at slutte ved udgangspunktet.
Det er ikke blot forbudt at handle med hash i Danmark. Også besiddelse og indtagelse af selv små kvanta er i strid med loven.
Åbent samråd om legalisering af cannabis
Folketingets Retsudvalg har kaldt justitsminister Morten Bødskov i samråd om legalisering af cannabis. Samrådet er åbent for alle og finder sted torsdag den 16. august 2012 kl. 14.00 i lokale 1-133.
Udvalget har bedt justitsministeren redegøre for, om en forsøgsordning med legalisering af hash, kunne være et redskab til at fjerne indtægtsgrundlaget for organiseret kriminalitet på blandt andet Christiania.
Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af udvalget Pernille Skipper (EL).
Samrådet bliver transmitteret live her på ft.dk og vises desuden på Folketingets tv-kanal.
Tilmelding til samrådet er nødvendig. Se kontaktinformation i boksen til højre på siden.
Samråd gik op i røg
Et åbent samråd i Folketingets retsudvalg tog en skæv drejning
Justitsminister Morten Bødskov (S) var ved at tabe næse og mund ved afslutningen af et åbent samråd i Folketingets retsudvalg om legalisering af hash, da en tilhører pludselig rejste sig op og tændte en joint.
- Fri hash, råbte tilhøreren, mens han fik ild på sin joint.
Selv om der er rygeforbud på Christiansborg, blev en af Folketingets betjente roligt siddende, hvorpå en af retsudvalgets sekretærer skyndsomt bad tilhøreren om at slukke jointen.
- Gu' vil jeg ej, lød det vrissende fra tilhøreren, hvorpå han forlod lokalet.
Det fik Venstres medlem af udvalget, Kristian Pihl Lorentzen, til at spørge, om der ikke kunne blive luftet ud i lokalet.
- Det var jo ved at tage en skæv drejning, så vi trængte til lidt frisk luft, lød det fra Kristian Pihl Lorentzen efter samrådet.
Selv om Enhedslistens retspolitiske ordfører, Pernille Skipper, forsøgte at overtale justitsminister Morten Bødskov til at gennemføre en legalisering af hash, fik hun ingen opbakning.
Det irriterede mange af de over 20 tilhørere, der var mødt op for at støtte hende.
En kvindelig tilhører viste et tørklæde med påskriften 'Fri hash't, da hun forlod lokalet, men hun fik også lov til at gå i fred.
Normalt er Folketingets betjente meget strikse med at gribe ind over for uromagere, men da hverken retsudvalgets formand, Tom Behnke (K), der også er politibetjent, eller justitsminister Morten Bødskov reagerede, valgte alle at tage situationen med et skævt smil.
Alt var ved det gamle på gårsdagens samråd om legalisering af cannabis. Regeringen og Enhedslisten var rygende uenige, mens tilhørerne bare var rygende
Bedst som retsudvalgets formand Tom Behnke (K) havde erklæret gårsdagens samråd for afsluttet, tog tingene en skæv drejning. En ung mand med kasket og t-shirt fra det illegale ’de ringer-vi bringer’-firma De Rygende Bude rejste sig op i salen og tændte et ordentligt kræmmerhus af en hjemmerullet joint.
»Fri hash i Danmark,« råbte han, mens en sød lugt bredte sig til de forundrede politikere, der sad bænket i en hestesko.
»I er dumme i hovedet,« tilføjede han snøvlende og indkasserede herpå en ufrivillig eskorte ud af lokalet af en af retsudvalgets sekretærer. I mellemtiden foldede en kvinde et banner ud med ordene ’Free the weed’, og formanden for Hampepartiet, Klaus Trier Tuxen, fandt sit videokamera frem og begyndte at filme, mens han selv bidrog med opmuntrende kampråb som: ’Legalisér cannabis – det er det, folket vil have’.
Enhedslistens Pernille Skipper havde god opbakning fra de fremmødte på gårsdagens samråd om legalisering af cannabis – men politisk på Christiansborg står partiet mere eller mindre isoleret. Pernille Skipper var da også alene om at udfritte Justitsminister Morten Bødskov (S) et svar på, »om en forsøgsordning med legalisering af hash, kunne være et redskab til at fjerne indtægtsgrundlaget for organiseret kriminalitet på blandt andet Christiania,« som samrådsspørgsmålet lød.
I maj afviste justitsministeren et helt konkret forslag fra Københavns Kommune om at etablere en forsøgsordning med lovlig hash – en afvisning Morten Bødskov ikke havde til sinde at fravige i går. Som han forklarede pressen, tilhørerne og Folketingets Retsudvalg:
»Baggrunden for den nuværende ordning mod hash er først og fremmest en sundhedsfaglig vurdering af, at hash er forbundet med en række sundhedsskadelige virkninger.«
Morten Bødskov argumenterede for, at en forsøgsordning med lovlig hashhandel vil betyde øget tilgængelighed, hvilket igen vil føre til et øget hashforbrug og dermed i sidste ende til flere skader.
