What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

3xGrapefruit+1 własny cross

57fun

Member
Witam po wielkiej nieobecności
Widze ze ładnie am idzie juz w indorku wiec i ja rozpoczne mój growlog:), a wiec wysadziłem do ziemi 3 grapefruity od jednego z forumowiczów <za co sie odwdzięcze niedługo> i jednego mojego crossika który powstał w wakacje na dzikich polach polskiej natury:).
A iec wysadziłem na wacie 4 sionki przesadziłem do zwykłej ziemi na jakies 4-5 dni do pokazania sie pierwszych listków, tych ktore wyglądają na liście MJ. Od soboty siedza juz w kubeczkach po smietanie18% :p (500ml) w coco i takową uprawę bede teraz miał <1-szy raz w coco i mam nadzieje ze wyjdzie>. Mam plan zostawić je ok 10-14 dni w tych pojemniczkach z naswietlaniem 14h, po tym czasie przesadze je do donicy <1 wielka na cala szafke> i przełącze na flo zaraz po oswojeniu sie z nowa donica :).
Moj box na wega to szafka 30x35x60h i 2 kompakty 24W Osram. Na flo planuje niewiele większą szafke 50x50x70h i 150W HPS, plus moze te 2 kompakty jeśli bedzie miejsce. Do wentylacji mam juz wiatrak z okapu ktory bedzie lekko zmodyfikowany o potencjometr dzięku któremu bede mógł regulowac obroty, a co za tym idzie i hałas wydobywający się z szafki :).
Coco od razu namoczyłem wodą z nawozami i bede podlewał ją co 2 podleanie czystą wodą bez naozów.
Zakupiłem sobie zastaw tripack <TotalGro, TotalBloom i Ripen> z hemp.pl <WIELIKI PLUS DLA WŁAŚCICIELI SKLEPU> i jade na nich jak jest w załączonej instrukcji 0,5ml na 1L wody gro i bloom wskaznik Ph miezony za pomocą dołączonego do zestawu Phmetrem.
A wiec to chyba juz koniec pierwszego posta na ten temat fotki załącze jak bede miał z lepsza ostrością bo z kom to lipa wyszla.
Ps. Co myslicie o moim planie z 2tyg grow, licze od soboty 01.12.2007 jak przepikowałem roślinki.
Pss. Czy moge dodać jeszcze jakieś nawozy w fazie grow i flow, czy raczej zostawić tylko te 2.
Pozdro .

V

vod

Ja swoim grejfrutom dałem 2 tyg. veg i pod HPS 400W osiągnęły chyba (nietopowane ani nic) 50cm.

V

vod

Płeć pokazały po 3 tygodniach od wyjścia z ziemi.
Nie pamiętam tylko kiedy je na 12/12 przestawiłem, więc albo 2 albo 1 tydzień po przestawieniu na flo pokazały płeć.
Po 2 tygodniach od preflowerów zaczęły pokrywać się żywicą.
3 tygodnie później musiałem je ściąć. Część włosków zrobiła się w tym czasie już brązowa.
Tak więc od wyjścia z ziemi do zbioru 8 tygodni mniej więcej. Niestety nie mogłem ich dłużej trzymać.

V

vod

Coś koło 75g z 2 gf i 2 c99 pod 400W w 5l donicach.
A przedwczesne ścięcie wynikało z nagłej zmiany sytuacji życiowej.

Jakbym to teraz robił, to bym przy większych donicach i dłuższym vegu (miałem miejsce), wyciągnął dużo więcej. c99 jeszcze mogła spokojnie 2-3 tygodnie postać. szkoda. ale jak na pierwszy raz, to i tak byłem zadowolony.

43v3r

New member
Grapefruit przywoluje na mysl wspomnienia :) bardzo dobrze mi sie palilo grapefruit x haze cross by hc. a jak samego grapefuita sie pali jak smaczek jak zapaszek ? no i high

G

Guest

Hey 57, przy takim niskim boxie może się okazać że będziesz miał piekarnik i za mało miejsca.70cm-15cm(lampa)-20cm doniczki - 15cm hehehe (gałazki) = 20 cm na kwiaty i odstęp od lampy. Wg mnie to za mało. No chyba że ta Twoja wentylacja będzie megawydajna. mi 80m3/h nie wystarczyło przy 150W i szafce 5 cm wyzszej. No chyba że cooltube...
pozdro1410

R

retbatler

@grunwald myślę że ten twój wiatrak 80 m3/h spokojnie dałby sobie radę gdyby nie filtr.

Strzelałem rozkminę ostatnio na temat wentylatorów i wyszło mi że do filtra musi być wentylator z dużym ciśnieniem pasywnym.
Takie kanałowe jak Twój mają to ciśnienie rzędu kilkadziesiąt paskali, lepsze - dedykowane do filtrów kosztują ponad 200 - 350 zł ale mają trzysta kilkadziesiąt paskali.
Opcją są jeszcze rosyjskie vents - pojawiły się na allegro za stokilkadziesiąt złotych i mają sto kilkadziesiąt paskali - do chudego filtra powinno styknąć.

