no ono je to dobre pro zacinajucich klonovacu,jak uz pise asfalt,brcko sa da narezat,a teraz vysvetlim proc pro zacatecniku,z vlastnej skusenosti vim,ze ked clovek zacne klonovat,a nema s tym moc skusenosti,tak opomene sem tam porosit klony,popripade zavlazit,a klony maju tendenciu,aspon prvych dvoch troch dni ohnut(oni sa casem zrovnaju) a tu prave nastava dobra brckova metoda,ze brcko ti nepusti ten klon,aby sa ohel,teda ked sa rezu dlhsie klony,a nechces vrazit trojcentimetrovy klon do rw kostky... ma to este jednu vyhodu,ze napr. do jedneho poharka das korenit aj viac klonov... a este ma fascinuje,ze co sa vymika beznym postupom,tak to hodne ludi nastve,bez toho aby to vyskusali...
1. rosit klony nemusíš, nevím proč ti uvadaly, ale když je máš v prostoru s matečníma rostlinama, popř v prostoru se stejnou, nebo alespoň blízce podobnou vlhkostí jak mateční rostliny, nepovadnou. Dám do mokrého RW, nic se neohýbá, nic neuvadá. Mokrá kostka v první fázi vydrží několik dnů bez zásahu, a pochybuji, že začátečník zapomene zavlažit
2. v zásadě je problém dělat 3cm klony, klon by měl mít, podle mne, minimálně 7cm, ideálně 10-∞ cm
3. více klonů v jednom pohárku nebude dělat dobrotu už od podstaty, byť klon nemá kořeny, stejně v něm probíhají rostlinné procesy, tudíž více klonů v pohárku = méně světla/vyšší vlhkost a větší riziko hniloby. Navíc stress kvůli nedostatku světla. Takto zakořeněný klon navíc při přesazení zažije šok kvůli nižší vlhkosti, pokud jim zahradník neudělá cca 80%
Ve vodě jsem zkoušel kořenit a dospěl jsem k závěru, že je stále výhodnější užívat RW. Ona stojí voda už tvoří určité procesy, které nejsou úplně okay.
Argumenty typu, že lze brčko opakovaně použít, nejsou příliš relevantní. Pro někoho, kdo si řeže sám klony pro osobní potřebu v menším počtu, je RW haléřovou záležitostí (pokud si kostky dělá sám), maximálně však stále v řádech korun/deseti korun, což vzhledem k výhodám RW je zanedbatelné.
Když už kořenit ve vodě, nejlepší metoda kořenění je podle mne ta, že se koupí/sežene 1cm tlustý polystyrén, udělají se větší dirky, použije se na šířku 0,5-1cm a na délku cca 3cm nastříhaná karimáma (karimatka), to se omotá kolem stonku, vloží se do polystyrénu, kterým se přiklopí nádoba s upravenou vodou/trochou kořeňáku a klidně již 1/5 - 1/4 dávkou hnojiv a hotovo. Aby to bylo zcela fajně, v nádobě je ještě ke všemu vzduchovací kámen, ideálně podlouhlého tvaru kvůli rovnoměrnému rozvržení bublinek na daný prostor a tím se i voda stále hýbe, navíc jsou klony podpořeny v kořenění přítomným vzduchem.
Ale má to také svá negativa, lépe se manipuluje s klony v RW, klony v RW zaberou méně místa...
PS: jako třešničku na dortu bych dal fakt, že výše uvedenou metodu lze užít jako peseudo aero, pokud se umístí stonky/konare klonů lehce nad hladinu. Narušování povrchového napětí vody bublinkami a jejich následná expanze do prostoru tvoří jemné mrholení.