»Og derfor støtter regeringen ikke en sådan forsøgsordning,« slog han fast.
Endelig pegede han på, at der ikke foreligger sikker viden om, hvad en legalisering af hash vil betyde for den organiserede kriminalitet. Hans eget »gæt« er dog, at dem, der i dag lever af at sælge hash, blot vil »finde andre områder at kaste sig over.«
Den redegørelse tilfredsstillede imidlertid ikke Pernille Skipper. Hun slog fast, at Enhedslisten ikke opfatter hashrygning som en sund og god beskæftigelse.
»Men netop derfor er det så vigtigt at få reguleret området,« sagde hun. »Problemet er jo, at hash i dag er noget, børn og unge kan købe på næsten ethvert gadehjørne, mens en statskontrolleret ordning ville sætte en aldersbegrænsning på det, så børn og unge ikke ville kunne gå ind og købe det,« sagde Pernille Skipper, der desuden anholdt ministerens påstand om, at en legalisering af hash nødvendigvis vil føre til en generel stigning i forbruget. Ser man på lande som Holland og Portugal, argumenterede hun, har legaliseringen ikke ført til et øget forbrug, mens lande som USA og Sverige, der – sammenlignet med Danmark – fører en ekstremt hård politik mod hash omvendt ikke har oplevet en nedgang i forbruget: »Så hvad bygger ministeren sin antagelse på,« ville Pernille Skipper vide.
Det mente Morten Bødskov allerede han havde svaret på, men han gentog gerne, at det, set fra hans perspektiv, altså var en ganske »nærliggende antagelse« at hash og cannabis vil blive »en mere normal del af danskernes hverdag«, hvis det blev gjort lovligt.
’Hørt!’
Men hvorfor insistere på ’egne antagelser’, når nu der foreligger reelle erfaringer fra andre lande, vedblev Pernille Skipper, som også havde svært ved at følge ministerens ræsonnement om, at de kriminelle blot vil finde andre områder at kaste sig over, hvis hashhandlen legaliseres.
»Det er høje tanker at have om de kriminelle, at de i øjeblikket udviser den form for mådehold,« sagde hun:
»Kriminelle tjener da penge på det, de vil. At man som organiseret kriminel skulle holde sig tilbage fra andre områder, fordi man lige nu har hashen, det synes jeg er en mærkelig tankegang.«
På dette tidspunkt i samrådet gav den hashrygende aktivist på bagerste række første gang lyd fra sig og sendte et begejstret ’Hørt!’ gennem lokalet. Kort efter fulgte han op med endnu et utydeligt protestråb, der vist nok involverede ord som ’Afghanistan’ og ’krigen’ – hvorefter retsudvalgets formand, Tom Behnke, høfligt mindede om, at samrådet ganske vist var ’åbent’, men ikke så åbent at alle frit kunne ytre sig.
’Vi er på arbejde’
Kristian Pihl Lorentzen (V) stillede herefter Morten Bødskov det venlige spørgsmål, om ministeren mente, at der var grund til at tro, at et statskontrolleret hashsalg med aldersbegrænsning ville betyde, at den illegale hashhandel til unge under denne aldersgrænse ville stoppe. Det mente ministeren ikke, der var grund til at tro.
Herpå spurgte Karsten Lauritzen (V), om ministeren var bekendt med, at en tillidsmand i Københavns Politi havde peget på flere problemer med at håndhæve loven – hvortil ministeren svarede, at politiet gjorde en kæmpe indsats. Og sådan kunne samrådet have sluttet i fordragelighed, hvis det ikke havde været for den rygende aktivist, der fortsatte med at pulse på sit kanonslag hele vejen ned ad trapperne, inden han blev vist ud uden yderligere repressalier. På vejen tilbød han et par håndværkere, der var i færd med at renovere det indre Christiansborg, om de ville have et hiv.
»Ellers tak,« svarede de.
»Vi er på arbejde.«
GUD BEVARE DANMARK!Politiet er nu klar med sin offensiv mod den organiserede hashhandel på Christiania. Indsatsen mod hashhandlerne omfatter cirka 60 betjente og får navnet "Task Force Pusher Street".
"Vi har ikke nogen ambition om at gassen skal flyde eller kniplerne skal trækkes. Det ønsker vi ikke på nogen måde," siger politiinspektør ved København Politi Svend Foldager.
Derfor understreger navnet tydeligt, at indsatsen er vendt mod Pusher Street - og ikke mod Christiania som sådan. Ved at gå til kamp direkte mod hashhandlerne håber politiet på at få opbakning fra resten af Christiania.
En strategi, som en erfaren christianit dog tvivler på vil lykkes:
"Pusher Street er jo en del af Christiania, så man kan ikke slå en kile ind mellem de to dele," siger Kirsten Larsen Fisker Mhoja, der er medlem af Christianias pressekorps.
Task Force Pusher Street forventes at være fuldt operationsdygtig om to uger. Og politiet understreger, at indsatsen ikke - som tidligere - vil være tidsbegrænset.