Reasumując: zainwestuj w lepszy wiatrak, wyciągaj pościel i obrusy z redboxa i jazda :D

pozdro

57fun

Member
ostatnio mialem jezsze nizszego boxa bo ok 60cm i bylo wszystko ok a bede je troche trenoal i naginal zeby do gory zbytnio nie szly a co do wentylacji to narazie mam 25-27^C jak bedzie trzeba to dozuce <dorzuce> iatrak ze starego okapu tylko potencjometr musze zalatwic ale nigdy nie mam czasu zeby do sklepu skoczyć, a zepsute głośniki wywaliłem miesiąc temu i nie pomyślałem ze mi sie przyda :(
moze w ten weekend foty zrobie to wrzuce bo juz powoli zaczyna wyglądać jak pomidor.

hodowca85

Member
Jezeli chodzi o grapefruity indor-to pozwólcie ,ze tez zarzuce fotką :

30 dni vega+ 60 dni flo.
waga: ponad 120g z jednej pestki ,pod 400w.
:wave:

57fun

Member
no łądnie hodowca :]
mam nadzieje ze i mi sie uda takie pały yhodować :]
planuje 15dni wega moze iecej zobaczymy w praniu a w tym wiadrze masz jednego krzaka tak rozkrzaczonego czy kilka? i jaką wysokość boxa miałeś?

57fun

Member
mój cross z outa ktory powstał w indorku w tamten sezon wiosenny :] w centralnym pojemniku

2x Grapefruit w jednym pojemniku

pojedyńczy Grapefruit

Od razu napisze iduje je cotydzień i niemiałem okazji sie nimi zając dokładnie i zapomniałem o obniżeniu rosli i lekko sie przypaliły ale teraz juz im jest lepiej właśnie wróciłem od nich i widać poprawe od piątku kiedy to zauważyłem i robiłem foty. Roślinki mają juz 2 tyg i jakoś małe są ale to mój pierwszy raz w coco i dlatego może być tak a nie inaczej. Jak tylko odpadną pierwsze listki te okragłe to dosypie im ziemi albo poczekam jeszcze tydzień i przezuce do jednej ielkiej donicy na całą szafke:]
Ps. Jakieś sugestie, pomysły i uwagi miło widziane i czytane :] bedą przezemnie< tylko bez przesady>

:muahaha:

Last edited:

57fun

Member

Z mojego corrsa okazał sie facet który zostanie tatusiem jak tylko otworzy dzoneczki z pyłkiem :]

2 grapefruity które wcześniej rosły w coco ale po dzinych zmianach na liściach przezuciłem do ziemi, coco poczeka na inny raz :]

Jeden z grapefruitów który został w coco i bedzie moim testowym plantem w coco.
Rośliny w ziemi miały juz FIM i bedą lekko naginane jeszcze tydzień moze 2 i rzezucam na flo, w coco bedzie rosła naturalnie z poźniejszymi zmiankami jesli bedzie za duza do boxa :] :lurk:

Leptosoma

s&#596;&#305;&#647;&#477;u&#477;&#8513; &#670;uoW
ICMag Donor
Veteran
57fun,zaczekaj jeszcze troche z flo,tak by sie internody wykrztalcily.
Juz je zacznij powoli uginac do ziemi jesli zalezy ci na wysokosci.

Peace

Cinnamon

Member
Szczerze to trochę marne te roślinki, po ponad 20 dniach wega ... coś im nie gra - stawiałbym na światło ...

Patent z butelką nie jest zły patent ale obwiń ją czymś żeby zasłonić korzenie - wystawianie korzeni na działanie światła jest bardzo niebezpieczne dla nich... zrobiłeś jakąś przegródkę aby korzenie się nie plątały ? Pewno zauważyłeś u kilku użytkowników tutaj, że jedna roślina dostawała po dupie kosztem innej...

btw. 60 cm to nie jest mało co bardzo dobrze udawania @Ca2 - nie pamiętam ile ma dokładnie ale jest mistrzem w tym co robi ;) :D

@57fun chociaż nie darze Cię specjalną sympatią za to co robiłeś wcześniej na forum - mówie to otwarcie ( noł offenc ;) ) to jednak trzymam kciuki aby doszło do harvestu z w miarę wynikiem oraz jakością.
btw. fim na tak wczesnym piętrze nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem o czym pisał już Hot w swoim przewodniku :].

Peace iG... :kissass:

57fun

Member
@57fun chociaż nie darze Cię specjalną sympatią za to co robiłeś wcześniej na forum - mówie to otwarcie ( noł offenc ;) )
cinnamon nie wiem o czym ty gadasz ale niech ci bedzie nie jestem tutaj często ale i tak sie ciesze , że ktoś mnie kojarzy...
korzenie nie sa jeszcze widoczne na bokach butli ale zostaną zasłonięte niedługo jak znajde troche więcej czasu
Szczerze to trochę marne te roślinki, po ponad 20 dniach wega ... coś im nie gra - stawiałbym na światło ...
Nie sa duże bo mają światło TYLKO 2x24W OSRAM i były 2tyg w coco i niezbyt dobrze im tam było, ale teraz widać różnice od kiedy zrobiłem te foty, a było to w sobote kiedy przezucałem je do ziemii, mam nadzieje ze nie bedzie tak jak u niektórych uzytkoników ze jedna rosła kosztem drugiej,
btw. fim na tak wczesnym piętrze nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem o czym pisał już Hot w swoim przewodniku :].
Ja zawsze robie FIM na tak niskim piętrze nie wiem dlaczego ale 3-4 rządki im wystarcza